Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Revmatiske sykdommer sin effekt på tannhelse

Revmatiske sykdommer påvirker mange mennesker og kan forårsake betydelig smerte og nedsatt funksjon i muskler og ledd. Det som ofte overses er hvordan disse sykdommene kan påvirke tannhelsen. Betennelse som følge av revmatiske tilstander kan også påvirke munnen, tannkjøttet og kjeven.

I denne artikkelen vil vi utforske effektive metoder for å håndtere revmatiske sykdommer og hvordan man samtidig kan ivareta tannhelsen for å unngå komplikasjoner.

Hvordan revmatiske sykdommer kan påvirke tannhelsen

Revmatiske sykdommer, som revmatoid artritt og lupus, kan føre til betennelse i ulike deler av kroppen, inkludert munnhulen. Kronisk betennelse kan forårsake problemer som munntørrhet (xerostomi), tannkjøttsykdommer (gingivitt og periodontitt), og smerter i kjeven. Dette kan igjen øke risikoen for tannråte, tannløsning, og problemer med å tygge mat.

Vanlige symptomer på revmatiske sykdommer og dess effekt på tannhelsen

Mann med synlige leddsmerter sitter i en klinikk med lege."

Revmatiske sykdommer kan manifestere gjennom en rekke symptomer som varierer avhengig av typen tilstand. Noen av de mest vanlige symptomene inkluderer leddsmerter, hevelse og stivhet, spesielt om morgenen eller etter lange perioder med inaktivitet. Mange opplever også tretthet, som kan påvirke daglige aktiviteter og livskvalitet.

I tillegg kan smerte og ubehag fra betennelse forårsake redusert bevegelse i berørte ledd, noe som kan føre til ytterligere problemer knyttet til mobilitet. I noen tilfeller kan også systemiske symptomer som feber, vekttap og hudutslett være til stede, noe som indikerer at sykdommen påvirker flere deler av kroppen.

Dessuten kan symptomer på tannhelseproblemer forårsaket av revmatiske sykdommer inkludere:

  • Munntørrhet: Mange som lider av revmatiske sykdommer, særlig de som bruker medisiner som reduserer spyttproduksjonen, opplever munntørrhet. Spytt er viktig for å beskytte tennene mot bakterier, og mangel på spytt kan føre til økt risiko for tannråte.
  • Tannkjøttbetennelse: Betennelser i tannkjøttet kan være mer alvorlige hos personer med revmatiske sykdommer, og ubehandlet kan dette utvikle seg til periodontitt, en alvorlig tannkjøttsykdom som kan føre til tap av tenner.
  • Kjevesmerter: Mange revmatikere utvikler problemer med kjeveleddene (temporomandibulær dysfunksjon, TMD), noe som kan gjøre det vanskelig å tygge eller snakke uten smerter.

Behandling for revmatoid artritt og andre revmatiske sykdommer

Kvinne nyter hydroterapi for revmatoid artritt i et spa.

Når det gjelder behandling av revmatiske sykdommer, er målet å lindre smerte og betennelse, forbedre mobilitet og redusere risikoen for komplikasjoner. Dette kan oppnås gjennom en kombinasjon av medisiner, livsstilsendringer og alternative terapier.

For personer med revmatoid artritt, den vanligste formen for revmatisk sykdom, kan legen din foreskrive medisiner som ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), kortikosteroider eller immunmodulatorer for å lindre smerte og betennelse. Fysioterapi og trening kan også bidra til å forbedre styrke, fleksibilitet og bevegelsesomfang i leddene.

Livsstilsendringer som regelmessig mosjon, sunn kosthold og stressmestring kan også være effektive i behandlingen av revmatiske sykdommer. Mange mennesker finner også lettelse fra alternative terapier som akupunktur, massasje og yoga.

For å håndtere både revmatiske sykdommer og tannhelseproblemer, er en kombinasjon av medisinsk behandling og tannpleie viktig:

  • Medisiner og tannhelse: Legen kan foreskrive anti-inflammatoriske medisiner og immunmodulatorer for å kontrollere betennelsen i kroppen. Men noen medisiner kan føre til munntørrhet, så det er viktig å bruke fuktighetsgivende munnspray eller sukkerfrie tyggegummier for å stimulere spyttproduksjonen.
  • Fysioterapi og kjeveøvelser: For å lindre kjevesmerter og forhindre stivhet i kjeven, kan øvelser anbefalt av en fysioterapeut bidra til å forbedre bevegeligheten og redusere smerte.
  • Tannlegebesøk: Regelmessige besøk hos tannlege er avgjørende for personer med revmatiske sykdommer. Tannlegen kan oppdage tidlige tegn på tannkjøttsykdom og gi råd om spesifikke tiltak for å bevare tannhelsen, som bruk av fluortannkrem og antibakteriell munnskyll.

Slik kan tannhelseproblemer forverre revmatiske sykdommer

Diagram viser inflammasjon i ledd og organer fra revmatiske sykdommer.

Det er en toveis sammenheng mellom revmatiske sykdommer og tannhelse. Dårlig tannhelse kan forverre den generelle betennelsen i kroppen, som igjen kan forverre symptomer på revmatisk sykdom. Spesielt periodontitt har blitt koblet til en økt risiko for å utvikle revmatoid artritt eller forverre eksisterende tilstander. Bakterier fra infisert tannkjøtt kan spre seg til andre deler av kroppen og utløse eller forsterke betennelse.

Derfor er det viktig å overvåke symptomer nøye og søke behandling for å redusere risikoen for disse komplikasjonene. Det er også viktig å holde regelmessige kontroller med lege og tannlege for å sikre at eventuelle problemer blir oppdaget og behandlet så tidlig som mulig.

Råd for å opprettholde god tannhelse med revmatiske sykdommer

For personer med revmatiske sykdommer er det viktig å være ekstra oppmerksom på tannhelsen. Her er noen råd:

  • God munnhygiene: Børst tennene to ganger om dagen med fluoridholdig tannkrem, bruk tanntråd, og vurder å bruke en elektrisk tannbørste hvis håndleddsproblemer gjør det vanskelig å bruke en manuell tannbørste.
  • Unngå munntørrhet: Drikk rikelig med vann gjennom dagen og unngå drikker som alkohol og koffein, som kan forverre munntørrhet. Bruk fuktighetsgivende munnpleieprodukter hvis du opplever redusert spyttproduksjon.
  • Ernæring: Et kosthold rikt på vitaminer og mineraler som kalsium og vitamin D kan styrke både bein og tenner, noe som er viktig for å forebygge både revmatiske og tannrelaterte problemer.
  • Tannlegebesøk: Regelmessige tannlegekontroller er viktige for tidlig oppdagelse av tannkjøttsykdommer, som kan forverre revmatiske symptomer.

Eldre kvinne får fysioterapi for å lindre leddsmerter.

Oppsummering

Revmatiske sykdommer kan ha en betydelig innvirkning på tannhelsen, og det er viktig å være oppmerksom på hvordan betennelser i kroppen kan påvirke munnen. Ved å kombinere effektiv behandling av revmatismen med god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk, kan du redusere risikoen for tannhelseproblemer og forbedre din generelle helse.

Spørsmål og Svar

Hva er en revmatisk sykdom?

En revmatisk sykdom er en tilstand som forårsaker betennelse i muskler, ledd, eller bindevev, noe som fører til smerte og stivhet.

Hvordan kan jeg håndtere en revmatisk sykdom?

Du kan håndtere en revmatisk sykdom ved å kombinere medisinsk behandling, fysioterapi, livsstilsendringer, og et sunt kosthold som reduserer betennelse.

Hva er de vanligste symptomene på revmatiske sykdommer?

De vanligste symptomene inkluderer smerte, stivhet, betennelse i muskler og ledd, og redusert bevegelighet.

Hvor viktig er det med tidlig diagnose av revmatiske sykdommer?

Tidlig diagnose er viktig for å starte behandling tidlig, noe som kan forhindre forverring av tilstanden.

Hva er sammenhengen mellom revmatiske sykdommer og tannhelse?

Revmatiske sykdommer kan forårsake betennelser som påvirker tannkjøttet, kjeven og spyttproduksjonen, noe som kan føre til tannkjøttsykdommer, munntørrhet og kjevesmerter.

Kan tannhelseproblemer forverre revmatiske sykdommer?

Ja, tannkjøttsykdommer som periodontitt kan øke betennelsen i kroppen og forverre revmatiske sykdommer som revmatoid artritt.

Hvordan kan jeg ta vare på tannhelsen hvis jeg har revmatiske sykdommer?

Ved å opprettholde god munnhygiene, besøke tannlegen regelmessig, og bruke produkter som fuktighetsgivende munnspray, kan du redusere risikoen for tannhelseproblemer.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg opplever kjevesmerter på grunn av revmatisk sykdom?

Du kan prøve kjeveøvelser anbefalt av en fysioterapeut, bruke varmebehandling, og oppsøke tannlege eller lege for mer tilpasset behandling.

Kan kosthold påvirke revmatiske sykdommer?

Ja, et kosthold som reduserer betennelse kan bidra til å lindre symptomer på revmatiske sykdommer.

Hva slags medisiner brukes for å behandle revmatiske sykdommer?

Medisiner som reduserer betennelse og lindrer smerte er vanligvis en del av behandlingen for revmatiske sykdommer.

Hvordan kan jeg forebygge revmatiske sykdommer?

Selv om det ikke alltid er mulig å forebygge, kan en sunn livsstil, regelmessig mosjon, og tidlig diagnose bidra til å redusere risikoen eller forsinke utbruddet.

Hvilken støtte er tilgjengelig for personer med revmatisme?

Personer med revmatisme kan få støtte gjennom helsepersonell, revmatismesentre, og støttegrupper som tilbyr rådgivning og hjelp.

Hvorfor er individuell tilpasning viktig i behandlingen av revmatiske sykdommer?

Individuell tilpasning sikrer at behandlingen er skreddersydd til pasientens spesifikke behov, noe som gir bedre resultater.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg