Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 tips for å overvinne munntørrhet

Har du noen gang følt som om du hadde Saharaørkenen i munnen, men visste ikke hvordan du skulle håndtere det? Munntørrhet, eller xerostomi, er en tilstand som påvirker mange mennesker, og kan være både ubehagelig og potensielt skadelig for din orale helse.

Det kan føre til vanskeligheter med å snakke, spise, svelge, og øke risikoen for tannproblemer som tannråte og tannkjøttsykdommer. Årsakene til munntørrhet varierer fra medisinbruk til autoimmune sykdommer, og selv dehydrering. Denne artikkelen vil gi deg tre praktiske tips for å overvinne munntørrhet.

Ved å forstå hvordan man effektivt kan bekjempe denne tilstanden, kan du forbedre din livskvalitet og munnhelse. Les videre for å oppdage hvordan du kan bringe tilbake fuktigheten og komforten til munnen din.

Følg disse 3 tipsene:

 1. Øk væskeinntaket:
  Det mest grunnleggende, men viktige rådet er å drikke mer vann gjennom dagen. Dette hjelper ikke bare med å holde deg hydrert, men det stimulerer også spyttproduksjonen som kan lindre følelsen av tørrhet. Prøv å ha en flaske vann tilgjengelig til enhver tid.
 2. Unngå muntørrhetsfremkallende stoffer:
  Visse matvarer og drikker, som kaffe, alkohol, og sterkt krydret mat kan forverre munntørrhet. Røyking og bruk av tobakksprodukter bidrar også negativt. Vurder å redusere eller eliminere disse triggerne for å forbedre tilstanden.
 3. Bruk spyttstimulerende produkter:
  Det finnes over-the-counter produkter designet for å bekjempe munntørrhet, som sukkerfri tyggegummi og pastiller, samt spesielle munnvann som kan hjelpe med å stimulere spyttproduksjon og tilføre fuktighet til munnen.

Forstå munntørrhet og hvordan det påvirker deg

Barn med tørre lepper - Munntørrhet kan forårsake tørre lepper

Å forstå årsakene til din munntørrhet kan hjelpe deg med å håndtere den mer effektivt. De vanligste årsakene inkluderer medisinbruk, autoimmune sykdommer som Sjögrens syndrom og diabetes, strålebehandling i hode- og nakkeområdet, samt dehydrering.

Det er viktig å diskutere munntørrhet med legen din og se etter alternative medisiner eller behandlinger for å lindre symptomene.

I tillegg til disse tipsene, kan du også prøve å holde munnen fuktig ved å puste gjennom nesen, og unngå å puste gjennom munnen så mye som mulig. Å tygge sukkerfri tyggegummi kan også hjelpe ved å stimulere spyttproduksjonen.

Årsaker til munntørrhet

Som nevnt tidligere, er munntørrhet et vanlig problem som kan oppstå av forskjellige årsaker. Noen medisiner, som antidepressiva og antihistaminer, kan føre til munntørrhet som en bivirkning. Autoimmune sykdommer som Sjögrens syndrom kan også påvirke spyttkjertlene, og dermed redusere spyttproduksjonen.

Strålebehandling i hode- og nakkeområdet for kreft kan også skade spyttkjertler og føre til munntørrhet. Dehydrering, enten fra ikke å drikke nok vann eller fra sykdom, kan også være en årsak.

I tillegg til disse vanlige årsakene, kan munntørrhet også oppstå som et symptom på andre helsetilstander som diabetes og hiv/aids.

Konsekvenser for oral helse

Munntørrhet kan ha en betydelig innvirkning på munnhelsen din. Spytt har flere viktige funksjoner, som å hjelpe med fordøyelsen, beskytte tannemaljen og motvirke bakterier som kan føre til karies og tannkjøttsykdommer. Når det er en reduksjon i spyttproduksjonen, kan dette føre til tørr munn som gjør det vanskeligere for spyttet å utføre disse oppgavene.

Konsekvensene av munntørrhet kan inkludere økt risiko for karies, dårlig ånde, sår og infeksjoner i munnen, samt problemer med å spise og snakke. Det er derfor viktig å ta skritt for å bekjempe munntørrhet og opprettholde god munnhelse.

Livsstilsendringer for å bekjempe munntørrhet

I tillegg til de ovennevnte tipsene, kan det være nyttig å gjøre noen livsstilsendringer for å bekjempe munntørrhet på lang sikt. Dette kan inkludere:

 • Å unngå sigarettrøyking og bruk av andre tobakksprodukter.
 • Begrense alkohol- og koffeininntak.
 • Å puste gjennom nesen så mye som mulig.
 • Å forhindre dehydrering ved å drikke nok vann gjennom dagen.

Du kan også snakke med tannlegen din om spesielle munnvasker eller reseptbelagte medisiner som kan bidra til å lindre munntørrhet og beskytte tennene dine fra skade.

Viktigheten av hydrering

Hydrering spiller en nøkkelrolle i å opprettholde god munnhelse og forebygge flere problemer, blant annet hull i tennene og tørrhet i munnen.

Den vanligste årsaken til tørrhet er ofte et redusert spytt i munnen, som kan skyldes ulike faktorer, inkludert medikamentbruk, visse sykdommer som Sjögrens syndrom, eller dehydrering.

Spytt har en viktig funksjon i å rense munnen og beskytte mot hull ved å nøytralisere syrer fra bakterier og matrester.

Lite spytt kan gi symptomer som tørrhet i munnen, som igjen kan føre til plager og økt risiko for tannproblemer. Dersom du opplever vedvarende tørrhet i munnen, bør du kontakte lege eller tannlege for å undersøke årsaken til munntørrhet og få råd om passende tiltak og behandling.

Spyttstimulerende teknikker og produkter

En tørr munn han føre til hull i tennene på grunn av lite spytt

I tillegg til å øke væskeinntaket, kan du også prøve noen spyttstimulerende teknikker og produkter for å lindre munntørrhet. Dette inkluderer:

 • Tygge sukkerfri tyggegummi eller pastiller.
 • Bruk av spesielle munnvann som inneholder ingredienser som stimulerer spyttproduksjonen.
 • Prøve akupunktur eller akupressur for å stimulere spyttkjertlene.
 • Tygge på frisk mynte eller sitronskall, som kan hjelpe med å stimulere spyttproduksjonen.

Det er viktig å ikke undervurdere effekten av munntørrhet og ta skritt for å bekjempe den. Ved å følge disse tipsene og snakke med helsepersonell om dine spesifikke behov, kan du forbedre din livskvalitet og opprettholde god munnhelse.

Reseptfrie hjelpemidler for munntørrhet

Hvis du lider av kronisk eller alvorlig munntørrhet, kan du også dra nytte av å bruke reseptfrie hjelpemidler som er spesielt designet for å lindre symptomene. Disse inkluderer:

 • Spyttstimulerende produkter som tyggegummi og pastiller.
 • Munnfuktighetskremer som kan brukes på leppene og inne i munnen for å tilføre fuktighet.
 • Tannkrem spesielt formulert for personer med munntørrhet.
 • Munnspyttelse som kan brukes til å fukte munnen når du trenger det.

Husk at selv om disse produktene kan være effektive, er det viktig å snakke med legen din for å finne den beste løsningen for deg.

God munnhygienepraksis

Familie praktiserer god munnhygiene sammen i et lyst bad

Å opprettholde god munnhygiene er avgjørende for å forebygge problemer som kan oppstå på grunn av munntørrhet. Dette inkluderer å pusse tennene minst to ganger om dagen med fluortannkrem, bruke tanntråd daglig og besøke tannlegen regelmessig for kontroller og profesjonell rengjøring.

I tillegg kan det være nyttig å unngå matvarer som er høy i sukker, syre eller klebrig materiale som kan føre til tannskader og økte plakkoppbygging. Det er også viktig å erstatte tannbørsten din hver 3-4 måneder og å unngå deling av tannbørster med andre.

Ved å følge disse gode munnhygienepraksisene, kan du forhindre tannproblemer og beholde en sunn munn selv om du lider av munntørrhet. Husk også å diskutere eventuelle bekymringer eller spørsmål med tannlegen din for en mer personlig tilnærming og omsorg.

Tips for daglig munnpleie

For å holde munnen frisk og sunn, er det også viktig å ta noen enkle trinn i din daglige rutine:

 • Drikk et glass vann eller skyll munnen med vann etter å ha spist måltider for å skylle bort matrester og syrer fra tennene dine. Dette kan også bidra til å stimulere spyttproduksjonen.
 • Bruk en tannskrape eller tungeskraper for å fjerne bakterier og matrester fra tungen din, noe som kan bidra til å forhindre dårlig ånde.
 • Unngå bruk av munnbind eller snus, da disse kan føre til tørr munn.
 • Bruk en fuktighetsgivende leppebalsam regelmessig for å forebygge tørre og sprukne lepper.
 • Ta en pause fra alkoholholdige drikker og begrens bruken av krydret mat som kan irritere munnen.

Ved å følge disse tipsene og ta skritt for å bekjempe munntørrhet, kan du redusere risikoen for tannproblemer og opprettholde god munnhelse.

Langsiktige strategier for å håndtere munntørrhet

For mange kan tørrhet være en kronisk tilstand som krever langsiktig behandling og håndtering. Dette kan inkludere:

 • Endringer i kostholdet, som å spise mer fuktighetsgivende matvarer som frukt og grønnsaker.
 • Bruk av spyttstimulerende produkter og teknikker som beskrevet tidligere.
 • Regelmessige kontroller med tannlegen for å forebygge og behandle eventuelle tannproblemer.
 • Snakke med legen din om å endre medisiner som kan føre til munntørrhet som en bivirkning.
 • Behandling av underliggende medisinske tilstander som kan forårsake tørr munn, for eksempel diabetes eller Sjögrens syndrom.

Ved å ta en helhetlig tilnærming og følge disse strategiene på lang sikt, kan du redusere symptomene på munntørrhet og forbedre livskvaliteten din. Husk å snakke med helsepersonell om dine spesifikke behov og følge deres råd for å oppnå best mulig resultat.

Justeringer i kostholdet for bedre spyttproduksjon

For å øke spyttproduksjonen og forebygge munntørrhet, kan det være nyttig å gjøre noen justeringer i kostholdet ditt. Dette inkluderer å spise matvarer som er rike på vann og fuktighet, som agurker, selleri, vannmelon og grapefrukt. Noen matvarer som inneholder sink kan også hjelpe til med å produsere mer spytt, for eksempel gresskarfrø og peanøttsmør.

Det kan også være lurt å unngå matvarer som er høy i sukker, syre eller klebrig materiale som kan føre til tannproblemer og økt plakkoppbygging. Begrens også inntaket av kaffe og alkoholholdige drikker som kan bidra til munntørrhet.

I tillegg er det viktig å holde seg hydrert gjennom hele dagen ved å drikke vann og holde en flaske med deg for å drikke jevnlig. Ved å følge disse kostholdstipsene, kan du bidra til å holde munnen hydrert og forebygge tannproblemer relatert til munntørrhet.

Oppdag hvordan du kan bekjempe munntørrhet med våre 3 topp tips. Få en sunnere og mer komfortabel munnhelse nå.

 

Sliter du med tørrhet?

På en gratis konsultasjon hos oss så hjelper vi deg å kartlegge årsaken, evt. henviser vidre til lege. Hvis vi kan behandle det, så lager vi en behandlingsplan og gir deg et kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise