Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannkjøttbetennelse | Gingivitt og periodontitt

Gingivitt er en vanlig tilstand som rammer millioner over hele verden. Det er en tilstand der tannkjøttet blir betent og hoven på grunn av oppbygging av plakk og bakterier på tennene. Hvis den ikke behandles, kan den utvikle seg til mer alvorlige former for tannkjøttsykdom (periodontitt), noe som fører til tap av tenner og andre helsekomplikasjoner.

Tannkjøttbetennelse: En introduksjon

Tannkjøtt som blør og er hovent

Rødt og hovent tannkjøtt og blødning fra tannkjøttet er typiske symptomer. Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til mer alvorlig periodontitt, som kan føre til at tennene løsner og til og med falle ut.

Forebygging av tannkjøttbetennelse innebærer god oral hygiene, regelmessig tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og å unngå risikofaktorer som røyking og nedsatt immunforsvar. Ved mistanke om tannkjøttbetennelse bør man oppsøke tannlege for riktig diagnose og behandling. Les mer om dette hos din tannlege eller tannpleier.

Symptomer på tannkjøttbetennelse

Symptomene på tannkjøttbetennelse kan variere fra mild til alvorlig, og noen ganger kan de være vanskelige å merke. De vanligste symptomene inkluderer rødhet, hevelse og ømhet i tannkjøttet, samt blødning under tannpuss eller mens du spiser. Du kan også oppleve dårlig ånde og en metallisk smak i munnen.

I tillegg til disse fysiske symptomene, kan tannkjøttbetennelse også føre til andre problemer som løse tenner, periodontal lommer (dype hulrom mellom tannkjøttet) og til og med tap av tenner. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i tannkjøttets utseende eller følelse, slik at du kan få behandling så tidlig som mulig.

Årsaker til betennelse i tannkjøttet

Hovedårsaken til tannkjøttbetennelse er plakk – en klebrig bakteriefilm som dannes på tennene etter å ha spist eller drukket. Hvis plakk ikke fjernes regelmessig fra tennene ved børsting og tanntråd, kan det herde og danne tannstein, som er enda vanskeligere å fjerne.

Tannstein tiltrekker seg flere bakterier og kan føre til irritasjon og betennelse i tannkjøttet. Røyking, dårlig kosthold, hormonelle endringer og visse medisiner kan også bidra til å øke risikoen for tannkjøttbetennelse. Derfor er det viktig å opprettholde en god munnhygiene og unngå dårlige vaner som kan skade tannkjøttet ditt.

Behandlingsmetoder

Behandlingen for tannkjøttbetennelse avhenger av alvorlighetsgraden og årsaken til tilstanden. Hvis det er mildt, kan det være nok å øke din daglige munnhygiene rutine ved å børste og bruke tanntråd regelmessig og grundig.

For mer alvorlige tilfeller kan tannlegen din anbefale en profesjonell tannrensing for å fjerne plakk og tannstein. Antibakterielle munnskyllevæsker eller antibiotika kan også brukes for å bekjempe infeksjonen.

Hvis betennelsen har utviklet seg til periodontitt, kan det bli nødvendig med kirurgi for å rense tannkjøttlommene og reparere skadet vev. Det er derfor viktig å oppsøke tannlegen din regelmessig for å fange opp og behandle tannkjøttbetennelse så tidlig som mulig.

Kronisk vs. akutt tannkjøttbetennelse

Mens akutt tannkjøttbetennelse vanligvis er en midlertidig tilstand som kan behandles og forsvinne, refererer kronisk tannkjøttbetennelse til en langvarig betennelse som ikke blir bedre uten riktig behandling.

Kronisk tannkjøttbetennelse kan føre til mer alvorlige tilstander som periodontitt og er vanligvis forårsaket av dårlig munnhygiene over en lengre periode. Hvis du lider av kronisk tannkjøttbetennelse, bør du oppsøke regelmessig behandling og følge en grundig munnhygiene rutine for å unngå ytterligere skade på tannkjøttet ditt.

Uansett om du lider av akutt eller kronisk tannkjøttbetennelse, er det viktig å ta tiltak for å behandle og forebygge denne tilstanden. Med riktig informasjon og praksis av god munnhygiene, kan du holde tannkjøttet ditt sunt og unngå mer alvorlige tannkjøttsykdommer i fremtiden.

Infeksjon i tannkjøtt: Diagnose og behandling

Hvis du mistenker at du har en infeksjon i tannkjøttet, bør du oppsøke tannlegen din for en riktig diagnose og behandling.

Tannlegen vil vanligvis utføre en undersøkelse av munnen og ta røntgenbilder for å se om det er noen tegn på infeksjon. Avhengig av alvorlighetsgraden, kan behandlingen inkludere en profesjonell tannrensing, antibiotika eller kirurgi for å behandle eventuelle skader på tannkjøttet og tennene.

Det er viktig å følge anbefalingene fra tannlegen din for å sikre at infeksjonen blir behandlet og for å unngå tilbakefall. Regelmessig tannpleie og god munnhygiene er også avgjørende for å forebygge infeksjoner og holde munnen din sunn.

Tannsykdommen pyrea: En alvorlig form for tannkjøttbetennelse

Kvinne med tannkjøttbetennelse

Periodontitt, også kjent som pyrea eller periodontal sykdom, er en alvorlig form for tannkjøttbetennelse som kan føre til alvorlige konsekvenser hvis den ikke behandles. Denne tilstanden oppstår når betennelsen har spredt seg til dypere lag av tannkjøttet og beinvevet rundt tennene.

Symptomene på periodontitt inkluderer rødhet, hevelse, blødning og ømhet i tannkjøttet, samt dårlig ånde og løse tenner. Hvis den ikke behandles i tide, kan periodontitt føre til tap av tenner og skader på kjevebenet.

Behandlingen for pyrea involverer vanligvis en kombinasjon av profesjonell tannrensing, antibiotika og kirurgi for å rydde opp eventuelle infeksjoner og reparere skadet vev. Det er viktig å ta tiltak for å forebygge periodontitt, som inkluderer god munnhygiene og regelmessige tannlegesjekker.

Hvordan håndtere smerter forårsaket av tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse kan være en smertefull tilstand, spesielt når den ikke blir behandlet. Hvis du opplever smerter, finnes det noen tiltak du kan ta for å lindre ubehaget.

Reseptfrie smertestillende midler, som ibuprofen eller paracetamol, kan hjelpe til med å redusere hevelse og lindre smerter. Du kan også prøve å skylle munnen med en blanding av saltvann for å berolige tannkjøttet ditt.

Hvis smerten vedvarer, bør du oppsøke tannlegen din for å få en riktig diagnose og behandling. I mellomtiden, fortsett å følge god munnhygiene rutine for å unngå ytterligere irritasjon av tannkjøttet og lindre smerten.

Tannkjøttbetennelse hos barn: Forebygging og behandling

Selv om tilstanden er mer vanlig hos voksne, kan også barn bli rammet. Infeksjon i tannkjøttet hos barn kan føre til tap av melketenner og forstyrrelser i den naturlige utviklingen av permanente tenner.

Forebygging er nøkkelen til å unngå tannkjøttbetennelse hos barn. Det er viktig å lære barna dine god munnhygiene rutiner, som inkluderer børsting to ganger om dagen og bruk av tanntråd. Unngå også å gi barna dine søtsaker og sukkerholdig drikke, da dette kan bidra til utviklingen av betennelsen.

Hvis barnet ditt utvikler tannkjøttbetennelse, er det viktig å oppsøke tannlegen for riktig diagnose og behandling. Tannlegen kan anbefale en profesjonell tannrensing og gi råd om hvordan du kan forhindre tilbakefall hos barnet ditt.

Effektiv behandling av betennelse i tannkjøttet hos gravide

Tannkjøtt som er rødt mellom tennene

Gravide kvinner er mer utsatt for betennelse i tannkjøttet på grunn av hormonelle endringer som skjer under svangerskapet. Dette kan føre til en økt risiko for periodontitt og andre tannkjøttsykdommer.

Det er viktig for gravide å opprettholde god munnhygiene og besøke tannlegen regelmessig for å fange opp eventuelle tegn på betennelse i tannkjøttet. Profesjonell tannrensing kan også bidra til å redusere risikoen hos gravide.

Hvis en gravid kvinne opplever betennelse i tannkjøttet, bør hun informere tannlegen sin om svangerskapet. Noen behandlinger kan være skadelige for fosteret og bør unngås under graviditeten. Tannlegen kan gi trygge og effektive behandlingsalternativer som ikke vil påvirke den voksende babyen.

Gjenkjenn tidlige tegn og symptomer

Jo tidligere tannkjøttbetennelse blir diagnostisert og behandlet, jo bedre er sjansene for å unngå mer alvorlige tilstander. Vær derfor obs på tidlige tegn og symptomer på tannkjøttbetennelse.

Noen vanlige symptomer inkluderer rødhet og hevelse i tannkjøttet, blødning når du børster eller bruker tanntråd, samt dårlig ånde.

I tillegg kan tannkjøttet ditt også begynne å trekke seg tilbake, og du kan oppleve løse tenner eller endringer i bittet ditt. Disse er alle tegn på periodontitt som krever rask behandling for å unngå permanent skade på tannkjøttet og tennene.

Spørsmål og svar

 • Hva er tannkjøttbetennelse?
  Tannkjøttbetennelse, også kjent som gingivitt, er en tilstand hvor tannkjøttet blir rødt, hovent og kan blø ved berøring. Det er ofte forårsaket av plakk som bygger seg opp på tennene.

 • Hvordan kan jeg vite om jeg har tannkjøttbetennelse?
  Tegn på tannkjøttbetennelse inkluderer rødt, hovent tannkjøtt, blødning ved tannpuss eller bruk av tanntråd, dårlig ånde, og i alvorlige tilfeller, løse tenner.

 • Hva forårsaker tannkjøttbetennelse?
  Hovedårsaken til tannkjøttbetennelse er dårlig munnhygiene som fører til oppbygging av plakk. Andre faktorer kan inkludere røyking, diabetes, visse medisiner, genetisk predisposisjon, og stress.

 • Hvordan behandles tannkjøttbetennelse?
  Tannkjøttbetennelse behandles ved å fjerne årsaken til betennelsen, som oftest plakk. Dette gjøres gjennom grundig tannrengjøring hos tannlegen, samt god munnhygiene hjemme med riktig børsteteknikk og bruk av tanntråd.

 • Kan tannkjøttbetennelse føre til mer alvorlige tilstander?
  Ja, hvis tannkjøttbetennelse ikke behandles, kan det utvikle seg til periodontitt, en mer alvorlig form for tannkjøttssykdom som kan føre til tap av tenner og skade på kjevebenet.

Opplever du blødning og ubehag i tannkjøttet?

Besøk oss for en tannundersøkelse, så diagnoserer og behandler vi tilstanden. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise