tannfylling Eiksmarka tannlegesenter

Tannfylling

Alt du behøver å vite om tannfylling.

Hvordan vet du om du trenger tannfylling? 

En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

Hulrommet blir større over tid, så jo raskere de blir oppdaget og fylt, desto mindre sannsynlig er det at du får problemer senere. Derfor er regelmessige kontroller viktig. Uten behandling kan et hulrom eller knekt del av enn tann føre til tannpine, dårlig ånde, infeksjon og til og med sprekker eller tap av tannen. 

Mennesker i alle aldre kan trenge tannfylling. Kanskje du har en gnagende tannpine, plutselig smerte når du biter eller følsomhet for varme og kulde. Du har kanskje til og med lagt merke til et hulrom eller at mat blir fanget i en skadet del av tannen.

4 årsaker til at du trenger tannfylling

 

Tannråte er den vanligste årsaken til fyllinger. Plakk dannes når bakterier spiser på sukker og stivelse som er igjen på tennene dine ved spising eller drikking. Syrene i plakk mykner og løser opp emaljen din (det harde beskyttende belegget på tennene), og forårsaker små hull som deretter vokser.

 

Det beskyttende emaljebelegget kan bli slitt av syrer i visse mat- og drikkevarer, eller ved enkelte medisinske tilstander som hiatusbrokk.

Du kan ha en ødelagt eller chippet del av en tann ved uhell eller etter å ha tygget på noe veldig hardt. Dette kan eksponere de indre delene av tannen og føre til erosjon over tid.

Dette er når tennene blir slitt, eksempelvis dersom du pusser dem for aggressivt eller hvis du gnisser tennene.

Hva foregår under en tannfylling? 

Om nødvendig kan tannlegen bedøve området som skal behandles, vanligvis med injeksjoner av lokalbedøvelse. 

Deretter vil de fjerne det nedkarierte eller svekkede delen av tannen. Deretter former de, rengjør og tørker den gjenværende tannsubstans slik at fyllingen fungerer optimalt. 

Til slutt vil de fylle hulrommet med en glassinomer eller komposittfylling. Tilslutt kontrollerer de at bittet ditt fortsatt føles riktig når du biter sammen tennene.

2 typer av fyllinger

Hvilken type behandling du trenger er avhengig av hvor mye skade det er, og hvilken tann som er berørt. Tannlegen din vil gå gjennom noen alternativer med deg:

Komposittfyllinger er det folk ofte kaller ‘hvite fyllinger’, men faktisk kan de tilpasses tett til fargen på tennene dine. De ser naturlige ut, noe som er fint dersom fyllingen blir synlig når du smiler, ler eller snakker.

Hvis en standard fylling ikke er egnet, kan tannlegen din anbefale et innlegg eller overlegg (noen ganger også kalt onlays). De er mer egnet for større tyggeflater, for eksempel i baktennene. Innlegg passer inn i hullet i tannen din, mens overlegg bygger opp tannens form. De kan være laget av metall, kompositt eller porselen. Porselen kan være ideelt hvis du leter etter noe som er nesten usynlig. 

6 tips til hvordan du kan unngå fyllinger i fremtiden

Tannfyllinger er en veldig god måte å reparere tannhulrom på. De kan stoppe tannpine og samtidig forhindre ytterligere tannråte, men det er enda bedre å unngå tannfyllinger i utgangspunktet. 

Dette kan du gjøre ved å: 

  1. Unngå/kutte ned og administrere inntaket av sukkerholdige eller sure mat- og drikkevarer. Hvis du nipper til en sukkerholdig drikk store deler av dagen, blir tennene dine utsatt for sukkeret lenger, og munnen din har ikke sjansen til å rense seg selv. 
  2. Oppsøke tannlegen og tannpleieren regelmessig
  3. Rengjøre mellom tennene før du pusser. 
  4. Børste tennene to ganger om dagen i to minutter. 
  5. Bruk riktig tannkrem; tannlegen eller tannpleieren kan gi deg råd om hva som er best for deg. 
  6. Bytt tannbørste (eller elektrisk tannbørstehode) minst en gang hver tredje måned. Tannlegen din er den beste personen til å gi deg råd om hvordan du skal ta vare på tennene dine.