Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) & kjevesmerter

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en vanlig tilstand som påvirker kjeveleddet, musklene og tilhørende strukturer.

Denne lidelsen kan forårsake smerte og ubehag i kjeve, hode, nakke og ansikt, noe som gjør det vanskelig for enkeltpersoner å utføre daglige aktiviteter som å spise og snakke. TMD kan også føre til andre helseproblemer som hodepine, øreverk og kjeft. Til tross for utbredelsen er det fortsatt mye forvirring rundt årsakene til og behandlingen av TMD.

Forstå TMD: Symptomer og årsaker

Kvinne med tmd

Symptomer på lidelsen inkluderer smerter i kjeven, uønskede muskelspenninger i bryst, skuldre, nakke og kjeveledd, samt begrenset bevegelse i kjeven.

Årsakene til TMD kan være varierte og inkluderer stress, skader på kjeven eller tennene, dårlig holdning, eller overfladisk pustemønster. Vanligvis påvirker dette voksne i alderen 20 til 40 år. Behandling av TMD kan omfatte enkle tiltak som avspenningsteknikker, enkle øvelser og bruk av varme- eller kuldebehandling.

I noen tilfeller kan mer omfattende behandling være nødvendig, inkludert fysioterapi eller munnbeskyttere. Det er viktig å oppsøke tannlege eller annen helsepersonell for å få en riktig diagnose og behandling for TMD.

Behandling av TMD

Det finnes ingen enkel kur, men det er flere behandlingsalternativer som kan bidra til å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten til de som lider av denne tilstanden. Noen av de vanligste behandlingene inkluderer smertestillende medisiner, muskelavslappende midler, og fysioterapi.

I tillegg kan en tannlege eller kjeveortoped hjelpe til med å justere tennene dine for å bedre bitebalansen og redusere stress på kjeven. I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å reparere skadede leddbånd eller strukturelle problemer i kjeven.

I tillegg til konvensjonell behandling kan det også være nyttig å implementere livsstilsendringer som å unngå tyggegummi, spise myk mat, og redusere stress og anspenthet i kjeven. TMD kan være en langvarig tilstand, men med riktig behandling og selvomsorg er det mulig å leve et komfortabelt og smertefritt liv.

Smerter i kjeveledd og forebygging

Selv om det ikke alltid er mulig å forhindre TMD, er det visse tiltak du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle denne tilstanden. En viktig ting du kan gjøre er å opprettholde en god holdning, spesielt når du arbeider ved et skrivebord eller bruker mobiltelefonen.

Det er også viktig å unngå å tygge på harde gjenstander som isbiter eller negler, og å redusere stress og angstnivået i hverdagen din. Regelmessig mosjon kan også hjelpe til med å styrke kjevemusklene og redusere risikoen for Temporomandibulær dysfunksjon (tmd).

Hvis du merker symptomer, bør du også unngå overdreven bruk av smertestillende midler. I stedet bør du oppsøke en lege eller tannlege for å få en riktig diagnose og behandlingsplan. Ved å ta vare på din kjevehelse og følge disse forebyggende tiltakene, kan du redusere sjansene for å utvikle tilstanden.

Vondt i kjeven og tennene

Mange mennesker tror at vondt i tennene og kjeven er separate problemer, men i virkeligheten kan de være koblet til TMD. Dette skyldes at det kan føre til en dårlig bitebalanse, noe som igjen kan forårsake tann- og kjeveproblemer.

Hvis du opplever smerter i tennene eller kjeven, er det derfor viktig å ikke ignorere disse symptomene. Snarere bør du søke medisinsk hjelp for å få en grundig undersøkelse av dine bitevaner og potensielle TMD-relaterte problemer.

Årsaker til smerte når du tygger

Mann med vondt i kjeven

Smerte når du tygger er et vanlig symptom på TMD, men det kan også være frustrerende og begrensende for daglige aktiviteter. En av de vanligste årsakene til smerte ved tygging er en dårlig bitebalanse, noe som kan føre til overbelastning av kjevemuskulaturen.

I tillegg kan traumer, leddgikt og andre leddsykdommer også føre til smerte når du tygger. Hvis disse årsakene blir utelukket, er det sannsynlig at TMD er den underliggende årsaken til smerte ved tygging.

Det er derfor viktig å søke medisinsk hjelp for å få en riktig diagnose og behandlingsplan hvis du opplever denne typen smerte. Ved å identifisere og behandle årsaken, kan du redusere eller eliminere smerten når du tygger og forbedre din generelle kjevehelse.

Vondt i kjeven og øret

Vondt i kjeven og øret kan være et tegn på TMD, spesielt hvis det er ledsaget av andre symptomer som smerte ved tygging eller problemer med å åpne og lukke munnen. Dette skyldes at kjeveleddet ligger like ved øret, og problemer med dette leddet kan føre til smerter i både kjeven og øret.

Hvis du opplever denne typen smerte, er det viktig å ikke ignorere den og søke medisinsk hjelp for en grundig undersøkelse. En lege eller tannlege vil kunne avgjøre om TMD er årsaken til smerten og hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan for å lindre ubehaget.

I mellomtiden kan du også prøve å unngå aktiviteter som krever mye bruk av kjevemusklene, samt implementere livsstilsendringer som å redusere stress og bruke varmekompresser for å lindre smertene.

Smerter i tyggemuskelen

Tyggemuskel smerter er et vanlig symptom på TMD og kan oppstå i både kjevemuskulaturen og ansiktsmusklene. Det kan føles som en verkende smerte eller stramhet, og det kan også være ømhet ved berøring. I noen tilfeller kan tyggemuskel smerter også føre til hodepine eller nakkesmerter.

For å lindre denne typen smerte er det viktig å identifisere og behandle den underliggende årsaken. Dette kan gjøres ved hjelp av en medisinsk undersøkelse og røntgenbilder. I tillegg kan en tannlege eller kjeveortoped hjelpe til med å korrigere eventuelle bittrelaterte problemer som kan føre til smerter.

Kvinne med kjevesmerter


Spørsmål og svar

 • Hva er TMD?
  TMD står for temporomandibulær dysfunksjon og omfatter en gruppe lidelser som påvirker kjeveleddet (TMJ), tyggemusklene og de omkringliggende strukturene. TMD kan føre til smerte, vanskeligheter med å åpne munnen bredt, og en klikkende eller låsende følelse i kjeven.
 • Hva forårsaker TMD?
  Årsakene til TMD kan være mange, inkludert skader mot kjeven eller kjeveleddet, slitasje på leddskiven i kjeven, artritt, visse typer tannbehandlinger eller gnissing av tennene (bruxisme), samt stress som fører til spenning i kjevemusklene.
 • Hvordan behandles TMD?
  Behandling av TMD varierer basert på den enkeltes symptomer og årsaken til lidelsen. Det kan inkludere bruk av betennelsesdempende medikamenter, smertestillende, bittskinner for å redusere spenning i kjevemusklene, fysioterapi, stressmestringsteknikker, og i sjeldne tilfeller kirurgi.
 • Kan TMD gå over av seg selv?
  I noen tilfeller kan mild TMD bedres over tid med enkle hjemmebehandlinger, som å spise myk mat, unngå ekstrem kjevebevegelse, anvende varme eller kulde på smerteområdet, og utføre øvelser for å strekke og styrke kjevemusklene. Vedvarende eller alvorlige symptomer krever imidlertid ofte mer målrettet behandling.

Har du smerter i kjeven?

Hvis du opplever smerter i sammenheng med bitefunskjonen, bør du oppsøke lege eller tannlege. Tannlegen din kan diagnosere deg og hjelpe med problemet. Ta det opp under en tannundersøkelse eller konsultasjon.Bestill undersøkelse / konsultasjon her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise