Rotfylling Eiksmarka Tannlegesenter png

Rotfylling

Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. 

Hva er en rotfylling

Rotfylle en tann innebærer fjerning av tannens pulpa (nervesystem) og rengjøring av rotkanalene ved hull i tennene og andre skader. Dette gjøres vanligvis med bedøvelse og behøver ikke å føles vondt ut. Tannen rotfylles etter rengjøring og desinfisering med et materiale for å forhindre bakterieinfeksjoner og bevare tannen.

Betennelse og infeksjon

Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen. Det er en tidkrevende prosedyre som kan kreve to eller flere besøk.

Nye bakterier kan komme inn i tannen under en rotfyllingsprosedyre og potensielt forårsake re-infeksjon av den behandlede tannen.

Betennelsen eller infeksjonen kan ha en rekke årsaker; et dypt kariesangrep (hull), flerfoldige behandlinger av tannen, en sprekk (infraksjon) eller en større fraktur av tannen.

I tillegg kan et traume mot en tann føre til at tannen dør og må rotfylles, selvom man ikke kan se skade på utsiden eller kjenne smerte.

Hvis betennelse eller infeksjon ikke blir behandlet kan det forårsake smerte og/eller føre til en abscess som kan være ekstremt smertefull.

En betent tann kan også være helt symptomfri, men fortsatt gjøre skade på benvevet ved rotspissen og/eller på nabotenner.

Alternativt til rotkanalbehandling/rotfylling er trekking av tannen, da det ikke anbefales å gå rundt med en infisert tann.

Behandling

Rotkanalbehandling er en tidkrevende og utfordrende prosedyre. Behandling av tann, spesielt ved irreversible pulpitis eller reinfeksjon av rotfyllinger, kan inkludere rotkanalbehandling, bakterierensing og restaurering med fyllinger eller kroner. I noen tilfeller kan behandlingen kombineres med kirurgiske inngrep.

Våre tannleger gjør denne behandlingen med lupebriller og bruker tiden som kreves for å få bort den infiserte nerven. Rotfylling innebærer at pulpa renses grundig for å fjerne bakterier og infisert materiale.

Noen behandlingsforløp kan innebære to eller flere besøk. Ved første avtale desinfiseres rotkanalen og klargjøres for rotfylling. Kanalene blir kledd med en antibakteriell pasta og en midlertidig fylling blir plassert på toppen.

Ved neste avtale (3-4 uker etter første) fjernes den midlertidige fyllingen og rotkanalen vaskes og renses før det legges en permanent fylling i kanalen. Under rotkanalbehandlingen renses bort pulpa for å sikre at alle bakterier fjernes.

Det er viktig at tannen har vært helt symptomfri før man gjør dette andre steget av rotfyllingen. En permanent fylling legges på toppen, og dersom det er en tann lenger bak i munnen anbefales det en tannkrone.

Illustrasjon av hull i tann med bakterier.

Etter en rotfylling

Etter første besøk kan man ha smerter når bedøvelsen går ut, og gjennom natten. Etter dette skal det bli helt bra. Dersom smerten fortsetter bør du ta kontakt med oss igjen.

Etter at tannen er ferdig rotfylt kan det fortsatt kjennes annerledes ut og hos noen kan den være øm ved berøring i lang tid etter behandlingen.

Dersom en tidligere rotfylt tann får en infeksjon igjen, må det gjøres en revisjon. I noen tilfeller henviser vi pasienten til en endospesialist (rotfyllingsspesialist), andre ganger gjør vi denne behandlingen på klinikken vår.

Ved reinfisert rotfylling kan det være nødvendig med ytterligere behandling, inkludert bruk av bakteriedrepende midler, gjenoppbygging av tannen, og i noen tilfeller kirurgisk inngrep.

Finnes det alternativer til rotfylling?

Ja. Alternativer til rotfylling inkluderer tanntrekking, etterfulgt av tannimplantater, broer eller partiale proteser for å erstatte den fjernede tannen.

Rotfylling er ofte et forsøk på å redde tannen før man vurderer tanntrekking.

En annen mulighet er pulpektomi, hvor hele nerven fjernes og tannen deretter forsegles med et fyllingsmateriale.

Den beste behandlingen avhenger av tannens tilstand, kostnad og pasientens preferanser.

 

.

Symptomer på betennelse i den rotfylt tannen

Tegn å se etter er smerte, langvarig følsomhet for varme eller kulde, ømhet ved berøring og tygging, misfarging av tannen, og hevelse, drenering og ømhet i lymfeknuter samt nærliggende bein- og tannkjøtt.

Noen ganger er det imidlertid ingen symptomer, men det er like viktig at tannen behandles. Målet med behandlingen er å fjerne all infeksjon fra rotkanalen. Roten blir deretter fylt for å forhindre at infeksjonen gjentar seg. En rotfylte tannen er imidlertid mer utsatt for brudd og re-infeksjon, noe som krever nøye munnhygiene og noen ganger ytterligere prosedyrer som krone restaurering eller kirurgisk inngrep.

Det finnes to forskjellige typer bettenelser man kan få i rotfylte tenner, disse er:

Reversibel betennelse i nerven

Reversibel betennelse i nerven, kjent som reversibel pulpitt, er en tilstand der nerven i en tann er irritert, vanligvis på grunn av bakterier (karies) eller skade. Dette kan forårsake tannverk, spesielt i respons på stimuli som varme eller kulde.

Betennelsen skjer midt inne i tannen, hvor nervene og blodårene er lokalisert. Tidlig behandling, som å rotfylles, kan ofte bevare tannen.

Ireversibel betennelse i nerven

Irreversibel betennelse i nerven, kjent som irreversibel pulpitt, oppstår når nerven i en tann er alvorlig skadet eller infisert, som ved hull (bakterier) inn til pulpa.

Dette forårsaker konstant og intens tannverk, spesielt ved varme eller kulde.Under behandlingen pulpa renses bort for å fjerne det infiserte vevet.

Behandling av ireversibel betennelse

Å behandle irreversibel pulpitt innebærer vanligvis rotfylling eller tannfjerning, avhengig av tilstanden og graden av skade på nerven (pulpa). Etter rotfylling tannen bygges opp igjen med en fylling eller krone for å gjenopprette strukturen og beskytte den mot ytterligere skade.

Hvis tannen er for skadet eller betennelsen har spredt seg, kan tannfjerning være nødvendig, etterfulgt av muligheter som tannimplantater eller broer for å erstatte den manglende tannen. Les mer om implantater her.

Tann blir båret i for utrensning av pulpa.

Kan betennelse forsvinne av seg selv?

Tannbetennelse (pulpitt) kan forsvinne hvis årsaken, en midlertidig irritert eller infisert tann, fjernes raskt, og tannen får tid til å leges. Imidlertid, hvis betennelsen er alvorlig eller forårsaket av en dyp karies, er rotfylling vanligvis nødvendig for å redde tannen, da betennelse i rotkanalen ikke går bort av seg selv.

Hvis betennelsen er alvorlig, må tannen bygges med en fylling eller krone etter behandling.Å gå med betennelse og tannverk over tid anbefales ikke.Å gå med betennelse og tannverk over tid anbefales ikke.

En tann kan også "dø"

Symptomer på en “død” tann inkluderer vanligvis ingen smerter, da nerven i tannen er død. Tannen kan imidlertid ha andre tegn som indikerer problemet, som endringer i fargetone (ofte grå eller gulaktig), ømhet ved berøring eller tygging, og en tendens til å bli mer skjør.

En død tann er også utsatt for å knekke på grunn av sin svekkede struktur. Det kan også oppstå en bakterieinfeksjon i rotkanalene som kan føre til en byll, som kan forårsake hevning og ubehag i området rundt den berørte tannen.

En tannlege bør vurderes for å overvåke situasjonen nøye.

Bilde av en død tann som har endret farge.

Hvordan kan man sørge for at tennene ikke blir infisert igjen?

  • Opprettholde god munnhygiene: Børst tennene regelmessig, bruk tanntråd, og skyll med antibakteriell munnskyllevann.

  • Styre unna skader: prøv å ikke bite med kraft på harde gjenstander som kan skade tannen.

  • Regelmessige tannlegebesøk: Ha regelmessige kontroller og røntgenbilder etter behandlingen for å oppdage og behandle eventuelle problemer tidlig.

  • Reparer skadde fyllinger eller kroner: Det er viktig å behandle skadde fyllinger eller kroner for å forhindre bakterieinntrenging. Tannen med en krone kan også bidra til å beskytte den mot re-infeksjon og skade.

  • Unngå dårlige vaner: Unngå røyking og overdreven alkoholinntak, da dette kan påvirke tannens helse negativt.

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise