Pasient med tannlegeskrekk og tannlegen

Tannlegeskrekk

Alt du behøver å vite om tannlegeskrekk.

Finn svaret på spørsmålet ditt raskere ved å trykke på en av linkene under.

Innhold:

Tannlegeskrekk:
3 metoder som kan hjelpe deg!

Hvis du noen gang blir nervøs bare av å tenke på å gå til tannlegen, er du ikke alene.

Kanskje du er redd besøket kan gjøre vondt, eller du har ikke vært på en stund og ikke sikker på hva tannlegen vil finne.

Uansett årsak vil det rette tannlegeteamet sørge for at din tannlege og din følelsesmessige helse blir tatt vare på. 

Jo mer du utsetter – eller bare ikke går – til tannlegen, jo høyere er risikoen for å utvikle tannproblemer som vil gjøre forberedelsene til fremtidige tannlegebesøk vanskeligere. 

Faktisk kan det å oppsøke tannlegen din regelmessig gjøre hele prosessen enklere.

Har du tannlegeskrekk?
Bruk disse metodene for å gjøre det enklere.

Alle med angst vet at det å dele følelsene sine gjør en stor forskjell. Hvis du er anspent eller engstelig, gjør deg selv en tjeneste og få bekymringene vekk fra brystet.

Tannlegen og tannlegeteamet er bedre i stand til å behandle deg hvis de kjenner dine behov.

Fortell tannlegen din om angsten din. Når du bestiller time, fortell resepsjonisten at du er nervøs for tannlegebesøk.

Minn tannlegen og tannlegepersonalet om angsten din når du kommer. Del eventuelle dårlige erfaringer du kan ha hatt tidligere, og be om forslag til mestringsstrategier.

Ikke vær redd for å stille spørsmål. Noen ganger lindrer det å vite hva som skal skje enhver frykt for det ukjente.

Bli enige om et signal. Gi beskjed til tannlegen ved å rekke opp hånden hvis du trenger å ta en pause under en undersøkelse.

Hvis du opplever smerte selv med lokalbedøvelse, fortell tannlegen din.

Noen pasienter blir flaue over sin smertetoleranse eller ikke ønker å avbryte en tannlege under en prosedyre.

Snakk med tannlegen din om smerten før den begynner, slik at tannlegen vet hvordan han/hun skal kommunisere med deg og gjøre det mer behagelig.

Å ta tankene en annen plass kan virke umulig når du er nervøs, men det er noen ting som kan hjelpe deg med å distrahere tankene dine.

Bruk hodetelefoner. Hvis lyden av boret plager deg, ta med hodetelefoner slik at du kan lytte til favorittmusikken eller lydboken din.

Hos Eiksmarka Tannlegesenter har vi fått installert TV i alle behandlingsrom så du kan se en avslappende dokumentar eller din favoritt serie på Netflix.

Okkuper hendene dine ved å klemme en stressball eller leke med en liten håndholdt gjenstand, som en spinner.

Se for deg ditt lykkelige sted og visualiser deg selv ved en avslappende strand eller hage. 

Avslapping starter i tankene våre. Prøv dype pusteøvelser for å slappe av spenninger i musklene.

Tell pustene dine. Pust inn sakte og pust deretter ut i samme antall tellinger. Gjør dette fem ganger mens du venter på timen din, eller i pauser mens du sitter i tannlegestolen.

Gjør en kroppsskanning. Konsentrer deg om å slappe av musklene, en kroppsdel ​​om gangen. Start med hodet og jobb deg ned til tærne. Du kan for eksempel fokusere på å løsne spenninger som starter i pannen, deretter kinnene, nakken og nedover resten av kroppen.

 

Spør tannlegen om tilgjengelige verktøy og ressurser for å maksimere din komfort

Tannleger bruker mange tannbehandlingsalternativer for angst i dag for å hjelpe pasienten. Disse inkluderer ting som:

 • Netflix og andre videotjenester
 •  Støydempende øretelefoner 
 • Aromaterapi
 • Varme tepper
 • Avslappende musikk 

Våre anbefalinger for tannlegeskrekk

Eiksmarka Tannlegesenter vil at du skal ha alle muligheter til å føle deg komfortabel og trygg under ditt besøk.

Enten det er en rutinemessig rengjøring eller en mer dyptgående tannprosedyre, vil vi at du skal ta deg den tiden du trenger for å lindre angsten og maksimere komforten.

Vi oppfordrer pasienter bekymret for angst til å avtale en avtale for å diskutere bekymringene dine og måtene vi kan hjelpe. Denne avtalen kan være en stressfri anledning der du snakker med oss ​​om årsakene til tannlegeangst, samt metodene vi har tilgjengelig for å lette disse bekymringene.

Vi tror at denne typen besøk hjelper oss å forstå deg og din situasjon bedre og lar deg ta de første skrittene mot et mer tillitsfullt forhold til oss.

Andre alternativer for å håndtere tannlegeangst

Eiksmarka Tannlegesenter tilbyr en rekke andre alternativer for å mestre tannlegeskrekkk. Disse inkluderer følgende.

Påføring av lokale beroligende midler: I tillegg til sedasjonstannbehandling, bruker vi lokale beroligende midler for å redusere ubehag du måtte oppleve under tannprosedyrer. 

Bruk av håndsignaler: Vi forstår også at en del av tannlegeangst stammer fra frykten for det ukjente og følelsen av å være ute av kontroll. Håndsignaler kan hjelpe. Du kan fortelle tannlegen at du trenger en pause ved å løfte hånden for å signalisere stopp.

Forklaring av hvert trinn: Vi vil forklare hvert trinn på forhånd og underveis slik at du vet hva som skjer og du opprettholder en viss grad av kontroll over tempoet i prosedyren.

Datastyrt bedøvelse hos tannlegen.  Denne metoden gjør at det er kun tennene som blir bedøvet, så du slipper at hele ansiktet føles bedøvet, metoden kalles Quick Sleeper.

Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegskrekk er en tilstand der du lider av ekstremt ubehag, nervøsitet, frykt og til og med panikk ved tanken på å gå til tannlegen. I mer ekstreme tilfeller viser det seg i svært reelle symptomer.

Dessverre fører denne frykten eller angsten til at mange mennesker utsetter å gå til tannlegen i årevis eller tiår.

Noen unngår å gå til tannlegen helt til:

Smerten er så intens at de ikke lenger kan unngå den.

De har betydelige skader de ikke kan ignorere, som en tannlege må ta tak i.

Frykt for å hindre deg i å gå til tannlegen så lenge kan føre til andre orale og generelle helseproblemer

Dårlig munnhelse kan føre til en rekke store helsetilstander, inkludert:

 • Hjertesykdom
 • Luftveissykdom
 • Diabetes

God tannpleie er også medvirkende til forebygging av mange andre store helseproblemer som går langt utover styrken til tennene dine.

Du kan forebygge omfattende skader gjennom jevnlige rengjøringer, undersøkelser og tannundersøkelse, sammen med noen mindre prosedyrer underveis.

Å ta vare på tennene dine handler om så mye mer enn å beskytte integriteten til smilet ditt, og det er avgjørende å jobbe for å overvinne tannlegeskrekk slik at du kan få den orale helsehjelpen du trenger.

Symptomer på tannlegeskrekk

Noen av de vanlige symptomene på tannlegeskrekk inkluderer:

 • Urolig mage
 • Hetetokter
 • Svette
 • Hjertebank og økt hjertefrekvens
 • Aggressivitet
 • Lavt blodtrykk
 • Besvimelse
 • Panikk anfall
 • Pustevansker
 • Hyperventilering
 • Opphisselse
 • Trangen til å gråte ved tanken på å gå til tannlegen
 • Søvnvansker før tannundersøkelser
 • Intens ubehag ved tanken på å gå til tannlegen

Jo mer alvorlig angsten er, desto mer problematiske blir positive munnhelseutfall hvis du har utsett å gå til tannlegen i flere år.

Heldigvis finnes det flere metoder og verktøy du kan bruke, både på tannlegekontoret og ute, for å hjelpe deg med å finne ut hvordan du kan holde deg rolig hos tannlegen.

Jo flere verktøy du bruker for å hjelpe deg før eller under din neste tannundersøkelse, jo bedre vil du ruste deg til å håndtere angsten din effektivt.

Årsaker til tannlegeskrekk

Angst, frykt, fobier: Selv om de kan være i hodet ditt, kan hendelser, følelser eller opplevelser forårsake dem, enten de er relatert til å gå til tannlegen eller ikke.

Siden du er unik, kommer du til tannlegen med din individuelle historie. Denne historien former dine oppfatninger og frykt, og den kan ha stor innvirkning på opplevelsen din uavhengig av tannlegen.

Jo mer du forstår hvilke former din angst og frykt tar, jo bedre vil du være i stand til å håndtere dem.

Folk frykter tannlegen av en rekke årsaker. Årsaken din kan være en av de nedenfor, eller noe helt annet.

Negative erfaringer: Når du utforsker tannlegeskrekk, bør du vurdere fortidens hendelser. Det trenger ikke engang å være i en tannlegestol for å skape en varig frykt.

Det kan være å se en skrekkfilm som barn eller en annen film som involverer en skummel tannlege. Denne oppfatningen kan påvirke virkeligheten din og kan generere ekstrem angst over å gå til tannlegen.

Følelser av tap av kontroll: Noen mennesker opplever at de ikke er i stand til å gi fra seg kontrollen når de sitter i tannlegestolen. Det kan for eksempel hende at du ikke er i stand til å håndtere sårbarheten, og er uvillig til å la tannlegen ta over.

Frykt for narkosemidler og bivirkningene de forårsaker:

Bortsett fra nummenhet som vanligvis er forbundet med lokalbedøvelse, opplever noen mennesker svimmelhet, kvalme og døsighet.

Andre har hevelse i tungen, smerter i ører, nakke, ledd eller muskler, overdreven sikling og økt tørste. Hvis dette skjer med deg, kan tannlegeangsten din være relatert til disse potensielle anestesibivirkningene.

Tillitsproblemer:

De fleste bruker svært lite tid med tannlegen. Det er vanskelig å utvikle et tillitsfullt forhold til noen du nettopp har møtt. Du kan forverre dette hvis du beveger deg ofte, eller hvis du har hatt dårlige erfaringer – ekte eller innbilte – med tannleger tidligere.

Andre fobier eller tilstander:

Noen ganger er frykten for en tannlege ett symptom på en annen frykt. Det kan være tilstander eller fobier, som klaustrofobi, agorafobi, tvangslidelser, generell angstlidelse – eller noe helt annet. Faktisk kan det være en hvilken som helst tilstand som påvirker eller forsterker ubehaget du forbinder med å gå til tannlegen.

Frykt for injeksjoner: Enda større er frykten for at lokalbedøvelsesinjeksjonene ikke vil virke eller ikke vil virke med en gang. Hvis dette skjer, frykter pasientene at de vil føle smertens fulle kraft når prosedyren starter.

Frykt for hva tannlyder indikerer:

Å få utført en tannlegeundersøkelse eller prosedyrer innebærer mange lyder. Noen av disse, som lyden av en drill, forårsaker angst og frykt hos noen mennesker.

Ubehaget ved å få ditt personlige rom invadert: Dette er en årsak til tannlegeangst mange mennesker ikke helt forstår, selv når de opplever det.

Noen individer har problemer med personlig plass og føler seg krenket når folk utenfor deres tillatte grupper invaderer rommet deres.

Ta deg tid til å vurdere den sannsynlige årsaken til angsten din og begynn å ta tak i disse potensielle årsakene på egen hånd. Du kan begynne med tipsene for å håndtere tannlegeangst diskutert nedenfor.

Tips ved tannlegeangst

Et av de beste verktøyene for å overvinne frykt er å ha positive opplevelser som negerer denne frykten. For å gjøre det kan det være nyttig å gå utover angsten.

Disse tipsene kan hjelpe deg med å overvinne, eller i det minste håndtere, din tannlegeangst, slik at du kan få den orale helsehjelpen du trenger for din tannhelse og generelle helse.

 

Snakk med tannlegen

Vi anbefaler deg å snakke med tannlegen om din tannlegeangst. Det betyr å åpne opp om din frykt og bekymring, og om behandlingsplanen som blir tilpasser for deg.

Lær å stole på tannlegen

Les anmeldelser på nett fra andre tannpasienter. Deres uavhengige tilbakemeldinger hjelper deg med å etablere tillit til tannlegen din og hvordan de har hjulpet andre med deres utfordringer

Ta bedre vare på munnhelsen din

Lindring av tannlegeangst kan begynne hjemme. Du kan ha eksisterende orale helseproblemer på grunn av omsorgssvikt. Selv om du trenger å ta tak i disse, kan det å øke munnhelse rutinen din hjemme hjelpe deg med å føle deg mer selvsikker når du går inn på tannlegekontoret.

Ting du kan gjøre inkluderer følgende:

 • Unngå bruk av tobakk
 • Spise et sunt kosthold
 • Kutte ut sukkerholdig mat og drikke
 • Spis mer tannbyggende proteiner og færre karbohydrater
 • Pusse tennene minst to ganger daglig med fluorbasert tannkrem
 • Bruke tanntråd daglig
 • Bytt tannbørsten hver tredje måned

 

Å øke selvtilliten din ved å gå inn på tannlegekontoret setter scenen for en bedre opplevelse totalt sett.