Tannundersøkelse / tannsjekk

Tannundersøkelse

Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

Hvorfor det er viktig med tannundersøkelse

Din orale helse er et speil av din generelle helse og det er derfor viktig at denne gjøres grundig. 

En grundig undersøkelse hos tannlegen inneholder: 

 • Sjekk av kjevemuskulatur og kjeveledd 
 • Sjekk av bitt og bittfunskjon 
 • Kontroll av slimhinner, gane og tunge 
 • Sjekk av periodontale lommer
 • Sjekk av karies eller begynnende hull
 • Sjekk av tanngnissing symptomer

Behandleren vil informere deg godt underveis og gi deg et behandlingsforslag og kostnadsoverslag dersom det er behov for videre behandling. 

En tannundersøkelse kan også omfatte røntgenbilder eller andre diagnostiske prosedyrer.

Tannlegen/ tannpleieren vil sannsynligvis diskutere diett og munnhygiene, og kan vise deg riktig børsting og bruk av tanntråd.

Du vil få ulike alternativer til behandlingen ulike prisklasse og vi presenterer for deg ulempene/fordelene ved de ulike forslagene. 

Når skal tannundersøkelse utføres?

Det anbefales at voksne planlegger regelmessige tannundersøkelser med intervaller bestemt av en tannlege.

Selv om du ikke lenger har dine naturlige tenner, er det viktig å oppsøke tannlegen for regelmessige tannundersøkelser for å opprettholde munnhelsen og nytten av tannerstatningene.

Hva koster en tannunderskelse?

Vi har ingen skjulte priser!

Du skal vite hva du skal betale neste gang du kommer, dersom det er behov for videre behandling. Vi gir deg gjerne et skriftlig og/eller muntlig kostnadsoverslag.

Sjekk vår prisliste her.

Har du tannlegeskrekk?

Jo lengre tid det går før du får tatt en tannundersøkelse jo høyere er risikoen for å utvikle tannproblemer.

Hos Eiksmarka Tannlegesenter har vi behandlere med spesial kompetanse innen tannlegeskrekk. 

Alle pasienter får en individuelt tilpasset behandlingsplan for å etterkomme behovet til hver enkelt person. 

For å lese mer om tannlegeskrekk følg denne linken. 

Tannlege utfører periodontitt undersøkelse på pasient hos Eiksmarka Tannlegesenter

Helseproblemer og medisiner kan fårårsake tannproblemer

Under en tannundersøkelse vil tannlegen også spørre om helseproblemene eller medisinene du tar og diskutere hvordan de kan påvirke oral helse.

Hvis du for eksempel har diabetes, har du økt risiko for tannkjøttsykdom. 

Medisiner som bidrar til tørr munn kan øke risikoen for tannråte.

Hvis leddgikt eller en annen tilstand hemmer din evne til å pusse tennene, kan tannlegen vise deg tekniker eller anbefale en elektrisk tannbørste.

Deler av en tannundersøkelse

Det er vanlig å ta røntgen, fjerne plakk og tannstein, ta tannavtrykk og sjekke for andre problemer under en undersøkelse. Slik fungerer de:

Røntgen

Tannrøntgen lar tannlegen se detaljerte bilder av spesifikke deler av munnen din for å diagnostisere problemer som ikke er synlige under tannundersøkelsen.

Røntgenbilder tas ved årlige undersøkelser og tannlegen vil diskutere behovet for røntgenbilder basert på din munnhelse og sykdomsrisiko.

Stråleeksponering fra tannrøntgen er veldig lav, spesielt fra digitale røntgenbilder som brukes nå til dags, men snakk gjerne med tannlegen hvis du er bekymret.

Fjerning av plakk og tannstein

Under en tannundersøkelse fjernes plakk og tannstein for å forebygge tannråte og tannkjøttsykdom. Tannlegen eller tannpleieren bruker spesialiserte instrumenter for å fjerne disse belegg fra tannoverflaten og langs tannkjøttlinjen. Denne prosessen tillater også en grundig inspeksjon av tannhelsen.

Regelmessig fjerning av plakk og tannstein er avgjørende for å bevare god munnhelse og redusere risikoen for alvorlige tannproblemer.

Tannavtrykk

I noen tilfeller kan tannlegen anbefale å lage et tannavtrykk av en eller begge kjever for å produsere en kopi av tennene og munnvevet.

 Dette kan hjelpe tannlegen eller hygienisten med å evaluere bittet ditt, eller lage en munnbeskyttelse eller blekeskinne.

Tannundersøkelse hos Eiksmarka Tannlegesenter

Andre ting tannlegen ser etter

Undersøkelsen gir også tannlegen din en sjanse til å gi tips om hvordan du tar vare på tennene dine, og til å oppdage munnhelseproblemer tidlig – når de er mest behandlingsbare.

 • Sjekke bitt og kjeve for problemer.
 • Fjerne flekker eller misfarginge på tennene.
 • Demonstre riktig rengjøringsteknikk for tennene eller protesene.
 • Vurdere behovet ditt for fluor.
 • Eventuelt ta røntgenbilder eller, om nødvendig, gjøre andre diagnostiske prosedyrer.
 

Hvis du har proteseerstatninger – for eksempel proteser eller broer – vil tannlegen undersøke hvor godt de passer og diskutere behovet for justeringer.

Tannundersøkelse kan også omfatte rådgivning om diett, bruk av tobakksprodukter og andre livsstilsfaktorer som kan påvirke oral helse.

Resultat etter undersøkelsen

Etter undersøkelsen vil tannlegen diskutere munnhelsen din, inkludert risikoen for tannråte.

Tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer, og forebyggende tiltak du kan gjøre for å forbedre og beskytte din munnhelse.

Oppfølgningsplan

Tannlegen vil også anbefale når du skal tilbake for et oppfølgingsbesøk. 

Hvis du har høy risiko for tannråte og  tannkjøttsykdom eller har andre orale helseproblemer, kan tannlegen eller hygienisten anbefale hyppige kontroller. Behandling kan være nødvendig for å håndtere noen av disse risikofaktorene, og kan forklares nærmere ved en konsultasjon.

Noen ganger kan behandling utføres av tannlegespesialistene, avhengig av kompleksiteten i pleien som tannlegen din foreslår. Akkurat som tannlegen bruker et team for å gi omsorg, kan mer komplekse omsorgsbehov omfatte arbeid fra andre tannleger.Disse tannlegene har spesialisert seg på spesifikk behandling, for eksempel oral kirurgi eller tannkjøttbehandling.

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

Utvalgte artikler

Kirurgi

Oral kirurgi Noen ganger er det nødvendig med orak kirurgi – enten det er en vanskelig tann, visdomstann, vevprøve eller

Les mer»

Veneers / skallfasetter

Veneers / skallfasetter Hva er veneers / skallfasetter? Veneers eller skallfasetter er en av flere måter å gjenopprette tapt tannsubstans

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise