...
Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

10 tips til forebygging av tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom er et vanlig, men forebyggbart helseproblem som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Det er forårsaket av oppbygging av plakk og tannstein på tennene, noe som fører til betennelse og infeksjon i tannkjøttet. Hvis den ikke behandles, kan den utvikle seg til mer alvorlige tilstander som periodontitt (pyrea) eller til og med tap av tenner.

Den gode nyheten er at tannkjøttsykdom lett kan forebygges gjennom enkle daglige rutiner og god munnhygiene.

Kvinne som har vondt i tannkjøttet på grunn av tannkjøttsykdom


1. Daglig tanpuss

Et av de viktigste tingene du kan gjøre for å forebygge tannkjøttsykdom er å pusse tennene regelmessig. Dette fjerner plakk og bakterier som kan føre til betennelse. Det anbefales å pusse tennene minst to ganger om dagen for to minutter hver gang. Bruk en myk tannbørste og fluorholdig tannkrem for å unngå skade på tannkjøttet.


2. Bruk tanntråd

Mange undervurderer viktigheten av tanntråd. Men hvis du ønsker å unngå betennelse i tannkjøttet, bruk tanntråd daglig.

Tanntråd hjelper til med å fjerne plakk og matrester som er mellom tennene. Det anbefales å bruke en armslengde av tanntråd og å være forsiktig for å ikke skade tannkjøttet mens du bruker den.

Hvis du synes det er vanskelig å bruke vanlig tanntråd, finnes det ulike alternativer som gjør det enklere. Dette inkluderer tanntrådstikker og vannflossere/munndusj. Velg det alternativet som fungerer best for deg og inkluder det i din daglige tannpleierutine.


3. Munnskyll og fluorskyll

I tillegg til tannpuss og tanntråd er munnskyll et annet verktøy som kan hjelpe med å opprettholde et sunt tannkjøtt. Munnskyll kan bidra til å bekjempe bakterier i munnen.

Det finnes ulike typer munnskyll tilgjengelig, så husk å velge en som passer dine spesifikke behov. Noen inneholder antibakterielle ingredienser, mens andre fokuserer på å styrke tannkjøttet. Snakk med din tannlege for å finne ut hvilken type som passer best for deg. Unngå munnskyll med alkohol, som Listerine, da det har en tendens til å irritere slimhinnene.

Husk at munnskyllevæske ikke er en erstatning for tannpuss og tanntråd, men heller et supplement.


4. Velg riktig kosthold

Sammenhengen mellom kosthold og munnhelse er stor. Det å inkludere matvarer som er rike på næringsstoffer som vitamin C og kalsium, kan bidra til å styrke tannkjøttet og bekjempe betennelse.

Unngå også matvarer som er høye i sukker og stivelse, da de kan føre til økt plakkdannelse. I stedet, velg mat som er rik på fiber og vann, som kan bidra til å rense tennene.

Husk også å unngå tobakkprodukter, da de kan føre til alvorlige tannkjøttsykdommer og andre munnhelseproblemer.


5. Regelmessige tannundersøkelser

Gode daglige rutiner er avgjørene for å forebygge munnhelseproblemer, men husk også å dra på regelmessige undersøkelser. Tannleger kan oppdage og behandle potensielle problemer tidlig, før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander.

Under et tannlegebesøk vil en tannlege se om du har tegn til hull, skader eller infeksjoner i munnen. De vil utføre en profesjonell rengjøring og gi deg råd om hvordan du kan forbedre din munnhelse. Det anbefales vanligvis å dra på undersøkelse hver 6-12 måneder, men de som er i risikogruppen burde gå oftere.


6. Stump røyken

Røyking er ikke bare skadelig for lungene og den generelle helsen, det kan også ha alvorlige konsekvenser for tannkjøttet. Røyking reduserer kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, inkludert i munnen, og øker risikoen for tannkjøttsykdommer som marginal periodontitt.

Hvis du røyker, snakk med tannlegen din om hvordan du kan redusere risikoen for å utvikle infeksjoner. Dette kan inkludere å endre vaner eller få hjelp til å slutte å røyke.


7. Følg med på endringer i tannkjøttet

Tannkjøtt spiller en sentral rolle i å opprettholde et sunt og vakkert smil. Tannkjøttmasse er den rosa delen av tannkjøttet som omgir tennene og gir dem støtte.

Tannkjøttmassen kan bli påvirket av alder, tannsykdommer og andre faktorer, noe som kan føre til problemer som løse tenner eller misfarging.

Hvis du merker endringer i tannkjøttet ditt, som blødninger eller tilbaketrekking, bør du kontakte en tannlege umiddelbart. Å ta vare på tannkjøttmassen er en stor del av å bevare styrke og struktur i munnen, og det kan også ha en positiv innvirkning på ditt generelle velvære.


8. Unngå munnpusting

Munnpusting er en vanlig årsak til tannkjøttsproblemer, da det kan føre til tørrhet og redusert spyttproduksjon. Spytt spiller hjelper med å bekjempe bakterier og opprettholde et sunt miljø i munnen.

Hvis du sliter med munnpusting, bør du kontakte tannlegen din for å identifisere årsaken og få hjelp til å rette opp problemet. Dette kan være gjennom å justere søvnvaner eller behandle underliggende medisinske problemer som allergier eller bihuleproblemer.


9. Reduser stress

Stress kan ha en negativ innvirkning på og rundt kroppen vår, og det inkluderer også munnhelsen. Forskning har vist at stress kan føre til økt risiko for tannkjøttsykdommer som gingivitt og periodontitt.

For å redusere stressnivået og forbedre munnhelsen, kan det være nyttig å ta i bruk stressmestringsmetoder i dagliglivet, som yoga, meditasjon og regelmessig fysisk aktivitet. Å få nok søvn og opprettholde et balansert kosthold kan også bidra til å redusere stress.


10. Vær obs på genetiske faktorer

Selv om gode munnhygienerutiner spiller en avgjørende rolle i å forebygge tannkjøttsykdom, kan genetikk også påvirke risikoen for å utvikle denne tilstanden. Forskning har vist at visse gener kan gjøre noen mer utsatt for tannkjøttsykdommer.

Hvis du har en familiehistorie med tannkjøttsykdom, er det viktig å være ekstra oppmerksom på munnhelsen din og følge anbefalingene fra tannlegen din. Dette kan inkludere å besøke tannlegen oftere og følge en spesiell munnhygienerutine.

Å forstå dine genetiske risikofaktorer kan også hjelpe deg med å ta forebyggende tiltak for å unngå tannkjøttsykdom. Snakk med din tannlege om din familiehistorie og hvordan du kan ta vare på tannhelsen din på best mulig måte.

Person med tannkjøttbetennelse


Tegn på tannkjøttbetennelse

Vanlige symptomer på tidlig tannkjøttbetennelse, gingivitt, inkluderer rødhet, hovent tannkjøtt og tannkjøtt som blør lett.

En ubehandlet betennelse kan utvikle seg til en mer alvorlig versjon; periodontitt. Ta derfor tidlige tegn på gingivitt på alvor og få riktig behandling for å opprettholde en sunn og frisk munn. Behandling av tannkjøttbetennelse er ikke vanskelig, men det er bedre å forebygge en å reparere.

Å ta vare på tannkjøttets helse er like viktig som å ta vare på tennene dine. Røyking, munnpust, stress og genetikk kan alle spille en rolle i utviklingen av tannkjøttsykdom, men med god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk kan du redusere risikoen for disse problemene.

Pasienten har et sunt og fint tannkjøtt


Spørsmål og svar

Hvorfor er forebygging av tannkjøttsykdom viktig?

Forebygging av tannkjøttsykdom er viktig for å opprettholde god munnhelse, unngå smerte og bevare tannkjøttets styrke og struktur.

Hvilke daglige rutiner kan bidra til et sunnere tannkjøtt?

Daglige rutiner som regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og bruk av munnskyll kan bidra til å opprettholde et sunt tannkjøtt ved å fjerne plakk og bakterier.

Hvordan påvirker kostholdet tannkjøttets helse?

Et balansert kosthold med rikelig med frukt, grønnsaker og begrenset sukkerinntak støtter tannkjøttets helse ved å gi nødvendige næringsstoffer og redusere risikoen for karies.

Hvor ofte bør man besøke tannlegen?

Det anbefales å besøke tannlegen regelmessig, vanligvis to ganger i året, for en forebyggende sjekk og rengjøring, slik at eventuelle problemer kan oppdages tidlig.

Hvordan kan stress påvirke tannkjøttet, og hvordan kan det forebygges?

Stress kan påvirke tannkjøttet negativt. Å praktisere stressmestringsteknikker som avslapning og mosjon kan bidra til å forebygge negative effekter på tannkjøttets helse.

Har du tannkjøttbetennelse eller har merket endringer i eller rundt munnen?

Bestill en tannundersøkelse i dag, så hjelper vi deg med råd og behandling. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 790,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg