Man som holder invisalign - usynling tannregulering

Invisalign | Usynlig tannregulering for voksne

Usynlig tannregulering er en type tregulering som er designet for å være mindre synlig enn tradisjonelle metallbøyler. Denne behandlingen bruker avtakbare og gjennomsiktige skinner (ofte kalt aligners) eller tannreguleringer som festes på baksiden av tennene (lingual tannregulering). Aligners, som for eksempel Invisalign, er spesiallaget for hver pasient og justeres over tid for å rette opp tennene. Det er et populært valg blant voksne og ungdom som ønsker en diskret måte å korrigere tannstillingen på.

Populære blandt ungdom og voksne

Disse reguleringene er populært blant ungdom og de i voksen alder fordi det er estetisk tiltalende, da det er nesten usynlig og mindre påfallende enn tradisjonelle metallbøyler. Denne diskrete løsningen gir selvtillit til å smile og snakke uten bekymring for utseendet. I tillegg er de avtakbare alignerne praktiske, noe som gjør det enklere å opprettholde god munnhygiene og spise uten restriksjoner. Komforten og den tilpassede behandlingen bidrar også til dens popularitet. Derfor er dette den perfekte tannregulering for voksne.

Kvinne som ser seg i speilet og tar på invisalign skinne

Disse er de mest vanlige typer tannregulering

Det finnes mange ulike typer regulering:

 • Tradisjonell metallregulering: Bruker metallbøyler og -tråder.

 • Keramisk regulering: Bruker tannfargede eller klare bøyler og tråder.

 • Lingual regulering (incognito): Plasseres på baksiden av tennene, og er dermed usynlig fra utsiden.

 • Selvligerende regulering: Bruker en spesiell mekanisme for å holde tråden på plass, noe som kan redusere friksjon og behandlingstid.

 • Usynlig tannregulering: Klare, avtakbare aligners, som Invisalign.

Vi tilbyr Invisalign

Hvis du ønsker å finne ut om du kan benytte denne behandlingen, kontakt en av våre klinikker for en enkel konsultasjon. Hos Eiksmarka Tannlegesenter kan du enkelt bestille en slik time. Der vil pasient i samråd med tannlege komme fram til om det er grunnlag for fremstilling av en detaljert behandlingsplan. Behandlingsplanen viser 3D simulering av hvordan tennene flytter seg frem til et resultat.

Person med incognito tannregulering

Hvordan foregår behandling med usynlig tannregulering?

 1. Konsultasjon: Pasienten møter en kjeveortoped eller tannlege som vurderer om denne behandlingen passer for deg. Dette inkluderer en grundig undersøkelse av tennene og kjeven, samt røntgenbilder og avtrykk eller digitale skanninger.

 2. Behandlingsplan: Kjeveortopeden lager en detaljert behandlingsplan basert på avtrykkene eller skanningene. Denne planen viser hvordan tennene gradvis vil flytte seg over tid.

 3. Produksjon av aligners: Skreddersydde, gjennomsiktige aligners blir produsert basert på behandlingsplanen. Hver aligner er designet for å flytte tennene litt om gangen.

 4. Bruk av aligners: Pasienten får et sett aligners som skal brukes i omtrent 1-2 uker hver, avhengig av behandlingsplanen. Aligners må bæres 20-22 timer per dag, og fjernes bare for å spise, drikke, pusse tenner og bruke tanntråd.

 5. Regelmessige kontroller: Pasienten møter jevnlig kjeveortopeden, vanligvis hver 6-8 uke, for å overvåke fremgangen og få nye sett med aligners.

 6. Fullføring av behandlingen: Når behandlingen er fullført, kan det være nødvendig å bruke en retainer for å sikre at tennene forblir i sin nye posisjon.

Behandlingens varighet varierer, men varer vanligvis mellom 12-24 måneder, avhengig av kompleksiteten av tannstillingsfeilene som skal rettes opp.

Er jeg egnet for denne behandlingen?

Usynlig regulering er vanligvis egnet for følgende personer:

 1. Milde til moderate tannreguleringsbehov: Invisalign kan behandle en rekke tannstillingsproblemer som bittfeil, mellomrom mellom tennene, og tannrotasjon. For mer komplekse tilfeller kan tradisjonell tannregulering være mer hensiktsmessig.

 2. Voksne og eldre tenåringer: Gjennomsiktige skinner er populært blant unge voksne som foretrekker en diskret behandlingsmetode uten synlige metallbøyler. Eldre tenåringer med modne tenner og kjeveutvikling kan også være kandidater.

 3. Pasienter med god tann- og periodontal helse: Det er viktig at pasienten har sunne tenner og tannkjøtt før behandlingen starter, da usynlige aligners krever regelmessig bruk og god munnhygiene for å unngå problemer som tannråte eller periodontal sykdom.

 4. Pasienter som kan forplikte seg til bruk av aligners: Fordi aligners være på nesten hele dagen, er det viktig at pasienten er villig til å forplikte seg til å bruke dem riktig og regelmessig. Aligners må fjernes bare for å spise, drikke, pusser tennene og bruke tanntråd.

 5. Pasienter med realistiske forventninger: Det er viktig at pasienten forstår begrensningene og mulighetene når de behandles med usynlig tannregulering og har realistiske forventninger til resultatene av behandlingen.

Personer med mer komplekse tannstillingsproblemer, trangstilte tenner, eller spesielle behov kan fortsatt ha nytte av konsultasjon med en kjeveortoped for å diskutere hvilken type tannregulering som er best egnet for dem.

 

Typer bitt som kan behandles med usynlig tannregulering

Usynlig tannregulering kan behandle flere typer bittproblemer. Dette inkluderer:

 1. Overbitt: Når de øvre tennene stikker betydelig ut over de nedre tennene.

 2. Underbitt: Når de nedre tennene stikker ut foran de øvre tennene.

 3. Kryssbitt: Når øvre og nedre tenner ikke møter riktig, og noen øvre tenner biter innenfor de nedre tennene.

 4. Åpent bitt: Når det er et mellomrom mellom de øvre og nedre tennene når munnen er lukket.

 5. Tannavstand: Mellomrom mellom tennene.

 6. Trangstilling: Når tennene overlapper eller er skjeve på grunn av plassmangel.

Priser og finansiering

Tannlegen må vurdere akkurat dine tenner før du kan få nøyaktig pris. Det varierer fra person til person og noen tenner er enklere å flytte på enn andre.

Generelt koster Invisalign-behandling mellom 30 000 kr og 80 000 kr eller mer, avhengig av flere faktorer som omfang av behandling, geografisk beliggenhet, og kjeveortopedens erfaring og omdømme. Det inkluderer vanligvis konsultasjoner, skanning eller avtrykk, selve aligners, og etterbehandlingsretainer. 

Det kan være muligheter for betalingsplaner og lån for å gjøre kostnadene mer overkommelige. Se våre lån her. For noen voksne er det også mulig å få Helfo refusjon.

Folketrygden i Norge dekker vanligvis tannregulering for barn og unge opp til 20 år.

Kvinne med overbitt og mellomrom mellom tennene
Denne kvinnen kan fikse overbittet og mellomrommet mellom tennene med tannregulering

Fordeler

Usynlig tannregulering tilbyr flere fordeler, inkludert estetisk appell, siden de klare alignerne er nesten usynlige, noe som gjør dem spesielt populære blant voksne og ungdom som ønsker en diskret behandling. Komforten er høyere sammenlignet med tradisjonelle metallbøyler, da alignerne er laget av glatt plast uten skarpe kanter som kan irritere munnen. Alignerne kan fjernes, noe som gjør det enklere å opprettholde god munnhygiene og spise uten restriksjoner. Behandlingen er også skreddersydd og digitalt planlagt, noe som gir presise og forutsigbare resultater. Regelmessige kontroller er ofte raskere og mindre hyppige, noe som sparer tid.

Kvinne som holder invisalign skinne og modell med tradisjonell tannregulering

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

FAQ

Spørsmål og svar på tannundersøkelse.

Forskjellen på tradisjonell tannregulering og usynlig regulering er at tradisjonell tannregulering bruker metallbøyler og -tråder festet til tennene dine, mens usynlig regulering ofte bruker klare, avtakbare aligners som er mindre synlige og mer komfortable.

Invisalign-skinner kan forårsake mildt ubehag eller press når de justerer tennene, men de er generelt mindre smertefulle enn tradisjonelle metallbøyler.

Ja, for optimal effekt må du bruke Invisalign-skinner hver dag i 20-22 timer, og ta dem ut kun for å spise, drikke, pusse tenner og bruke tanntråd.

Skinnene må vanligvis brukes i 12-24 måneder, avhengig av behandlingsplanen og kompleksiteten av tannstillingsfeilene. De aller fleste oppnår de ønskede resultatene på denne tiden, men noen ganger tar det lengere tid.

Hvis du mister skinnen, bør du kontakte kjeveortopeden umiddelbart for å få en erstatning og forhindre forsinkelser i behandlingen.

Skinnen kan misfarges på grunn av mat- og drikkevarer med sterke farger. Dette kan blant annet være te, kaffe eller rødvin. Du kan rengjøre den grundig med mildt såpevann og en tannbørste eller bruke spesialdesignet Invisalign-rengjøringskrystaller for å gjenopprette klarheten.

Når du har regulering, inkludert usynlig tannregulering som Invisalign, bør du pusse tennene etter hvert måltid eller snacks, det vil si minst tre ganger om dagen, for å opprettholde god munnhygiene og unngå tannråte eller plakkoppbygging.

Personer med manglende tenner kan ofte bruke Invisalign, men det avhenger av den individuelle situasjonen og krever en grundig vurdering av en kjeveortoped.

Incognito er en type lingual regulering hvor spesialtilpassede bøyler og tråder plasseres på baksiden av tennene, slik at de er helt usynlige fra utsiden.

Voksne kan få Helfo-refusjon på regulering hvis de har medisinske tilstander som alvorlige bittfeil eller kjeveortopediske behov som kvalifiserer for stønad.

Utvalgte artikler

Veneers / skallfasetter

Veneers / skallfasetter Eiksmarka Tannlegesenter er en av få tannleger i Norge som tilbyr veneers, skallfasetter og non-prep. Få gratis

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise