Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannregulering – for et symmetrisk smil

Et vakkert og symmetrisk smil er ikke bare et estetisk ideal, men det har også betydning for tannhelsen. Tannregulering spiller en nøkkelrolle i å rette opp skjeve tenner og feilbitt, og det finnes mange alternativer tilgjengelig for både barn, unge, og voksne.

Denne artikkelen vil gi en oversikt over de ulike typene tannregulering, hvordan de fungerer, og hvorfor det kan være viktig for deg eller ditt barn å vurdere behandling med tannregulering.

Ulike typer av tannregulering

Bilde av barn, unge og voksne med tannregulering

Det finnes flere typer tannregulering som kan tilpasses forskjellige behov og preferanser, avhengig av pasientens alder og grad av tannskjevhet. For barn og unge er tradisjonelle metallreguleringer ofte brukt, da de effektivt kan korrigere tenner og kjeveproblemer over tid. Disse er gjerne mer synlige, men har vist seg å være svært effektive.

For de som søker et mer diskret alternativ, finnes det keramiske reguleringer som kan være i samme farge som tennene. I tillegg er usynlige skinner en populær løsning blant voksne og tenåringer. Disse systemene er både komfortable og estetisk tiltalende, noe som gjør dem til et foretrukket valg for mange.

Illustrasjon viser ulike tannreguleringstyper for barn, unge og voksne i tannlegekontor."

Videre kan tannregulering også omfatte behandlingsmetoder, f eks hvor festene plasseres på baksiden av tennene, og derfor er usynlige fra framsiden. Uansett hvilken type tannregulering som vurderes, er det viktig å konsultere en kvalifisert tannlege eller spesialist for å finne den beste behandlingen for individuelle behov. Tannregulering kan bidra til et mer vakkert smil og bedre tannhelse for både barn, unge og voksne.

Fordelene med usynlig tannregulering

Bilde viser voksne med usynlig tannregulering, ideelt for et diskret smil."

Usynlig tannregulering har blitt en populær løsning for de som ønsker å korrigere tannskjevhet uten å måtte bruke synlige metallbånd. En av de største fordelene med usynlig tannregulering er den estetiske appell. Med transparente skinner kan pasienter oppnå ønsket resultater uten den ubehagelige følelsen av å vise frem metallfester. Dette gjør dem til et ideelt valg for voksne og tenåringer, som ofte ønsker å unngå å ha et “barnslig” utseende.

En annen fordel er komforten. Usynlige skinner er laget av glatte materialer som reduserer risikoen for irritasjon i munnen og påvirker ikke spisevanene i like stor grad som tradisjonelle apparater. I tillegg kan skinnene enkelt tas ut når man spiser eller pusser tennene, noe som fremmer bedre munnhygiene.

Bilde viser voksne med usynlig tannregulering i dagliglivet."

Usynlig tannregulering krever også færre besøk til tannlegen for justeringer sammenlignet med tradisjonelle reguleringer, noe som gjør prosessen mer praktisk. Med den teknologiske utviklingen er det nå mulig å forutsi behandlingens fremgang ved hjelp av digitale skanninger og 3D-modellering, noe som gir pasientene mer informasjon om hva de kan forvente. Samlet sett gir usynlig tannregulering en tilpasset og diskret opplevelse for dem som ønsker et vakrere smil.

Kjeveortopedisk behandling kan løse dype og åpene bitt

Illustrasjon viser behandling av dypt og åpent bitt før og etter.

Kjeveortopedisk behandling er en effektiv metode for å rette opp både dypt og åpent bitt, som kan føre til en rekke tannhelseproblemer og påvirke ansiktsprofilen.

Et dypt bitt oppstår når de fremre tennene overlapper de bakre tennene betydelig når kjeven er lukket, noe som kan føre til slitasje på tennene, kjeveleddsmerter og problemer med tygging. Kjeveortopediske apparater, som tradisjonelle reguleringer, keramiske reguleringer eller usynlige skinner, kan justere tennene og kjeven for å oppnå et naturlig og funksjonelt bitt.

På den annen side er et åpent bitt preget av manglende kontakt mellom de fremre og bakre tennene når kjeven er lukket. Dette kan være resultat av vaner som suging av tommel, eller abnormaliteter i utviklingen av tennene og kjeven. Kjeveortopediske behandlinger kan redusere gapet mellom tennene ved å flytte dem til riktig posisjon.

Gjennom nøye planlegging og bruk av spesialtilpassede apparater kan en kjeveortoped oppnå betydelige forbedringer, noe som resulterer i bedre tannhelse og et mer harmonisk smil. Det er derfor viktig å søke hjelp fra en kvalifisert spesialist som kan vurdere den beste behandlingen for individuelle behov.

Støtte fra HELFO til tannregulering og kjeveortopedi

Å få tannregulering eller kjeveortopedisk behandling kan være en betydelig økonomisk investering, men det finnes støtteordninger som kan lette den økonomiske byrden. HELFO kan tilby støtte til tannregulering for barn og unge som har spesifikke medisinske behov som kvalifiserer for refusjon. For å få støtte, må det først tas en vurdering av en kvalifisert tannlege eller kjeveortoped, som kan dokumentere behovet for behandling.

Når behovet er bekreftet, og behandlingsplanen er utarbeidet, kan du søke om refusjon gjennom HELFO. Det er viktig å samle all nødvendig dokumentasjon som inkluderer kostnadsoverslag, henvisning og journalnotater fra behandleren. Støtten som tilbys kan variere avhengig av typen behandling, pasientens alder og alvorlighetsgraden av tannskjevheten.

For voksne over 20 år er det mer begrensede støtteordninger, men i noen tilfeller, for eksempel ved kjeveleddsproblemer, kan det også være mulighet for refusjon. Detaljer om refusjonsordningene er tilgjengelige på HELFOs nettsider, og det anbefales å ta kontakt med en tannlege som kjenner til prosessen for å få riktig veiledning og hjelp.

Tannregulering er en effektiv metode for å rette opp skjeve tenner og justere bittet, og det finnes flere alternativer tilpasset ulike behov. Her er noen viktige punkter om tannregulering:

  • Tradisjonell tannregulering: Denne metoden bruker metallreguleringer på forsiden av tennene og er en vanlig behandling for barn og unge.
  • Usynlig regulering: Usynlig regulering er et populært valg for voksne som ønsker en diskret behandling.
  • Tannregulering for voksne: Det er aldri for sent å rette opp tennene. Mange voksne velger tannregulering for å forbedre både tannhelsen og utseendet.
  • Behandling med tannregulering: Behandlingen kan vare fra noen måneder til flere år, avhengig av kompleksiteten i hvert tilfelle.
  • Spesialist i kjeveortopedi: For best resultat er det viktig å velge en kvalifisert spesialist i kjeveortopedi som kan tilpasse behandlingen til dine spesifikke behov.
  • Baksiden av tennene: For en helt skjult behandling kan tannregulering plasseres på baksiden av tennene, kjent som lingual regulering.
  • Kostnad: Kostnaden for tannregulering varierer avhengig av typen regulering og behandlingens varighet, men det er viktig å se på det som en investering i både helse og utseende.

Oppsummering

Tannregulering er en nøkkel til å oppnå et vakkert og symmetrisk smil, og det finnes flere alternativer som kan tilpasses både voksne og barn.

Fra tradisjonell tannregulering til usynlig tannregulering, kan en spesialist i kjeveortopedi hjelpe deg med å velge den beste løsningen for dine behov. Ved å investere i tannregulering kan du forbedre både tannhelsen og selvtilliten, uansett alder.

Spørsmål og Svar

Hva er tannregulering for voksne?

Tannregulering for voksne er en behandling som har som mål å rette opp skjeve tenner og justere bittet. Dette kan forbedre både utseende og tannhelse ved å skape en bedre balanse i munnens struktur. Mange voksne velger tannregulering for å oppnå et mer harmonisk smil og for å unngå problemer som kan oppstå fra ujevne tenner, som tannslitasje og vanskeligheter med rengjøring.

Hva er usynlig regulering?

Usynlig regulering er et alternativ som er mindre synlige enn tradisjonelle metallreguleringer. Disse innovative behandlingene benytter seg av enten klare skinner eller braketter festet på baksiden av tennene, og de kan være et godt valg for voksne som ønsker en mer diskret løsning. De gir mulighet for å justere tennene uten at det påvirker utseendet i hverdagen.

Kan tannregulering plasseres på baksiden av tennene?

Ja, det er fullt mulig å ha regulering som plasseres på baksiden av tennene, kjent som lingual regulering. Denne typen regulering gjør at brakettene er helt usynlige fra forsiden, noe som gjør det til et ideelt valg for dem som ønsker å rette opp tennene uten at det merkes. Lingual regulering krever en spesialist i kjeveortopedi som er trent i denne teknikken for å sikre optimal komfort og effekt.

Hvorfor er det viktig å velge en spesialist i kjeveortopedi?

En spesialist i kjeveortopedi har omfattende utdannelse og erfaring i å diagnostisere og behandle komplekse tilfeller av tann- og bittjustering. De er best egnet til å vurdere individuelle behov og utvikle en behandlingsplan som sikrer de beste resultatene. Ved å velge en spesialist, kan du være trygg på at du får den høyeste standarden av omsorg og ekspertise gjennom hele behandlingsforløpet.

Hvor mye koster tannregulering?

Kostnaden for tannregulering kan variere betydelig avhengig av typen behandling, hvor du velger å få den utført, og behandlingsvarigheten. Det er viktig å konsultere en kjeveortoped for å få en nøyaktig prisvurdering basert på dine spesifikke behov. Vi på Eiksmarka Tannlegesenter kan tilby finansieringsalternativer for å gjøre behandlingen mer tilgjengelig. Ta gjerne kontakt med oss for mer info.

Hvilke behandlingsalternativer finnes for barn og unge?

For barn og unge er tradisjonell tannregulering med metallregulering en vanlig løsning, men det finnes også andre alternativer som keramiske reguleringer avhengig av deres spesifikke behov. Tidlig behandling kan være fordelaktig for å rette opp tenner og bitt mens barna fortsatt vokser, noe som kan bidra til å forhindre mer komplekse problemer senere i livet.

Hvor lang tid tar behandling med tannregulering?

Behandlingstiden med tannregulering varierer avhengig av kompleksiteten av de nødvendige justeringene. De fleste behandlinger varer mellom 12 og 24 måneder, men noen kan ta lengre tid. Det er viktig å ha regelmessige oppfølginger med din kjeveortoped for å sikre at behandlingen utvikler seg som forventet og for å foreta nødvendige justeringer.

Hvordan vet jeg om jeg trenger tannregulering?

En spesialist i kjeveortopedi kan hjelpe med å vurdere behovet for tannregulering ved å grundig analysere bittet ditt og tannstillingen. Hvis du opplever problemer som skjeve tenner, overbitt, underbitt eller andre relaterte utfordringer, kan det være verdt å få en profesjonell vurdering.

Hva er fordelene med tannregulering?

Tannregulering har mange fordeler, inkludert forbedret utseende av smilet og bedre tannhelse. Ved å rette opp skjeve tenner og justere bittet, kan regulering bidra til bedre bittfunksjon, redusere risikoen for tannslitasje, og gjøre det lettere å holde tennene rene og sunne. Dette kan føre til økt selvfølelse og bedre oral helse på lang sikt.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg