Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannbro: Skreddersydd løsning for manglende tenner

Manglende tenner kan påvirke både selvtilliten og funksjonaliteten til bittet ditt. En tann bro er en populær og effektiv løsning for å erstatte én eller flere manglende tenner.

Denne artikkelen vil utforske hvordan tannbroer fungerer, hvilke typer som er tilgjengelige, og hvordan de kan skreddersys for å passe perfekt til dine behov.

Fordeler og ulemper med tannbroer

Fordeler og ulemper med tannbro for manglende tenner.

Tannbroer har flere fordeler som gjør dem til et populært valg for mange. For det første gir de en estetisk forbedring, noe som kan gjenopprette selvtilliten til personer med manglende tenner.

De hjelper også med å gjenopprette funksjonaliteten til bittet, slik at det blir lettere å tygge og snakke. Videre er tannbroer relativt enkle å installere, og mange pasienter kan oppleve kortere behandlingstid sammenlignet med tannimplantater. I tillegg kan de bidra til å forhindre at de gjenværende tennene flytter seg og skaper ytterligere problemer med bittet.

På den annen side er det også visse ulemper ved bruk av tannbroer. Installeringen krever ofte at nærliggende tenner må slipes ned for å kunne støtte broen, noe som kan svekke dem. Videre kan tannbroer kreve mer vedlikehold og eventuell erstatning over tid sammenlignet med tannimplantater.

Det er også en risiko for at broen kan bli løs eller infisert hvis ikke optimal munnhygiene opprettholdes. Kostnadene kan også være høyere sammenlignet med andre alternativer, avhengig av materialene som brukes og kompleksiteten i behandlingen. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper før man tar en beslutning om tannbroer.

Slik lages en tannbro

Slik lages en tannbro som erstatning for manglende tenner."

Prosessen med å lage en tannbro som erstatning for manglende tenner begynner med en grundig vurdering av pasientens munnhygiene og tannhelse. Først gjennomfører tannlegen en omfattende rekke undersøkelser, inkludert røntgenbilder, for å bestemme tilstanden til de omkringliggende tennene. Ved behov vil tannlegen kanskje anbefale å behandle eventuelle eksisterende tannproblemer før broen settes på plass.

Neste steg involverer forberedelsen av de tennene som skal brukes som støttestrukturer for broen. Dette kan innebære å slipe ned nærliggende tenner for å gi plass til broens fundament. Deretter tar tannlegen avtrykk av pasientens kjever for å lage en tilpasset tannbro. Det finnes forskjellige materialer tilgjengelig, inkludert keramikk, metall, eller kompositt, og valg av materiale avhenger av pasientens ønsker og behov.

Slik lages en tannbro som erstatning for manglende tenner."

Etter at avtrykket er laget, vil en tannprotesespesialist lage broen i laboratoriet. Dette kan ta noen dager, hvoretter den midlertidige broen kan settes på plass for å beskytte området i løpet av ventetiden. Når den permanente broen er klar, vil tannlegen plassere den og gjøre nødvendige justeringer for optimal passform. Regelmessige oppfølgingsavtaler sikrer at broen fungerer godt og at munnhygienen opprettholdes.

Ulike typer tannbroer og deres egenskaper

Det finnes flere typer tannbroer som hver har sine unike egenskaper og bruksområder. En av de mest brukte typene er tradisjonelle tannbroer, som er laget av to tannkroner som plasseres på de nærliggende tennene for å støtte en kunstig tann imellom. Denne typen er ideell for pasienter med en eller flere manglende tenner, der de gjenværende tennene er i god stand.

En annen type er hybridbroer, som kombinerer elementer fra både faste og avtagbare broer. Disse kan være spesielt nyttige for pasienter med flere manglende tenner som krever større stabilitet. Avtagbare tannbroer er også tilgjengelige, og de kan tas ut for enklere rengjøring og vedlikehold, ideelt for personer med spesifikke helseutfordringer.

Implantatforankrede broer er en annen populær løsning, der broen er festet til tannimplantater i stedet for naturlige tenner. Dette gir økt stabilitet og levetid og eliminerer behovet for å slipe ned sunne tenner.

Valg av type tannbro avhenger av pasientens spesifikke behov, estetiske preferanser og den generelle tannhelsen. Riktig valg kan bidra til en langvarig og funksjonell løsning for de med manglende tenner.

Hvordan tannlegen tilpasser tannbroen for et naturligt utseende

For å sikre at tannbroen ser så naturlig ut som mulig, er det flere viktige skritt tannlegen følger under tilpasningsprosessen. Først og fremst er det avgjørende å matche fargen på den kunstige tannen med de gjenværende tennene.

Tannlegen bruker et spesialverktøy for å ta referanseprøver av fargene, som hjelper til med å finne den beste nyansen for å oppnå et sømløst utseende. Videre vurderes formen og størrelsen på de omkringliggende tennene, og disse egenskapene reproduseres i broen for å sikre at den ser ut som en del av pasientens naturlige tannsett.

Under tilpassingen er det også viktig for tannlegen å justere broens konturer for å matche tannkjøttlinjen til pasienten. Dette bidrar til å skape en realistisk overgang mellom den kunstige tannen og det omkringliggende vevet.

Etter at broen er plassert, vil tannlegen foreta nødvendige justeringer for å sikre optimal passform og komfort. Oppfølgingstimer kan inkludere enda finjustering for å sikre at broen ikke bare ser naturlig ut, men også fungerer godt. Med nøye vurdering og håndverk kan tannbroer gi en både estetisk tiltalende og funksjonell løsning for dem med manglende tenner.

En tannbro brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner, og den festes til dine egne tenner eller implantater. Her er noen viktige punkter om tannbroer:

  • Bro som erstatning: En bro kan brukes til å erstatte manglende tenner og gjenopprette funksjonen og utseendet til smilet ditt.
  • Flere ulike typer: Det finnes flere ulike typer tannbroer, inkludert tradisjonelle broer, hybridbroer, og implantatstøttede broer.
  • Prosessen: Prosessen med å lage en ny bro innebærer å forberede tennene som skal støtte broen, lage en ny bro, og deretter feste den sikkert på plass.
  • Estetikk og styrke: Når det gjelder styrke og estetikk, kan en skreddersydd tannbro vare i mange år, og gir et naturlig utseende.
  • Tilpasning: En tannbro kan skreddersys for å passe perfekt, uansett om det gjelder én manglende tann eller flere tenner.
  • Holdbarhet: Med riktig pleie kan en tannbro vare i mange år, selv om det kan være behov for justeringer dersom biter av porselenet knekker.
  • Alternativer: Dersom hullet er stort, eller tannen er ferdig rotfylt, kan en tannbro være et bedre alternativ enn en fylling.

Oppsummering

En tannbro er en skreddersydd løsning som kan gjenopprette både funksjonaliteten og estetikken til smilet ditt.

Enten du trenger å erstatte én eller flere tenner, finnes det flere ulike typer tannbroer som kan tilpasses dine behov. Med riktig pleie kan en tannbro vare i mange år, og gi deg et naturlig og vakkert smil.

Spørsmål og Svar

Hva er en tannbro?

En tannbro er en tannprotese som brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner ved å feste den til dine egne tenner eller implantater. Vanligvis er en tannbro laget av porselen, metall eller en kombinasjon av disse materialene, noe som gir både styrke og et estetisk tiltalende utseende.

Hvilke typer tannbroer finnes det?

Det finnes flere ulike typer tannbroer, inkludert tradisjonelle broer, hybridbroer, og implantatstøttede broer. Tradisjonelle broer festes til naturlige tenner eller implantater på hver side av gapet, mens hybridbroer festes kun på én side. Implantatstøttede broer er festet til tannimplantater som er kirurgisk plassert i kjeven.

Hvordan fungerer en tannbro?

En tannbro fungerer ved å fylle gapet mellom manglende tenner, ved å bruke dine egne tenner eller implantater som støtte. Broen består av en eller flere falske tenner, som holdes på plass av kroner på de støttende tennene eller implantatene.

Hvor lenge varer en tannbro?

Med riktig pleie, som regelmessig tannpuss og besøk til tannlegen, kan en tannbro vare i mange år. Det kan være nødvendig med justeringer dersom deler av porselenet knekker eller hvis det oppstår slitasje over tid. Generelt kan en velfungerende tannbro vare mellom 5 til 15 år eller enda lenger.

Hva er prosessen med å få en tannbro?

Prosessen med å få en tannbro innebærer vanligvis flere tannlegebesøk. Først vil de støttende tennene forberedes ved å fjerne en del av emaljen for å gjøre plass til kronene. Deretter tas avtrykk av tennene for å lage en nøyaktig tilpasset bro. Når broen er ferdig, festes den permanent på plass.

Når bør jeg velge en tannbro over en fylling?

Dersom hullet er stort eller tannen er ferdig rotfylt, kan en tannbro være et bedre alternativ enn en fylling. En bro kan gi bedre styrke og stabilitet, spesielt når flere tenner mangler, eller når det er behov for en mer omfattende protese.

Kan en tannbro erstatte flere tenner?

Ja, en tannbro kan brukes til å erstatte flere manglende tenner, avhengig av hvor mye støtte som er tilgjengelig fra dine naturlige tenner eller implantater. Det er viktig å vurdere helsen til de støttende tennene og hvor stort gapet er.

Hva gjør en tannbro sterk og estetisk tiltalende?

En tannbro er laget av materialer som gir både styrke og et naturlig utseende. Porselen er ofte brukt for å matche fargen på dine naturlige tenner, noe som gjør broen estetisk tiltalende. Kombinasjonen av metall og porselen gir også styrke til å tåle kjevens trykk under tygging.

Kan jeg bruke en tannbro hvis jeg har fått rotfylling?

Ja, en tannbro kan brukes dersom tannen er ferdig rotfylt, og det er behov for en sterk erstatning. Rotfylte tenner kan være svake, så en bro kan gi nødvendig støtte og styrke.

Hva er de to vanligste typene tannbroer?

De to vanligste typene tannbroer er tradisjonelle broer og implantatstøttede broer. Tradisjonelle broer er ofte valgt når det er sterke støttende nabotenner, mens implantatstøttede broer er gunstige når det ikke er tilstrekkelig med naturlige tenner til å støtte en tradisjonell bro. Begge alternativene gir ulike fordeler avhengig av dine spesifikke behov.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg