Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannbro | Alt du trenger å vite

Tannbroer er tannproteser som brukes til å erstatte en eller flere tenner. De bygger bokstavelig talt bro over gapet mellom tennene ved å feste til de tilstøtende naturlige tennene på hver side av gapet. Tannbroer gjenoppretter ikke bare smilet ditt, men forbedrer også evnen til å snakke og tygge riktig.

De kan være laget av en rekke materialer som porselen, metall eller en kombinasjon av begge.

I denne omfattende veiledningen vil vi dekke alt du trenger å vite om tannbroer, inkludert de forskjellige typene, prosedyren, gjenopprettingsprosessen og potensielle risikoer forbundet med dem. Enten du vurderer å skaffe deg dette eller allerede har en og ønsker å lære mer om den, er denne guiden for deg.

En tannbro er bygget som en bro mellom et gap hvor det en gang var tenner

Hvor mye koster tannbro?

I Norge er det vanlig å betale mellom 4000 til 6000 per tann i broen. Jo flere tenner broen består av, jo dyrere vil den være. Prisen vil variere mellom klinikker og hvor du bor.

Under en konsultasjon vil du få en mer nøyaktig pris basert på ditt individuelle tilfelle. Det kan også være lurt å undersøke ulike tannleger og sammenligne priser før du bestemmer deg for en behandling.

Flere typer

Det finnes ulike typer tannbroer, inkludert tradisjonelle broer som er festet til de naturlige tennene ved hjelp av kroner, og limte broer som brukes når det er to sunne tenner på hver side av gapet. Din tannlege vil kunne hjelpe deg med å velge den beste typen bro for ditt individuelle tilfelle.

Tannbro for fortenner

Tannbroer kan også brukes til å erstatte fortennene, som ofte er de mest synlige tennene. Dette krever et spesialisert tilpasningsprosess for å sikre at broen passer perfekt og ser naturlig ut.

Første trinn i prosessen er å ta avtrykk av tennene for å skape en nøyaktig modell. Deretter vil broen bli laget på et dentallaboratorium, vanligvis ved hjelp av materialer som porselen eller zirkonium for et realistisk utseende. Når broen er ferdig, vil den bli testet og justert for å sikre én eller flere tenner en perfekt passform.

Når tannbroen er satt på plass, kan det ta litt tid å venne seg til følelsen av den nye strukturen i munnen. Unngå tygging på harde eller klebrige matvarer i begynnelsen, og å følge tannlegens instruksjoner for riktig bruk og vedlikehold. Med riktig omsorg kan en tannbro for fortennene være en kostnadseffektiv og estetisk løsning.

Vanlige problemer

Tannbro kan også bli satt på med tannimplantat

Som med enhver tannprosedyre, er det alltid en risiko for komplikasjoner eller problemer. Dette kan inkludere misfarging, løse fester, infeksjoner rundt broen eller problemer med bitefunksjonen.

For å unngå disse problemene, følg en god munnhygiene rutine og å regelmessig besøke tannlegen for kontroller. Det anbefales også å unngå harde matvarer som kan skade broen og å bruke en spesiell tannbørste for å rengjøre under og rundt broen. Hvis du opplever noen problemer, kontakt tannlegen din umiddelbart for å få riktig behandling.

Smerter med tannbro

Noen ganger kan det oppstå smerter eller ubehag rundt broen. Dette kan skyldes flere årsaker, inkludert betennelse i tannkjøttet, infeksjoner eller problemer med bitefunksjonen.

Hvis du opplever smerter, søk behanding. Avhengig av årsaken til smerten, kan det være nødvendig med behandling som rotfylling eller justering av broen.

Midlertidig tannbro

I noen tilfeller kan det være nødvendig å sette inn en midlertidig bro mens den permanente broen lages. Dette kan være for å beskytte de naturlige tennene mens du venter på den endelige broen, eller for å gi deg midlertidige tenner.

En midlertidig tannbro er vanligvis laget av akrylmateriale og kan holde seg på plass i noen uker eller måneder. Følg tannlegens instruksjoner for riktig bruk og vedlikehold av den midlertidige broen, og å unngå å tygge på hard mat som kan skade den.

Du bør også være oppmerksom på at en midlertidig tannbro ikke er like sterk eller holdbar som en permanent bro, så ta ekstra forsiktighet mens du bruker den.

Betennelse under tannbroen

Betennelse er en vanlig komplikasjon som kan oppstå etter at broen er satt på plass. Dette skjer når bakterier samler seg rundt implantatet og forårsaker betennelse i tannkjøttet.

For å unngå betennelse, følg riktig munnhygiene og regelmessig besøke tannlegen for kontroller. Det kan også være lurt å bruke en spesiell tannbørste eller munnvann for å rense under og rundt broen hvor det kan være vanskelig å nå med en vanlig tannbørste.

Hvis du opplever symptomer på betennelse, som rødhet, hevelse eller smerter rundt tannbroen, bør du kontakte din tannlege umiddelbart for behandling. Med riktig forebygging og behandling, kan betennelse under en tannbro unngås for å sikre at broen forblir sterk og holdbar. Enda mer viktig informasjon kan også bli gitt av din tannlege relatert til emnet om tannbroer.

Rengjøring av tannbro

Riktig rengjøring er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene og forebygge problemer som syreskader på tennene, ising, og hull. Syreskader kan oppstå fra inntak av syreholdig mat og drikke, inkludert sure drikker og matvarer som kan erodere tannemaljen over tid. For å beskytte tennene dine, inkludert områder rundt og under, er det viktig å redusere inntaket av slike produkter.

Skylle munnen med vann etter å ha konsumert syreholdige matvarer eller drikker kan også bidra til å nøytralisere syren og redusere risikoen for skade. Vedlikeholdsrutiner bør inkludere daglig børsting med en myk tannbørste og bruk av tanntråd eller spesialverktøy for å rengjøre under broen, samt regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og inspeksjon.

Fra konsultasjon og tilpasning

Tannbro kan ertstate en manglende tann

En bro er en konstruksjon som består av to eller flere tannkroner og brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner. Den fungerer ved at dine egne tenner på hver side av det tomme området forberedes av tannlegen som støtte for broen, ofte ved å slipes ned for å passe under en krone. Dersom nabotennene allerede har store fyllinger, kan de tjene som støtte for den nye broen, som effektivt fyller gapet der tenner mangler.

Prosessen med å lage en ny tannbro involverer flere trinn, fra konsultasjon og tilpasning til selve plasseringen. Fordelene med en tannbro inkluderer å gjenopprette funksjonen og estetikken til dine egne tenner, og den kan vare godt og lenge med riktig pleie. Kostnaden for en tannbro kan variere, og det er viktig å diskutere alle alternativer, inkludert tannimplantater som en annen fast løsning, med tannlegen din for å finne den beste løsningen for dine behov.

Spørsmål og svar

Hva er en tannbro?

En tannbro er en type tannprotese som brukes til å erstatte manglende tenner. Den festes vanligvis til nabotenner for å gjenopprette tannrekken og tannfunksjonen.

Hva er de vanligste årsakene til å trenge en tannbro?

Vanlige årsaker til å trenge en tannbro inkluderer tannråte, tannskader, tannuttrekning, og estetiske behov for å fylle gap i tannrekken.

Hva er vanlige problemer og smerter forbundet med tannbroer?

Vanlige problemer kan inkludere løsning av broen, tannkjøttsårhet og irritasjon, samt smerter ved tygging eller temperaturfølsomhet. Disse kan ofte løses med riktig tilpasning og vedlikehold.

Kan en midlertidig bro være nødvendig, og hvorfor?

Ja, en midlertidig tannbro kan være nødvendig mens den permanente broen blir tilpasset. Dette sikrer at pasienten kan spise og snakke normalt mens den permanente broen blir laget.

Hva er viktige retningslinjer for rengjøring og vedlikehold av en tannbro?

Riktig rengjøring av en tannbro inkluderer daglig tannbørsting, bruk av tanntråd og bruk av spesielle brorensebørster. Regelmessige tannlegebesøk er også viktig for vedlikehold og kontroll.

Vurderer du en tannbro?

Bestill en konsultasjon hos oss så vil tannlegen vurdere om dette er riktig behandling for deg, samt gi kostnadsoversalg for hva prosedyren vil koste. Bestill her.

Utvalgte artikler

Veneers / skallfasetter

Veneers / skallfasetter Hva er veneers / skallfasetter? Veneers eller skallfasetter er en av flere måter å gjenopprette tapt tannsubstans

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise