Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 Fordeler med kompositt – Edge-bonding

Oppdag fordelene med komposittfyllinger og edge-bonding! Estetisk tiltalende og holdbare løsninger for ditt smil: perfekt for deg som vil fikse små feil.

Komposittmateriale har blitt en populær løsning for tannfyllinger og restaurering av tenner. Dette er et dentalt materiale som består av en blanding av keramiske og plastmaterialer som gir tannlegen muligheten til å skape en farge- og formtilpasset løsning som passer den naturlige tannfargen og formen.

Er det viktig å forstå at dette materialet har blitt utviklet for å imitere de naturlige egenskapene til tannemalje. Det betyr at den har liknende styrke, fleksibilitet og farge som en naturlig tann. Dette gjør at komposittmateriale ikke bare er estetisk tiltalende, men også funksjonell og holdbar.

En fordel med komposittmateriale er at det kan reparere mindre skader på tennene. Selv om komposittmateriale ofte brukes til fyllinger, kan det også brukes til å reparere små sprekker og avskallinger på tennene. Dette er en rask og effektiv løsning for mindre skader som ikke krever omfattende behandling. Behandlingen kalles edge-bonding.

En tannlege undersøker ulike typer tannkompositter i en klinikk, nøye og profesjonelt

Vedlikehold av tannfyllinger

Som med alle tannbehandlinger, er det viktig å opprettholde god munnhygiene for å sikre at tannfyllinger varer så lenge som mulig. Det anbefales å børste tennene to ganger om dagen og bruke mellomromsbørste for å fjerne matrester og plakk rundt tannfyllingene. Unngå også å bite eller tygge på harde gjenstander som kan føre til skader på tannfyllingene.

Det er også viktig å gå til regelmessige kontroller hos tannlegen for å sjekke tilstanden til tannfyllingene og eventuelt gjøre nødvendige justeringer eller reparasjoner. Komposittmateriale kan bli misfarget over tid, spesielt ved inntak av mat og drikke som kan flekke tennene. Tannlegen din kan utføre en polering for å gjenopprette fargen til fyllingene.

I tillegg er det viktig å fortelle tannlegen om du merker noen endringer i fyllingene, som for eksempel smerter eller følelse av at den er løs. Dette kan være tegn på en infeksjon eller skade som må behandles av tannlegen.

Estetiske egenskaper og edge-bonding

Bilde viser bruk av komposittmaterialer i tannbehandling

En av de mest åpenbare fordelene med materialet er dets estetiske egenskaper. Som nevnt tidligere, har dette dentale materialet evnen til å passe til den naturlige fargen og formen på tennene. Tannlegen kan også forme og polere fyllinger for å gi dem en mer naturlig og jevn overflate, noe som gjør dem nærmest usynlige i munnen.

Materialet er også et godt alternativ for tannrestaureringer på synlige tenner, som for eksempel fortenner. Det kan reparere mindre skader og defekter, som misfarging eller små sprekker, samtidig som det gir en estetisk tiltalende løsning. Dette er spesielt viktig for mange pasienter som ønsker å bevare et naturlig utseende på tennene sine og unngå synlige fyllinger.

Edge-bodning i kompositt

Materialet gir tannlegen en større fleksibilitet når det kommer til estetisk design av tennene med en metode som heter edge-bonding. Det kan brukes til å fylle ut mellomrom mellom tennene, skape en jevnere overflate og selv rette ut små feil i tannstillingen. Det kan også fikse en tann som har mistet en del eller er flisete. Tannlegen tar da å former materialet på tannen og kompositten poleres, slik at den ser normal ut igjen. Dette gjør det til et populært valg for kosmetiske tannbehandlinger som ønsker å forbedre utseendet på smilet.

Alt i alt er materialet et estetisk tiltalende alternativ for tannbehandlinger som gir pasienten en naturlig og holdbar løsning. Snakk med din tannlege i dag for å finne ut om det er det riktige valget for deg og dine tannbehov.

Spørsmål og svar

 • Hva er en komposittfylling?
  En komposittfylling er en tannfarget fylling brukt til å reparere tannen etter skade som karies. Denne typen fylling er populær fordi fargen kan tilpasses til de naturlige tennene, noe som gir et estetisk tiltalende resultat.
 • Hvor lenge varer en komposittfylling?
  Levetiden på en fylling kan variere, men de holder vanligvis mellom 5 og 10 år, avhengig av plasseringen av fyllingen og dine munnhygienevaner. Fyllinger på steder som utsettes for stor tyggekraft, som bakre tenner, kan ha kortere levetid.
 • Kan kompositt brukes for alle typer hull?
  Kompositt er ideelt for å reparere små til moderate hull, spesielt i fortennene eller andre synlige områder av munnen. For svært store reparasjoner kan andre materialer som porselen eller gull være mer hensiktsmessig.
 • Hva er kostnaden for en komposittfylling?
  Prisen på en komposittfylling kan variere avhengig av flere faktorer som tannens plassering og størrelsen på hullet. Generelt er komposittfyllinger dyrere enn amalgamfyllinger på grunn av det mer tidkrevende arbeidet og de estetiske kvalitetene.
 • Hvordan kan jeg ta vare på mine fyllinger?
  God munnhygiene er nøkkelen til å vedlikeholde dine komposittfyllinger. Det inkluderer regelmessig børsting med fluortannkrem, bruk av tanntråd daglig og regelmessige tannlegebesøk. Unngå også harde matvarer som kan forårsake knekking eller skader på fyllingen.
 • Er det noen risikoer forbundet med disse fyllingene?
  Som med alle tannbehandlinger, kan det være noen risikoer, som for eksempel allergiske reaksjoner på materialene som brukes, selv om dette er sjeldent. Noen pasienter kan også oppleve midlertidig ising eller sensitivitet i tannen etter behandlingen.
 • Kan komposittfyllinger misfarge over tid?
  Ja, fyllingene kan bli misfarget over tid, spesielt hvis du drikker mye kaffe, te, eller rødvin, eller hvis du røyker. Regelmessig polering under tannlegebesøk kan hjelpe med å opprettholde fargen.
 • Kan komposittfyllinger brukes til annet en fyllingsmateriale?
  Ja. Edge-bonding er en populær estetisk tannbehandling som bruker kompositten til å justere små feil som mellomrom mellom tennene, reparere hakk, gjenopprette en flisete eller del av en avknekt tann.

Er du interessert i edge-bonding?

Vi tilbyr gratis konsultasjoner for deg som er interessert i estetiske behandlinger. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise