Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannprotese | Alt du trenger å vite

En tannprotese (gebiss) er en kunstig erstatning for manglende tenner og omkringliggende vev. Den er avtakbar og er laget for å likne naturlige tenner. Det har blitt brukt i århundrer for å hjelpe mennesker med å forbedre utseende, tale og evne til å spise og tygge. I dag er proteser mer komfortable og naturlige enn noen gang før, takket være fremskritt innen teknologi og materialer.

Hva er en tannprotese?

En delprotese som erstatter flere rader med tenner

En tannprotese er en god løsning for de som har mistet en eller flere tenner og ønsker å gjenopprette funksjonen og utseendet til sine naturlige tenner. Protesen kan være en helprotese eller delprotese, avhengig av om pasienten har mistet alle tennene eller bare noen. Delproteser holdes på plass av gjenværende tenner, mens helproteser ofte krever sugeeffekt eller støtte fra tannkjøttet.

For en mer fast løsning kan tannproteser også festes til tannimplantater, som fungerer som kunstige røtter og gir ekstra støtte. Behandlingen kan kreve flere besøk hos tannlegen og kan være mer omfattende. Pasienter kan få støtte fra Helfo avhengig av situasjonen. Å velge mellom en hel- og delprotese, tannimplantat eller tannbro avhenger av antall tenner igjen og den generelle tilstanden til pasientens munnhelse.

Midlertidig tannprotese

Tannlege med en tannprotese i hånden

En midlertidig tannprotese settes inn umiddelbart etter at tennene er trukket ut. Dette gjøres for å hindre at du går uten tenner mens du venter på at den permanente protesen skal bli laget.

Vanligvis denne være mindre nøyaktig og komfortabel enn den permanente protesen, da den er laget raskt for å passe til de nyopererte tannkjøttene. Denne typen protese er vanligvis brukt i overkjeven, da det tar lengre tid å leges etter tanntrekking.

Helprotese

En Helprotese er en kunstig tannrekke som er festet til en plate som dekker hele munnen Fordelene med helproteser inkluderer gjenopprettelse av tyggefunksjon og estetikk, støtte til ansiktets struktur, og forbedret taleevne for de som mangler alle tennene i en kjeve. Imidlertid kan noen oppleve utfordringer med tilpasning, som ubehag og behovet for tilvenning til å spise og snakke. Vedlikehold og rengjøring er også nødvendig for å forhindre irritasjon og infeksjoner i munnen.

Fastsittende tannprotese (delprotese)

Denne typen protese festes til nabotenner ved hjelp av kroner eller støtter seg på implantater for å sikre at den sitter stabilt på plass.

Delproteser har flere fordeler i forhold til helproteser, inkludert bedre tyggeevne og mer naturlig utseende. Imidlertid er de også dyrere og krever ofte kirurgiske prosedyrer for å plassere implantater. Husk å diskutere alle alternativene med din tannlege for å finne den beste løsningen for deg og dine behov.

I tillegg må du følge en god oral hygiene rutine for å opprettholde den fastsittende protesen i god stand. Sørg for å følge tannlegens anbefalinger og planlagte kontroller for å sikre at protesen varer lenge.

Hvor mye koster en tannprotese?

Prisen for tannproteser kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert hvilken type protese du trenger, hvor mange tenner som må erstattes, og kvaliteten på materialene som brukes. En protese, fra delprotese til helprotese, kan koste så lite som 3000 kr og helt opp til 30 000kr. Det er viktig å merke seg at disse prisene kan variere avhengig av hvor du bor og hvilken tannlege du velger å gå til.

Hvis du har behov for justering eller reparasjon, vil dette også påvirke prisen. Husk å diskutere kostnadene med din tannlege før du går videre med behandlingen for å unngå overraskelser i regningen. Husk at det å investere i kvalitetsmaterialer og profesjonell tilpasning er lurt for å unngå problemer og kostnader på lang sikt.

Hvordan bli vant til permanent gebiss

Det kan ta noen uker å bli vant til det permanente gebisset, men med tiden vil du kunne spise og snakke som normalt igjen. Følg instruksjonene fra tannlegen din for rengjøring og vedlikehold av protesen for å unngå problemer som tannkjøttbetennelse og dårlig lukt.

Hvis du opplever ubehag eller problemer med det permanente gebisset, må du kontakte tannlegen din for justeringer eller reparasjoner. Ikke bruk protesen om natten og la den hvile for å unngå skader på tannkjøttet. Med riktig omsorg, vil det permanente gebisset vare i mange år og bidra til å forbedre både utseende og funksjon av tennene dine.

Spise med gebiss

Delproteser kan festes til tannimplantater

Å spise med gebiss kan være en utfordring i begynnelsen, men ved å følge disse tipsene og rådene, vil du kunne mestre det på kort tid.

 1. Start med myke matvarer:
  I begynnelsen, velg myke matvarer som supper, potetmos eller smoothies for å gi protesen tid til å bli vant til tyggemotstand.
 2. Unngå klebrig og seig mat:
  Disse kan få gebisset til å bevege seg eller bli sittende fast i tennene.
 3. Del maten i mindre biter:
  Dette vil gjøre det lettere for protesen å holde maten på plass mens du tygger.
 4. Tygg sakte og jevnt:
  Unngå å tygge for mye på en side av munnen, da dette kan få protesen til å bevege seg.
 5. Bruk proteselim:
  Hvis protesen blir løs, kan du bruke en liten mengde proteselim for å feste den på plass.

Husk at det kan ta litt tid å bli vant til å spise med gebiss, men ved å følge disse tipsene og være tålmodig, vil du snart kunne nyte dine favorittmatvarer igjen.

Pleie og vedlikehold av gebiss

Det anbefales å pusse protesen regelmessig med en myk børste og mild såpe eller spesialisert rengjøringsmiddel, etterfulgt av en grundig skylling. Det er viktig å unngå vanlige tannkremer eller blekemidler, da disse kan være skadelige.

Vær forsiktig under håndtering for å unngå skader ved å slippe den på harde overflater. Ved eventuelle problemer med protesen, som at den ikke holder seg på plass eller trenger justeringer, kontakt din tannlege.

Spørsmål og svar

Hva er en tannprotese?

En tannprotese er en kunstig tannreparasjon som brukes for å erstatte manglende tenner. Den kan være avtagbar eller fastsittende og hjelper pasienter med å gjenopprette tannfunksjonen og et naturlig smil.

Hvordan fungerer en midlertidig tannprotese?

En midlertidig tannprotese brukes vanligvis som en midlertidig løsning mens en permanent protese blir tilpasset. Den er laget for å sikre at pasienten kan spise og snakke normalt mens tannlegen utarbeider den permanente protesen.

Hva er forskjellen mellom en fastsittende tannprotese og en avtagbar protese?

En fastsittende tannprotese er permanent festet til tannkjøttet eller eksisterende tenner, mens en avtagbar protese kan tas ut og settes inn av pasienten selv. Fast protese gir bedre stabilitet, mens avtagbare proteser er lettere å rengjøre.

Hvordan rengjører man en tannprotese?

Tannproteser bør rengjøres daglig ved å børste dem forsiktig med en myk tannbørste og mild såpe. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene for å forhindre tannkjøttsykdom og andre problemer.

Kan man spise normalt med en tannprotese?

Ja, med tid og tilpasning kan de fleste spise normalt med en tannprotese. Det kan ta litt øvelse å venne seg til å tygge med protesen, men det er ofte en effektiv måte å gjenopprette normal tannfunksjon.

Hvor kan jeg få mer informasjon om priser og tilpasning av tannproteser?

For informasjon om priser, tilpasning og behandlingsalternativer for tannproteser, anbefales det å konsultere en erfaren tannlege. Tannlegen vil kunne gi deg skreddersydde råd basert på dine behov og situasjon.

Er du interessert i å få tannprotese?

Bestill gratis konsultasjon hos oss i dag, så vil tannlegen vurdere om det er den riktige behandlingen for deg og gi et prisoverslag. Bestill konsultasjon her.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise