Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Bli kvitt periodontitt-smerter med riktig behandling

Periodontitt er en alvorlig tannkjøttsykdom som kan føre til smerter, betennelse, og i verste fall tap av tenner hvis den ikke behandles riktig.

Det er en tilstand som utvikler seg gradvis og kan forårsake betydelig ubehag hvis den ikke blir tatt hånd om. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan få kontroll over periodontitt-smerter med riktig behandling og god munnhygiene.

Behandling av periodontitt og betennelse i tannkjøttet

Tannlege som utfører effektiv behandling for periodontitt smerter og tannkjøttbetennelse i en moderne, lys og profesjonell tannklinikk."

Behandling av periodontitt begynner med en grundig vurdering av tannhelsen din av en tannlege. Det første trinnet i behandlingen involverer vanligvis profesjonell rengjøring for å fjerne plakk og tannstein som kan forårsake betennelse. Etter rengjøringen kan tannlegen anbefale periodiske oppfølgingsbesøk for å overvåke tilstanden din og sikre at utviklingen holder seg i sjakk.

I tillegg til profesjonell behandling er god munnhygiene avgjørende for å redusere smerte og betennelse. Dette innebærer å pusse tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem og bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester og plakk fra områder som tannbørsten ikke når. Antiseptiske munnskyll kan også være til hjelp for å bekjempe bakterier i munnen.

"Tannlege som utfører behandling for periodontitt smerter og betennelse i tannkjøttet i en moderne, lys og profesjonell tannklinikk."

I noen tilfeller kan tannlegen foreslå bruk av medisiner, som antibiotika, for å redusere infeksjonen. Det er også viktig å opprettholde en sunn livsstil, inkludert et balansert kosthold og regelmessig mosjon, da dette kan styrke immunsystemet og hjelpe kroppen til å bekjempe infeksjoner bedre.

Fjerning av plakk og tannstein kan stoppe utviklingen av periodontitt

Tannlege som fjerner plakk og tannstein for å forhindre utviklingen av periodontitt i en moderne og profesjonell tannklinikk."

Fjerning av plakk og tannstein er avgjørende for å stoppe utviklingen av periodontitt og opprettholde god tannhelse.

Plakk er et klissete lag av bakterier som dannes kontinuerlig på tennene, mens tannstein, som dannes når plakk ikke blir fjernet, er mye vanskeligere å fjerne. Den beste måten å håndtere plakk på er gjennom regelmessig og grundig munnhygiene. Du bør pusse tennene minst to ganger om dagen med en fluortannkrem og bruke tanntråd daglig for å nå områder mellom tennene.

I tillegg til hjemmebehandling, kan profesjonell rensing utført av en tannlege eller tannpleier være nødvendig for å fjerne tannstein. Denne behandlingen innebærer mekanisk fjerning av tannstein ved hjelp av spesialverktøy, samt rengjøring og polering av tennene. Regelmessige besøk hos tannlegen, vanligvis hver sjette måned, kan bidra til å oppdage tidlige tegn til periodontitt før de blir alvorlige.

Tannlege eller tannpleier som fjerner plakk og tannstein fra pasientens tenner i en moderne, lys og profesjonell tannklinikk."

Det er også nyttig å bruke antiseptiske munnskyll som kan bidra til å redusere bakteriemengden i munnen. I tillegg bør du unngå matvarer og drikker som kan bidra til plakkdannelse, som sukkerholdige og saftige matvarer. Med en kombinasjon av hjemmerutiner og profesjonelle behandlinger, kan du effektivt fjerne plakk og tannstein for å stoppe utviklingen av periodontitt.

Forebyggende tannpleie: Slik reduserer du risikoen for alvorlig periodontitt

Tannlege eller tannpleier som utfører forebyggende tannpleie for å redusere risikoen for alvorlig periodontitt i en moderne tannklinikk."

Forebygging av alvorlig periodontitt er en viktig del av god tannhelse og innebærer en rekke tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle denne sykdommen.

Først og fremst er det avgjørende å opprettholde en konsekvent rutine for munnhygiene. Puss tennene minst to ganger daglig med en fluorholdig tannkrem, og sørg for å bruke tanntråd hver dag for å fjerne plakk og matrester som børsten ikke når.

I tillegg til rutinene hjemme, er regelmessige besøk til tannlegen for profesjonell rengjøring og vurdering avgjørende. Disse besøkene kan hjelpe til med å oppdage tidlige tegn på periodontitt, noe som gir mulighet for tidlig forebygging. Det anbefales også å bruke antiseptiske munnskyll for å redusere bakterienivåene og opprettholde sunn tannkjøttilstand.

En balansert kosthold, rik på frukt, grønnsaker og kornprodukter, men med begrenset inntak av sukkerholdige matvarer og drikker, kan også spille en viktig rolle i å forebygge helseproblemer i munnen.

Husk at livsstilsvalg som å unngå røyking er essensielt, da røyking er en betydelig risikofaktor for utvikling av periodontitt. Ved å implementere disse strategiene kan du effektivt redusere risikoen for alvorlig periodontitt og opprettholde en sunn munnhelse.

Det finnes flere effektive metoder for å håndtere smerter og betennelse forbundet med periodontitt. Her er noen viktige punkter å merke seg:

  • Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og vurdering av tannhelsen. Tidlig oppdagelse kan forhindre forverring.
  • God munnhygiene: Puss tennene minst to ganger om dagen med fluor-tannkrem og bruk tanntråd daglig.
  • Antibakterielle munnskyll: Bruk munnskyll med antibakterielle egenskaper for å redusere bakterieveksten i munnen og minimere betennelse.
  • Røykestopp: Å slutte å røyke kan betydelig forbedre tannkjøtthelsen og redusere risikoen for periodontitt.
  • Kosthold: Spis et sunt kosthold rikt på vitaminer og mineraler, som frukt og grønnsaker, for å styrke immunforsvaret og bedre tannhelsen.
  • Medisinsk behandling: Diskuter med tannlegen om det er behov for reseptbelagte medisiner som kan hjelpe med smerter og betennelse.

Oppsummering

Periodontitt er en alvorlig tilstand som kan føre til store tannhelseproblemer hvis den ikke behandles.

Ved å opprettholde god munnhygiene og oppsøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for å utvikle periodontitt og kontrollere smertene. Tidlig intervensjon og riktig behandling er avgjørende for å sikre at tennene og tannkjøttet forblir sunne og friske.

Spørsmål og Svar

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en alvorlig betennelse i tannkjøttet som omringer tennene. Denne tilstanden kan føre til tap av tenner hvis den ikke behandles i tide, da den gradvis kan bryte ned støttevevet og beinet som holder tennene på plass.

Hvordan oppstår periodontitt?

Periodontitt utvikler seg som et resultat av opphopning av plakk og tannstein på tennene. Når bakteriene i plakken ikke fjernes ved regelmessig børsting og bruk av tanntråd, kan de irritere tannkjøttet og forårsake betennelse. Dette kan over tid utvikle seg fra en mild form for tannkjøttbetennelse, kalt gingivitt, til mer alvorlig periodontitt.

Hvilke symptomer bør jeg være oppmerksom på?

Vær spesielt oppmerksom på symptomer som blødning fra tannkjøttet, vedvarende dårlig ånde, smerter og ubehag rundt tennene, samt mer løse eller bevegelige tenner. Disse symptomene kan indikere at betennelsen har begynt å påvirke dypereliggende vev og bein.

Når bør jeg oppsøke tannlegen?

Det er viktig å oppsøke tannlege eller tannpleier så snart du merker tegn til blødning fra tannkjøttet eller smerter rundt tennene. Tidlig diagnose og behandling kan forhindre alvorligere skade.

Hva er marginal periodontitt?

Marginal periodontitt er en form for periodontitt som spesielt påvirker tannkjøttet og beinet rundt tannen. Dette kan føre til tap av støtte som holder tannen på plass, og i alvorlige tilfeller kan det resultere i tap av tannen selv.

Hvordan behandles periodontitt?

Behandlingen av periodontitt kan inkludere grundig og dyp rensing av tennene for å fjerne plakk og tannstein. I noen tilfeller kan antibiotika være nødvendig for å kontrollere infeksjonen. Ved avansert periodontitt kan kirurgisk behandling være nødvendig, som kan inkludere fjerning av skadet vev eller bein og rengjøring av dype lommer rundt tennene.

Kan god munnhygiene forebygge periodontitt?

Ja, ved å opprettholde god munnhygiene, som daglig børsting av tennene minst to ganger om dagen og regelmessig bruk av tanntråd, kan man effektivt bidra til å forebygge utviklingen av periodontitt. Regelmessige tannlegebesøk for profesjonell tannrensing er også viktig.

Hva skjer hvis periodontitt ikke behandles?

Uten behandling kan periodontitt føre til alvorlig tap av tenner og øke risikoen for flere andre helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer. Den vedvarende betennelsen kan også ha en negativ innvirkning på generell helse.

Hvordan kan jeg forhindre opphopning av plakk rundt tennene?

For å forhindre opphopning av plakk, bør du børste tennene regelmessig, bruke tanntråd daglig, og oppsøke tannlege for profesjonell tannrensing minst to ganger i året. Disse tiltakene bidrar til å holde tannkjøttet sunt og forhindre periodontitt.

Hva er kirurgisk behandling av periodontitt?

Kirurgisk behandling av periodontitt kan inkludere prosedyrer som fjerning av skadet vev eller bein, samt grundig rengjøring av dype lommer rundt tennene. Dette bidrar til å forhindre ytterligere skade og bevaringen av gjenværende tenner og støttevev.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg