Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 enkle triks for å bekjempe tannstein!

Oppdag fem enkle triks for å bekjempe tannstein og beholde et sunt smil! Fra daglig munnhygiene til kostholdsendringer - alt du trenger for god oral helse!

Er du lei av å kjempe mot den sta tannsteinen som truer med å ødelegge ditt strålende smil? Du er ikke alene. Tannstein, en herdet form for plakk, kan være en plage ikke bare estetisk, men også for din orale helse.

Tannstein er ikke bare et kosmetisk problem; det kan også bidra til tannkjøttsykdom og dårlig ånde, noe som gjør det til et viktig emne for alle som verdsetter sin munnhelse. Bekjempelse av tannstein er relevant for alle som ønsker å opprettholde et sunt smil og unngå tannlegebesøk oftere enn nødvendig.

Formålet med denne artikkelen er å gi deg fem praktiske og enkle triks for å forhindre oppbygging av tannstein og sikre at ditt smil forblir sunt og strålende. Fra daglig munnhygiene til kostholdsendringer, vil du lære hvordan små justeringer i din daglige rutine kan gjøre en stor forskjell i kampen mot tannstein. La oss starte og oppdage hvordan du kan ta kontroll over din orale helse med disse enkle triksene.

1. Grundig daglig munnhygiene

 • Børst tennene to ganger daglig:
  Bruk en fluortannkrem og en myk tannbørste for å redusere plakk og forebygge dannelsen av tannstein og hull i tennene.
 • Bruk tanntråd daglig:
  Tanntråd fjerner plakk mellom tennene og under tannkjøttlinjen, hvor tannbørsten ikke når.


2. Spis tannvennlig mat

 • Inkluder knasende frukt og grønnsaker i kostholdet:
  Matvarer som epler, gulrøtter og selleri hjelper til med å rense tennene naturlig og stimulerer spyttproduksjonen, som vasker bort matpartikler og plakk.


3. Begrens sukker og syreholdig mat og drikke

 • Reduser inntaket av sukkerrike og syreholdige matvarer og drikker:
  Dette inkluderer godteri, brus og sitrusfrukter, som kan erodere tannemaljen og fremme plakkdannelse.


4. Regelmessig profesjonell tannrengjøring

 • Besøk tannlegen regelmessig for tannrengjøring:
  Profesjonell rengjøring kan fjerne plakk og tannstein som er vanskelig å fjerne med bare børsting og tanntråd. Det anbefales å gå til tannlegen minst to ganger i året.


5. Vurder bruk av munnskyll

 • Bruk en antiseptisk munnskyll:
  Dette kan hjelpe til med å redusere plakk og forhindre dannelsen av tannstein. Velg en munnskyll som er anbefalt av tannleger.

Ved å følge disse enkle triksene kan du effektivt bekjempe tannstein og fremme en sunn munnhygiene. Husk at forebygging er nøkkelen til å unngå komplikasjoner knyttet til tannstein og til å opprettholde et strålende smil.

Forstå viktigheten av daglig munnhygiene

Kvinne som smiler med tenner uten tannstein

God daglig munnhygiene er en viktig del av å opprettholde god oral helse. Det hjelper ikke bare med å forebygge tannstein, men det kan også forhindre andre problemer som tannkjøttsykdom, karies og dårlig ånde.

Å børste tennene to ganger daglig og bruke tanntråd daglig er avgjørende for å fjerne plakk og matrester som kan føre til tannstein. I tillegg til å være en del av den daglige rutinen, er det også viktig å besøke tannlegen regelmessig for profesjonell tannrengjøring. Dette kan bidra til å fjerne tannstein som har bygget seg opp og redusere risikoen for komplikasjoner.

Riktig børsteteknikk for å hindre tannstein

En riktig børsteteknikk er viktig for å sikre at du fjerner plakk og forebygger tannstein effektivt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å børste tennene dine på riktig måte:

 • Hold tannbørsten i en 45 graders vinkel mot tannkjøttet.
 • Bruk små sirkulære bevegelser for å børste forsiktig langs tannkjøttlinjen.
 • Børst hver tann individuelt både på innsiden og utsiden.
 • Unngå å skrubbe tennene for hardt, da dette kan føre til tannkjøttskader.
 • Husk å børste tunga for å fjerne bakterier som kan føre til dårlig ånde.


Bruken av tanntråd for å fjerne plakk effektivt

Tanntråd hjelper med å fjerne plakk og forebygge tannstein. Det kan nå små områder mellom tennene og under tannkjøttlinjen, hvor en tannbørste ikke kan komme til. For å bruke tanntråd effektivt, følg disse trinnene:

 • Riv av en lengde på ca. 45 cm tanntråd og vikle den rundt midtfingeren på hver hånd.
 • Hold tanntråden stramt mellom tommelen og pekefingeren.
 • Før tanntråden forsiktig frem og tilbake mellom tennene, uten å skade tannkjøttet.
 • Når du når tannkjøttlinjen, form en “C” rundt en tann og beveg tråden opp og ned for å fjerne plakk.


Velg riktige rengjøringsprodukter for å forhindre tannstein

Når det gjelder å bekjempe tannstein, er det viktig å velge riktige rengjøringsprodukter som kan bidra til å forebygge plakk og tannstein. Her er noen tips for å velge de beste produktene:

 • Velg en fluortannkrem som er anbefalt av tannleger for å beskytte mot karies og styrke emaljen.
 • Bruk en myk tannbørste med et lite børstehode for å nå de vanskeligste områdene.
 • Vurder å bruke en elektrisk tannbørste for en mer effektiv rengjøring.
 • Velg en antiseptisk munnskyll som kan bidra til å drepe bakterier og redusere plakk.
 • Snakk med tannlegen din for å få anbefalinger om de beste produktene for dine spesifikke behov.


Tannkrem med tannsteinsbeskyttelse: Er det verdt det?

Fluortannkrem med tannsteinsbeskyttelse har blitt stadig mer populært, men er det virkelig verdt å investere i? Det korte svaret er ja. Disse typer tannkremer inneholder vanligvis ingredienser som natriumfluorid, som bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte mot karies.

I tillegg inneholder de også tetranatriumpyrofosfat, som kan bidra til å forhindre oppbygging av plakk og tannstein.

Mens du fremdeles må følge en god munnhygienerutine, kan bruk av en fluortannkrem med tannsteinsbeskyttelse hjelpe til med å redusere risikoen for tannstein og andre orale problemer.

Munnskyll som forebygger plakk og tannstein

Mye plakkoppbygning kan føre til tannstein

Munnskyll som forebygger plakk og tannstein spiller en nøkkelrolle i den daglige munnhygienen. Tannstein er et hardt belegg som dannes når plakk, et klebrig lag av bakterier, forkalkes på tennens overflate.

Dette belegget sitter fast på både utsiden og innsiden av tennene og kan føre til hull og andre tannproblemer hvis det ikke fjernes.

Kostholdsendringer for å forebygge tannstein

Kostholdet vårt spiller en stor rolle i vår generelle helse, inkludert oral helse. For å forebygge tannstein er det viktig å unngå mat og drikke som kan føre til plakkoppbygging. Her er noen tips for et sunt kosthold som kan bidra til å forhindre tannstein:

 • Begrens sukker og karbohydrater, da dette er mat for bakterier som kan føre til plakk.
 • Spis mer frukt og grønnsaker som inneholder vitamin C, som kan styrke tannkjøttet.
 • Inkluder kalsiumrike matvarer som melk, yoghurt og ost for å styrke tannemaljen.
 • Drikk rikelig med vann for å skylle bort matpartikler og opprettholde en sunn pH-verdi i munnen.


Mat og drikke som fremmer god munnhelse

I tillegg til å unngå mat og drikke som kan føre til tannstein, finnes det også matvarer som kan bidra til å fremme god munnhelse. Noen av disse inkluderer:

 • Fisk som laks og sardiner, som er rike på omega-3 fettsyrer som kan bidra til å redusere betennelse i tannkjøttet.
 • Epler og andre knasende frukter og grønnsaker, som kan hjelpe med å skrubbe bort plakk mens du spiser.
 • Grønn te, som inneholder polyfenoler som kan bidra til å bekjempe bakteriene som forårsaker tannråte og tannkjøttsykdommer.


Hvorfor profesjonell tannrengjøring er nødvendig

Det er viktig å få profesjonell tannrengjøring hos tannlege eller tannpleier

Selv om du følger en god munnhygienerutine, kan det fortsatt være vanskelig å fjerne all oppbygning fra tennene dine. Dette er hvor profesjonell tannrengjøring kommer inn i bildet. Tannlegen din har spesialiserte verktøy og teknikker for fjerning av tannstein fra områder som er vanskelige å nå med en vanlig tannbørste.

Profesjonell rengjøring kan også bidra til å identifisere eventuelle orale problemer tidlig, før de utvikler seg til større problemer. Dette kan bidra til å spare deg for smerte og dyre tannbehandlinger i fremtiden.

Spørsmål og svar

 • Hva er egentlig tannstein, og hvordan dannes det?
  Tannstein, også kjent som tartar, er herdet plakk som har festet seg fast til tannoverflaten. Det dannes når plakk, en klebrig film av bakterier og matrester, ikke fjernes grundig gjennom hardt belegg som sitter daglig børsting og bruk av tanntråd. Over tid kan plakken herde og være vanskelig å fjerne, spesielt langs tannkjøttlinjen. Det kan føre til tannkjøttbetennelse og andre tannhelseproblemer hvis det ikke behandles.

 • Kan tannstein fjernes ved bare å børste tennene?
  Nei, tannstein kan ikke fjernes bare ved å børste tennene. Når plakk har herdet og blitt til tannstein, kreves det profesjonell rengjøring fra en tannlege eller tannpleier for å fjerne det effektivt. Det er derfor daglig munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er essensielt for å forebygge oppbyggning av plakk.

 • Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen for å forebygge tannstein?
  Det anbefales å besøke tannlegen for en rutinemessig kontroll og rengjøring minst to ganger i året. Dette kan variere basert på din individuelle munnhelsestatus. Noen personer kan trenge hyppigere besøk for å kontrollere og forebygge forkalket plakk, spesielt hvis de har en historie med tannkjøttproblemer eller tannsteinoppbygging. Din tannlege kan gi råd om den beste tidsplanen for dine behov.


Lenge siden du har vært hos tannlegen?

Bestill en tannundersøkelse i dag så får du med en enkel profesjonell tannrens. Bestill her. 

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise