Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

4 Kraftfulle Tips for å Bekjempe Tannpine

Person med ispose mot kinnet for tannverk, pastellbakgrunn med sol og stjerner.

Tannpine er en ubehagelig opplevelse som de fleste av oss vil oppleve på et tidspunkt i livet. Det kan variere fra mild irritasjon til intens smerte som påvirker dagliglivet. Å forstå årsakene bak tannpine, hvordan man kan forebygge det, og behandlingsmetoder, er viktig for å opprettholde god oral helse.

Årsaker til tannverk

Tannverk er en vanlig plage som mange mennesker opplever, og den kan variere fra mild til intens smerte. Ofte er årsaken til tannsmerter hull i tennene, hvor smerten kommer som et resultat av at bakterier trenger inn og forårsaker betennelse.

Denne betennelsen kan føre til ytterligere komplikasjoner og øke intensiteten av smerter. Det er viktig å ikke ignorere tannsmerter, da de kan indikere alvorligere tannproblemer som trenger behandling.

Å oppsøke tannlegen ved de første tegn på smerter er essensielt for å forebygge ytterligere skader og betennelse. Tannlegen kan tilby behandlinger som fyllinger for å ta hånd om hull i tennene og gi råd om hvordan man kan unngå fremtidige tannproblemer.

Hulrom og Tannråte

Hulrom og tannråte er primære årsaker til tannverk, som påvirker mennesker over hele verden. Disse tilstandene oppstår ofte som et resultat av dårlig munnhygiene, men kan også være påvirket av kosthold, genetikk, og til og med visse medisinske tilstander. Når tannemaljen, det ytre beskyttende laget av tennene, eroderes, blir tennene mer sårbare overfor angrep fra bakterier. Disse bakteriene produserer syrer som kan spise seg gjennom emaljen og danne hull, eller hulrom, i tannen.

Hulrom i tennene er ikke bare ubehagelige; de kan også være smertefulle, spesielt når de tillater at bakterier og matrester kommer i kontakt med de indre, mer sensitive delene av tannen. Smerten kan variere fra mild til alvorlig og kan forverres ved inntak av søte, varme eller kalde matvarer og drikkevarer. Uten behandling kan hulrom og tannråte føre til ytterligere skader på tannen og til og med tap av tannen.

Tannlegen spiller en avgjørende rolle i å diagnostisere og behandle hulrom og tannråte. Gjennom regelmessige tannlegebesøk kan tidlige tegn på tannråte oppdages og behandles før de utvikler seg til alvorlige problemer. Behandlingsmetoder varierer avhengig av alvorlighetsgraden av råten og kan inkludere alt fra fyllinger for å dekke hull til mer omfattende prosedyrer som rotfyllinger eller til og med tannuttrekking.

Illustrasjon av tannhelseprodukter og triste tenner på en rosa pastellbakgrunn.

Tannkjøttsykdommer

Tannkjøttsykdommer, som inkluderer tilstander som gingivitt og periodontitt, er alvorlige infeksjoner og betennelser i tannkjøttet som kan føre til tannverk og en rekke andre munnhelseproblemer. Disse sykdommene skyldes ofte oppbygging av plakk langs tannkjøttlinjen, noe som kan skape et miljø der skadelige bakterier trives. Når disse bakteriene ikke fjernes gjennom grundig tannrengjøring, kan de forårsake infeksjon og betennelse i tannkjøttet, noe som kan føre til rødhet, hevelse, og smerter.

I tilfeller der tannkjøttsykdom ikke blir behandlet, kan det resultere i at tannkjøttet trekker seg tilbake fra tennene, danner dype lommer som kan huse enda flere bakterier, og til slutt skade bein og annet vev som holder tennene på plass. Dette kan føre til at tennene blir løse og til slutt faller ut. Tannkjøttsykdom er faktisk en av de ledende årsakene til tannfall hos voksne.

Ved første tegn på tannkjøttsykdom, bør man umiddelbart oppsøke tannlegen for en grundig undersøkelse og behandling. Tannlegen kan utføre en profesjonell rengjøring for å fjerne plakk og tannstein som har bygget seg opp under og rundt tannkjøttlinjen. Avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen og betennelsen, kan ytterligere behandlinger være nødvendige, inkludert dyp rengjøring (kjent som scaling og root planing) eller i mer alvorlige tilfeller, kirurgisk inngrep.

Forebygging av tannverk

Illustrasjon om tannhelse med bøker, informasjonsbobler, og tannlege, i myke pastellfarger.

Her er fire kraftfulle tips for å bekjempe tannpine:

 1. God Munnhygiene: Å opprettholde en god munnhygiene er grunnleggende for å forebygge tannpine. Dette inkluderer grundig tannbørsting minst to ganger om dagen med fluortannkrem, bruk av tanntråd daglig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene, samt regelmessig bruk av munnskyll for å drepe bakterier som kan føre til tannråte og tannkjøttsykdom.
 2. Regelmessige Tannlegebesøk: Å besøke tannlegen for regelmessige kontroller og rengjøring minst to ganger i året er viktig for å oppdage og behandle problemer tidlig. Tannlegen kan identifisere områder med tannråte eller begynnende tannkjøttsykdommer før de utvikler seg til alvorlige tannpiner.
 3. Unngå Tannpine-Utløsere: Visse matvarer og drikker, som for eksempel de som er svært kalde, varme, søte eller syrlige, kan utløse tannpine, spesielt hvis du allerede har sensitivitet. Å begrense inntaket av slike matvarer og drikker kan hjelpe med å redusere sjansen for tannpine.
 4. Naturlige Remedier og Midlertidig Lindring: Mens permanente løsninger bør søkes gjennom profesjonell tannbehandling, kan naturlige remedier som kryddernellikolje (påført forsiktig på det smertefulle området) eller en saltvannsskylling av munnen (en teskje salt oppløst i et glass varmt vann) gi midlertidig lindring fra smerte. Husk at disse ikke er permanente løsninger, og at tannlegen bør konsulteres for å adressere den underliggende årsaken til tannpinen.

Disse fire tipsene kan være kraftfulle verktøy i kampen mot tannpine, men det er viktig å huske at vedvarende eller alvorlig tannpine krever oppmerksomhet fra en tannlege for å sikre at det ikke er en mer alvorlig tilstand som trenger behandling.

Fargerikt utvalg av sunn mat ordnet i en tallerkenmodell på en lys bakgrunn.

Behandlingsmetoder for tannverk

Når tannverk oppstår, finnes det både hjemmebehandlinger og profesjonelle behandlingsmetoder.

Hjemmebehandling

Enkelte hjemmebehandlinger kan lindre mild tannverk, som ibuprofen for smertelindring, saltvannsskylling for å redusere infeksjon, og kald kompress mot hevelse.

Profesjonell Behandling

For alvorlige tilfeller av tannverk, er det viktig å oppsøke tannlege. Behandlingen kan variere fra fyllinger, rotfylling, til tannuttrekking, avhengig av årsaken til smerten.

Naturlige Remedier mot Tannpine

Noen naturlige remedier kan tilby midlertidig lindring. Saltvannsskylling er effektivt for å rengjøre munnen og redusere bakterier. Nellikolje, kjent for sine smertestillende egenskaper, kan også anvendes forsiktig på det smertefulle området.

Konklusjon

Tannpine kan være en indikator på ulike orale helseproblemer. Ved å forstå årsakene og hvordan man kan forebygge og behandle tannpine, kan man ta skritt for å opprettholde god oral helse. Husk, regelmessige tannlegebesøk og god munnhygiene er din beste forsvarslinje mot tannpine.

Tannformet illustrasjon med dialogbobler og tannpleieelementer i pastellfarger.

Spørsmål og svar om tannpine

Hva forårsaker tannpine om natten?

Tannpine om natten kan ofte føles mer intens enn på dagtid. Dette kan skyldes flere faktorer, inkludert at kroppens distraksjoner og smertetoleranse avtar når vi prøver å sove. Liggende stilling kan også føre til at blodtrykket til hodet øker, noe som kan forverre tannpinen. Andre årsaker kan være tannkjøttbetennelse, tannråte, eller infeksjoner som blir mer merkbare når kroppen slapper av og dagens andre stimuli avtar.

Kan tannverk forsvinne av seg selv?

I noen tilfeller kan mild tannverk avta av seg selv, spesielt hvis den er forårsaket av midlertidig irritasjon eller mindre skader som kan lege av seg selv. Men, vedvarende eller gjentakende tannverk er ofte et tegn på underliggende problemer som krever tannlegebehandling. Ignorering av tannverk kan føre til alvorligere tilstander over tid, så det er alltid best å konsultere en tannlege for en grundig evaluering.

Hvor raskt bør jeg oppsøke tannlege ved tannverk?

Det er lurt å oppsøke tannlege så snart som mulig når du opplever tannverk, spesielt hvis smerten er alvorlig, vedvarer over flere dager, eller er ledsaget av feber, hevelse, eller smerte når du biter sammen. Tidlig diagnose og behandling kan forhindre videre skade og potensielt mer alvorlige og kostbare prosedyrer i fremtiden.

Er det trygt å bruke smertestillende midler for tannverk?

Ja, det er trygt å bruke smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol for å midlertidig lindre tannverk, så lenge de brukes i henhold til anvisningene på pakken eller råd fra helsepersonell. Det er imidlertid viktig å merke seg at smertestillende midler kun behandler symptomene og ikke den underliggende årsaken til tannpinen. Det er derfor viktig å oppsøke tannlege for å adressere roten til problemet.

Hvordan kan jeg forebygge tannverk?

Forebygging av tannverk involverer flere nøkkelstrategier som bidrar til god oral helse:

 • Praktiser god munnhygiene: Regelmessig børsting med fluortannkrem, bruk av tanntråd daglig, og skylling med en antiseptisk munnvask kan hjelpe med å forebygge tannråte og tannkjøttbetennelse.
 • Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen for rens og sjekk minst to ganger i året. Dette kan hjelpe med å oppdage og behandle problemer tidlig.
 • Spis et balansert kosthold: Begrens inntaket av sukkerrike og syreholdige matvarer og drikker som kan erodere tannemaljen og fremme tannråte.
 • Beskytt tennene dine: Bruk en tannbeskytter under sport og andre aktiviteter der det er risiko for tannskade, og unngå å bruke tennene til å åpne pakker eller knuse harde gjenstander.
 • Unngå tobakk: Røyking og bruk av tobakksprodukter kan øke risikoen for tannkjøttsykdommer og andre orale helseproblemer.

Ved å følge disse tipsene kan du redusere risikoen for tannverk og opprettholde en sunn munn.

Bor du i Oslo og ønsker en tannlege nærmere deg?

Vi har nå åpnet nytt tannlegesenter på Oppsal Senter

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise