Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

7 tips for å bekjempe after (munnskold)

Sliter du med after (munnskold)? Les våre 7 tips for å bekjempe disse smertefulle sårene effektivt, når du bør oppsøke lege og få en mer komfortabel hverdag.

Har du noen gang følt den brennende, irriterende følelsen av munnskold, og ønsket at det fantes en magisk kur? After (munnskold), kan være en frustrerende og smertefull opplevelse for mange, og påvirker både måltider og samtaler.

I denne artikkelen går vi igjennom syv tips som kan hjelpe deg med å bekjempe sår i munnen effektivt. Fra naturlige hjemmeremedier til forebyggende strategier, vil vi utforske ulike metoder for å håndtere disse plagsomme sårene.

Målet med denne guiden er å gi deg de verktøyene du trenger for å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd, slik at du kan nyte en mer komfortabel og smertefri hverdag.

7 tips:

 1. Optimaliser munnhygienen:
  En ren munn er mindre utsatt. Bruk en myk tannbørste og en mild tannkrem som ikke inneholder natriumlaurylsulfat.
 2. Unngå irriterende matvarer:
  Sterkt krydret, surt, eller salt mat kan irritere sårene ytterligere. Hold deg til mild og nærende mat til sårene er leget.
 3. Øk inntaket av B-vitaminer:
  Mangel på B-vitaminer, spesielt B12, kan spille en rolle i utviklingen av sår i munnen. Inkluder matvarer rike på B-vitaminer i kostholdet ditt eller vurder et tilskudd.
 4. Stresshåndtering:
  Stress er en kjent utløser for munnskold. Finn stresshåndteringsteknikker som fungerer for deg, enten det er meditasjon, yoga, eller noe annet.
 5. Bruk honning som et naturlig middel:
  Honning har antibakterielle og helbredende egenskaper som kan bidra til å lindre smerte og fremskynde helingsprosessen for sår i munnen.
 6. Skyll munnen med saltvann:
  En saltvannsskylling kan bidra til å desinfisere og fremskynde helbredelsen. Løs opp en teskje salt i et glass varmt vann og skyll munnen flere ganger daglig.
 7. Søk profesjonell hjelp ved gjentakende munnskold:
  Hvis du ofte får sår i munnen eller de ikke heler som de skal, bør du oppsøke lege eller tannlege eller lege for ytterligere undersøkelser og behandling.


Hva er munnskold?

Sår på tungen

Munnskold er små, smertefulle sår som vanligvis oppstår på innsiden av munnen, på tungen eller leppene. De kan også forekomme på tannkjøttet og i halsen. Disse sårene kan variere i størrelse fra noen millimeter til flere centimeter i diameter og kan være runde eller ovale.

Det er vanligvis forårsaket av skade på den tynne slimhinnen i munnen, enten fra en irritasjon eller en liten skade. De kan også oppstå som et resultat av allergier, bakteriell infeksjon, stress eller mangel på visse næringsstoffer.

De fleste tilfeller går bort innen en uke eller to, men de kan være smertefulle og plagsomme i løpet av den tiden. Derfor er det viktig å forstå hvordan man kan forebygge og behandle dem effektivt.


Er munnskold det samme som munnsår / herpes?

Munnskold er ikke det samme som munnsår, eller herpes simplex virus 1 (HSV-1), som forårsaker forkjølelsessår. Mens munnsår vanligvis vises på leppene og rundt munnen, oppstår munnskold vanligvis kun inne i munnen. De er heller ikke smittsomme.

Munnskold kan komme tilbake flere ganger i året, eller bare en gang i livet. Noen mennesker har større risiko for å få sår i munnen, som de med svekket immunforsvar, allergier, eller mangel på visse næringsstoffer som B-vitaminer og jern.


Årsaker til munnskold

Kvinne med munnskold på høyre side av munnen

De nøyaktige årsakene er ukjente, men det finnes flere faktorer som kan bidra til deres utbrudd:

 • Skade på munnslimhinnen (fra tannbørsting, biting eller varm mat)
 • Irriterende matvarer
 • Hormonelle endringer
 • Stress og angst
 • Allergier (til mat, tannkrem eller andre produkter)
 • Bakteriell infeksjon
 • Næringsmangel (spesielt B-vitaminer og jern)

For å redusere risikoen for munnskold, er det viktig å unngå disse utløserne og følge en god munnhygiene. Med riktig kunnskap og bevisste tiltak, kan du redusere hyppigheten og få kontroll over denne plagsomme tilstanden.


Forebygging

Som med mange helseproblemer, er forebygging nøkkelen til å håndtere sårene. Her er noen enkle trinn du kan ta for å redusere risikoen for utbrudd:

 • Bruk en myk tannbørste og vær forsiktig når du pusser tennene, men puss tenner og tannkjøtt nøye. Unngå å skrape eller irritere munnslimhinnen.
 • Begrens inntaket av krydret, surt, og salt mat som kan irritere munnskold. Prøv heller å spise milde og nærende matvarer.
 • Fokuser på en sunn livsstil med et balansert kosthold og regelmessig mosjon for å styrke immunforsvaret.
 • Lær stresshåndteringsteknikker som fungerer for deg, enten det er meditasjon, yoga eller noe annet.
 • Ta et multivitamin eller tilskudd hvis du lider av næringsmangel. Snakk med en lege eller ernæringsfysiolog for å finne ut hvilke vitaminer og mineraler du mangler.

Ved å følge disse grunnleggende retningslinjene kan du redusere risikoen og leve et mer komfortabelt liv uten smertefulle sår i munnen.


Viktigheten av god munnhygiene

Fremheving av viktigheten av god munnhygiene med smil og rengjøringsprodukter

God munnhygiene er essensielt for å forebygge ulike munnsykdommer, inkludert after, som er små og smertefulle sår i munnhulen. De er ofte lokalisert på tungen, innsiden av kinnene, eller nær tennene og tannkjøttet.

For å håndtere after effektivt, bør du unngå sterkt krydret mat som kan irritere sårene, og praktisere god munnhygiene ved nøye å rengjøre tennene og tannkjøttet. Bruk av tannkrem som ikke irriterer sårene og skyllemidler som klorheksidin kan bidra til å legge en beskyttende hinne over såret, og redusere risikoen for infeksjon.

Ved større after som gir betydelig smerte, kan ibuprofen og paracetamol hjelpe. Noen ganger kan after skyldes mangel på jern, folsyre, eller vitamin B12, så behandling av disse manglene kan forhindre fremtidige utbrudd.

Hvis du ofte får after eller de ikke helbredes, bør du kontakte lege eller tannlege for ytterligere undersøkelser og behandling, samt gode råd. Det er også viktig å vente minst 30 minutter mellom bruk av tannkrem og munnskyll for å maksimere effekten av fluoret og ikke forstyrre den helbredende prosessen.


Bruk av honning og kokosolje som naturlige midler

Hvis du allerede har sår i munnen, kan naturlige midler bidra til å lindre smerte og fremskynde helbredelsen. Honning og kokosolje er to slike midler som har blitt brukt i århundrer for deres antibakterielle og helbredende egenskaper.

Honning kan påføres direkte på sår for å lindre smerte og bidra til helbredelsesprosessen. Kokosolje kan også brukes som et munnskyll ved å blande det med varmt vann og skylle munnen flere ganger om dagen.


Når bør du kontakte lege ?

I de fleste tilfeller kan problemet behandles hjemme og vil gå bort innen en uke eller to. Imidlertid, hvis du opplever gjentakende after eller har sår som ikke blir borte, kan det være lurt å søke profesjonell hjelp.

En tannlege eller lege kan undersøke munnen din og finne ut om det er underliggende årsaker til sårene, som allergier eller bakteriell infeksjon. De kan også foreskrive spesielle medisiner for å hjelpe med smerte og helbredelse.

Hvis du lider av hyppige sår som ikke blir bedre, er det viktig å søke profesjonell hjelp for å finne den beste behandlingen for din individuelle tilstand. Ved å ta kontroll over dine sår og ha en god forebyggingsplan på plass, kan du redusere hyppigheten av utbrudd og leve et mer komfortabelt liv.


Tegn på at du bør søke hjelp

Hvis du opplever noen av følgende symptomer i tillegg til sår, bør du søke profesjonell hjelp:

 • Sår som varer lenger enn 2 uker
 • Konstant smerte eller ubehag
 • Høye feber eller andre tegn på infeksjon
 • Vansker med å spise eller drikke på grunn av sår
 • Svelgeproblemer

Det er også viktig å søke hjelp hvis du har en svekket immunforsvar og har sår, da de kan indikere et underliggende helseproblem som bør undersøkes nærmere.


Hva kan tannlegen gjøre?

En tannlege kan undersøke munnen din og gi deg råd om hvordan du kan behandle og forebygge blemmer eller sår. De kan også foreskrive medisiner som:

 • Smertestillende midler for å lindre ubehag
 • Antibiotika hvis det er en bakteriell infeksjon
 • Steroider for å redusere betennelse og fremskynde helbredelsesprosessen

I noen tilfeller kan en tannlege også utføre en prosedyre kalt kjemisk peeling, der de påfører et kjemikalie på munnskoldene for å hjelpe dem med å gro raskere.


Sliter du med after (munnskold)?

Bestill en gratis konsultasjon hos oss, så hjelper vi deg med med behandling og kostnadsoverslag. Husk at større after kan gi arr og andre problemer, så søk behandling hvis sårene ikke går vekk av seg selv. Bestill her.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise