Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Røntgen: Tannlege-verktøyet for mer nøyaktig diagnostikk

Røntgenbilder er en essensiell del av moderne tannbehandling, og de gir tannlegen din muligheten til å diagnostisere problemer som ikke er synlige ved en vanlig undersøkelse.

Enten det er for å undersøke tenner, kjeve, eller annet vev i munnen, gir røntgen tannlege en detaljert innsikt som er avgjørende for riktig behandling.

Moderne tannlegekontor med røntgenmaskin, tannlege forbereder utstyr, pasient i stolen."

I denne artikkelen vil vi utforske hvordan røntgenbilder brukes hos tannlegen, hvilke typer som finnes, og hvorfor de er trygge å bruke.

Røntgen-metoder: Fra Panoramarøntgen til CBCT 3D

Moderne tannrøntgenrom med panorama og CBCT 3D skannere, tannlege og assistent."

Det finnes flere typer røntgenbilder som tannleger benytter for å analysere pasientens tannhelse. Panoramarøntgen gir et bredt bilde av hele munnområdet, inkludert tenner, kjever og vev.

Dette er nyttig for å oppdage problemer som visdomstenner eller kjevefeil. Intraorale røntgenbilder, derimot, fokuserer på enkelt-tenner, og gir detaljerte bilder som er essensielle for å identifisere hull, rotproblemer og tannråte.

For mer avanserte vurderinger brukes Cone Beam Computed Tomography (CBCT), som gir tredimensjonale bilder med høy presisjon. CBCT er spesielt verdifullt i kompliserte tilfeller, som for eksempel ved planlegging av tannimplantater. Ved å forstå disse forskjellige typene røntgenbilder, kan pasienter føle seg tryggere i behandlingsprosessen.

Trygt å ta røntgen hos tannlegen

Mange pasienter kan være bekymret for risikoen forbundet med å ta røntgenbilder. Men i dagens teknologiske verden er det minimal risiko ved bruk av røntgen hos tannlegen.

For det første, bruker moderne dentalrøntgenapparater en svært lav stråledose som reduserer risikoen til et minimum. I tillegg, benytter mange tannleger digitale røntgennskjermer som ytterligere reduserer stråleeksponeringen og gir et mer nøyaktig bilde.

Det er også viktig å huske på at røntgenbilder kun tas når det er nødvendig for å få en nøyaktig diagnose. Dette betyr at tannlegen vil ta hensyn til pasientens individuelle behov og bare anbefale røntgenbilder når det er avgjørende for behandlingen.

Til slutt, kan pasienter også be om å få beskyttelsesutstyr for ekstra sikkerhet under røntgenprosessen.

Røntgenbilder avslører hull og andre problemer i tennene

En av de viktigste bruksområdene for røntgenbilder hos tannlegen er å oppdage problematiske områder som ikke kan ses med det blotte øye. Dette inkluderer hull i tennene, rotproblemer og betennelser.

Ved hjelp av røntgenbilder kan tannlegen også se under overflaten og oppdage problemer med visdomstenner, kjevefeil eller cyster. Dette gir en mer nøyaktig diagnose og hjelper til med å utvikle en effektiv behandlingsplan.

I tillegg, kan røntgenbilder også avsløre eventuelle tannskader eller traumer som trenger oppfølging.

Det er viktig å huske at tidlig diagnose og behandling av disse problemene kan forhindre alvorligere komplikasjoner i fremtiden. Derfor spiller røntgenbilder en avgjørende rolle i å sikre god tannhelse og forebygge større problemer.

Slik fungerer røntgen hos tannlegen

En typisk røntgenundersøkelse hos tannlegen tar bare noen få minutter og er helt smertefri. Før prosedyren starter, vil tannlegen plassere en liten sensor i munnen på pasienten, som deretter blir eksponert for den lille stråledosen.

Sensoren sender deretter informasjonen til en datamaskin som umiddelbart viser et nøyaktig bilde av pasientens tenner og kjeve. Dette gjør det enkelt for tannlegen å identifisere eventuelle problemer og utvikle en effektiv behandlingsplan.

Etter undersøkelsen er fullført, vil tannlegen diskutere resultatene med pasienten og gi råd om eventuelle videre tiltak som kan være nødvendige.

Med moderne teknologi og minimal stråledose, kan du føle deg trygg når du tar røntgenbilder hos din tannlege. Disse bildene bidrar til å sikre nøyaktig diagnose og optimal behandling for god tannhelse på lang sikt.

  • Røntgenbilder gir en grundig vurdering av tennenes helse, som kan avdekke tidlige tegn på karies, infeksjoner eller andre problemer.
  • Det finnes ulike typer røntgen, inkludert bitewing, panoramarøntgen, og CBCT 3D, hver med spesifikke bruksområder.
  • Røntgenbilder er en sikker metode; moderne teknologi reduserer stråledosen betydelig sammenlignet med tidligere metoder.
  • Tannleger anbefaler regelmessige røntgenundersøkelser for tidlig oppdagelse av problemer og for å planlegge passende behandling.
  • Prosessen med å ta røntgenbilder er rask og smertefri, og gir umiddelbare resultater for videre konsultasjon.
  • Røntgenbilder bidrar til presis diagnosering, noe som hjelper tannleger med å lage skreddersydde behandlingsplaner.

Oppsummering

Røntgenbilder hos tannlegen gir en viktig innsikt i munnens struktur og tilstand, noe som gjør det mulig å diagnostisere og behandle problemer på en mer effektiv måte. Det er trygt å ta røntgenbilder, og de brukes med relativt små strålefelt som sikrer at mesteparten av strålingen absorberes i kjevepartiet. Ved å bruke røntgenbilder kan tannlegen sikre at behandlingen du får er nøyaktig og tilpasset dine spesifikke behov.

Spørsmål og Svar

Hvorfor bruker tannlegen røntgenbilder?

Røntgenbilder gir tannlegen en detaljert visning av tennene, kjeven, og omkringliggende vev, som gjør det mulig å identifisere problemer som ikke er synlige ved en vanlig undersøkelse.

Hva er CBCT 3D røntgen?

CBCT 3D røntgen gir et tredimensjonalt bilde av hele kjeven, noe som gjør det mulig å rekonstruere komplekse strukturer med høy presisjon.

Er det trygt å ta røntgenbilder hos tannlegen?

Ja, det er trygt å ta røntgenbilder. Mesteparten av strålingen absorberes i kjevepartiet, og tannlegen bruker relativt små strålefelt for å minimere eksponeringen.

Hvor ofte bør jeg ta røntgenbilder hos tannlegen?

Dette avhenger av din tannhelse og tannlegens anbefalinger. Noen pasienter trenger røntgenbilder hvert år, mens andre kan gå lengre mellom hver gang.

Hva er panoramarøntgen (OPG)?

Panoramarøntgen gir en bred oversikt over hele munnområdet, inkludert tenner, kjeve, og bihuler, og brukes ofte for å planlegge omfattende tannbehandlinger.

Hvordan fungerer røntgenbilder?

Røntgenbilder fungerer ved at røntgenstråler passerer gjennom kroppen og skaper et bilde på en film eller digital sensor. Mesteparten av strålingen absorberes i kjevepartiet, noe som gir en klar visning av tenner og bein.

Er røntgenbilder nødvendig for alle tannbehandlinger?

Ikke alle tannbehandlinger krever røntgenbilder, men de er viktige for å diagnostisere problemer som karies, infeksjoner, og strukturelle skader.

Hvordan forbereder jeg meg på å ta røntgenbilder hos tannlegen?

Det kreves ingen spesiell forberedelse, men du bør informere tannlegen hvis du er gravid eller har andre helsetilstander som kan påvirke sikkerheten ved røntgenbilder.

Hva viser røntgenbilder som en vanlig undersøkelse ikke gjør?

Røntgenbilder kan vise skader på bein, skjulte karies, infeksjoner, og andre problemer som ikke er synlige ved en vanlig visuell undersøkelse.

Hvor lang tid tar det å ta røntgenbilder hos tannlegen?

Det tar vanligvis bare noen få minutter å ta røntgenbilder, og tannlegen kan ofte se resultatene umiddelbart for å planlegge videre behandling.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg