Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 tips til lindring etter fjerning av visdomstenner

Få råd om smertelindring og etterbehandling etter fjerning av visdomstenner. Forberedelse, etterbehandling og vanlige spørsmål. Bestill gratis konsultasjon.

Forberedelse før prosedyren

Før du bestemmer deg for å fjerne visdomstenner, må du konsultere med tannlegen din og diskutere fordeler og ulemper ved prosedyren. Det anbefales også å få en røntgen av tennene dine for å se på deres plassering og eventuelle komplikasjoner som kan oppstå under fjerningen. Det er også viktig å informere tannlegen din om eventuelle medisinske tilstander eller medisiner du tar, da dette kan påvirke prosessen.

Det anbefales også å ha noen til å kjøre deg hjem etter prosedyren, da du kan føle deg døsig og trenger noen til å hjelpe deg med å komme hjem.

Sist men ikke minst, sørg for å spise et godt måltid før fjerning, da du vil være begrenset i hva du kan spise de første dagene etterpå.

Riktig kosthold og medisiner

Ernæringsekspert diskuterer riktig kosthold og medisiner med ung mann ved bord med sunn mat. mens andre

Etter fjerning av visdomstenner, er det viktig å følge et riktig kosthold og ta eventuelle medisiner som foreskrevet av tannlegen din. Du bør unngå varme eller krydrede matvarer de første dagene etter prosedyren, da dette kan irritere såret og forlenge helbredelsesprosessen. Det er også viktig å drikke rikelig med vann for å holde munnen ren og unngå infeksjoner.

Tannlegen din kan foreskrive smertestillende midler eller antibiotika for å hjelpe med smerte og forhindre infeksjoner. Det er viktig å følge instruksjonene og ikke overse eventuelle bivirkninger, som feber eller vedvarende smerter.

Smertelindringsteknikker etter fjerning av visdomstenner

Illustrasjon av smertelindringsteknikker i tannbehandling, inkluderer nummende gel og kalde omslag trekke

Fjerning av visdomstenner kan være en ubehagelig prosess, men det finnes flere smertelindringsteknikker som kan hjelpe deg å føle deg mer komfortabel under og etter prosedyren. Tannlegen din kan tilby lokalbedøvelse eller sedasjon for å redusere smerten og få deg til å føle deg mer avslappet.

Etter prosedyren, kan du bruke ispakker på kinnene dine for å redusere hevelse og lindre smerte. Å spise myke matvarer som yoghurt, suppe eller smoothies kan også hjelpe med smertelindring mens såret heler.

Hvis du fortsatt opplever ubehag eller smerter, kan tannlegen din foreskrive smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol. Det er viktig å følge instruksjonene og ikke overskride anbefalt dose.

Lokalbedøvelse og sedasjon

Lokalbedøvelse og sedasjon er vanlige smertelindringsteknikker som brukes under fjerning av visdomstenner. Lokalbedøvelse kan injiseres direkte i området rundt tannen for å numme det, mens sedasjon kan gis intravenøst for å få pasienten til å føle seg mer avslappet og mindre engstelig.

Det er viktig å informere tannlegen din om eventuelle allergier eller medisiner du tar før prosedyren, da dette kan påvirke hvilken type smertelindring som vil bli brukt. Tannlegen vil også overvåke deg nøye under prosedyren for å sikre at du er trygg og komfortabel.

Selv om noen kan føle seg litt døsig eller svimmel etter sedasjon, vil effekten gå bort i løpet av noen timer. Du bør ha en voksen til å følge deg hjem etter prosedyren og unngå å kjøre eller ta viktige beslutninger resten av dagen.

Har du alvorlig tannlegeskrekk, så kan narkose også være et alternativ.

Etterbehandlingsrutiner som kan forhindre komplikasjoner

Tannlege forklarer etterbehandlingsrutiner til pasient for å forebygge komplikasjoner i tannlegekontor

Etter fjerning, er det viktig å følge en rekke rutiner for å unngå eventuelle komplikasjoner som kan oppstå under helbredelsesprosessen. Det første trinnet er å unngå å røyke eller bruke sugerør, da dette kan forstyrre blodproppen og føre til alvorlige infeksjoner.

Det er også viktig å følge en god munnhygiene ved å skylle munnen med saltvann flere ganger om dagen og holde munnen ren. Hvis du opplever vedvarende smerter, feber eller andre bekymringer, bør du kontakte tannlegen din for videre behandling.

Kjøling og medikamentell støtte

Bilde av helsepersonell som gir kjøling og medikamentell støtte til pasient i sykehusmiljø

Kjøling og medisinsk støtte spiller en nøkkelrolle i å dempe betennelse og smerte etter at visdomstenner er trukket. Isposer anbefales å brukes på kinnene i korte perioder gjennom dagen for å minske hevelse rundt operasjonsstedet. Dette er særlig viktig hvis betennelse utvikler seg rundt visdomstannen eller under tannkjøttet.

Smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol kan foreskrives for å håndtere smerte. Det er kritisk å følge doseringsanvisningene nøye for å forebygge bivirkninger. Vedvarende, alvorlig smerte eller en vond smak i munnen kan indikere at tannkjøttet rundt de siste tennene har betennelse, og da bør tannlegen kontaktes for videre råd og behandling.

Ikke alle visdomstenner bør fjernes, men for de som gjør det, kan betennelse rundt visdomstannen kreve at den trekkes.

Kontrollbesøk

Du bør følge opp med dine planlagte kontrollbesøk hos tannlegen din for å sikre at såret helbredes riktig og eventuelle komplikasjoner kan bli identifisert og behandlet tidlig. Tannlegen vil vurdere området rundt fjerningssiden og gi deg mer omfattende instruksjoner for å sikre en smertefri og rask helbredelsesprosess.

Hvis du følger disse rutinene, vil du kunne oppleve minimalt med ubehag og komplikasjoner. Husk å ta godt vare på munnen din og følge opp med tannlegen din for å sikre en sunn og smertefri munn!


Spørsmål og svar

 • Når begynner visdomstenner vanligvis å vokse frem?
  De begynner vanligvis å vokse frem i slutten av tenårene til tidlig i 20-årene, men dette kan variere fra person til person.
 • Hvorfor må noen fjerne visdomstenner?
  Noen må fjerne de fordi det ikke er nok plass i munnen, noe som kan føre til smerte, infeksjon, eller at andre tenner blir skjeve.
 • Hvordan vet jeg om jeg må fjerne mine visdomstenner?
  Du bør regelmessig sjekkes av tannlegen din, som kan anbefale fjerning basert på røntgenbilder og undersøkelse av munnens helsetilstand og plassbegrensninger.
 • Er det smertefullt å fjerne visdomstenner?
  Fjerning kan føre til noe ubehag, men prosedyren utføres vanligvis under lokalbedøvelse eller sedasjon for å minimere smerte. Etterpå kan du forvente noe hevelse og mild til moderat smerte som kan håndteres med smertestillende.
 • Hva kan jeg forvente etter at visdomstennene er fjernet?
  Etter fjerning, er det viktig å følge tannlegens anbefalinger for etterbehandling, som kan inkludere hvile, å unngå å spise hard mat, og å holde området rent. De fleste mennesker er tilbake til normalen etter noen dager, men full heling kan ta opptil noen uker.

Sliter du med visdomstennene?

Bestill en gratis konsultasjon hos oss i dag. Vi hjelper deg med undersøkelse og behandling. Bestill her.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise