Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Syreskade på tenner: Årsaker og behandlinger

Å ha syreskade på tenner er et vanlig problem som kan få alvorlige konsekvenser hvis det ikke behandles. Det oppstår når emaljen, som er det harde ytre laget av tannen, eroderes av syrer som finnes i mat og drikke, samt magesyre fra tilstander som sur refluks eller bulimi.

I denne omfattende guiden vil vi diskutere alt du trenger å vite om syreskader på tenner, inkludert årsaker, symptomer og behandlingsalternativer. Vi vil også gi tips om hvordan du kan forebygge syreskader og opprettholde et sunt smil.

Fra hjemmepleie til profesjonelle behandlinger, vi vil dekke all viktig informasjon du trenger for å effektivt behandle og håndtere syreskader på tennene dine. Så la oss dykke inn!

Forståelse av syreskade på tenner

Person med Syreskade på tenner

Tegn på syreskader inkluderer ising i tennene og hull i tannemaljen. For å beskytte tennene dine, les mer om gode råd for forebyggende behandling.

Etter inntak av syreholdig mat, skyll munnen med vann og bruk sugerør. Puss tennene forsiktig med en myk tannbørste og beskytt dem ved å unngå hyppig kontakt med syrer. Om nødvendig, søk omfattende behandling. Spesielt de som har hatt spiseforstyrrelser bør være oppmerksomme på å bevare tennenes integritet.

Konsekvenser av syreskader

Syreskader på tennene kan føre til en rekke negative konsekvenser hvis det ikke blir behandlet. Den harde emaljen på tennene er der for å beskytte de mykere lagene under, slik som dentin og pulpakammeret. Når syrene i mat og drikke eller fra magesyre kommer i kontakt med emaljen, kan den gradvis bli oppløst og føre til hull og tannråte.

Ubehandlet syreskade kan også føre til tannfølsomhet, misfarging av tenner, og i alvorlige tilfeller, tap av tannsubstans og tannskader. Det kan også føre til problemer med tyggeevne, tale og utseende.

Derfor er det viktig å ta syreskader på tennene på alvor og behandle dem så tidlig som mulig for å unngå langvarige konsekvenser. I neste del av guiden vil vi gå nærmere inn på symptomer og tegn på syreskader, slik at du kan ta grep dersom du mistenker at du har dette problemet.

Hvordan oppstår syreskader på tenner?

Syreskader på tenner kan oppstå av flere årsaker, men den vanligste årsaken er et for høyt innhold av syre i kostholdet. Sure drikker som brus, juice og sportsdrikker er noe av det verste for tennene våre, da de inneholder mye syre. I tillegg kan spising av sure matvarer som sitrusfrukter og eddik også føre til syreskader.

Dårlig kostholdsvaner, som å småspise hele dagen i stedet for å ha faste måltider, kan også øke risikoen for syreskader på tennene. Når vi spiser, produserer munnen mer spytt som bidrar til å nøytralisere syren og beskytte tennene våre. Men hvis vi hele tiden småspiser eller drikker søte drikker, får ikke munnen nok tid til å rense og beskytte tennene.

Utover kosthold, kan også sykdommer som bulimi og gastroøsofageal refluks (GERD) føre til alvorlige syreskader på tennene. Disse forstyrrelsene fører til hyppig oppkast og utsettelse av magesyre mot tennene, noe som gradvis kan bryte ned emaljen.

Syreskader på tenner hos barn: Årsaker og forebygging

Barn er spesielt utsatt for syreskader på tennene, da de ofte har dårligere kostholdsvaner og mindre fokus på oral hygiene. I tillegg har barn en tynnere og mer porøs emalje enn voksne, noe som gjør dem mer sårbare.

En annen vanlig årsak til syreskader hos barn er inntak av surt godteri og saft. Disse godbitene inneholder ofte mye tannskadelige syrer og kan føre til alvorlige skader på barnas tenner hvis de ikke begrenser inntaket og har god tannhygiene.

For å forebygge syreskader hos barn, er det viktig å oppmuntre til et sunt kosthold med mindre sukker og sure drikker. Det er også viktig å lære dem gode tannhygienevaner, som regelmessig tannpuss og bruk av fluortannkrem for å styrke emaljen. Regelmessige besøk hos tannlegen er også avgjørende for å oppdage og behandle eventuelle syreskader tidlig.

Tannemalje og dets rolle

Tannemaljen er den harde og beskyttende ytterste laget av tennene våre. Den består hovedsakelig av mineraler, som kalsium og fosfat, og er en av de hardeste substansene i kroppen vår.

Emaljen er designet for å beskytte tannen mot ytre påkjenninger og syreangrep. Men hvis den blir utsatt for for mye syre, kan den langsomt bli oppløst og føre til skader.

Når emaljen er svekket eller borte, er det ingen naturlig måte å få den tilbake på. Derfor er det viktig å ta godt vare på tannemaljen og unngå eksponering for skadelige syrer. Dette inkluderer regelmessig tannpuss, bruk av fluortannkrem og begrenset inntak av sure matvarer og drikker. Hvis emaljen allerede er skadet, kan tannlegen tilby ulike behandlingsalternativer for å styrke og beskytte tennene dine.

Person med syreskader


Diagnose av syreskader: Tegn og symptomer

Det er viktig å være oppmerksom på tegn og symptomer på syreskader på tennene, slik at du kan få riktig diagnose og behandling. Noen vanlige symptomer inkluderer tannfølsomhet, spesielt når du inntar varme eller kalde drikker eller mat, misfarging av tennene, og en ru følelse på overflaten av tennene.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du oppsøke tannlegen din for en grundig undersøkelse. Tannlegen kan bruke ulike diagnostiske verktøy og undersøkelser, som røntgenbilder og et syretest-kit, for å fastslå om du har syreskader på tennene dine.

Behandling av syreskadde tenner

Behandling av syreskader på tennene vil avhenge av alvorlighetsgraden og omfanget av skaden. I milde tilfeller kan tannlegen anbefale fluorbehandling for å styrke emaljen og forhindre ytterligere skader. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med tannrestaurering, som fyllinger ellerkroner, for å reparere skadede tenner.

Hvis syreskaden har ført til komplikasjoner som tannråte eller infeksjon i tannen, kan rotbehandling være nødvendig.

Forebygging er den beste tilnærmingen for å unngå syreskader på tennene. Men hvis du allerede har opplevd syreskader, er det viktig å få riktig behandling og følge en god tannhygienerutine for å bevare et sunt og vakkert smil.

Hvor mye koster det å behandle syreskader?

Kostnaden for behandling av syreskader på tennene vil variere avhengig av ulike faktorer, som alvorlighetsgraden av skaden og hvilke typer behandlinger som er nødvendige. I noen tilfeller kan det være nødvendig med flere behandlinger og prosedyrer for å reparere skadede tenner.

Det er også viktig å huske på at forebygging av syreskader er den mest kostnadseffektive tilnærmingen, da det kan redusere behovet for dyre behandlinger i fremtiden. Å følge en god tannhygienerutine og begrense inntaket av sure matvarer og drikker kan bidra til å spare både tid og penger på lang sikt. Husk også å planlegge regelmessige besøk hos tannlegen for rutinemessig sjekk og rengjøring for å opprettholde et sunt smil og forebygge sykdommer.

Kort sagt, investeringen i å opprettholde god tannhelse er avgjørende for å unngå dyre behandlinger og sikre et vakkert smil for livet.

Forebyggende tiltak mot syreskader på tenner

Forebygging er den beste tilnærmingen for å unngå syreskader på tennene. Det finnes flere enkle tiltak du kan ta for å beskytte tannemaljen din og redusere risikoen for skade.

For det første bør du begrense inntaket av sure matvarer og drikker, spesielt mellom måltider. Dette vil redusere mengden syre i munnen og gi emaljen en sjanse til å reparere seg selv.

Du bør også følge en god tannhygienerutine, som inkluderer regelmessig pussing med fluortannkrem og bruk av tanntråd. Husk også å planlegge rutinemessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring og sjekk.

Ved å ta disse forebyggende tiltakene, kan du bidra til å bevare et sunt og sterkt tannemalje og unngå skade på tennene dine. Husk at en sunn munn er nøkkelen til et vakkert smil!

Tynn emalje på tennene: Risikoer og løsninger

Noen mennesker er født med tynnere emalje på tennene sine, noe som kan gjøre dem mer utsatt for syreskader. Tynn emalje kan også skyldes dårlige kostholdsvaner eller børsting av tennene med for mye kraft.

Hvis du har tynn emalje, er det viktig å være ekstra forsiktig med å beskytte tennene dine mot syreskader. Dette inkluderer å begrense inntaket av sure matvarer og drikker, følge en god tannhygienerutine og unngå å pusse tennene for hardt.

Tannlegen din kan også anbefale bruk av fluorprodukter for å styrke emaljen og beskytte tennene dine. Ved å ta disse tiltakene, kan du bidra til å minimere risikoen for syreskader og bevare et sunt smil. Husk å diskutere eventuelle bekymringer med tannlegen din for råd og veiledning.

Tannhelse og emalje: Våre beste tips

Kvinne som har tatt vare på tennene

God tannhelse og vedlikehold av emaljen på tennene er avgjørende for et sunt smil. Her er noen av våre beste tips for å ta vare på tannemaljen din:

 • Følg en god tannhygienerutine, inkludert regelmessig børsting og bruk av tanntråd.
 • Unngå sure matvarer og drikker, spesielt mellom måltider.
 • Vurder et fluorprodukt for å styrke emaljen din.
 • Ikke pusse tennene for hardt, da dette kan skade emaljen.
 • Planlegg rutinemessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring og sjekk.

Ved å følge disse tipsene, kan du styrke tannemaljen din og bidra til å bevare et sunt smil. Husk at forebygging er alltid bedre enn å måtte behandle syreskader på tennene, så vær oppmerksom på kostholdet ditt og ta godt vare på emaljen din.


Spørsmål og svar

 • Hva er hovedårsakene til syreskader på tenner?
  Syreskader kan oppstå fra sure matvarer, drikker eller mangel på munnhygiene. Den sure påvirkningen kan svekke tannemaljen over tid.
 • Hvordan kan man forhindre syreskader på barns tenner?
  Forebygging inkluderer regelmessig tannpuss, redusert inntak av sure drikker, og oppmuntre til sunne tannvaner fra en tidlig alder.
 • Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelige for syreskader på tenner?
  Behandlingsalternativer kan omfatte fyllinger, tannemaljereparasjon, og i alvorlige tilfeller, kroner. Tannlegen vil vurdere det beste alternativet basert på skadens omfang.
 • Er tynn emalje på tenner mer utsatt for syreskader?
  Ja, tynn emalje kan være mer mottakelig for skader. Det er viktig å ta ekstra forsiktighet for å beskytte tannemaljen gjennom regelmessig tannpleie og sunne spisevaner.
 • Hva er kostnaden for behandling av syreskader på tenner?
  Kostnaden varierer avhengig av skadens alvorlighetsgrad og valgte behandlingsmetoder. En grundig konsultasjon med tannlegen vil gi et mer nøyaktig estimat.


Har du eller mistenker du at du har syreskader?

Bestill en tannundersøkelse i dag, så avdekker vi problemet og lager en behandlingsplan. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise