Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Sterkere tenner: Slik forhindrer du tannabrasjon!

Beskytt tannemaljen din fra abrasjon med våre tips! Lær å forebygge skade forårsaket av sure matvarer og mekanisk slitasje for sterkere og sunnere tenner.

Abrasion av tennene er et vanlig problem som kan forårsake betydelig skade på tannemaljen, spesielt hos de som ofte har et inntak av sure matvarer og drikker.

Denne form for slitasje skjer når tannemaljen blir utsatt for konstante surt angrep, som fører til nedbryting av den beskyttende overflaten. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene, inkludert både ytre faktorer som kosthold og indre faktorer som tannhelsevaner.

Vi vil også diskutere hvordan man kan forhindre denne type slitasje for å opprettholde sterkere og sunnere tenner. Vi vil dekke både daglige rutiner som riktig tannpuss og bruk av fluorid, samt profesjonelle behandlinger som tannleger kan tilby for å beskytte tennene dine mot ytterligere skade.

Hva er tannabrasjon og hvordan påvirker det tennene?

Abrasjon er en form for mekanisk slitasje på tennene som oppstår over tid, hovedsakelig på grunn av ytre faktorer som påvirker tannemaljen. Dette kan inkludere for hard tannpuss med en stiv tannbørste, bruk av tannpirkere, eller slipende tannkrem. Det kan også forårsakes av sure matvarer, sure oppstøt og tanngnissing. Syreskader er også en form for abrasjon.

Det skiller seg fra andre typer tannskader ved at det ikke involverer bakterier men heller fysisk slitasje. Denne formen for slitasje kan føre til synlige hakk eller groper i tennene, spesielt nær tannkjøttet, noe som kan redusere tannens naturlige beskyttelsesevne og øke risikoen for karies og tannfølsomhet.

Denne type tannskade kan ikke reverseres, men den kan forebygges og behandles. For å forhindre problemet er det viktig å velge en myk tannbørste og pusse tennene med riktig teknikk. Unngå overdreven bruk av slipende tannkremer, og vær forsiktig ved bruk av tannpirkere og andre verktøy som kan skade emaljen.

Hvis skaden allerede er påført, kan tannleger tilby løsninger som tannfyllinger eller påsetting av kroner for å gjenopprette tannens integritet. Ved å forstå hva tilstanden er og hvordan det påvirker tennene, kan man ta de nødvendige skritt for å beskytte og bevare tannhelsen.

Daglige vaner

Et hjemmemiljø på badet viser daglige vaner for å forhindre tannabrasjon med en person som børster tennene forsiktig og bruker tanntråd

Det er flere daglige vaner man kan innføre for å forebygge stiltasje og bevare tannhelsen. Dette inkluderer en god tannpussrutine med en myk tannbørste, som bør byttes ut hver 3-4 måned for å unngå bruk av slitte børster. Det er også viktig å pusse tennene riktig ved å bruke små sirkulære bevegelser istedenfor horisontale frem og tilbake-bevegelser.

Bruk av fluoridtannkrem kan også hjelpe med å styrke tannemaljen og beskytte mot syreskader. Det anbefales også å begrense forbruk av sure matvarer som sitrusfrukter og brus, samt skylle munnen med vann etter inntak av disse for å nøytralisere surheten.

Unngå også å tygge på isbiter eller negler, da dette kan føre til mekanisk slitasje på tennene. Ved bruk av tannbleking bør man også være forsiktig med å ikke overeksponere tennene for blekemidler, da dette kan svekke emaljen og øke risikoen for slitasje.

Forebyggende tiltak for kosthold

Kostholdet spiller en betydelig rolle i å forebygge tannabrasjon, da enkelte matvarer og drikker kan bidra til å bevare eller skade tannemaljen. For å beskytte tennene er det viktig å redusere inntaket av syreholdige matvarer og drikker som sitrusfrukter, brus, og sportsdrikke som kan bryte ned emaljen over tid. Det anbefales også å unngå sukkerholdige snacks og drikker som fremmer bakterievekst og tannråte.

I stedet for sure og sukkerholdige alternativer, bør man inkludere matvarer som naturlig stimulerer spyttproduksjon, slik som ost, nøtter og fiberrike frukter og grønnsaker, som epler og gulrøtter. Disse matvarene hjelper med å opprettholde en nøytral pH-verdi i munnen og skaper en beskyttende barriere mot syreangrep. Å drikke vann regelmessig gjennom dagen, spesielt etter måltider, kan også bidra til å skylle bort syre og matrester.

Ved å følge et kosthold som fremmer god tannhelse, kan man i stor grad redusere risikoen for tannabrasjon og bidra til sunnere og sterkere tenner.

Tannlegebehandlinger

Tannklinikk hvor en tannlege viser behandlinger for å beskytte mot abrasjon, pasient ser rolig og trygg ut i stolen

I tillegg til daglige rutiner, kan tannleger også tilby tannbehandling for å beskytte tennene. Dette inkluderer påføring av fluorlakk og tannfyllinger for å styrke og gjenopprette skadede områder av din tannemalje. Tannleger kan også anbefale bruk av spesielle tannkremer med høyere konsentrasjoner av fluorid for de som er utsatt for økt risiko.

For å beskytte tennene under søvn, kan tannleger også tilby skreddersydde tannbeskyttelsesapparater som brukes om natten for å forhindre mekanisk slitasje og bevare emaljen. Regelmessige tannlegebesøk er også viktig for å oppdage eventuelle skader eller begynnende tegn på tilstanden og få behandling i tide.

Ved å være bevisst på faktorene som bidrar til abrasjon og følge en god tannpleierutine og et sunt kosthold, kan man forhindre skader på tennene og opprettholde en sunn og sterk smil.

Viktigheten av regelmessig tannlegebesøk

Som nevnt tidligere, er regelmessige tannlegebesøk en viktig del av å opprettholde god tannhelse og forebygging.Tannleger kan identifisere eventuelle begynnende tegn på skade eller slitasje og gi råd om hvordan man kan forbedre sin tannpleierutine. De kan også tilby profesjonell behandling for å beskytte og styrke tennene mot syreskader.

I tillegg til å sjekke tennene for skader, kan tannleger også utføre profesjonell tannrensing for å fjerne plakk og tannstein som kan føre til karies og periodontal sykdom. Dette er spesielt viktig for de som lider av sensitivitet eller allerede har denne tilstanden.

Det anbefales vanligvis å besøke tannlegen minst to ganger i året, men dette kan variere basert på individuelle behov. Det er også viktig å kommunisere med tannlegen om eventuelle bekymringer eller endringer i tannhelsen mellom avtaler, slik at de kan tilby den beste behandlingen og veiledningen.

Ved å følge en god tannpleierutine, et sunt kosthold og regelmessige besøk hos tannlegen, kan man holde tennene sterke og sunne, og forhindre skader. Ta vare på dine tenner og gi dem den omsorgen de fortjener for å bevare et strålende smil livet ut.

Spørsmål og svar

 • Hva er tannabrasjon?
  Det er en form for tannslitasje som oppstår når tannemaljen brytes ned, ofte på grunn av tannen mekanisk friksjon som hard tannbørsting eller inntak av svært sure matvarer og drikker.
 • Hvordan kan jeg vite om jeg har abrasjon på tennene?
  Symptomer kan inkludere økt følsomhet, spesielt til varme eller kalde temperaturer, og synlige forandringer som furer eller slitasje på tannoverflaten.
 • Kan disse skadene repareres?
  Når tannemaljen er slitt ned, kan den ikke gjenoppbygges naturlig. Men tannlegen kan anvende behandlinger som edge-bonding for å beskytte og gjenopprette den skadede overflaten.
 • Hvordan forebygger jeg abrasjon fra sure drikker?
  For å forebygge abrasjon forårsaket av sure drikker, prøv å drikke med et sugerør for å minimere kontakt mer med tennene, og skyll munnen med vann umiddelbart etter å ha drukket sure væsker.
 • Hvilken rolle spiller kostholdet i forebygging?
  Et kosthold lavt på syreholdige matvarer og drikker kan betydelig redusere risiko. Fokuser på å spise matvarer som styrker emaljen, som meieriprodukter og mat høy på fiber.
 • Hvordan kan min tannlege hjelpe med å forebygging?
  Din tannlege kan gi deg skreddersydd rådgivning basert på din spesifikke situasjon, anbefale passende tannbørsteteknikker, og tilby profesjonelle behandlinger som fluorskyllinger eller beskyttende forseglinger.
 • Er alle typer tannbørster egnet for å forebygging?
  Nei, bruk av en myk tannbørste er anbefalt for å minimere risikoen. Hardere tannbørster kan øke slitasjen på emaljen.
 • Hva gjør jeg hvis jeg allerede har symptomer?
  Hvis du allerede ser tegn, er det viktig å snakke med din tannlege om de beste tiltakene for å beskytte de gjenværende tannoverflatene og forhindre ytterligere skade.
 • Kan barn også få tannabrasjon?
  Ja, barn kan også få skader på tennene, spesielt hvis de bruker hard tannbørste eller forbruker mye forebyggende behandling sure drikker. Det er viktig å lære barn gode munnhygienevaner tidlig.
 • Er det andre faktorer enn diett og børsting som kan forårsake tannabrasjon?
  Ja, vaner som tanngnissing, bruk av tennene som verktøy for å åpne ting og sure oppstøt kan også slite tannemaljen. Det er viktig å være oppmerksom på alle vaner som kan sette tennene under unødvendig stress.

Har du tydelige tannskader?

Vi kan hjelpe deg! Bestill time til en undersøkelse, så diagnoserer vi problemet. Du får utarbeidet en behandlingsplan og et kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise