Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Unngå alvorlige helseproblemer med rask behandling av tannbyll

Lær om symptomer, behandlinger og forebygging av tannbyller for å unngå alvorlige helseproblemer. Å handle raskt kan forhindre at infeksjonen blir til sepsis.

En tannbyll er en smertefull tilstand som oppstår når en tann eller vevet rundt en tann blir infisert med bakterier. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer hvis det ikke behandles raskt. Denne artikkelen vil dekke hva en tannbyll er, symptomer på en tannbyll, behandlingsmetoder, og forebyggende tiltak.

Hva er en tannbyll og hva forårsaker det?

Tannlege som viser pasient med en liten, gulaktig tannbyll

En tannbyll, også kjent som en abscess, er en alvorlig infeksjon i munnen som ofte utvikler seg rundt roten av en tann, delvis dekker en tann eller i nærliggende vev, mellom tennene og tannkjøttet. Det begynner vanligvis som en betennelse i det myke vevet rundt tannen og kan spre seg til beinet og andre områder av kjeven. Det er smertefullt, men de fleste blir raskt bra med behandling.

Tannbyller oppstår når bakterier kommer inn i den dype delen av tanna gjennom et hull, sprekk eller skade. Bakteriene multipliserer og danner en byll fylt med puss.

Det finnes tre hovedtyper: periapikal abscess, periodontal abscess og gingival abscess. Den førstnevnte er forårsaket av at en tann ikke har brutt frem ordentlig, som visdomstenner. Gingival abscess er en byll som er på tannkjøttet, mens periodontal abscess har brytt seg inn i veggene mellom tannen og tannkjøttet. Disse kan være forårsaket av tannkjøttbetennelse.

Hvis det ikke behandlies, kan det gi alvorlige helseproblemer. Infeksjonen kan spre seg til andre deler av kroppen gjennom blodomløpet.

Symptomer

Pasient som har vondt i tennene

Symptomer på en tannbyll kan variere, men de fleste opplever intens tannpine som stråler til kjeven, halsen eller øret. Du kan også merke hevelse i ansiktet, kinnet eller halsen, vond smak i munnen, samt en følsomhet for temperaturendringer og trykk på den berørte tannen.

Dårlig ånde og en ubehagelig smak i munnen er også vanlige tegn. I alvorlige tilfeller kan feber og generell uvelhet oppstå, som indikerer at infeksjonen sprer seg. Hvis du merker noen av disse symptomene, er det viktig å søke tannlegebehandling umiddelbart for å forhindre videre komplikasjoner.

Behandlingsmetoder

Tannlege behandler tannbyll hos pasient i moderne tannklinikk

Behandlingen vil variere avhengig av alvorlighetsgraden og årsaken til infeksjonen. Din tannlege vil vanligvis foreskrive antibiotika for å bekjempe bakteriene, samt smertestillende midler og skylling med saltvann for å lindre smerten. Dette vil ofte være tilstrekkelig behandling. De fleste blir raskt bra med behandling.

I tillegg kan det være nødvendig med en rotfylling ved hull i tannen eller ekstraksjon av den berørte tannen for å fjerne infeksjonen og hindre videre spredning. Rotfylling er den vanligste behandlingen. I sjeldne tilfeller kan det være behov for en kirurgisk operasjon for å fjerne byllen (denering). Da vil tannlegen stikke hull på byllen og tappe den.

Forebygging

Kunstnerisk illustrasjon av en pasient og tannlege i en sofistikert tannklinikk, uten tekst

For å unngå utvikling av en byll er det viktig å opprettholde god munnhygiene og følge noen enkle, men effektive forebyggende tiltak. Først og fremst bør du pusse tennene minst to ganger daglig med en fluortannkrem. Dette vil bidra til å holde tennene rene og fri for plakk, som er en av hovedårsakene til tannråte og infeksjon.

Tannbørste og tanntråd, samt munskyll skal være en del av din daglige rutine for å fjerne matrester og bakterier som kan samle seg mellom tennene og langs tannkjøttlinjen. Regelmessige tannlegebesøk, minst to ganger i året, er avgjørende for tidlig oppdagelse og behandling av potensielle problemer før de utvikler seg til alvorligere infeksjoner.

Unngå overdreven konsum av sukkerholdige matvarer og drikker da dette kan bidra til tannråte, noe som øker risikoen for infeksjon. Røykere bør vurdere å slutte, da røyking svekker immunforsvaret og kan føre til dårligere munnhygiene, noe som øker risikoen for infeksjoner i munnen.

Til slutt kan det være nyttig å bruke en munnbeskyttelse når man utøver kontaktsport for å beskytte tennene mot skader som kan føre til en byll.

Spørsmål og svar

Hva er en tannbyll?

Det er en infeksjon som danner en lomme med puss i eller rundt en tann eller tannkjøttet. Det finnes tre hovedtyper: periapikal abscess, periodontal abscess og gingival abscess.

Hva forårsaker en tannbyll?

Det oppstår når bakterier infiserer vevet i eller rundt en tann. Dette kan skje på grunn av tannråte, skadet tannkjøtt, eller skade på tannen.

Hva er symptomene?

Symptomer inkluderer intens smerte, hevelse, vond smak i munnen, feber og ømhet i tannkjøttet eller kjeven.

Hvordan behandles en tannbyll?

Det behandles ved drenering av pus, antibiotikabehandling, og rotfylling eller kirurgi om nødvendig. Det er viktig å søke behandling raskt for å unngå komplikasjoner.

Hvor lang tid tar det å bli bra fra en tannbyll?

Med riktig behandling blir de fleste raskt bra. Tid til helbredelse kan variere avhengig av infeksjonens alvorlighetsgrad og hvor raskt behandling gis.

Kan en tannbyll gå over av seg selv?

Nei, det går ikke over av seg selv og krever profesjonell behandling for å unngå alvorlige helseproblemer.

Hvordan kan jeg forebygge tannbyll?

For å forebygge, oppretthold god munnhygiene ved å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd, og besøke tannlegen regelmessig.

Er en byll smittsomt?

Det er ikke smittsomt, men bakteriene som forårsaker infeksjonen kan spres og føre til andre orale helseproblemer hvis de ikke behandles.

Hva skjer hvis jeg ikke behandler en tannbyll?

En ubehandlet infeksjon kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert spredning av infeksjonen til kjeven, nakken, og andre deler av kroppen, noe som kan være livstruende.

Kan jeg bruke hjemmemedisiner for å behandle byllen?

Mens hjemmemedisiner som saltvannsskyll kan hjelpe med å lindre smerte midlertidig, er det viktig å søke profesjonell behandling for å behandle infeksjonen effektivt.

Har du symptomer på en byll?

Det er viktig å oppsøke behandling raskt. Vi tilbyr akutt tannlegehjelp. Ta kontakt på 67 14 10 82 eller bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise