Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Oppnå perfekt smil med gebiss!

Les om moderne gebissteknologi, fordeler, ulemper og vedlikehold for et strålende, funksjonelt smil. Oppnå et perfekt smil med de nyeste tannprotesene.

I dagens verden, hvor førsteinntrykk kan være avgjørende, spiller et strålende smil en viktig rolle. Med moderne gebissteknologi er det mulig å gjenopprette både funksjon og estetikk til et smil som har mistet sin glans.

Denne artikkelen vil utforske de nyeste innovasjonene innen tannproteser, deres fordeler og ulemper, samt praktiske tips for daglig vedlikehold. Vi vil også undersøke forskjellene mellom ulike typer proteser og hvordan man velger den beste løsningen for sine behov.

Hva er gebiss og hvordan fungerer det?

Et gebiss er en avtagbar tannprotese som er designet for å erstatte tapte tenner og tilhørende vev. De er laget av akryl, metall, eller en kombinasjon av begge materialene, og kan være fullstendige (for å erstatte alle tennene) eller delvise (for å erstatte noen tapte tenner).

Det fungerer ved å hvile på tannkjøttet, støttes av det eksisterende tannkjøttet og kjevebenet, og plass ved hjelp noen ganger ved hjelp av festepunkter på gjenværende naturlige tenner.

Den primære funksjonen til et gebiss er å gjenopprette evnen til å tygge og prate ordentlig, og dermed forbedre livskvaliteten til brukeren. Et godt tilpasset gebiss kan også forbedre ansiktsestetikken og støtte ansiktsmusklene, noe som gir et mer ungdommelig utseende.

For at et den skal fungere optimalt, er det viktig med riktig vedlikehold og regelmessige kontroller hos tannlegen for å sikre at protetene fortsatt passer korrekt og er i god stand.

De viktigste fordelene og ulempene med tannproteser

En tannklinikk hvor en tannlege forklarer fordeler og ulemper med tannproteser til en pasient, i en moderne og profesjonell setting

De største fordelene med gebiss er deres evne til å gjenopprette tyggefunksjon, tale og estetikk, samt være en rimeligere løsning enn andre tannbehandlinger som implantater.

I tillegg er det en raskere prosess å få et gebiss sammenlignet med andre behandlingsalternativer, slik flere tenner at man kan få et bedre smil på kortere tid.

Imidlertid finnes det også noen ulemper. Noen kan oppleve ubehag, irritasjon eller sårdannelser i tannkjøttet på grunn av protesenes konstante trykk. Det kan også være utfordrende å spise og snakke med proteser, spesielt i begynnelsen når man må tilpasse seg den nye følelsen i munnen.

Det krever også regelmessig rengjøring for å opprettholde god munnhygiene og hindre infeksjoner eller dårlig lukt. De kan også gå løs eller knekke over tid, og må derfor repareres eller erstattes etter en viss levetid.

Forskjellen mellom tannimplantater og tannbroer

Tannklinikk hvor tannlege forklarer forskjellen mellom tannimplantater og tannbroer ved bruk av tannmodell, pasient ser interessert ut

Når det gjelder erstatning av manglende tenner, er både tannimplantater og tannbroer populære valg, men de har ulike egenskaper som kan påvirke hvilken løsning som passer best for den enkelte.

Tannimplantater er kunstige tannrøtter laget av titan som settes kirurgisk inn i kjevebenet. Over tid samler benvevet seg rundt implantatet og skaper en solid base for en krone, bro, eller protese.

Implantater er kjent for sin stabilitet og holdbarhet, og kan vare livet ut med riktig pleie. De føles og fungerer som naturlige tenner, og de hindrer tap av benmasse i kjeven som ofte skjer når en tann mangler. Prosedyren for å få implantater er imidlertid mer tidkrevende og involverer kirurgiske inngrep, noe som kan være en ulempe for noen pasienter.

Tannbroer, på den andre siden, er faste proteser som fyller gapet skapt av en eller flere manglende tenner ved å forankre seg på de tilgrensende naturlige tennene eller implantatene. Broen består av krone på hver side som dekker støtte tennene, og en falsk tann i midten.

Tannbroer er en raskere egne tenner løsning enn implantater, og krever ingen kirurgi. Men broen kan belaste de omkringliggende tennene og krever at disse tennene bearbeides, selv om de er sunne. Over tid må broer kanskje byttes ut og de bidrar ikke til å forhindre tap av benmasse i kjeven.

Valget mellom tannimplantater og tannbroer avhenger av flere faktorer som helse, økonomi, og personlige preferanser. Det er viktig å diskutere med sin tannlege hvilken løsning som vil gi best langvarig nytte og tilfredsstillelse.

Hvordan ta vare på din tannprotese

Detaljert bilde av tannprotese som rengjøres under rennende vann med en myk tannbørste på et rent bad

For at din tannprotese skal vare lenge og fungere optimalt, er det viktig å følge noen enkle vedlikeholdsrutiner. Først og fremst bør du alltid håndtere protesen med forsiktighet for å unngå tannprotese gebiss utilsiktede skader. Når du ikke bruker gebisset, oppbevar det i vann eller en anbefalt proteseoppløsning for å forhindre at materialet tørker ut og mister formen.

Rengjøring er en essensiell del av vedlikeholdet. Protesen bør børstes daglig med en myk tannbørste og mild såpe eller en spesialisert protese-rengjøringsmiddel. Unngå vanlige tannkremer da de kan være for slipende og skade protesens overflate. Sørg for å rengjøre alle flater grundig for å fjerne matrester og plakk som kan føre til irritasjon og infeksjoner i munnslimhinnen.

Regelmessige besøk hos tannlegen er også avgjørende for å sikre at protesen passer riktig og ikke forårsaker ubehag eller skader. En dårlig tilpasset protese kan føre til sår og infeksjoner, så tannlegen bør justere protesen ved behov.

Unngå harde og klebrige matvarer som kan knekke eller skade protesen. Inntak av svært varme drikker bør også begrenses, da høye temperaturer kan deformere akrylmaterialet.

Til slutt, vær oppmerksom på munnhelsen din generelt. Selv om du bruker proteser, er det viktig å børste tannkjøttet, tungen og ganen daglig for å stimulere sirkulasjonen og fjerne bakterier. Å opprettholde disse vanene vil ikke bare forbedre protesens levetid, men også ditt generelle velvære.

Spørsmål og svar

 • Hva er fordelene med å bruke tannproteser?
  Fordelene inkluderer forbedret tyggeevne, estetikk, tale og selvtillit. Tannproteser kan også støtte ansiktsstrukturer og forhindre at ansiktsmusklene synker sammen.
 • Hva er de vanligste ulempene med tannproteser?
  Ulempene kan omfatte ubehag i innkjøringsperioden, behov for justeringer og vedlikehold, og i noen tilfeller, redusert smaksopplevelse.
 • Hvordan kan jeg velge den rette typen tannprotese for meg?
  Valget av tannprotese bør baseres på individuelle behov, mengden av gjenværende tenner, og økonomisk budsjett. Konsultasjon med en tannlege er essensielt.
 • Hvordan vedlikeholder jeg min tannprotese?
  Regelmessig rengjøring med en myk tannbørste og spesialisert rengjøringsmiddel, unngåelse av harde matvarer, og regelmessige tannlegebesøk for justeringer.
 • Er det mulig å erstatte alle tenner med gebiss?
  Ja, fullproteser er tilgjengelige for de som har mistet alle tennene og ønsker å gjenopprette full funksjonalitet og estetikk.
 • Hva er forskjellen på et tannimplantat og en tannbro?
  Tannimplantat eller tannbro kan være alternativer til gebiss, og de er forskjellige behandlinger. Tannimplantater er permanente løsninger som er kirurgisk festet til kjevebenet, mens en tannbro gjenværende tennene anvender eksisterende tenner som støtte for å feste erstatningstenner.
 • Hvor lang tid tar det å tilpasse en tannprotese?
  Tilpasningstiden kan variere, men flere besøk hos tannlegen er vanligvis nødvendig for å sikre en perfekt passform og komfort når man setter protesen på plass.
 • Kan tannproteser føles naturlige?
  Ja, med moderne teknologi og materialer kan tannproteser designes for å se ut og føles som naturlige tenner.
 • Hva gjør jeg hvis min tannprotese sitter dårlig?
  Kontakt din tannlege for justering. En dårlig sittende protese kan forårsake irritasjon og ubehag.

Er du interessert i gebiss eller andre proteser?

Bestill time hos oss. Vi hjelper deg med undersøkelse, behandlingsplan og kostnadsoverslag på en konsultasjon. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise