Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Oppnå et perfekt smil med tannkroner

Oppdag hvordan tannkroner kan forbedre både funksjon og estetikk i din tannhelse. Lær om typer, prosessen og vedlikehold for å bevare et vakkert smil.

En tannrkone er en effektiv løsning for å gjenopprette funksjon og estetikk til en skadet eller svekket tann. Denne artikkelen vil dekke hva en det er, hvilke fordeler den gir, hvordan prosessen utføres, og hvordan du kan opprettholde et perfekt smil etter å ha fått en krone.

Forskjellige typer tannkroner

Visuell sammenligning av forskjellige typer tannkroner

Tannkroner er tilgjengelige i forskjellige materialer, som hver har sine egne fordeler og ulemper. De vanligste typene inkluderer metallbaserte kroner, porselenskroner og helkeramiske kroner.

Metallbaserte kroner er laget av en legering av kobolt og krom, dekket med et lag av hvitt porselen. Disse kronene er sterke og holdbare, men kan være synlige på grunn av det metalliske underlaget.

Porselenskroner består av et lag med porselen festet til en metallisk base. Disse kronene er estetisk tiltalende og har god holdbarhet, men kan være mer ømfintlige for sprekkdannelse eller brudd på grunn av det tynt porselenslaget.

Helkeramiske kroner består av helt keramisk materiale og gir den mest naturlige utseendet. De er sterke, biokompatible og reflekterer lys på samme måte som naturlige tenner. Imidlertid kan de være mer utsatt for slitasje og ikke egnet for større tannskader.

Porselen på usiden: Forbedret funksjon og utseende

Tannrkoner med porselensoverflate

En tannkrone kan bidra til å forbedre både funksjonen og utseendet til en skadet tann. Den dekker hele tannens overflate og gir beskyttelse mot ytterligere skader eller infeksjoner. Den gjenoppretter også styrken til den svekkede tannen, noe som gjør det mulig å bite og tygge uten smerte eller ubehag.

I tillegg har en krone et estetisk formål ved å rette eventuelle ujevnheter, misfarging eller større tannskader. Med riktig utførelse kan en krone se ut og føles som en naturlig tann, noe som gir et perfekt smil.

Det er også verdt å merke seg at en krone ikke bare kan brukes for skadede tenner, men også for å korrigere misformede, misfargede eller skjeve tenner. Dette gjør det til et allsidig alternativ for å oppnå et perfekt smil.

Prosessen hos tannlegen: Fra midlertidig til permanent krone

Prosessen med å bytte fra midlertidig til permanent krone hos tannlegen. fleste rotfylte tenner hull i tennene delen av tannen permanente kronen mens du venter kunstig tannkrone store fyllinger beskytte tannen midlertidige kronen

Å få en tannkrone krever vanligvis to separate tannlegetimer. Først må den skadede eller svekkede tannen forberedes ved å file ned overflaten for å gi plass til kronen. Deretter tas det et avtrykk av tannen som brukes til å lage en midlertidig krone.

På den andre timen, etter at kronen er ferdigstilt, blir den permanente krone plassert og justert for riktig passform og bitt. Tannlegen vil også kontrollere estetikken og justere fargen hvis nødvendig.

Det er viktig å følge god munnhygiene etter å ha fått en krone for å unngå komplikasjoner som tannråte eller infeksjoner. Regelmessige besøk hos tannlegen for kontroll og rengjøring vil også bidra til å opprettholde kronens levetid.

Beskytt rotfylte tenner

Kroner er også et populært alternativ for å beskytte rotfylte tenner. Etter en rotfylling kan tannen bli svekket eller miste sin naturlige form, og derfor krever den ekstra støtte. En krone fungerer som en «hjelm» som gir støtte og beskyttelse til den rotfylte tannen.

Det er viktig å merke seg at selv om en krone kan gjenopprette funksjonen og estetikken til en rotfylt tann, er det fortsatt viktig å ivareta god munnhygiene og regelmessige besøk hos tannlegen for å sikre at rotfyllingen holder seg intakt.

Med den rette typen krone og riktig utførelse kan du oppnå et perfekt smil som varer i mange år fremover.

God munnhygiene for langvarig holdbarhet

For å sikre at tannkronen holder seg sterk og pen i mange år, er det viktig å følge god munnhygiene. Dette inkluderer daglig pussing to ganger om dagen med fluortannkrem, bruk av tanntråd for å fjerne matrester mellom tennene, og regelmessig bruk av munnskyll.

Det er også viktig å unngå harde eller klissete matvarer som kan skade kronen, og å unngå dårlige vaner som tyggegummi eller neglebiting. I tillegg bør du begrense inntaket av syreholdig mat og drikke, da dette kan føre til slitasje på kronen over tid.

For å sikre at kronen holder seg intakt, er det også viktig å besøke tannlegen regelmessig for kontroll og profesjonell rengjøring. Din tannlege vil kunne oppdage eventuelle problemer med kronen i tide og ta nødvendige tiltak for å reparere eller erstatte den.

Med riktig oppfølging og vedlikehold kan den bidra til å gi deg et perfekt smil som varer livet ut. Ikke nøl med å snakke med din tannlege om hvordan du kan ta vare på tannkronen din og opprettholde et sunt og strålende smil!

Spørsmål og svar

Hva er en tannkrone?

Det er et deksel som plasseres over en skadet eller svekket tann for å gjenopprette dens form, størrelse, styrke og utseende.

Hvor lenge varer en tannkrone?

Med riktig vedlikehold kan en vare i mange år, ofte mellom 10 og 15 år eller lenger.

Hva er fordelene med en tannkrone?

Fordelene inkluderer estetisk forbedring, beskyttelse av svekkede tenner, og gjenoppretting av tygge- og bitefunksjonen.

Hvordan vedlikeholder jeg en tannkrone?

Vedlikehold inkluderer regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd, og regelmessige besøk hos tannlegen for kontroller og rengjøring.

Kan jeg spise normalt med en tannkrone?

Ja, men det er lurt å unngå veldig hard mat som kan skade kronen eller tannen.

Er prosedyren for å få en tannkrone smertefull?

Prosedyren er vanligvis ikke smertefull da tannlegen vil bruke bedøvelse for å sikre komfort under behandlingen.

Hvor mye koster en tannkrone?

Kostnaden varierer avhengig av materialet som brukes og tannklinikkens prispolitikk. Konsulter tannlegen for en nøyaktig pris. Hos oss koster det fra kr. 2590 – 2990;- for en keramikkrone. Porselen er noe dyere.

Kan en tannkrone se naturlig ut?

Ja, de er designet for å tilpasse fargen og formen på dine naturlige tenner, og gir et svært naturlig utseende.

Hva skjer hvis en tannkrone faller av?

Hvis en faller av, bør du kontakte tannlegen umiddelbart for å få den festet igjen.

Hvor ofte bør jeg besøke tannlegen etter å ha fått en tannkrone?

Det anbefales å besøke tannlegen minst to ganger i året for regelmessige kontroller og rengjøring.

Har du skadde tenner som trenger beskyttelse?

Spør tannlegen om dette er riktig behandling for deg. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg