Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Alt du trenger å vite om tannregulering

Lær alt om tannregulering: hvem trenger det, typer behandling, kostnader og støtte. Bli klokere å hvilken du bør velge. Få et vakkert smil og bedre tannhelse.

Tannregulering er en vanlig behandling for å rette opp skjeve eller feilplasserte tenner. Det kan forbedre både funksjonalitet og estetikk, og det er relevant for både barn, unge og voksne. Denne artikkelen dekker hva tannregulering er, hvem som trenger det, ulike typer regulering, og kostnader og støtte.

Hva er tannregulering og hvem trenger det?

Ungdom med tannregulering smiler positivt

Tannregulering er en ortodontisk behandling som justerer tennenes posisjon ved hjelp av apparater som reguleringskinner (Invisalign) eller tradisjonelle tannreguleringer med metallbraketter og bøyler. Behandlingen kan rette opp tettstilte, skjeve eller feilplasserte tenner og forbedre bittet ved å korrigere overbitt, underbitt og kryssbitt. Målet med regulering er ikke bare estetisk, men også funksjonell, da et korrekt bitt kan forebygge problemer som tannslitasje, kjevesmerter og vanskeligheter med å tygge eller snakke.

Barn og tenåringer er ofte de som får behandlingen fordi vekstfasen deres muliggjør lettere justeringer. Men også voksne kan ha fordel av ortodontisk behandling, spesielt hvis de har hatt langvarige tannproblemer som ikke ble behandlet tidligere. For barn anbefales det ofte å oppsøke en ortodontist rundt syvårsalderen for en tidlig vurdering, selv om behandling kanskje ikke begynner før i tenårene.

Personer som vurderer å få regulering bør søke profesjonell rådgivning for å få en tilpasset behandlingsplan. En ortodontist kan utføre en omfattende evaluering og anbefale den beste løsningen basert på individets spesifikke behov. Med moderne teknologier er det mulig å få diskrete og komfortable alternativer som nesten er usynlige, og dermed redusere eventuelle bekymringer for utseendet under behandlingsperioden.

Ulike typer tannregulering

Tre personer smiler og viser ulike typer tannregulering

Det finnes ulike typer tannregulering som tilpasses individets behov og preferanser. De vanligste er:

  • Tradisjonelle reguleringer med metallbraketter og bøyler: Disse består av små braketter festet på tennene og en ledning som holder dem sammen. Dette er den mest effektive behandlingen, men kan være synlig og ubehagelig.
  • Keramiske reguleringer: Samme prinsipp som tradisjonelle, men brakettene er laget av keramikk som ligner på tannfarge, noe som gjør dem mindre synlige.
  • Invisalign: Et system med gjennomsiktige skinner som gradvis flytter tennene til ønsket posisjon. De er nesten usynlige og kan tas ut ved spesielle anledninger eller når man skal spise og pusse tennene. Dette er en populær tannregulering for voksne.
  • Lingual regulering: Disse brukes på baksiden av tennene, noe som gjør dem helt usynlige fra forsiden. De kan være litt ubehagelige i begynnelsen og krever spesiell tilpasning og vedlikehold.
  • Selvliggjørende reguleringer: Disse har braketter som automatisk justerer seg etter tennenes posisjon og krever færre besøk hos ortodontisten.
  • Kombinasjoner: Noen ortodontister kan kombinere ulike typer regulering for å oppnå best mulig resultat.

Det er viktig å diskutere fordeler og ulemper ved hver type med en ortodontist for å finne den beste løsningen basert på individets behov.

Kostnader og støtte

Nærbilde av ortodontiske apparater inkludert reguleringer og retainere

Prisen på tannregulering kan variere avhengig av type behandling, behandlingsvarighet og individuelle faktorer som alder og kompleksitet av tilfellet. Generelt er tradisjonelle reguleringer den mest kostnadseffektive løsningen, mens Invisalign og lingual reguleringer vanligvis er dyrere.

I Norge er barn dekt opp til de fyller 20 år dekt av folketrygden og får rabattert pris på behandlingen. Familier med flere søsken for større rabatter jo flere barn som har regulering.

For de som er i voksen alder og trenger regulering, kan det bli dekket av Helfo. Spør om du er i gruppen som kan få dekket deler av prisen neste gang du er hos tannlegen.

For voksne som ikke er dekket, kan det være mulighet for en betalingsplan eller rabatter gjennom noen ortodontister og tannleger. Det er viktig å diskutere ulike finansieringsalternativer før behandlingen starter. Vi tilbyr lån til tannbehandling.

Det er også verdt å nevne at investering i denne behandlingen kan føre til langsiktige besparelser på grunn av forebygging av problemer som tannslitasje og kjevesmerter, som temporomandibulær dysfunksjon (TMD). Det er derfor viktig å ikke se bare på kostnaden, men også på de potensielle fordelene.

Fordeler

En person smiler med perfekt tannstilling etter vellykket tannregulering

Tannregulering tilbyr en rekke fordeler som går utover kun estetikk. En av de mest åpenbare fordelene er at det retter opp skjeve eller feilplasserte tenner, noe som kan forbedre selvtilliten og gi deg et vakkert smil.

Men det er også betydelige helsemessige fordeler. For det første kan et riktig bitt redusere risikoen for tannslitasje ved å sikre at tennene slites jevnt. Dette kan forhindre fremtidige tannproblemer som kan være både smertefulle og kostbare å behandle.

Videre kan regulering forebygge og lindre kjevesmerter og hodepine som ofte er forbundet med feiljusterte tenner. Når tennene allerede er riktig plassert, vil belastningen på kjevemusklene reduseres, noe som kan medføre færre kjevesmerter. Det kan også forbedre mage-tarmhelsen ved å sikre at tennene er i riktig posisjon for effektiv tygging av mat, noe som gjør det lettere for fordøyelsessystemet å behandle maten.

For barn og ungdom, kan tidlig ortodontisk behandling forhindre mer komplekse tannproblemer senere i livet, og kan i noen tilfeller til og med eliminere behovet for større inngrep i voksenalder.

Det kan også skape bedre basis for påfølgende tannpleie ved å gjøre det enklere å pusse og bruke tanntråd mellom rettstilte tenner. Uten tvil, de langsiktige fordelene gjør det til en verdifull investering for helsen til tennene og generell velvære.

Her er noen viktige poeng å huske når det gjelder tannregulering:

  • Behandlingen kan hjelpe med både funksjonalitet og estetikk. Det kan forbedre tygging, taleevne og selvtillit. Det kan også bidra til å forebygge tann- og kjeveproblemer i fremtiden.
  • Barn, unge og voksne kan alle ha behov for regulering. Det er vanligst å starte behandling i ung alder (rundt 12 år), når alle permanente tenner har kommet frem. Men voksne kan også dra nytte av regulering senere i livet.
  • Det finnes forskjellige typer som passer ulike behov og preferanser. Dette inkluderer tradisjonelle klosser, usynlige skinner og selvliggjørende klosser. En tannlege eller ortodontist kan hjelpe deg med å velge den beste typen for deg.
  • Kostnadene varierer, men det finnes støtteordninger tilgjengelig. Prisene avhenger blant annet av type behandling og hvor alvorlig problemet er. Mange land har også offentlige støtteordninger for barn og ungdom som trenger regulering.
  • Det kan ha store fordeler på lang sikt. Ikke bare kan det rette opp problemer med tenner og kjeve, men det kan også forbedre selvtillit og gi et bedre bitt som kan forebygge tannproblemer senere i livet.

Husk at hver persons behov er forskjellige når det kommer til tannregulering. Det er viktig å få en profesjonell vurdering og anbefaling fra en tannlege eller ortodontist før du bestemmer deg for behandling.

Spørsmål og svar

Hva er tannregulering?

Det er en behandling som brukes for å rette opp skjeve eller feilplasserte tenner og kjever ved hjelp av apparater som reguleringsskinner eller braketter.

Hvem trenger tannregulering?

Både barn og voksne kan ha nytte av behandlingen, spesielt de med medfødt manglende tannanlegg, feilbitt, problemer så alvorlig at det kreves eller skjeve tenner.

Hva er usynlig tannregulering?

Usynlig tannregulering, som Invisalign, bruker klare plastskinner for å rette opp tennene. De er nesten usynlige og kan fjernes ved spising og rengjøring.

Hvordan fungerer regulering på baksiden av tennene?

Lingual regulering festes på baksiden av tennene, noe som gjør dem mindre synlige enn tradisjonell regulering.

Hvor mye koster tannregulering?

Prisen for tannregulering kan ligge mellom 20.000 kroner og opp til 50.000 kroner, avhengig av type regulering og behandlingens kompleksitet.

Kan jeg få støtte fra Helfo?

Voksne kan få støtte fra helfo til kjeveortopedisk behandling ved direkte oppgjør spesifikke tilstander som medfødt manglende tannanlegg. Barn og unge er delvis dekt av folketrygden.

Hvor lenge må jeg ha tannregulering?

Behandlingstiden varierer, men de fleste har regulering i 1-3 år, avhengig av kompleksiteten i behandlingen.

Gjør tannregulering vondt?

Det kan være ubehagelig i starten, spesielt etter justeringer, men smerten er vanligvis mild og går over etter noen dager.

Hvordan vedlikeholder jeg tennene mine med regulering?

Puss tennene grundig to ganger daglig, bruk tanntråd eller interdentalbørster, og unngå harde og klissete matvarer som kan skade reguleringen.

Kan voksne få regulering?

Ja, det finnes tannregulering for voksne. Moderne metoder som usynlig tannregulering gjør det lettere og mer diskret for voksne å rette opp tennene.

Er du interesert i regulering?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg under en konsultasjon. Vi vurderer for dette er riktig behandling for deg, hva du må betale med et kostnadsoverslag og en behandlingsplan. Bestill her.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg