Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 effektive tips mot blemmer i munnhulen

Sliter du med smertefulle blemmer i munnhulen? Oppdag fem effektive tips for å forebygge og behandle dem, slik at du kan nyte mat og samtaler uten ubehag.

Er du lei av smertefulle blemmer i munnhulen som forstyrrer matglede og samtaler? Du er ikke alene. Blemmer i munnen skyldes ofte munnsår, et vanlig problem som kan forårsake betydelig ubehag og irritasjon. Disse små, men smertefulle sårene kan komme av mange årsaker, inkludert stress, kosthold, og skader i munnen.

Denne artikkelen vil utforske fem effektive tips for å forebygge og behandle blemmer i munnen, slik at du kan lindre smerten og fremskynde helingsprosessen. Vårt mål er å tilby praktiske løsninger som kan hjelpe deg med å håndtere dette ubehagelige problemet, slik at du kan fokusere på det som virkelig betyr noe i livet ditt.

Følg disse tipsene:

 1. Hold god munnhygiene:
  Rengjør munnen grundig, men forsiktig, med en myk tannbørste og bruk en mild tannkrem, helst en som ikke inneholder natriumlaurylsulfat, da dette kan irritere blemmer ytterligere.
 2. Unngå krydret og syrlig mat:
  Slike matvarer kan forverre blemmene. Det er best å holde seg til bløt og nøytral mat til blemmene har grodd.
 3. Skyll med saltvann:
  Skyll munnen med en saltvannsoppløsning (en teskje salt i et glass varmt vann) flere ganger om dagen. Dette kan bidra til å redusere betennelse og fremskynde helbredelsesprosessen.
 4. Beskytt blemmene:
  Bruk en spesiell gel eller voks som kan kjøpes på apotek for å beskytte blemmene mot ytterligere irritasjon mens du spiser eller pusser tennene.
 5. Optimaliser ditt kosthold:
  Øk inntaket av matvarer rik på vitamin B og C, samt jern og sink, da disse vanligst hos næringsstoffene kan styrke immunforsvaret ditt og hjelpe kroppen med å bekjempe og forebygge blemmer.

Årsaker til blemmer i munnen

Bred illustrasjon som viser ulike årsaker til blemmer i munnhulen, inkludert stress og kosthold

Som nevnt tidligere kan blemmer i munnen ha mange forskjellige årsaker. Noen av de vanligste inkluderer:

 • Stress og angst:
  Disse tilstandene kan svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg mer utsatt for sår og infeksjoner. Prøv å finne måter å håndtere og redusere stress i livet ditt, for eksempel gjennom yoga, meditasjon eller andre avslapningsteknikker.
 • Kosthold:
  Visse matvarer som krydret og syrlig mat kan irritere munnhulen og føre til blemmer. Det kan også være lurt å unngå matvarer som du er allergisk eller intolerant mot.
 • Mekanisk skade:
  Skader på innsiden av munnen, for eksempel fra bitt eller gnissing, kan også føre til dannelse av blemmer.

Vanlige triggere for munnsår

I tillegg til de ovennevnte årsakene, er det noen vanlige triggere som kan føre til blemmer i munnen hos personer som allerede lider av dette problemet. Disse inkluderer:

 • Kaldt vær:
  Kulde og tørr luft kan irritere slimhinnene i munnhulen og føre til blemmer.
 • Infeksjoner:
  Infeksjoner som forkjølelse eller influensa kan svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg mer utsatt for munnsår.
 • Hormonelle endringer:
  Hormonelle svingninger, spesielt hos kvinner under menstruasjon, kan også føre til dannelse av blemmer i munnen.

Sammenhengen mellom stress og blemmer i munnen

Kvinne med munnskold

Stress er en av de vanligste årsakene til blemmer i munnen, og det er også en vanlig trigger for personer som allerede lider av dette problemet. Dette skyldes at stress kan svekke immunforsvaret ditt, noe som gjør deg mer utsatt for virus og bakterier som kan føre til blemmer.

I tillegg kan stress også føre til at du gnir eller biter på innsiden av munnen, noe som kan skape sår og blemmer. Derfor er det viktig å finne måter å håndtere og redusere stress i livet ditt for å forebygge og behandle blemmer i munnen.

Osgå, vær oppmerksom på eventuelle zinkmangel i kostholdet ditt, da dette kan bidra til hyppigere utbrudd av blemmer. Snakk med legen din hvis du mistenker at du lider av en zinkmangel.

Forebygging av blemmer i munnen

For å forebygge after i munnhulen, er det viktig å opprettholde en sunn livsstil og et balansert kosthold. I tillegg kan du følge disse tipsene for å redusere risikoen for å få munnsår:

 • Unngå stress så mye som mulig og finn måter å håndtere det på.
 • Ha god munnhygiene ved å pusse tennene regelmessig med en myk tannbørste, bruke munnskyllevann med saltvann, og unngå matvarer oppsøke lege som kan irritere munnhulen.
 • Spis et kosthold rikt på vitamin B og C, jern og sink.
 • Beskytt munnen din mot mekanisk skade ved å unngå å bite eller gnisse på innsiden av munnen.

Hvis du lider av hyppige utbrudd av after i munnhulen, kan det også være lurt å snakke med legen din for å utelukke eventuelle underliggende helsemessige tilstander som kan være årsaken.

Viktigheten av god munnhygiene

Infografikk viser børsting, tanntråd, og tannlegebesøk for munnhelse

God munnhygiene er ikke bare viktig for å forebygge blemmer i munnhulen, men også for å opprettholde generell oral helse. Dette inkluderer:

 • Rengjør munnen regelmessig ved å pusse tennene to ganger om dagen.
 • Bruk en myk tannbørste og en mild tannkrem.
 • Bruk tanntråd for å fjerne matrester mellom tennene.
 • Besøk tannlegen regelmessig for kontroller og profesjonell rengjøring.

Ved å følge disse tipsene og ta vare på munnen din, kan du redusere risikoen for å få blemmer i munnen og samtidig opprettholde god oral helse.

Kostholdsendringer for å forebygge blemmer i munnhulen

Som nevnt tidligere, er et balansert kosthold viktig for å forebygge after i munnhulen. Her er noen matvarer som du kan inkludere i kostholdet ditt for å styrke immunforsvaret små after og redusere risikoen for å få blemmer:

 • Frukt og grønnsaker rike på vitamin B og C, som appelsiner, paprika og spinat.
 • Matvarer med høyt innhold av jern, som mørke bladgrønnsaker og belgfrukter.
 • Sinkrike matvarer, for eksempel biff, lam og skalldyr.
 • Matvarer med antiinflammatoriske egenskaper, som ingefær og gurkemeie.

Ved å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt, kan du bidra til å styrke immunforsvaret ditt og forebygge blemmer.

Langsiktige strategier for å håndtere blemmer i munnhulen

Man kan få blemmer på tungen også

Mens de ovennevnte tipsene kan hjelpe deg med å forebygge og behandle after i munnhulen på kort sikt, er det også viktig å ha langsiktige strategier for å håndtere dette får problemet. Dette kan inkludere:

 • Å identifisere og unngå utløsere som matvarer eller stressende situasjoner.
 • Å opprettholde god munnhygiene og ta vare på munnen din generelt.
 • Å følge et balansert kosthold rikt på næringsstoffer som styrker immunforsvaret.
 • Snakk med legen din for å utelukke eventuelle underliggende helsemessige tilstander som kan føre til hyppige utbrudd av after

Ved å ha en kombinasjon av disse strategiene, kan du bidra til å redusere forekomsten av små blemmer i munnhulen og forbedre din generelle munnhelse.

Når skal du vurdere forebyggende behandling?

Hvis du lider av hyppige og alvorlige utbrudd av blemmer i munnhulen, kan legen din anbefale en forebyggende behandling. Dette kan inkludere å ta vitamin- eller mineraltilskudd, bruke munnskyllevann med kortikosteroider eller antiseptika, eller få reseptbelagte medisiner for å redusere alvorlighetsgraden av munnskold

Det er viktig å følge legens råd og ta eventuelle foreskrevne medisiner som anvist. Samtidig er det også viktig å fortsette å følge de forebyggende strategiene nevnt ovenfor for å opprettholde god munnhelse og redusere risikoen for blemmer i fremtiden.

I tillegg er det lurt å være oppmerksom på eventuelle endringer i helsen din og snakke med legen din hvis du merker hyppige utbrudd av after munnskold eller andre symptomer som bekymrer deg.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise