Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 livsendrende fordeler med bittskinne

Har du noen gang våknet med en øm kjeve eller hodepine og lurt på hva som kunne være løsningen? I denne artikkelen utforsker vi temaet bittskinne og avdekker hvordan noe så enkelt kan ha en dyptgående effekt på din daglige komfort og helse.

En bittskinne kan være en livredder for de som sliter med at de gnisser tenner om natten, har TMJ-problemer, eller ønsker å beskytte sine verdifulle tenner mot skader.

Formålet med vår artikkel er å utdype de livsendrende fordelene med å bruke en bittskinne. Du kan forvente å lære hvordan en bittskinne kan beskytte mot tannslitasje, lindre kjevesmerter og hodepine, forbedre søvnkvaliteten, beskytte mot tannskader og til og med forebygge langsiktige helseproblemer.

Vi skal nå se på fordelene med å bruk av bittskinne:

Bittskinne på bord


1. Reduserer tannslitasje

Konstant tannpressing eller tanngnissing i løpet av natten kan føre til alvorlig slitasje på tennene over tid. En bittskinne fungerer som en beskyttelsesbarriere mellom tennene, som effektivt kan forhindre slitasje og bevare tannstrukturen. Dette betyr ikke bare et sunnere smil, men også mindre behov for omfattende tannbehandlinger i fremtiden.


2. Lindrer kjevesmerter og hodepine

Personer som lider av bruxisme eller TMJ-problemer kan ofte oppleve kroniske kjevesmerter og hodepine. En bittskinne bidrar til å redusere presset på kjeveleddene ved å distribuere tyngdekraften mer jevnt. Dette kan resultere i betydelig smertelindring og en mer behagelig daglig tilværelse.


3. Forbedrer søvnkvaliteten

Ved å forhindre tannpressing og skjæring, kan en bittskinne bidra til en roligere og mer avslappet søvn. Dette skyldes at muskelspenningen reduseres, noe som gjør det lettere for kroppen å slappe av. Bedre søvnkvalitet har vidtrekkende positive effekter på generell helse og velvære.


4. Beskytter mot tannskader

En bittskinne er spesielt nyttig for idrettsutøvere eller de som deltar i aktiviteter med høy risiko for ansiktsskader. Den fungerer som en beskyttende barriere som kan forhindre tannbrudd, sprukne tenner, og andre traumatiske tannskader.


5. Forebygger langsiktige helseproblemer

Ved å redusere slitasje på tennene, beskytte mot skader, og lindre symptomer på bruxisme og TMJ, kan en bittskinne bidra til å forebygge mer alvorlige helseproblemer i fremtiden. Dette inkluderer kroniske smerter, problemer med tygging og tale, samt dyre reparasjoner og behandlinger.

Å investere i en bittskinne kan dermed være en avgjørende faktor for å opprettholde ikke bare munnhelsen, men også den generelle livskvaliteten.

Hva er enbittskinne?

En bittskinne er et tannlegeverktøy laget av myk plast som formes etter dine tenner og brukes om natten. Den fungerer som en beskyttelsesbarriere mellom over- og underkjeven som vil sitte stramt på tennene som forhindrer at tennene gnisses og skjæres.

Behandling med bittskinne kan hjele de med bruxisme og TMJ-problemer, da den bidrar til å avlaste presset på kjeveleddene og redusere muskelspenninger i kjeven. Bittskinnen er enkle å bruke og kan tilpasses individuelle behov, noe som gjør den til et populært alternativ for de som ønsker å forbedre sin munnhelse og livskvalitet.

Typer bittskinner og deres bruksområder

Det finnes ulike typer bittskinner som kan tilpasses individuelle behov og bruksområder. De tre vanligste typene er nattbittskinnen, idrettsbittskinnen og TMJ-bittskinnen. Nattbittskinnen brukes hovedsakelig for å forhindre tannpressing og slitasje, mens idrettsbittskinnen beskytter mot tannskader under aktiviteter. TMJ-bittskinnen er spesifikt laget for behandling av kjeveleddsdysfunksjon.

Nattbittskinnen er den mest brukte og kan tilpasses med ulike materialer, som for eksempel myk eller hard plast. Idrettsbittskinnen er ofte laget av et tykkere materiale for å tåle støt, mens TMJ-bittskinnen har en spesiell utforming for å lindre presset på kjeveleddet. Uansett type bittskinne, er formålet å beskytte tennene og forbedre oral og generell helse. Det er viktig å konsultere med en tannlege for å finne den rette typen bittskinne for deg.


Fordelene med å bruke bittskinne på dagtid

Mens bittskinner vanligvis brukes om natten for å beskytte mot tannpressing og skjæring, er det også fordeler med å bruke dem på dagtid. For personer som lider av kjeveleddsdysfunksjon eller har høye nivåer av stress og angst, kan en bittskinne på dagtid bidra til å lindre muskelspenninger i kjeven og forbedre kjeveleddenes funksjon. Den kan også fungere som en påminnelse om å unngå dårlige vaner som tyggepinner eller neglebiting.

Bruk av bittskinnen på dagtid kan også beskytte tennene mot skader og slitasje under aktiviteter som idrett eller tungt fysisk arbeid. Imidlertid bør en bittskinne alltid tilpasses individuelt og brukes i samråd med en tannlege for å sikre maksimal effektivitet og komfort. Med riktig bruk kan en bittskinne på dagtid bidra til å forbedre både oral og generell helse.

Beskyttelse mot tannslitasje og skader

Tannslitasje kan forårsake alvorlige problemer som følge av kontinuerlig tannpressing og gnissing, noe som kan føre til tap av tannemaljen og eksponering av det underliggende dentinet. Ved å bruke en bittskinne kan tennene beskyttes mot denne slitasjen ved å fordele tyngdekraften jevnt og hindre direkte kontakt mellom tennene. Dette reduserer risikoen for skader som sprukne tenner, tannbrudd eller avslitte fyllinger.

Bittskinnen fungerer også som en beskyttende barriere mot skader under aktiviteter eller idrett. Dette gjør det til et nyttig verktøy for å opprettholde god munnhelse og unngå dyre tannbehandlinger i fremtiden. Det er viktig å få tilpasset en bittskinne av høy kvalitet for å sikre best mulig beskyttelse mot tannslitasje og skader. Med regelmessig bruk kan en bittskinne bidra til å bevare et sunt smil og forebygge alvorlige tannproblemer.

Forebygging av kjevesmerter og hodepine

En bittskinne kan også bidra til å lindre kjevesmerter og hodepine forårsaket av bruxisme og TMJ-problemer. Ved å avlaste presset på kjeveleddene og redusere muskelspenninger i kjeven, kan en bittskinne hjelpe til med å forbedre kjeveleddenes funksjon. Dette kan bidra til å lindre smerter og ubehag som kan påvirke søvnkvaliteten og generell livskvalitet.

Bittskinnen kan også fungere som en avslapningsmekanisme for personer som lider av stress eller angst, da den bidrar til å redusere spenninger i kjeven og fremme avslapping. Dette kan også føre til mindre tannpressing og gnissing, noe som igjen kan forhindre potensielle problemer med tannslitasje og skader.

Bruk av bittskinnen som en behandling for kjeveleddsdysfunksjon og smerter kan hjelpe til med å forbedre livet til de som lider av disse plagene. Med regelmessig bruk og oppfølging hos tannlegen, kan en bittskinne være en effektiv måte å lindre kjeve- og hodepine på.

Viktigheten av tannlegekonsultasjon for bittskinner

Selv om bittskinnen er et enkelt og populært verktøy for tannbeskyttelse, bør man alltid konsultere med en tannlege før man bruker den. En tannlege kan evaluere ens tannhelse og behov for å bestemme den beste typen bittskinne og tilpasning. Dette sikrer at bittskinnen er effektiv og behagelig å bruke.

Regelmessige konsultasjoner med tannlegen kan også bidra til å oppdage eventuelle problemer som kan påvirke bruken, for eksempel tenner som må fikses eller justeres. Tannlegen kan også gi nyttige tips og instruksjoner for å sikre riktig bruk og vedlikehold av bittskinnen.

Ved å involvere en tannlege i valget og bruken av bittskinne, kan man sikre at ens tannhelse er ivaretatt og at den fungerer som den skal. Fortsett å følge opp med jevnlige kontroller for å sikre en god oral helse og maksimal effektivitet av bittskinnen.

Vedlikehold og omsorg for din bittskinne

For å sikre at bittskinnen varer lenge og fungerer effektivt, er det viktig å ta godt vare på den. Riktig rengjøring etter bruk er avgjørende for å unngå bakteriell oppbygging og dårlig lukt. Bittskinnen bør også oppbevares i en ren og tørr beholder når den ikke er i bruk for å unngå skade eller tap.

Det kan være lurt å få tilpasset en ny bittskinne hvis man merker at den blir slitt eller misformet over tid. Dette sikrer at bittskinnen fortsetter å gi optimal beskyttelse og komfort. Ved å følge disse enkle tipsene for vedlikehold og omsorg, kan man dra nytte av bittskinnens mange fordeler i lang tid fremover.

Husk også å kontrollere bittskinnen regelmessig for eventuelle skader eller slitasje, og søk hjelp fra tannlegen hvis det er nødvendig for å få reparert eller erstattet bittskinnen. Ved å ta ansvar for vedlikehold av din bittskinne, kan du sikre at den fortsetter å være et effektivt verktøy for å beskytte dine tenner og forbedre din generelle helse.

Rengjøring og oppbevaringstips for bittskinner

For å sikre god oral hygiene og optimal beskyttelse, er det viktig å rengjøre bittskinnen regelmessig. En mild såpe eller tannbørste med varmt vann kan brukes til å fjerne eventuelt smuss og bakterier. Unngå å bruke varmt vann eller tannkrem, da dette kan skade bittskinnen.

Når bittskinnen ikke er i bruk, bør den oppbevares i en ren og tørr beholder for å unngå skader eller tap. La også bittskinnen lufttørke før du setter den tilbake i beholderen for å unngå fuktighet og bakterievekst. Disse enkle rengjørings- og oppbevaringstipsene kan bidra til å sikre et hygienisk miljø for bittskinnen og optimal beskyttelse mot tannproblemer.

Når er det tid for å skifte ut bittskinnen?

Selv om en bittskinne er laget for å vare i lang tid, vil den etter hvert begynne å vise tegn på slitasje og miste sin form. Hvis du merker at bittskinnen føles dårlig tilpasset eller blir misfarget, kan det være på tide å få en ny tilpasset. Dette sikrer at bittskinnen fortsatt gir optimal beskyttelse og komfort for tennene dine.

Det er også viktig å få tilpasset en ny bittskinne hvis du har gjennomgått tannbehandling eller har opplevd endringer i tannstillingen din. Dette sikrer at bittskinnen passer riktig og unngår eventuelle problemer med tannslitasje eller ubehag.

Husk å følge opp med regelmessige konsultasjoner hos tannlegen for å sikre at bittskinnen fortsatt fungerer som den skal og gi råd om når det er på tide å få en ny tilpasset bittskinne. Med riktig oppfølging kan du dra nytte av fordelene ved en bittskinne i lang tid fremover.

Spørsmål og svar

 • Hva er hovedformålet med en bittskinne?
  Hovedformålet med en bittskinne er å beskytte tenner, tannkjøtt, og kjeve fra skader forårsaket av tanngnissing (bruxisme) eller tannpressing. Den fungerer også for å redusere symptomer forbundet med TMJ (temporomandibular joint disorder) ved å avlaste presset på kjeveleddet.
 • Kan jeg bruke en bittskinne for å forbedre søvnkvaliteten min?
  Ja, mange mennesker opplever en forbedring i søvnkvaliteten etter å ha begynt å bruke en bittskinne. Dette skyldes at bittskinnen kan bidra til å forhindre tennerskurring og kjevepressing som ofte forekommer om natten, noe som kan føre til søvnforstyrrelser.
 • Hvordan vet jeg om jeg trenger en bittskinne?
  Hvis du våkner med øm kjeve, hodepine, eller merker at du skjærer tenner om natten, kan det være tegn på at du kan ha nytte av en bittskinne. Det er imidlertid viktig å konsultere med en tannlege for en nøyaktig diagnose og for å finne den bittskinnen som passer best for dine behov.
 • Hvor ofte skal en bittskinne rengjøres, og hvordan gjøres det?
  En bittskinne bør rengjøres regelmessig, helst etter hver bruk, for å hindre oppbygging av bakterier. Den kan vanligvis rengjøres med mild såpe og lunkent vann, eller med spesielle rengjøringsmidler anbefalt av tannlegen. Det er også viktig å oppbevare bittskinnen tørt og i en beskyttende beholder når den ikke er i bruk.


Er du interessert i behandling med bittskinne?

Bestill gratis konsultasjon hos oss, så hjelper vi deg med behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise