Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 ting du ikke viste om munnherpes

Oppdag ukjente fakta om munnherpes og lær hvordan du kan leve godt med denne tilstanden. Få nyttige tips for å håndtere herpesutbrudd og fortsette å nyte livet.

Munnherpes trenger ikke å stoppe deg fra å leve livet fullt ut. Oppdag hvordan du kan håndtere herpes og fortsette å spre glede med disse nyttige tipsene

Bilde av en person som peker på munnherpes, med teksten 'HVA ER HERPES?' på en pastellfarget bakgrunn.

Hva er Herpes?

Herpes er en smittsom virussykdom forårsaket av herpes simplex-viruset. Det finnes to typer av herpes simplex-virus: type 1 (HSV-1, herpes labialis), vanligvis assosiert med munnsår, og type 2 (HSV-2), som vanligvis forårsaker genital herpes. Begge typene kan forårsake smertefulle blemmer og sår, også kjent som utbrudd, på huden eller slimhinnene.

Typer av herpesvirus

Herpes simplex-viruset kommer i to typer: herpes simplex type 1 og type 2. Type 1 er vanligvis assosiert med forkjølelsessår herpes, mens type 2 er vanligvis knyttet til genital herpes. Symptomene og alvorlighetsgraden av utbruddene kan variere, men begge typene kan forårsake smertefulle sår og ubehag.


Behandlingsalternativer

Silhuett av person med ispose mot ansiktet, pastellbakgrunn, 'Du kan bruke isposer for å lindre smerte og hevelse


Medisinsk behandling

Medisiner kan hjelpe til med å redusere symptomer og fremskynde helbredelse av herpesutbrudd. Legemidler som acyklovir, valacyclovir og famciclovir kan bidra til å redusere hyppigheten av utbrudd og lindre symptomer når de tas ved de første tegnene på et utbrudd.

Naturlige og hjemmebaserte løsninger

I tillegg til medisinske behandlinger, finnes det også noen naturlige og hjemmebaserte metoder som kan hjelpe til med å lindre symptomene. Dette inkluderer å holde det berørte området rent og tørt, bruke isposer for å lindre smerte og hevelse, og å unngå å berøre eller irritere sårene.

Forebyggende Tiltak

Forebygging omfatter å unngå direkte kontakt med smitteområder, bruk av kondom under seksuell aktivitet, og unngå å dele personlige gjenstander med personer som har aktive herpesutbrudd. Det er også viktig å opprettholde et sterkt immunforsvar gjennom sunne vaner som nok søvn, riktig kosthold og regelmessig mosjon.

Identifisering av risikofaktorer

Noen risikofaktorer inkluderer seksuell aktivitet uten beskyttelse, hyppig eksponering for stress og svekket immunforsvar. Identifisering av disse risikofaktorene kan hjelpe enkeltpersoner med å ta nødvendige forholdsregler for å redusere risikoen for å få munnsår og for å forebygge hyppige utbrudd.

Psykososiale aspekter

Abstrakt bilde som skildrer psykososiale aspekter ved herpes, med ikoner for støtte og stigma


Sosialt stigma og selvfølelse

Sårene kan føre til sosialt stigma og påvirke en persons selvfølelse og mentale helse. Det er viktig å være åpen om tilstanden og søke støtte fra venner, familie eller helsetjenesteleverandører for å håndtere eventuelle følelsesmessige utfordringer som kan oppstå.

Støtte og livskvalitet

Støtte fra venner, familie og støttegrupper kan være avgjørende for å opprettholde en god livskvalitet for personer som lever med herpes. Det er viktig å søke råd og støtte når det er nødvendig, samt å opprettholde sunne vaner og aktiviteter som kan bidra til å forbedre generell trivsel og livskvalitet.

Her er 3 ting du kanskje ikke visste:

Pastellfarget bilde med sol og ikoner, 'SOLLYS KAN UTLØSE HERPES UTBRUDD' tekst

 1. Sollys kan utløse utbrudd: Sterkt sollys og ultrafiolett stråling kan være utløsende faktorer for sår hos noen mennesker. Bruk av solbeskyttelse på leppene kan bidra til å redusere risikoen.
 2. Det kan smitte selv uten synlige symptomer: Selv om det ikke er synlige blemmer eller sår, kan herpes simplex virus fortsatt smitte til andre gjennom såkalt asymptomatisk viral utskillelse, noe som gjør det viktig å være forsiktig selv når man ikke har utbrudd.
 3. Stress kan utløse utbrudd: Emosjonelt eller fysisk stress kan utløse sår hos personer som er bærere av viruset. Derfor er stressmestring viktig for å redusere hyppigheten av utbrudd.

Spørsmål og svar

Pastellfarget bilde med spørsmålstegn, ikoner for svar, og tekst 'SPØRSMÅL & SVAR OM HERPES'

 • Hvor lenge varer et vanlig munnsår?
  Vanligvis tar det omtrent 10 dager for et sår forårsaket av herpesviruset å leges helt. Dette kan variere avhengig av individuelle faktorer og behandling.
 • Hva kan utløse et munnsår?
  Det kan utløses av forskjellige faktorer, inkludert stress, svekket immunforsvar, eksponering for sollys eller ultrafiolett stråling, hormonelle endringer, og generell fysisk eller emosjonell ubalanse. Identifisering og håndtering av disse utløsende faktorene kan bidra til å redusere hyppigheten av utbrudd.
 • Hva er herpes simplex-viruset?
  Det er en familie av virus som kan forårsake infeksjoner hos mennesker. De to vanligste typene er HSV-1, som vanligvis forårsaker munnsår, og HSV-2, som vanligvis forårsaker kjønnsherpes.
 • Hvordan kan munnsår behandles?
  Det kan behandles med forskjellige metoder, inkludert reseptbelagte og reseptfrie legemidler, som kan bidra til å redusere smerte og fremskynde helbredelsesprosessen. Lokale kremer eller antivirale medisiner kan også være nyttige.
 • Hvordan overføres herpes?
  Det kan overføres gjennom direkte kontakt med et smitteområde, vanligvis gjennom kroppsvæsker som spytt, blod eller genitalvæsker. Det kan også overføres ved deling av personlige gjenstander som leppestift, håndklær eller kjøkkenutstyr.
 • Hva er symptomene på herpes?
  Symptomene inkluderer smertefulle blemmer eller sår rundt munnen, kjønnsorganene eller andre deler av kroppen. Noen mennesker kan også oppleve feber, hodepine, kløe eller svie før utbruddet av sår.
 • Kan herpes helbredes?
  Det er for øyeblikket ingen kur. Imidlertid kan medisiner bidra til å lindre symptomene og redusere hyppigheten av utbrudd. Mange mennesker opplever også spontanbedring over tid.
 • Hvordan kan jeg beskytte meg selv mot herpes?
  For å redusere risikoen, bør du unngå direkte kontakt med smitteområder og praksiser sikker sex ved å bruke kondom. Det er også viktig å unngå deling av personlige gjenstander med personer som har herpesutbrudd.
 • Hvordan kan man forebygge smitte av munnsår?
  For å unngå å smitte andre, bør man unngå direkte kontakt med sårene og ikke dele personlige gjenstander som leppeprodukter eller håndklær. Det anbefales også å unngå kyssing når man har et aktivt utbrudd.
 • Hvor vanlig er forekomsten av munnsår hos voksne og barn?
  Sårene er svært vanlige og påvirker både voksne og barn. Nesten alle mennesker har blitt smittet med herpes simplex-viruset ved voksen alder, og mange opplever gjentatte utbrudd gjennom livet.

Lenge siden du har vært på en undersøkelse?

Bestill komplett undersøkelse. Under en rutineundersøkelse kan vi gi deg diagnosere, gi råd og anbefale produkter mot munnherpes. Bestill her. 

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise