Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannkrone – Pris i 2024 og hva du kan gjøre

Se hva tannkronebehandling koster i 2024 og les om effektive måter å redusere kostnadene. Få råd om materialvalg, tannhelseforsikring, og valg av tannlege.

Å investere i en tannkrone er en betydelig økonomisk avgjørelse. I denne artikkelen vil vi gå gjennom tre effektive strategier for å redusere kostnadene ved anskaffelse av en ny tannkrone. Vi vil dekke alt fra materialvalg til hvordan man kan utnytte tannforsikring.

Videre vil vi diskutere viktigheten av å velge en kvalifisert tannlege, og hvordan regelmessig tannpleie kan bidra til å forlenge levetiden til kronen. Dette innlegget er essensielt for alle som vurderer tannkronebehandling og ønsker å gjøre dette på en kostnadseffektiv måte, samtidig som de sikrer høy kvalitet og holdbarhet.

1. Velg riktig materiale for din tannkrone

Tannlege og pasient ser på ulike materialer for tannkroner i en moderne tannklinikk forskjellige typer kunstig krone

Når du står overfor valget av materiale, er det flere alternativer å vurdere som kan påvirke både kostnadene og kvaliteten på behandlingen. Hver type materiale har sine egne fordeler og ulemper, og ditt valg bør baseres på en rekke faktorer, inkludert budsjett, estetiske preferanser og tannlegens anbefalinger.

En av de mest kostnadseffektive løsningene er metallkroner. Disse er kjent for sin styrke og holdbarhet, og kan vare i mange år. Metallkroner er imidlertid ikke like estetisk tiltalende som andre alternativer, da de skiller seg ut mot det naturlige tannkjøttet. Dette er et viktig punkt å vurdere, spesielt dersom kronen skal plasseres på en synlig tann.

En annen populær type er porselen, som er kjent for sin estetiske appell. Disse kronene kan tilpasses til fargen på de omkringliggende tennene, noe som gir et naturlig utseende. Porselensfusert-til-metall (PFM) kroner er også tilgjengelige, som kombinerer holdbarheten til metall med estetiske fordeler av porselen. Selv om PFM-kroner kan være mer kostbare enn rene metallkroner, tilbyr de en god balanse mellom holdbarhet og utseende.

2. Benytt deg av tannhelseforsikring

Å benytte seg av forsikring kan være en effektiv måte å redusere kostnadene ved tannkronebehandling. Tannforsikring er designet for å dekke en del av utgiftene til tannlegebehandling og kan dramatisk redusere den økonomiske belastningen for pasienter.

Først og fremst bør du gjennomgå din nåværende forsikringsplan for å forstå hva som dekkes og hva som eventuelt ikke dekkes. Mange forsikringsselskaper tilbyr ulike nivåer av dekning, så det er viktig å velge en plan som passer dine behov.

Typer forsikringer som dekker tannskader og andre tannbehandlinger:

 1. Yrkesskadeforsikring: Godkjente yrkesskader dekkes av denne. Alle bedrifter er pålagt å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte.
 2. Reiseforskring: Hvis en ulykke skjer mens du er på reise. Dette gjelder fra du er ute av døra.
 3. Ulykkeforsikring: Dekker død, invaliditet og behandling av skader som følge av ulykke.
 4. Tannhelseforsikring: dekker vanligvis kostnader knyttet til forebyggende behandlinger, rutinemessige undersøkelser, tannlegebesøk, og i noen tilfeller mer omfattende behandlinger som fyllinger, rotfyllinger, kroner og tannkjøttsykdom.

Hvis du ikke har egen tannhelseforsikring, sjekk om jobben din har det. Hvis du må skaffe deg en kunstig krone på grunn av en yrkesskade, så dekker jobbens yrkesskadeforsikring det.

3. Sammenlign priser og tjenester hos forskjellige tannleger

Moderne skandinavisk tannklinikk interiør med minimalistisk dekor og naturlige toner nye kronen rundt tannen

En annen strategi for å redusere kostnadene ved tannkronebehandling er å sammenligne priser og tjenester hos forskjellige tannleger. Det kan være fristende å velge en billigere alternativ, men det er viktig å huske på at kvaliteten på behandlingen også spiller en stor rolle i hvor lenge kronen vil vare.

Et godt sted å starte din søken etter den riktige tannlegen er ved å sjekke omtaler og anbefalinger fra venner og familie. Du kan også undersøke på nettet for å få en oversikt over forskjellige tannleger i ditt område, sammenligne deres priser og ta kontakt med dem for å be om et kostnadsoverslag.

Når du har innhentet flere tilbud, bør du vurdere ikke bare den totale kostnaden, men også hva som er inkludert i prisen. Noen tannleger kan gi deg et lavt estimat, men det kan være ekstra kostnader for ting som røntgenbilder eller midlertidige kroner. Det er også lurt å spørre om eventuelle garantier eller refusjoner dersom kronen skulle knekke eller falle av innenfor en viss tidsramme.

Det kan være nyttig å be om å se før- og etter-bilder av arbeidet som er gjort av de forskjellige tannlegene, slik at du får en følelse av deres estetiske evner. Du bør også vurdere deres erfaring og utdanningsbakgrunn for å sikre deg at de har den nødvendige kompetansen til å utføre behandlingen.

4. Vurder tidspunktet for behandlingen

Moderne tannklinikk med avansert teknologi og komfortabel design

Å planlegge tannkronebehandling på riktig tidspunkt kan også bidra til å redusere kostnadene. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i din forsikringsplan eller livssituasjon som kan ha innvirkning på behandlingen.

Først og fremst bør du undersøke når din forsikring dekker tannkronebehandling og hva som kreves for å få full dekning. Noen forsikringsselskaper har en ventetid før de begynner å dekke større tannbehandlinger, så det kan være lurt å planlegge behandlingen rundt dette.

I tillegg kan endringer i livssituasjonen din også påvirke kostnadene. Dersom du har planlagt å skifte jobb eller flytte, bør du vurdere om det er gunstig å få behandlingen gjort før eller etter disse endringene. Det samme gjelder for større økonomiske utgifter som et nytt hus eller bil, da dette kan påvirke din evne til å betale.

Et annet viktig aspekt er å ikke utsette behandlingen for lenge dersom du allerede har behov. Jo lenger du venter, desto mer sannsynlig er det at problemet vil forverres og kreve ytterligere behandling, noe som kan føre til høyere kostnader i det lange løp.

5. Hvordan en midlertidig krone kan redusere prisen

En tannlege setter en midlertidig krone på en pasients tann i et moderne tannlegekontor

En midlertidig krone kan være en annen måte å redusere prisen på. Dette er en midlertidig krone som settes på tannen mens den permanente kronen er under produksjon. Den midlertidige kronen vil beskytte tannen og forhindre eventuelle komplikasjoner eller smerte mens du venter på den permanente kronen.

En midlertidig krone kan også gi deg mer tid til å planlegge og forberede deg økonomisk før du får den permanente kronen. Du kan bruke denne tiden til å undersøke prisalternativer, søke om finansiering eller spare opp penger.

I tillegg kan en midlertidig krone også tillate deg å spre kostnaden over flere måneder i stedet for å betale alt på en gang. Dette kan være spesielt nyttig hvis behandlingen krever flere besøk hos tannlegen.

Det er viktig å merke seg at ikke alle tannleger tilbyr midlertidige kroner, så det er lurt å spørre om dette når du søker etter en tannlege for din behandling. Det kan også være ekstra kostnader forbundet med å få satt på en midlertidig krone, men det kan likevel være et godt alternativ for å redusere den totale kostnaden for behandlingen.

Spørsmål og svar

 • Hva koster en tannkrone?
  I Norge koster en det vanligvis mellom 4 000 og 7 000 kroner, avhengig av materialvalg og tannlegeklinikk.
 • Hvor lenge varer en tannkrone?
  En godt vedlikeholdt krone kan vare i 10 til 15 år, avhengig av materiale og munnhygiene.
 • Hva er en kunstig tannkrone?
  Det er en etterligning av den naturlige delen av tannen som plasseres over en rotfylt eller skadet tann for å beskytte tannen og gjenopprette dens funksjon og utseende.
 • Hva er porselen på utsiden av en tannkrone?
  Porselen brukes ofte på utsiden av kroner for å etterligne utseendet av naturlige tenner.
 • Hvorfor er det viktig å beskytte tannen?
  Å beskytte tannen med en krone etter rotfylling forhindrer videre skade og opprettholder tannens funksjonalitet.
 • Hvordan kan rotfylte tenner beskyttes?
  Rotfylte tenner beskyttes best med en tannkrone som dekker og sikrer den indre kjernen og den resterende delen av tannen.
 • Hva innebærer det å ha en midlertidig krone?
  En midlertidig krone brukes mens den permanente kronen blir laget, og beskytter tannen i mellomtiden.
 • Krever tannkroner mer vedlikehold?
  De krever samme type vedlikehold som naturlige tenner, inkludert regelmessig pussing og bruk av tanntråd.

Har du en skadet tann eller behov for rotfylling?

Da kan vi hjelpe med alt fra diagnosering, behandling og kostnadsoverslag. Tannlegen vurderer om det er nødvendig for deg med en krone eller ikke, og kan gi alternative løsninger. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise