Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Effektiv tannbleking hjemme for strålende hvite tenner

Lær om metoder, fordeler, ulemper og tips for å oppnå et lysere smil hjemme med ulike tannblekingsprodukter. Hvordan utføre tannbleking hjemme på en trygg måte.

Å oppnå strålende hvite tenner er et ønske for mange, men det er ikke alltid nødvendig å gå til tannlegen for å få det ønskede resultatet. Å utføre tannbleking hjemme har blitt en populær metode for å bleke tennene effektivt og trygt. Denne artikkelen vil dekke ulike metoder for hjemmebleking, fordeler og ulemper, og gi deg tips for å oppnå og opprettholde et hvitere smil.

Hvordan foregår tannbleking hjemme?

En ren, lys baderom med speil, vask, og tannpleieprodukter som tannbørste, tannkrem og tannblekingssett

Å bleke tennene hjemme innebærer bruk av produkter og teknikker som er tilgjengelige uten resept fra tannlege, for å gjøre tennene hvitere. Disse metodene inkluderer ofte blekingsstrimler, tannblekingsgeler, munnskyllinger og tannkrem spesialdesignet for å fjerne flekker. Produktene inneholder vanligvis enten hydrogenperoksid eller karbamidperoksid som aktive ingredienser, som bryter ned flekker på tannoverflaten.

Blekingsstrimler er tynne, fleksible plaststrimler belagt med et tynt lag av blekemiddel. De påføres på tennene og brukes i en bestemt tidsperiode, ofte 30 minutter daglig, i løpet av en til to uker. Tannblekingsgeler påføres vanligvis direkte på tennene med en liten børste eller munnskinne, som er en tilpasset skuff som passer over tennene. Gelene har også en anbefalt brukstid som varierer fra produkt til produkt.

En annen metode for tannbleking er bruk av tannkrem som inneholder milde slipemidler og kjemikalier som bidrar til å fjerne flekker og lysne tennenes farge over tid. Munnskyllinger med blekende virkning er et annet alternativ som kan brukes i tillegg til andre produkter for å oppnå et hvitere smil.

Fordelene med hjemmebleking inkluderer bekvemmelighet og kostnadseffektivitet. Det er imidlertid viktig å følge instruksjonene nøye for å unngå bivirkninger som tannfølsomhet eller irritasjon i tannkjøttet. Oppnåelse av best resultat krever også vedlikehold, inkludert god munnhygiene og moderering av mat og drikke som kan forårsake misfarging.

Ulike metoder for tannbleking hjemme

Forskjellige metoder for tannbleking hjemme med naturlige ingredienser og over-the-counter produkter i et rent baderom

I tillegg til de nevnte metodene, er det også andre alternativer. Det finnes for eksempel blekingspenner som ligner på en vanlig penn og brukes til å påføre blekemiddel direkte på tennene. Disse kan være praktiske for å treffe vanskelig tilgjengelige områder.

En annen populær metode er bruken av LED-lys eller laser i kombinasjon med et blekingsgelprodukt. Dette kan bidra til å akselerere blekeprosessen og gi raskere resultater, men det kan også øke risikoen for bivirkninger.

For de som foretrekker en mer naturlig tilnærming, finnes det også hjemmelagde tannblekingsmidler som bruker ingredienser som sitron, kokosolje eller bakepulver. Imidlertid er det viktig å merke seg at disse metodene ikke har vitenskapelig støtte og kan være skadelige for tannemaljen.

Uansett hvilken metode du velger, er det alltid viktig å følge instruksjonene nøye og ta hensyn til eventuelle bivirkninger. Det kan også være lurt å konsultere tannlegen din før du starter en tannblekebehandling for å sikre at det ikke vil påvirke tannhelsen din negativt.

Fordeler og ulemper med hjemmebleking

Person som får tannbleking hos tannlegen

Fordelene med hjemmebleking inkluderer bekvemmelighet, kostnadseffektivitet og muligheten til å oppnå et hvitere smil i ditt eget tempo. Det kan også bidra til å øke selvtilliten din og forbedre utseendet ditt.

På den annen side kan det være en risiko for bivirkninger som tannfølsomhet og irritasjon i tannkjøttet. Resultatene kan også variere avhengig av tannens tilstand og graden av misfarging. Det er også viktig å påpeke at det du kan gjøre hjemme ikke vil være like effektivt som profesjonell tannbleking hos tannlegen.

Det er også viktig å merke seg at det finnes enkelte begrensninger når det gjelder hvem som bør utføre hjemmebleking. Personer med dårlig tannhelse, allergier mot blekemiddel eller gravide kvinner bør unngå å bruke disse produktene.

Hvordan opprettholde hvite tenner etter bleking

En lys, ren baderomsbenk med tannbørste, tannkrem og tanntråd, som fremhever vedlikehold av hvite tenner etter bleking

Etter å ha oppnådd et hvitere smil med tannbleking, er det viktig å vedlikeholde resultatet for å sikre langvarig hvithet. Her er noen tips for å opprettholde hvite tenner etter bleking:

 1. Oppretthold god munnhygiene: Regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd er essensielt for å fjerne plakk og matrester som kan føre til misfarging. Børst tennene minst to ganger daglig med en fluorholdig tannkrem.
 2. Bruk en tannskylling med blekningseffekt: Tannskyllinger som inneholder blekneingredienser kan hjelpe til med å vedlikeholde hvitheten i tennene mellom blekeøkter.
 3. Unngå mat og drikke som misfarger tennene: Reduser inntaket av mat og drikke som kaffe, te, rødvin, og mørke bær. Hvis du ikke kan unngå dem, prøv å drikke med sugerør eller skyll munnen med vann etter inntak.
 4. Slutte eller redusere røyking: Tobakk er en av de største synderne når det gjelder gule tenner. Slutte eller redusere røykingen kan ha en betydelig positiv effekt på tannfargen.
 5. Bruk et sugerør: For å minimere kontakt mellom tennene og fargede drikker, bruk et sugerør når du drikker f.eks. brus eller juice.
 6. Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og konsultasjon. Profesjonell rengjøring fjerner plakk og tannstein som hjemmepleie kanskje ikke klarer.
 7. Kosttilskudd: For å vedlikeholde sunne og hvite tenner, sørg for å ha et balansert kosthold rikt på kalsium og vitamin D, som styrker tannemaljen.

Ved å følge disse tipsene kan du forlenge varigheten av de hvite tennene etter en tannblekebehandling og nyte et lysere smil lenger.

Når bør du oppsøke tannlegen?

Person med bekymret uttrykk som holder kjeven og indikerer tannpine. Nøytral bakgrunn som fokuserer på personens uttrykk

Selv om å utføre tannbleking hjemme er en praktisk og kostnadseffektiv måte å oppnå et hvitere smil på, er det viktig å huske at det ikke erstatter profesjonell tannbehandling. Det er visse tilfeller der det kan være nødvendig å oppsøke tannlegen din for en grundigere undersøkelse og behandling.

Hvis du opplever alvorlig tannfølsomhet eller irritasjon i munnen etter bleking, bør du umiddelbart kontakte tannlegen din for å få råd om videre behandling.

Hvis tennene dine har alvorlig misfarging eller flekker som ikke kan fjernes med hjemmebleking, kan en profesjonell tannblekebehandling være mer effektiv. Tannlegen din kan også anbefale alternative behandlingsmetoder som skjønnhetsrestaurering eller laminater for å forbedre utseendet på tennene dine.

Til slutt, det er alltid viktig å ha regelmessige kontroller hos tannlegen din for å sikre god tannhelse og identifisere eventuelle problemer i tide. Hjemmebleking kan være en fin måte å få et hvitere smil på, men det er viktig å huske at profesjonell tannbehandling fortsatt er nødvendig for å opprettholde en sunn og strålende munnhygiene.

Spørsmål og svar

Hva er hjemmebleking?

Det innebærer bruk av blekemidler som strips, gelé, eller penner som brukes hjemme for å fjerne misfarging og oppnå hvitere tenner.

Hvordan fungerer det å utføre tannbleking hjemme?

Det fungerer ved at blekemidler som hydrogenperoksid eller karbamidperoksid bryter ned misfargede molekyler i tennene, noe som gjør dem hvitere.

Er det å utføre tannbleking hjemme trygt?

Ja, det er trygt hvis du bruker produkter som er anbefalt av tannlegen eller har gode anmeldelser og følger instruksjonene nøye.

Hvor lang tid tar det å se resultater fra å utføre tannbleking hjemme?

Resultatene kan variere, men de fleste ser en forbedring innen 1-2 uker med regelmessig bruk av blekeprodukter.

Kan tannbleking forårsake ising i tennene?

Noen kan oppleve ising i tennene under blekningen. Dette er vanligvis midlertidig, men hvis det vedvarer, bør du oppsøke tannlegen.

Hva bør jeg unngå mens jeg bleker tennene hjemme?

Unngå mat og drikke som kan misfarge tennene, som kaffe, te, rødvin og bær. Det er også lurt å unngå røyking.

Hvordan opprettholder jeg hvite tenner etter bleking?

For å opprettholde hvite tenner, oppretthold god munnhygiene, unngå mat og drikke som misfarger tennene, og vurder oppfriskningsbehandlinger med jevne mellomrom.

Kan jeg bleke tennene hvis jeg har hull i tennene?

Det er best å behandle hull i tennene før du starter tannbleking. Oppsøk tannlegen for å sikre at tennene dine er friske nok for bleking.

Hva er fordelene med hjemmebleking?

Fordelene inkluderer bekvemmelighet, kostnadseffektivitet, og muligheten til å bleke tennene i ditt eget tempo.

Når bør jeg oppsøke tannlegen for tannbleking?

Oppsøk tannlegen hvis du har alvorlig misfarging som ikke forbedres med hjemmebleking, hvis du opplever smerte eller ubehag, eller hvis du har spørsmål om hvilke produkter som er best for deg.

Vurderer du å bleke tennene dine?

Det er lurt å opplyse tannlegen din om planene dine. De kan gi det råd om produkter, hva du bør og ikke bør gjøre, sjekke helsetilstanden til tennene, og tilby andre typer behandlinger som passer bedre til dine behov og ønsker. Bestill en tannundersøkelse i dag eller spør tannlegen din neste gang du sjekker tennene.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise