Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Rotfylling | Smertebehandling og restitusjonstips

Rotfylling er en tannbehandlingsprosedyre som er nødvendig når en tann er alvorlig skadet, infisert eller har en betent nerve. Selv om rotfylling er en avgjørende prosedyre for å redde tannen, kan det være ubehagelig og føre til smerte i etterkant. Denne artikkelen vil utforske behandling av smerter og restitusjon etter en rotfylling for å hjelpe deg med å takle eventuelle ubehag og sikre en vellykket utvinning.

Rotfylling: Hvorfor det er nødvendig

Dersom du har smerter i en tann kan det være at du trenger en rotfylling hos tannlegen


Rotfylling er nødvendig når tannens indre pulpa, som inneholder nerver og blodkar, er skadet eller infisert. Dette kan skje av flere grunner, inkludert:

 1. Hull i tannen:
  Dype hull eller karies som når pulpa kan føre til infeksjon og smerte.

 2. Slag eller traume:
  Et kraftig slag mot tannen kan skade pulpa og forårsake betennelse.

 3. Kroniske infeksjoner:
  Ubehandlet karies kan spre seg til pulpa, resultere i en infeksjon som krever rotfylling.

 4. Knekking av tannen:
  Hvis en tann er betydelig sprukket eller knekt og pulpa er eksponert, kan rotfylling være nødvendig.

Rotfylling involverer fjerning av den infiserte eller betente pulpaen, rensing av rotkanalen, og deretter fylling av rotkanalen med et spesielt materiale for å forhindre ytterligere infeksjon. Selv om denne prosessen er avgjørende for å bevare tannen, kan det føre til noen smerte og ubehag etterpå.

Smertebehandling etter rotfylling

Du kan få behandling for hull


Etter en rotfylling kan det være normalt å oppleve en viss grad av smerte eller ubehag. Dette ubehaget skyldes vanligvis prosessen med å fjerne den infiserte pulpaen og rense rotkanalen. Her er noen smertebehandlingstips etter rotfylling:

 • Ta reseptbelagte smertestillende
  Tannlegen din kan forskrive smertestillende medisiner for å hjelpe deg med å lindre smerte etter rotfylling. Følg nøye med på doseringen og instruksjonene som er gitt av tannlegen din.

 • Bruk reseptfrie smertestillende
  Du kan også bruke reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol i henhold til instruksjonene på pakken. Dette kan bidra til å redusere smerte og betennelse.

 • Unngå å tygge på behandlet tann
  Unngå å bruke den behandlede tannen til å tygge mat i noen dager etter rotfylling. Dette kan bidra til å redusere ubehag og belastning på tannen.

 • Hold deg vekk fra ekstrem temperatur
  Unngå å spise eller drikke noe ekstremt varmt eller kaldt i de første dagene etter rotfylling, da det kan føre til økt følsomhet.

 • Ta det med ro
  Det er viktig å ta det med ro og unngå anstrengende fysisk aktivitet i de første dagene etter rotfylling. Dette bidrar til å minimere risikoen for komplikasjoner.

 • Kald kompress
  Hvis du opplever hevelse, kan påføring av en kald kompress på utsiden av kjeven bidra til å redusere hevelse og lindre smerte.

 • Unngå sterke matvarer
  Unngå sterke krydder, syrlige matvarer og mat som kan irritere den behandlede tannen. Spis myk mat og unngå å tygge på den berørte tannen.

 • Oppretthold god munnhygiene
  Selv om du kan oppleve ømhet, er det viktig å opprettholde god munnhygiene etter rotfylling. Fortsett å børste tennene forsiktig, unngå tanntråd rundt den behandlede tannen, og skyll forsiktig med en saltvannsløsning.

 • Følg tannlegens instruksjoner
  Følg tannlegens etterbehandlingsinstruksjoner nøye. De kan gi spesifikke råd basert på din situasjon og behov.

  Husk at smerte og ubehag etter rotfylling vanligvis avtar gradvis i løpet av noen dager. Hvis smerten forverres eller vedvarer, bør du ta kontakt med tannlegen din for en vurdering.


Når skal du ta kontakt med tannlegen?

Det er viktig å ta kontakt med tannlegen din hvis du opplever følgende symptomer etter rotfylling:

 • Intens smerte som ikke lindres med smertestillende medisiner.

 • Hevelse som ikke avtar.

 • Feber eller andre tegn på infeksjon.

 • Vedvarende følsomhet som ikke avtar i løpet av uker etter rotfylling.

 • Problemer med restaureringen som har blitt plassert på den rotfylte tannen.

Disse symptomene kan indikere en komplikasjon eller infeksjon som krever behandling.


Bør du velge rotfylling?

En fylling i rota er et alternativ for trekking av tannen


Rotfylling kan være en skremmende og ubehagelig tanke for mange mennesker, men det er ofte den beste løsningen for å bevare en tann som ellers ville måtte trekkes ut. Det er viktig å vite at rotfylling i de fleste tilfeller er smertefri og utføres under lokalbedøvelse.

Hvis du har en betydelig sprukket eller knekt tann med eksponert pulpa, er rotfylling ofte den eneste måten å bevare tannen på. Selv om det kan være litt ubehagelig i løpet av krone prosessen og noen dager etterpå, vil det føre til betydelig mindre smerte og ubehag enn å måtte trekke tannen helt.

Å velge rotfylling kan også ha positive langtidskonsekvenser for din generelle tannhelse. Hvis en infisert eller død pulpa ikke behandles, kan det føre til ytterligere tannproblemer som kan være dyrere og mer smertefulle å behandle på sikt. Ved å fylle rotkanalen og bevare tannen, kan du unngå trenger disse potensielle konsekvensene.

Det er viktig å merke seg at ikke alle tenner kan bli rotfylt. Hvis tannen din har alvorlig skade eller forfall, kan det være nødvendig å trekke den og vurdere andre alternativer som en tannprotese eller implantater. Tannlegen din vil kunne vurdere tilstanden til tannen din og gi deg de beste rådene om hvilken behandling som passer best for deg.

Spørsmål og svar

Hvorfor opplever jeg smerter etter rotfylling?

Smerte etter rotfylling kan oppstå på grunn av betennelse i vevet rundt tannen. Dette skyldes ofte bakterier som kan ha vært tilstede før behandlingen. Smertebehandling kan være nødvendig for å lindre ubehaget.

Hva bør jeg gjøre dersom jeg opplever sterke smerter etter rotfylling?

Hvis du opplever alvorlige smerter etter rotfylling, bør du kontakte tannlegen din umiddelbart. Dette kan indikere en infeksjon eller komplikasjon. Tannlegen kan vurdere behovet for rebehandling eller antibiotika for å takle bakterier.

Hvordan kan jeg redusere smerte og ubehag etter rotfylling?

For å minimere smerter og ubehag etter rotfylling, kan du følge råd om restitusjon. Dette inkluderer å unngå å bite hardt på behandlet tann, unngå svært varme eller kalde drikker, og ta smertestillende medisiner som anbefalt av tannlegen.

Hva skjer hvis nerven i tannen er skadet under rotfylling?

Dersom nerven i tannen er alvorlig skadet eller død, kan det være nødvendig med en rotfylling for å redde tannen. Under rotfyllingsprosedyren fjerner tannlegen den skadede nerven og fyller tannen med et spesielt materiale. Dette kan lindre smerte og redde tannen, men det kan fremdeles være noe ubehag i etterkant som kan behandles med medisiner.

Oppsummering

Rotfylling kan være en nødvendig og effektiv behandling for å bevare en skadet tann. Det er viktig å følge tannlegens instruksjoner etter rotfylling og ta kontakt med dem hvis du opplever vedvarende smerte eller andre symptomer på komplikasjoner. Ved å opprettholde god munnhygiene og ta vare på tennene dine, kan du også redusere sjansene for å trenge en rotfylling i fremtiden.

Husk å snakke med tannlegen din om eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha om rotfylling og de beste alternativene for din tannhelse. Ved å ta vare på tennene dine og følge rådene fra fagpersoner, kan du opprettholde en sunn og smertefri munn.

Sørg for å planlegge regelmessige besøk hos tannlegen for å opprettholde god tannhelse og unngå større problemer i fremtiden. Husk at en rotfylt tann kan fortsette å fungere som en naturlig tann hvis den tas godt vare på, noe som gjør det til en verdifull investering i din generelle tannhelse.

Bestill time i dag

Hvis du har en infisert tann, er det viktig å dra til tannlegen umiddelbart. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise