...

SLITER DU MED SYMPTOMER PÅ TANNKJØTTSYKDOM?

Svar pa alle dine sporsmal om tannkjottsykdom 1 removebg preview

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse kan være gingivitt eller periodontitt, og alvorlighetsgradene varierer.

8 symptomer på periodontitt

  • Dårlig ånde eller dårlig smak som ikke vl forsvinne
  • Rødt eller hovent tannkjøtt
  • Blødning fra tannkjøttet
  • Smertefull tygging
  • Løse tenner
  • Følsomme tenner
  • Tannkjøtt som har trukker seg vekk fra tennene
  • Enhver endring i måten dine tenner passer sammen når du biter
Nærbilde av en person som trekker ned underleppen for å vise hovent og rødt tannkjøtt. Det er tydelige tegn på betennelse i tannkjøttet, noe som kan indikere tidlige symptomer på tannkjøttsykdom.
En illustrasjon av en person som pusser tennene med en myk tannbørste, med fokus på riktig pusseteknikk. Børsten beveger seg forsiktig over tennene og tannkjøttet, og i bakgrunnen kan man se en moderne tannlegeklinikk med tannlegestol og utstyr, samt en tannpleier som leser gjennom notater.

Forebygging av tannkjøttsykdommer

Det et er lett forebygge tannkjøttsykdom så lege man opprettholder god munnhygiene og drar til tannlegen.

Følg disse tipsene:

  • Puss tennene grundig to ganger om dagen
  • Bruk en myk tannbørste og skift den ut minst hver tredje måned
  • Vurder å bruker elektrisk tannbørste, som kan være mer effektiv for å komme til områder som er mer utsatt for plakk og tanntein
  • Bruk tanntråd daglig
  • Bruk munnskyll for å redusere plakk mellom tennene, hvis anbefalt av tannlegen din
  • Få regelmessig profesjonell tanrengjøring etter en tidplan anbefalt av tannlegen din
  • Bruk en mellomromsbørste for å rengjøre mellom tennene dine der tannbørsten ikke kommer til

Unngå røykin og snus

En kvinne holder hånden mot kinnet, tydelig smertepåvirket, mens hun snakker med en tannlege som viser henne et røntgenbilde av kjeven på en skjerm. Bildet er tatt på en tannlegeklinikk i en moderne, lys setting.

Når gingivitt blir til periodontitt

Når vet man om man har fått periodontitt? For å finne ut om du har marginal periodontitt og hvor alvorlig det er så kan du hos tannlegen din: Gjennomgå sykehistorien din for å identifisere faktorer som kan bidra til symptomene dine, blant annet røyking eller om du tar visse medisiner som forårsaker munntørrhet.

Undersøke munnen din for å se etter plakk og tannstein og se etter lett blødning.

Ta tannrøntgenbilder for å se etter bentap i områder der tannlegen observerer dypere lommedybder.

Hos Eiksmarka Tannlegesenter kan vi tildele Periodontitt et stadium og en karakter basert på alvorlighetsgraden av sykdommen, kompleksiteten av behandlingen, dine risikofaktorer og din helse.

En ung kvinne smilende foran speilet mens hun pusser tennene grundig med en tannbørste, med blå tannkrem. Hun ser fornøyd ut og tar vare på sin daglige tannhygiene.

Komplikasjoner med periodontitt

Om ikke periodontitt får behandling kan du utvikle tannkjøttsykdom som sprer seg til underliggende vev og bein (periodontitt), en langt mer alvorlig tilstand som kan føre til tap av tenner.

Kronisk periodontitt (Perio) har blitt antatt å være assosiert med enkelte systemiske sykdommer som luftveissykdom, diabetes, koronararteriesykdom, hjerneslag og revmatoid artritt.

Noen undersøkelser tyder på at bakteriene som er ansvarlige for periodontitt kan komme inn i blodet ditt gjennom tannkjøttvev, og muligens påvirke hjerte, lunger og andre deler av kroppen din.

Men flere studier er nødvendige for å bekrefte en sammenheng.

Trench munn, også kjent som nekrotiserende ulcerøs gingivitt (NUG), er en alvorlig form for gingivitt som gir smertefullt, infisert, blødning fra tannkjøttet og sårdannelser.

Trench Munn er sjeldent i vestlige land, men forekommer ved større hyppighet i u-land.

Vist man er så uheldig at man mister en tann så kan man få tannmplantat.

Tannimplantater er en av de mest avanserte tannbehandlingene som finnes i dag.

De erstatter en manglende tann ved å gi et grunnlag for kunstige tenner som ser veldig naturlige ut.

Et sunt tannkjøtt gir gode rammer for implantater.

Vist du trenger tann implantat, så snakk med behandleren din om forebyggende rutiner som øker din prognose for at ditt implantat ikke løsner.

Les mer om tannimplantat ved å følge denne linken.

En person som pusser tennene grundig med en tannbørste, morgen og kveld, for å opprettholde god munnhygiene og forebygge tannsykdommer.

God munnhygiene

Det betyr å pusse tennene i to minutter minst to ganger daglig – om morgenen og før du legger deg.
Tanntråd før du børster lar deg rense de mat partiklene og bakteriene som sitter fast mellom tennene.
Illustrasjon som viser bakterieoppbygging og plakk som bidrar til tannkjøttbetennelse

Årsaker til tannkjøttbetennelse

Den vanligste årsaken er dårlig munnhygiene som oppmuntrer

til dannelse av plakk på tennene, og forårsaker betennelse i det omkringliggende tannkjøttvevet.

En tannpleier som fjerner plakk fra en pasients tenner med et profesjonelt verktøy, og fremmer tannkjøtthelse og forebygging av tannsykdommer.

Bli kvitt plakk hos tannlegen, reduser risiko for tannsykdommer

Av og til kan tannlegen din bruke en prosedyre som kalles scaling som fjerner plakk og tannstein og bakterier fra tannoverflaten

i tillegg til rommet under tannkjøttet. Dette hjelper også for de som har ubehag med dårlig ånde. Bestill tannundersøkelse her. 

Moderne tannklinikk med grønne eksotiske planter og kirsebærtrepanel på veggen. En tannlegestol står sentralt i det lyse rommet.

Regelmessige tannlegebesøk

Kontakt tannlegen eller tannpleieren din for regelmessig rengjøring, og få veiledning i hvordan man best kan ta vare på sine tenner. Vanligvis hver sjette til tolvte måned.

Har du risikofaktorer som øker sjansen for å utvikle periodontitt?

Det inkluderer munntørrhet, du bruker visse medisiner eller røyker – kan det hende du trenger profesjonell rengjøring rundt tennene oftere.

Årlige røntgenbilder kan bidra til å identifisere sykdommer som ikke blir sett av en visuell tannundersøkelse og overvåke forandringer i tannhelsen din.

Sliter du med symptomer på tannkjøttsykdom?

Slik kan plakk føre til periodontitt

Les om de 3 stegene:

Dannelse over tid

Plakk dannes på tennene over tid. Det er en usynlig, klebrig film som hovedsakelig består av bakterier.

Disse bakteriene dannes på tennene når stivelse og sukker i maten samhandler med bakterier som lever i munnen. Plakk krever daglig fjerning fordi den former seg raskt.

Plakk herdes

Plakk som holder seg på tennene kan herdes under tannkjøttet til tannstein (kalkulus) som samler bakterier.

Tannstein gjør plakk vanskeligere å fjerne, skaper et beskyttende skjold for bakterier og forårsaker irritasjon langs tannkjøttet. Du trenger profesjonell tannrengjøring for å fjerne tannstein.

Gingiva blir betent

Man har fått gingivitt. Jo lenger tid som plakket og tannstein forblir på tennene dine, desto mer irriterer de tannkjøttet rundt tannbunnen og forårsaker betennelse.

Med tiden blir tannkjøttet hovent og blør lett. Tannråte (karies) kan også oppstå.

Hva kundene våre sier:

470 Google anmeldelser
unnamed
Jan-Anders Antonsen Name

Flott sted og utrolig tannlege som lytter til pasienten. Kan anbefales for personer med odontofobi. Friskt interiør og gode parkeringsmuligheter.

unnamed 1
Live Sammerud Name

Nydelig og moderne anlegg med hyggelige ansatte 🙂 Tannlegen informerte meg om alt hun gjorde og ga råd. Det var en TV-skjerm i taket som viste et naturprogram, noe som var behagelig og beroligende. 10/10 anbefales.

unnamed 2
Julian grodum Name

Veldig fornøyd!! God forklaring av ulike løsninger med en fin pakkepris. Enkel og gratis parkering er noe jeg setter pris på, og servicen er veldig god. Noe som også var utrolig komfortabelt, er Netflix-TV-en i taket. Anbefales!!!

Fyll ut skjema for å få en konsultasjon til kun kr 199,-

En av våre medarbeidere vil kontakte deg for å sette deg opp til din time!

Ofte stilte spørsmål

Her er dine svar

Gingivitt er en mild, tidlig form for tannkjøttsykdom som oppstår når bakterier, plakk og tannstein bygger seg opp i munnen og fører til infeksjon.

Selv om tannkjøttbetennelse ikke alltid forårsaker symptomer, kan det gjøre tannkjøttet rødt, hovent og ømt.

Regelmessige undersøkelser hos tannlege og god munnhygiene hjemme kan minimere tannkjøttbetennelse og forhindre utviklingen av periodontitt over tid.

I de fleste tilfeller er gingivitt og periodontitt forårsaket av bakteriell plakk, som dannes på tennene når stivelse og sukker fra mat samhandler med bakteriene i munnen vår.

Når plakken ikke fjernes regelmessig, bygger den seg på tennene og herder til å danne tannstein.

Når disse oppbygningene blir fanget under tannkjøttet, forårsaker bakteriene infeksjon, betennelse, sykdom og til slutt (hvis ubehandlet) alvorlig periodontitt.

Tannstein, er plakk som har herdet på tennene dine. Tannstein kan også dannes ved og under tannkjøttkanten og kan irritere tannkjøttvevet.

Tannstein gir plakk mer overflate å vokse på og en mye mer klebrig overflate å feste seg til.

Dette kan føre til mer alvorlige tilstander, som hull og tannkjøttsykdommer.

Ikke bare kan tannstein true helsen til tennene og tannkjøttet, det er også et kosmetisk problem. Fordi tannstein er mer porøs, absorberer det flekker lett. Så hvis du drikker kaffe eller te, eller hvis du røyker, er det spesielt viktig å forhindre oppbygging av tannstein rundt tennene

Alle har tannplakk. Denne klebrige filmen dannes når bakterier i munnen blandes med sukkerholdig eller stivelsesholdig mat.

Tannpuss og tanntråd kvitter seg med plakk. Hvis du ikke fjerner plakk, stivner den til tannstein.

Årsaken til dette er at plakk kan føre til hull, tannkjøttbetennelse/Perio (tannkjøttsykdom) og tap av tenner. Regelmessige tannkontroller fjerner plakk. Derfor er det veldig viktig å opprettholde en god munnhygiene.

Hvis du har symptomer bør du oppsøke tannlegen så fort som mulig.  Jo tidligere du får hjelp av tannlegen, jo bedre er sjansene dine for å forhindre progresjon til periodontitt.

Det er mulig å få stønad fra Helfo til erstatning av tenner som har gått tapt som følge av periodontitt.

En tannlege eller tannpleier vil sammen med deg finne ut om du har rett til Helfo refusjon, les mer på Helfo sine sider for mer informasjon.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg