Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

7 Enkle Trinn til Smertefri Rotfylling

Når vi blir eldre, vil mange av oss oppleve en form for tannråte. I de fleste tilfeller behandles dette med et enkelt fyll. Men i mer alvorlige tilfeller hvor forråtnelsen har nådd pulpa av tannen, kan rotfylling være nødvendig. Rotfylling er en tannprosedyre som innebærer å fjerne infisert eller skadet vev fra innsiden av en tann og forsegle den med et fyllmateriale.

Denne prosedyren utføres vanligvis når tannen har blitt svært smertefull eller infisert, og uten behandling kan den føre til ytterligere komplikasjoner som byller og til og med tanntap. Det er en vanlig misforståelse at rotfyllinger er smertefulle, men med moderne teknikker og bedøvende midler er prosedyren relativt smertefri.

I denne guiden vil vi diskutere alt du trenger å vite om rotfylling, inkludert prosedyren, gjenopprettingsprosessen og hvordan du tar vare på tannen din etter behandlingen. Så la oss dykke inn og lære mer om denne viktige tannprosedyren!

 

Rotfylling: En Oversikt

Noen ganger er det nødvendig å rotfylle en tann

Vanlige årsaker til at man må rotfylle er inkluderer hull i tennene, slag mot tannen eller andre skader.

Når tannen må rotfylles, fjerner tannlegen det skadede eller betente vevet inne i tannen, renser den grundig, og deretter fyller den med et spesielt materiale. Dette forhindrer videre skade og bevarer tannen.

Rotfylling innebærer ofte flere besøk hos tannlegen, og den rotfylte tannen kan være mer utsatt enn en normal tann og kreve ekstra oppmerksomhet på tannhelse. Det er viktig å ta kontakt med tannlegen hvis du opplever symptomer som indikerer at en tann må rotfylles, for å unngå komplikasjoner som betennelse.

 

Prosessen med rotfylling

Prosessen begynner med at tannlegen vil først undersøke tannen og ta røntgenbilder for å vurdere omfanget av skaden. Deretter vil tannlegen bore et lite hull i tannen for å få tilgang til roten og fjerne den skadede eller infiserte pulpa.

Etter dette renses og formes røttene før de fylles med et tett materiale for å hindre bakterier i å trenge inn igjen. Tannlegen vil deretter plassere en fylling over hullet for å beskytte tannen og gjenopprette dens funksjonalitet.

Prosessen kan ta flere timer avhengig av alvorlighetsgraden av skaden, men med moderne teknikker og smertelindrende midler, bør det ikke være noen smertefulle opplevelser under rotfyllingen.

 

Rotfylling og smerte: Hva kan du forvente?

En vanlig bekymring blant pasienter som skal gjennomgå rotfylling er smerte. Det er viktig å forstå at prosessen i seg selv ikke skal være smertefull, da tannlegen vil bruke lokalbedøvelse for å sikre at du ikke opplever ubehag under behandlingen.

Imidlertid kan du føle ømhet og litt ubehag i tannen etter rotfyllingen, spesielt de første dagene etter prosedyren. Dette skyldes at tannen fortsatt vil være betent og må gro. Smerten kan også lindres med reseptbelagte smertestillende midler som tannlegen kan foreskrive.

Hvis du opplever alvorlig smerte eller hevelse etter rotfyllingen, bør du kontakte tannlegen din umiddelbart for å få undersøkt tannen og sikre at den leges som den skal. Med riktig etterbehandling og oppfølging, bør smerten gradvis avta mens tannen helbreder.

 

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Tannlegen tar rønkenbilder som en del av diagostisering og behandling

Tidsrammen for en rotfyllingsprosedyre kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og antall røtter som må behandles. I de fleste tilfeller tar prosessen mellom én til tre timer.

Det er viktig å merke seg at rotfylling kan kreve flere besøk hos tannlegen, spesielt hvis det er en komplisert sak eller flere røtter som må behandles. Dette er fordi tannlegen vil sørge for at alle røttene er rensede og fylt ordentlig, noe som kan ta mer tid.

I tillegg må du følge opp med en ny avtale for å få plassert en permanent fylling etter at betennelsen har gått ned. Dette sikrer at tannen er fullstendig beskyttet og fungerer som den skal. Det er viktig å følge tannlegens råd og komme til planlagte avtaler for å sikre en vellykket rotfyllingsbehandling.

 

Hvordan det er å rotfylle en tann: Steg for Steg

Rotfyllingsprosessen består av flere steg som må følges nøye for å sikre en vellykket behandling. Her er de vanlige trinnene i en rotfylling:

 1. Undersøkelse og vurdering: Tannlegen tar røntgenbilder og undersøker tannen for å avgjøre om en rotfylling er nødvendig.
 2. Bedøvelse: En lokalbedøvelse brukes for å sikre at du ikke føler smerte under prosessen.
 3. Fjerne skadet pulpa: Tannlegen vil bore et lite hull i tannen og bruke spesielle verktøy for å fjerne den skadede eller infiserte pulpa.
 4. Rens og form røttene: Røttene renses og formes for å sikre at alle bakterier er fjernet.
 5. Fylling av røttene: Et tett materiale plasseres i røttene for å hindre bakterier fra å trenge inn igjen.
 6. Påføre en midlertidig fylling: Tannlegen vil plassere en midlertidig fylling over hullet og beskytte tannen mens den helbreder.
 7. Permanent fylling: Etter betennelsen har gått ned, må du komme tilbake for å få plassert en permanent fylling for å beskytte tannen og gjenopprette dens funksjonalitet.

Det er viktig å følge disse stegene nøye for å sikre at rotfyllingen er vellykket og tannen helbreder som den skal.

 

Døde tenner: Årsaker og behandling

En av de vanligste årsakene til rotfylling er en død tann. Dette oppstår når blodtilførselen til tannen blir blokkert, og pulpa dør som et resultat. Årsaken kan være traumer mot tannen, ubehandlet tannråte, eller en infeksjon i tannens nerve.

Hvis ikke behandlet, kan en død tann føre til alvorlige komplikasjoner som byller og tap av tannen. Rotfylling er den vanligste behandlingen for en død tann, da det kan redde tannen og gjenopprette dens funksjonalitet.

Det er viktig å oppsøke tannlegen din så snart som mulig hvis du mistenker at en av tennene dine er død. Tidlig behandling kan forhindre ytterligere skade og smerter, og bidra til å bevare tannen din i lang tid. Det er også viktig å fortsette med god oral hygiene for å unngå fremtidige problemer med tennene dine.

 

Rotfylling av fortann

En av de vanligste tennene som trenger rotfylling er fortannen. Dette skyldes ofte traumer mot tannen, enten ved et uhell eller fra en idrettsskade.

Når du skal gjennomgå rotfylling av en fortann, er det viktig å forstå at tannen kan bli litt merkbar i utseende etter behandlingen. Dette skyldes fyllingen som plasseres på toppen av tannen for å beskytte den.

Imidlertid har moderne teknikker gjort det mulig å lage fyllinger som passer fargen og utseendet til resten av tennene dine, slik at det blir så diskret som mulig. Det er også viktig å følge må tannen opp med riktig etterbehandling og komme tilbake for å få plassert en permanent fylling.

Med riktig omsorg og behandling kan rotfyllte fortanner gjenopprette sin naturlige utseende og funksjonalitet.

 

Ettervirkninger: Hvor lenge har man vondt etter rotfylling?

Etter rotfylling er det vanlig å føle litt ubehag og smerte i tannen i noen dager. Dette skyldes betennelse og irritasjon rundt tannen, men det bør gradvis avta etter noen dager.

Hvis smerten vedvarer eller blir verre, bør du kontakte tannlegen din for å undersøke om det kan være en komplikasjon. Det er også viktig å følge opp med riktig etterbehandling og ta eventuelle foreskrevne smertestillende midler som anvist.

Det kan ta opptil to uker for tannen å helbrede helt etter en rotfylling, men det er viktig å følge god oral hygiene for å sikre at tannen holder seg sunn og unngå eventuelle problemer i fremtiden. Hvis du opplever vedvarende smerte eller andre komplikasjoner, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig for å få behandling.

 

Symptomer på en død tann

Det er viktig å kunne gjenkjenne symptomer på en død tann, slik at du kan søke behandling så snart som mulig. Noen av de vanligste symptomene inkluderer:

 • Smerte eller ømhet rundt tannen, spesielt når du tygger eller trykker på den.
 • Misfarging av tannen, som kan bli mørkere eller gråaktig.
 • Hevelse rundt tannkjøttet i området der tannen er død.
 • En ubehagelig smak i munnen, som kan skyldes en infeksjon.

Hvis du opplever noen av disse tegnene, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse og behandling. Ikke vent til smerten blir uutholdelig eller komplikasjoner utvikler seg, søk hjelp så snart som mulig for å redde tannen og unngå ytterligere problemer.

Når er rotfylling nødvendig?

Dame som er på en tannundersøkelse

Rotfylling er nødvendig når pulpa i en tann er skadet eller infisert og ikke kan helbrede på egen hånd. Dette kan oppstå som et resultat av traumer mot tannen, ubehandlet tannråte eller annen tannskade.

En rotfylling kan bidra til å redde tannen og unngå behovet for trekking. Det kan også lindre smerte og ubehag forbundet med en infisert eller død tann.

Forebygging og etterbehandling av rotfylte tenner

Forebygging og riktig etterbehandling er avgjørende for å sikre at en rotfylt tann holder seg sunn og funksjonell. Du bør fortsette med god oral hygiene, inkludert regelmessig børsting og bruk av tanntråd, for å unngå tannråte og andre problemer.

Etter en rotfylling er det også viktig å følge opp med riktig etterbehandling. Dette kan inkludere bruk av foreskrevne medisiner og besøke tannlegen din for å få plassert en permanent fylling. Det er også viktig å følge opp med regelmessige tannlegebesøk for å sikre at tannen holder seg sunn og unngå eventuelle komplikasjoner.

Med riktig forebygging og etterbehandling kan en rotfyllt tann vare i mange år fremover. Ikke undervurder viktigheten av å ta godt vare på tennene dine, inkludert å søke behandling når det trengs, for å bevare et sunt og funksjonelt smil.

Spørsmål og svar

 • Hva innebærer en rotfyllingsprosedyre?
  En rotfyllingsprosedyre innebærer å fjerne den infiserte eller skadede nerven (pulpa) inne i en tann, rengjøre rotkanalen grundig, og deretter fylle den for å forsegle tannen mot fremtidige infeksjoner.

 • Er rotfylling smertefullt?
  Mange tror at rotfyllinger er smertefulle, men med moderne bedøvelsesmetoder er selve prosedyren vanligvis ikke smertefull. Noe ubehag eller smerte kan oppleves etter bedøvelsen avtar, men dette kan ofte håndteres med smertestillende.

 • Hvor lang tid tar en rotfylling?
  Tiden det tar å utføre en rotfylling kan variere, avhengig av tannens tilstand og kompleksiteten til rotkanalene. En enkel rotfylling kan vanligvis fullføres på én til to tannlegebesøk.

 • Hvor lenge varer smerten etter en rotfylling?
  Mild til moderat smerte eller ubehag kan oppstå de første dagene etter en rotfylling, men det avtar vanligvis innen en uke. Hvis smerten vedvarer eller forverres, bør du kontakte tannlegen din.

 • Hvordan vet jeg om jeg trenger en rotfylling?
  Tegn på at du kan trenge en rotfylling inkluderer alvorlig tannverk ved tygging eller trykk, langvarig sensitivitet for varmt eller kaldt, misfarging av tannen, og hevelse og ømhet i tannkjøttet nær tannen. En nøyaktig diagnose krever imidlertid en undersøkelse av en tannlege.


Opplever du smerter i en eller flere tenner?

Det kan være at du har hull. Små mull kan være vanskelig å skjenne, men store er merkbare. Bestill en tannundersøkelse, så tannlegen kan behandle probeleme før det må gjøres mer kompliserte behandlinger. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise