Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Invisalign – Usynlig tannregulering for voksne på 1-2-3

Invisalign er en moderne løsning for unge og voksne som ønsker å rette tennene på en diskret måte. Les vår guide for å lære hvordan behandlingen fungerer.

Invisalign er en moderne løsning for de som ønsker å rette på tennene uten å bruke tradisjonelle tannreguleringer. I denne guiden vil vi dekke hvordan behandlingen fungerer, hva du kan forvente, og hvorfor det er en populær løsning for både unge og voksne. Enten du har skjeve tenner, mellomrom mellom tennene, eller andre tannproblemer, kan usynlig tannregulering hjelpe deg med å oppnå ønsket resultat på en komfortabel og diskret måte.

Trinn 1: Konsultasjon og 3D-skanning

Konsultasjon og 3D-skanning i et moderne tannlegekontor dine tenner sett med skinner lang tid

Det første steget er en omfattende konsultasjon med en kvalifisert tannlege eller kjeveortoped. Under dette møtet vil spesialisten evaluere tennenes tilstand og bestemme om dette er den rette løsningen for dine behov. Denne konsultasjonen er avgjørende ettersom den legger grunnlaget for hele behandlingsplanen, og den gir deg muligheten til å stille spørsmål og få en klar forståelse av hva du kan forvente gjennom hele prosessen.

Etter den innledende vurderingen vil tannlegen eller kjeveortopeden utføre en 3D-skanning av tennene dine ved hjelp av avansert teknologi. Denne skanningen er smertefri og innebærer bruk av en liten håndholdt enhet som enkelt registrerer nøyaktige bilder av tennene dine og tannstrukturen. Den detaljerte 3D-modellen som genereres fra skanningen, vil hjelpe spesialisten med å lage en presis behandlingsplan skreddersydd for deg.

3D-skanningen gir ikke bare en detaljert oversikt over tennenes nåværende posisjon, men lar også tannlegen eller kjeveortopeden simulere hele behandlingsforløpet. Dette betyr at du får en simulering av hvordan tennene flytter på seg og hva det endelige resultatet vil være. Denne teknologi-drevne tilnærmingen gir en forutsigbarhet og trygghet som mange pasienter finner beroligende.

Basert på 3D-skanningen vil tannlegen eller kjeveortopeden utarbeide en tilpasset behandlingsplan. Dette inkluderer en grundig oversikt over tidslinjen for behandlingen, antall alignere/skinner du vil trenge, og hvor ofte du vil måtte bytte alignere. Hver aligner er designet for å bevege tennene gradvis, og det er viktig å følge instruksjonene nøye og bruke alignerne som anbefalt for å oppnå ønsket resultat.

Trinn 2: Tilpasset behandlingsplan

Tannlege som undersøker en pasient i en moderne tannklinikk, fokusert på å gi personlig behandling, uten tekst

Når 3D-skanningen er fullført og tannlegen eller kjeveortopeden har en detaljert modell av tennene dine, begynner arbeidet med å utarbeide en tilpasset behandlingsplan. Denne planen tar hensyn til alle aspekter ved tannstillingen din og identifiserer de nødvendige trinnene for å korrigere eventuelle uregelmessigheter. En tilpasset behandlingsplan er avgjørende for å sikre at hver bevegelse av tennene dine er nøye planlagt og utført for å oppnå det ønskede resultatet på en effektiv og forutsigbar måte.

Behandlingsplanen spesifiserer hvordan hver enkelt aligner vil fungere i behandlingssyklusen. Alignerne er designet for å påføre nøyaktige mengder trykk på bestemte områder av tennene dine for å flytte dem gradvis til riktig posisjon. Hver aligner er ment å brukes i omtrent to uker før du bytter til neste i serien. Denne sekvensielle tilnærmingen muliggjør en gradvis bevegelse av tennene og gir kontrollert fremgang gjennom hele behandlingsprosessen.

En startpakke med alignere vil bli utarbeidet basert på behandlingsplanen, som du vil motta ved begynnelsen av behandlingen. Hvert par alignere er nummerert og kommer med detaljerte instruksjoner om bruk. For å oppnå de beste resultatene er det viktig at du har på deg alignerne i minst 20-22 timer hver dag, bare å ta dem ut når du spiser, drikker eller skal utføre tannpleie.

Underveis i behandlingen vil du bli fulgt opp jevnlig. Disse oppfølgingsbesøkene er viktige for å sikre at tennene dine beveger seg som planlagt og for å gjøre eventuelle nødvendige justeringer. Oppfølgingene gir også en mulighet for deg å stille spørsmål og få råd om hvordan du kan optimalisere bruken av alignerne.

Det er viktig å merke seg at alle pasienter er unike, og derfor kan varigheten av behandlingen variere. Noen pasienter kan oppnå sine ønskede resultater på så lite som seks måneder, mens andre kan trenge opp til 18 måneder med behandling. Denne skreddersydde tilnærmingen gir invisalign fleksibiliteten til å håndtere ulike typer tannproblemer og gir rom for individuelle tilpasninger underveis.

Trinn 3: Bruk av invisalign-skinner

Tannlege justerer Invisalign-skinner på pasient i moderne tannklinikk hull i tennene

Når du har mottatt de nye skinnene, begynner den viktigste fasen av selve behandlingen. Det er avgjørende å bruke skinnene i henhold til instruksjonene for å sikre at tennene dine beveger seg i tråd med den tilpassede behandlingsplanen. Skinnene er laget av et medisinsk gradert plastmateriale som er spesielt utviklet for å være både komfortabelt og effektivt. Takket være deres skreddersydde design, vil skinnene passe perfekt over tennene dine og være vanskelig å se.

For å oppnå optimale resultater er det anbefalt at du bruker skinnene i den anbefalte perioden. Skinnene er avtakbare, noe som gir deg fleksibiliteten til å opprettholde god munnhygiene uten hindringer, og du vil også kunne spise favorittmaten din uten begrensninger.

Hver skinne er designet for å gradvis flytte tennene dine til de ønskede posisjonene. Det er viktig å bytte til neste skinne i sekvensen på de anbefalte tidspunktene, vanligvis hver andre uke, for å sikre en jevn og kontrollert tannbevegelse. Når du bytter til en ny skinne, kan du oppleve litt trykk eller ubehag de første dagene, men dette er normalt og viser at skinnene jobber med å rette opp tennene dine.

Regelmessige oppfølgingsavtaler med tannlegen eller kjeveortopeden din er en viktig del av behandlingsforløpet. Disse besøkene gir spesialisten mulighet til å overvåke fremgangen din, gjøre nødvendige justeringer, og håndtere eventuelle bekymringer du måtte ha. Oppfølgingene er også et utmerket tidspunkt for deg å stille spørsmål og få råd om den daglige bruken og vedlikeholdet av skinnene.

Du bør rengjøre aligneren regelmessig. Børst de forsiktig med en myk tannbørste og skylle dem med lunkent vann daglig for å forhindre oppbygging av bakterier og plakk. Unngå bruk av varmt vann da det kan deformere plasten.

Trinn 4: Resultat og oppfølging

Etter endt behandling, vil du kunne se hvordan tennene har flyttet seg. De vil nå være i den ønskede posisjonen, og du vil kunne nyte et rett og vakkert smil. For mange pasienter er dette en svært tilfredsstillende og gledelig opplevelse, da det representerer kulminasjonen av måneder med dedikasjon og tålmodighet.

Resultatene av vil variere fra person til person, men målet er alltid å oppnå et sunt og estetisk tiltalende tannsett. Når behandlingen er fullført, kan du forvente at bittet ditt er mer balansert og funksjonelt, noe som også kan forbedre din generelle tannhelse.

Det er viktig å huske at du bør gå på oppfølgningstimer for å opprettholde resultatene. Tannlegen eller kjeveortopeden din vil ofte anbefale bruk av en retainer. Disse enhetene, som kan være enten faste eller avtakbare, er designet for å hindre tennene dine fra å bevege seg tilbake til deres opprinnelige posisjoner. De avtagbare brukes vanligvis om natten og ligner på på de tidligere skinnene. Det er viktig å følge instruksjonene for bruk av retainer nøye, da manglende etterlevelse kan føre til tilbakefall.

Regelmessige kontroller er også en del av oppfølgingsfasen. Disse besøkene gir spesialisten mulighet til å sjekke at resultatene vedvarer og at retaineren fungerer som den skal. Under disse kontrollene kan tannlegen eller kjeveortopeden gjøre noen justeringer hvis nødvendig og gi deg råd om hvordan du kan opprettholde dine nye smil i det lange løp.

Hygiene opprettholdelse fortsetter å være av største betydning. Børsting og tanntrådbruk bør fortsatt være en del av din daglige rutine for å sikre at tennene og tannkjøttet forblir sunne. Mange pasienter fortsetter å bruke alignerne om natten i en periode etter fullført behandling, for ytterligere støtte til tennenes nye posisjon.

Spørsmål og svar

 • Hva er invisalign behandling?
  Det er en form for usynlig tannregulering som bruker gjennomsiktige, avtagbare skinner for å rette på tennene dine. Disse skinnene er avtagbare og nesten usynlige.
 • Hvordan fungerer behandling med invisalign?
  Behandlingen innebærer bruk av en serie med gjennomsiktige skinner som gradvis flytter tennene dine til ønsket posisjon. Skinnene byttes ut hver 1-2 uke.
 • Hvor lenge må jeg bruke skinnene hver dag?
  For best resultat må du bruke skinnene i minst 22 timer per døgn, og kun ta dem ut når du spiser eller pusser tennene.
 • Hva koster invisalign?
  Kostnaden for Invisalign kan variere, men det er ofte dyrere enn tradisjonelle tannreguleringer. Prisen avhenger av behandlingslengden og kompleksiteten av tilstanden din.
 • Hvordan starter behandlingen med invisalign?
  Behandlingen starter med en konsultasjon hos tannlegen, der det blir gjort en 3D-skanning av tennene dine. Basert på denne skanningen lages en tilpasset behandlingsplan.
 • Hva er fordelene med usynlig tannregulering
  Det er diskret, komfortabel og avtagbar, noe som gjør den til et populært valg for mange. Du kan også opprettholde god munnhygiene siden skinnene kan tas ut.
 • Kan barn og unge voksne bruke invisalign?
  Ja, reguleringen er egnet for både barn og unge voksne, spesielt de som ønsker en mindre synlig løsning enn tradisjonell tannregulering.
 • Hvor lenge varer behandlingen med invisalign?
  Behandlingens varighet avhenger av tilstanden din, men de fleste oppnår ønsket resultat innen 12-18 måneder.
 • Kan usynlig tannregulering brukes for å rette på store mellomrom mellom tennene?
  Ja, den er effektiv for å lukke mellomrom mellom tennene samt rette opp skjeve tenner.
 • Er det noen bivirkninger ved bruk av invisalign?
 • De fleste opplever kun mildt ubehag i starten av hver ny skinne, men dette avtar raskt. Noen kan også oppleve midlertidig påvirkning på talen.
 • Kan invisalign brukes til å behandle komplekse tannproblemer?
 • Ja, de kan brukes til å behandle en rekke tannproblemer, inkludert overbitt, underbitt, åpent bitt, trangstilte tenner og mer.
 • Hvor lenge må jeg bruke retainer etter behandling?
  For å forsikre at tennene forblir i riktig posisjon, bør du generelt bruke retaineren i minst fire år. Hør med din behandler på hva de anbefaler.

Er du interessert i usynlig tannregulering?

Kom til oss for en gratis konsultasjon. Vi sjekker om du er egnet for denne behandlingen og lager en detaljert behandlingsplan. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise