Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hva er tannkroner og hvorfor velge de?

Tannkroner gjenoppretter funksjon og estetikk i skadede tenner. Velg mellom materialer som porselen og metall, og nyt fordeler som styrke, beskyttelse og smil.

Tannkroner er et populært alternativ for å gjenopprette tennenes funksjon og estetikk. De brukes til å dekke en skadet, ødelagt eller reparert tann for å gi den styrke og beskyttelse. Det finnes ulike materialer som kan brukes til å lage kroner, og det er viktig å velge riktig materiale for å oppnå de ønskede resultatene og fordeler.

Materialer

Det første materialet som vanligvis blir brukt er porselen. Dette materialet er kjent for å kunne tilpasses fargen på de naturlige tennene, noe som gir et mer naturlig utseende. Porselen er også holdbart og motstandsdyktig mot flekker, så kronene vil beholde sitt estetiske utseende over tid.

I tilegg er porselen biokompatibelt, noe som betyr at det ikke vil forårsake allergiske reaksjoner eller irritasjoner i munnen. Dette gjør det til et sikkert alternativ for de fleste mennesker.

En annen populær type materiale for tannkroner er zirkonia. Dette er et sterkt og holdbart materiale som kan vare i mange år, og det er også biokompatibelt. Zirkoniakroner har en naturlig hvit farge og gir et realistisk utseende til tannen.

For de som er bekymret for kostnadene ved kroner, er metall en annen mulighet. Metallmaterialer som gull eller titan kan brukes til å lage holdbare tenner som varer i mange år. Fordelen med metallkroner er at de er mindre utsatt for brekkasje og skader, noe som gjør dem til et godt valg for bakre tenner som er utsatt for tyngre tyggebelastning.

Fordeler

En tannlege viser en modell av en tannkrone til en pasient i en moderne klinikk

Tannkroner er en effektiv måte å gjenopprette en skadet eller ødelagt tann på. De gir beskyttelse og styrke til den skadede tannen, noe som forhindrer ytterligere skade og kan bidra til å bevare den naturlige delen.

De kan også spille en nøkkelrolle i å korrigere feilstilte tenner. Ved å klemme seg rundt tannen, fungerer kronen som støtte for nabotennene, noe som bidrar til å justere tennenes plassering og skape et mer symmetrisk utseende. Disse kronene er ofte laget av nye og forbedrede keramiske materialer med forbedret styrke og estetiske egenskaper, som gir et naturlig resultat og god holdbarhet.

Kronen dekker den synlige delen av tannen og beskytter mot ytterligere skader på en svekket, sprukket eller rotfylt tann. Dette forhindrer brudd eller ytterligere skader som kan oppstå under tyggebelastning. Den robuste strukturen av keramiske materialer, som porselen på utsiden, tilfører en ekstra beskyttelse mot hull i tennene.

I tillegg kan de redusere ubehag og smerte. En svekket eller skadet tann kan forårsake smerte når man spiser eller drikker, men en krone kan beskytte og lindre dette ubehaget, forbedre både funksjon og utseende.

Til slutt, tilbyr de en langsiktig løsning for å gjenopprette en skadet tann. Med riktig omsorg og regelmessige tannlegebesøk, kan disse kronene vare i mange år, og tjene som en permanent løsning på tannproblemer.

5 største fordelene

Her er fem viktige fordeler:

 1. Forbedret utseende av tennene: De er skreddersydde for å passe form og funksjon på dine naturlige tenner, noe som bidrar til å forbedre ditt smil estetisk. De dekker misfargede eller dårlig formete tenner og gir et mer enhetlig og tiltalende utseende.
 2. Beskyttelse av skadede tenner: En tannkrone fungerer som et sterkt beskyttende deksel for tenner som er skadet eller svekket, for eksempel de som har blitt betydelig nedslitt eller som har gjennomgått en rotfylling. Dette kan forhindre ytterligere skade på tannens struktur. Dette er fordi kronen fungerer som en skall som klemmer rundt tannen og beskytter dens indre kjerne.
 3. Restaurering av tannfunksjon: De gjenoppretter funksjonaliteten til skadede tenner, slik at du kan tygge mat mer effektivt og uten ubehag. Dette er spesielt viktig hvis tennene er sterkt skadet eller om tannens integritet er kompromittert.
 4. Langvarig løsning: Med riktig pleie og vedlikehold kan de vare i mange år, og i noen tilfeller til og med tiår. De er laget av slitesterke materialer som porselen eller metall, for eksempel, som tåler daglig bruk.
 5. Økt selvtillit: Å ha et fullstendig og funksjonelt smil kan øke selvtilliten betydelig. De kan hjelpe deg med å føle deg bedre om ditt eget smil, og dermed forbedre din generelle livskvalitet.

Vedlikehold

Eksempel på tann før og etter krone

Når du først har investert i kroner, er det viktig å ta godt vare på dem for å sikre at de varer så lenge som mulig. Her er noen tips for å vedlikehold og få mest mulig ut av investeringen din:

 • Børst tennene regelmessig: Selv om kroner er laget for å være holdbare og motstandsdyktige, er det fortsatt viktig å børste tennene to ganger om dagen for å fjerne plakk og bakterier som kan føre til tannråte.
 • Bruk en myk tannbørste: En myk tannbørste vil være mer skånsom mot både kronene og de naturlige tennene dine, og reduserer risikoen for å skade eller løsne kronene.
 • Unngå å bite på harde gjenstander: Tannkroner er laget for å være sterke, men de kan fortsatt brekke eller løsne hvis du biter på harde gjenstander som isbiter eller negler.
 • Unngå koffein og tobakk: Kaffe, te og røyking kan alle føre til misfarging av tannkronene over tid. Prøv å redusere inntaket eller unngå dem helt for å holde kronene dine hvite og estetisk tiltalende.
 • Gå til regelmessige tannlegebesøk: Det er viktig å få kronene dine sjekket regelmessig av en tannlege for å sikre at de fortsatt er i god stand og ikke trenger reparasjon eller utskifting.

Ved å følge disse tipsene, kan du bidra til å sikre at dine kroner varer i mange år og fortsetter å gi deg de ulike fordeler som ble nevnt tidligere. Snakk med din tannlege for mer informasjon.

Hvordan får man tannkroner?

Bilde av en tannlegeklinikk der en tannlege setter på en tannkrone for en pasient i en moderne og ren setting kunstig tannkrone rundt tannen og beskytter kunstig krone

Prosessen innebærer vanligvis to eller flere besøk hos tannlegen. Første besøk vil være for å undersøke tannen og ta avtrykk. Mens du venter, vil du få en midlertidig krone, da den permanente kronen vil ta tid å lage.

På det andre besøket vil den midlertidige kronen bli fjernet og tannen vil bli forberedt på å motta den permanente, nye kronen. Dette innebærer vanligvis sliping av tannen for å gjøre plass til kronen. Før du får kronen, kan det hende tannlegen må gjøre eventuelle nødvendige justeringer for å sikre en perfekt passform. Når den permanente kronen er klar, vil den bli plassert på tannen ved hjelp av et sterkt lim eller sement. Tannlegen vil også sørge for at kronen passer riktig med resten av tennene og bittet.

Etter prosessen, kan det ta noen dager for kjeven og munnen å tilpasse seg til den nye kronen. Det er viktig å følge god munnhygiene og unngå tygging på harde eller klebrige matvarer som kan skade den.

Spørsmål og svar

 • Hva er en tannkrone og hvorfor trenger noen dette?
  Det er en kunstig dekning som plasseres over en skadet eller svekket tann for å gjenopprette dens form, størrelse, styrke og forbedre utseendet. Den brukes ofte på tenner som har store fyllinger eller er blitt betydelig svekket, og på de fleste rotfylte tenner for å beskytte tannen mot videre skade.
 • Hva er fordeler og ulemper med forskjellige typer tannkroner?
  Tannkroner kan være laget av forskjellige materialer som porselen, keramikk eller metall, hvor hver type har sine fordeler og ulemper. For eksempel, porselen og keramiske kroner tilbyr bedre naturlig farge tilpassning som er estetisk tiltalende, men kan være mindre holdbare enn metallkroner. Metallkroner er svært holdbare og anbefales for bakre tenner hvor estetikk er mindre viktig.
 • Hvordan kan jeg vedlikeholde mine tannkroner?
  God munnhygiene er viktig for å opprettholde både naturlige tenner og tannkroner. Det inkluderer daglig børsting to ganger om dagen, bruk av tanntråd, og regelmessige tannlegebesøk for kontroll og rens. Unngå også å tygge på harde matvarer som kan skade kronen.
 • Hvor lenge varer en tannkrone?
  Levetiden på en tannkrone kan variere, men med riktig pleie og vedlikehold kan de vare i 10 år eller mer. Varigheten kan påvirkes av flere faktorer, som munnhygiene, tannens plassering i munnen, og vaner som neglebiting eller tanngnissing.
 • Kan en tannkrone gi smerte eller ising?
  Noen kan oppleve ising i tennene eller mild smerte etter at en ny krone er satt på, spesielt hvis kronen kommer nær tannens nerve eller hvis tannkjøttet rundt kronen er betent. Smerten bør imidlertid være midlertidig, og dersom den vedvarer, er det viktig å kontakte tannlegen for en oppfølging.

Er du interessert i tannkroner?

Mange velger å få satt på en kunstig tannkrone etter en skade, på rotfylte tenner eller for estetiske grunner. Tannlegen vil vurdere om dette er for deg eller om du trenger en mer omfattende behandling. Bestill gratis konsultasjon her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise