Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hva du kan gjøre ved akutt tannverk

Lindre akutt tannverk effektivt med våre tips: smertestillende, saltvannskylling, ispakker, riktig kosthold og tannlegebesøk. Få rask hjelp og unngå forverring!

Akutt tannverk kan forekomme når som helst og forårsake kraftige smerter, noe som kan være svært ubehagelig. Men det finnes heldigvis effektive måter å lindre smertene på og få rask hjelp til å takle den akutte situasjonen.

En av de mest effektive metodene for å lindre smertene er å ta reseptfrie smertestillende medisiner, for eksempel ibuprofen eller paracetamol. Disse kan kjøpes reseptfritt på apoteket eller i dageligvarebutikk og vil redusere smerten mens du venter på mer permanent behandling.

En annen effektiv metode er å skylle munnen med en varm saltvannsløsning. Dette vil bidra til å redusere hevelse og betennelse, og gir midlertidig lindring av smerten.

Det kan også være lurt å unngå mat og drikke som er veldig varm eller kald, da dette kan forverre smerten.

Hvis tannverket skyldes en infeksjon, vil antibiotika være nødvendig. Det er derfor viktig å oppsøke tannlege så snart som mulig for behandling, da tilstanden kan forværres uten.

En annen effektiv metode for å lindre smertene på er å påføre ispakker eller en kald kompress på området rundt den smertefulle tannen. Dette vil bidra til å redusere betennelse og følelsen av smerte.

Årsaker og symtomper på akutt tannverk

Illustrasjon som viser årsakene bak akutt tannverk og symptomer, med fokus på tenner og nerver

Årsaker til tannverk kan være mye forskjellig, som for eksempel en infeksjon i tannkjøttet eller selve tannen, hull i tennene, et ødelagt fylling eller en skadet tann. Det er viktig å forstå disse årsakene og deres symptomer for å kunne forebygge og behandle det på en effektiv måte.

Symptomene inkluderer skarpe smerter i den berørte tannen eller området rundt, følsomhet for varme og kalde drikker og matvarer, hevelse og betennelse, samt muligens en dårlig smak i munnen.

For å forebygge puss tennene regelmessig og bruk tanntråd, unngå overdreven bruk av sukkerholdige matvarer og drikke, samt å gå til regelmessige tannlegebesøk for å få undersøkt eventuelle problemer i munnen.

Forebygging

Et rolig tannpleiescenario med fokus på munnhygiene, inkluderer tannbørste og tannkrem, ingen tekst rundt tannen smerten kommer

God munnhygiene er avgjørende for å forebygge smerter og andre tannproblemer. Det er viktig å følge en grundig og regelmessig tannpussrutine, som inkluderer å pusse tennene minst to ganger om dagen i to minutter hver gang, bruke tanntråd og munnskyllevann.

Unngå også mat og drikke som kan bidra til skader på tennene, som for eksempel sukkerholdige produkter og sure drikker. Disse kan føre til å ødelegge tannemaljen og føre til karies.

Det er også viktig å unngå tobakksprodukter, da disse kan forårsake alvorlige problemer i munnen, som tannkjøttbetennelse og kreft.

Regelmessige besøk hos tannlegen er også en viktig del av en god munnhygiene. Tannlegen kan oppdage og behandle eventuelle problemer tidlig, før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander.

Når bør du oppsøke tannlegen?

Det er essensielt å ikke overse smerter i tennene, og det anbefales å kontakte tannlegen din så fort som mulig for å få behandling.

Dersom smerten varer mer enn en dag eller forverres, bør du umiddelbart ta kontakt med tannlegen din. Dette kan være et tegn på en infeksjon som krever rask behandling. Bakterier kan multilisere seg raskt og gjøre mye skade.

Hvis du opplever feber og hevelse rundt ansiktet, kan dette tyde på en alvorlig infeksjon som nødvendiggjør øyeblikkelig tannlegehjelp.

Hvis tannverket skyldes en skadet tann eller et ødelagt fylling, bør du også kontakte tannlegen for å få utbedret problemet før det forverres. Å ignorere tannverk kan føre til mer alvorlige og kostbare problemer i fremtiden, så det er best å søke hjelp så snart som mulig. Enda en god grunn til å ta vare på tennene dine ved å ha en god munnhygiene og å gå til regelmessige tannlegebesøk!

Spørsmål og svar

 • Hva er de vanligste årsakene til akutt tannverk?
  Tannsmerter skyldes ofte karies (hull i tennene), infeksjon rundt tannroten, eller betennelse i tannkjøttet. Andre vanlige årsaker inkluderer ising i tennene eller skade på tannen.
 • Hvordan kan jeg midlertidig lindre smerten?
  Bruk av reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan hjelpe til med å midlertidig lindre smerten. Det er også viktig å unngå mat og drikke som kan forverre smerten, som for eksempel veldig kalde eller varme matvarer.
 • Når bør jeg oppsøke tannlege?
  Det er viktig å komme til tannlegen så raskt som mulig når du opplever tannsmerter, spesielt hvis smerten er alvorlig, hvis det er hevelse i munnen, eller hvis smerten varer i mer enn et par dager.
 • Kan akutt tannverk være tegn på alvorligere sykdommer?
  Ja, det kan være et tegn på alvorligere tilstander som tannbyll, en alvorlig infeksjon som kan spre seg til andre deler av ansiktet og kroppen dersom den ikke behandles raskt.
 • Hvordan forebygger jeg tannsmerter?
  Forebygging involverer god munnhygiene, som å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd daglig, og jevnlig besøk hos tannlegen for kontroll og rens av tennene.
 • Hva gjør tannlegen dersom jeg har akutt tannverk?
  Tannlegen vil først gjennomføre en undersøkelse og ta røntgenbilder for å finne årsaken til tannverken. Behandlingen kan inkludere alt fra en enkel fylling, rotfylling, til mer avanserte prosedyrer for å behandle infeksjon eller betennelse.
 • Kan ising i tennene føre til akutt tannverk?
  Ja, ising i tennene kan noen ganger utvikle seg til være problemer, spesielt hvis det er underliggende årsaker som tynn emalje eller tilbaketrukket tannkjøtt som eksponerer tannens nerve.
 • Hva er forskjellen på smerter fra karies og smerter fra en infeksjon?
  Smerter fra karies (hull) er ofte lokalisert og oppstår når du spiser søte eller kalde ting, mens smerter fra en infeksjon kan være mer konstant og alvorlig, og ofte ledsaget av hevelse og feber.
 • Hvordan kan jeg vite om problemet krever en rotfylling?
  Hvis smerten i tannen er konstant, dyptgående, og gir nattesmerter, kan det være nødvendig med en rotfylling. Tannlegen din vil kunne fastslå dette etter en grundig undersøkelse og eventuelt røntgenbilder.
 • Kan smerter i tenner forsvinne av seg selv?
  Mens noen typer mindre smerter kan forsvinne med forbedret munnhygiene eller overgang til mindre aggressive tannpleieprodukter, bør akutt eller vedvarende smerter alltid undersøkes av en tannlege for å unngå alvorlige komplikasjoner.

Har du vondt i tennene?

Vi har akutte timer! Bestill en tannundersøkelse, så finner vi ut av smertene dine. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise