Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hull i Tennene? 3 skritt til et sunnere smil

Mann som har vondt på grunn av hull i tennene

Er du lei av stadig å bekymre deg for hull i tennene?

Vi gir deg en grundig oversikt over årsakene til hull i tennene, og hvorfor dette er et relevant problem for både unge og eldre. Fra sukkerholdig kosthold til mangel på riktig munnhygiene, vil vi utforske de ulike faktorene som bidrar til tannråte.

Formålet med denne artikkelen er å utruste deg med kunnskap og praktiske råd for å forhindre hull i tennene. Gjennom å følge disse tre enkle skrittene, kan du ikke bare redusere risikoen for tannråte, men også ta viktige skritt mot et sunnere og mer strålende smil. Lær hvordan endringer i kosthold, forbedret munnhygiene, og regelmessige tannlegebesøk kan gjøre en stor forskjell i din orale helse.

Årsakene til at man får hull i tennene

Kvinne som pusser tennene

Hull i tennene, eller karies, er et resultat av et ubalansert forhold mellom syre og base i munnen. Når du spiser mat som inneholder sukker eller karbohydrater, produserer bakteriene i munnen en type syre som bryter ned emaljen på tennene dine. Over tid, hvis denne prosessen fortsetter, kan det føre til hull i tennene. Dette er grunnen til at sukkerholdig mat og drikke er en av de største bidragsyterne til tannråte.

Men kostholdet ditt er ikke den eneste faktoren som påvirker risikoen for hull i tennene. Mangel på god munnhygiene, som å ikke pusse tennene regelmessig eller grundig nok, kan også føre til oppbygging av bakterier og syre i munnen. Røyking, bruk av tobakkprodukter og visse medisiner kan også bidra til tannråte.

Effekten av sukker og syre på tannemaljen

Sukker er en av de største fiendene for tannemaljen din. Når du spiser mat eller drikke som inneholder sukker, gir det næring til bakteriene i munnen og øker produksjonen av syre.

Denne syren er så sterk at den kan begynne å bryte ned emaljen din på bare 20 minutter etter å ha spist noe søtt. Jo oftere du spiser eller drikker sukkerholdige ting, jo mer utsettes tennene dine for denne skadelige syren.

Det er derfor det er så viktig å begrense inntaket av sukker og karbohydrater, spesielt mellom måltider. Å drikke vann etter å ha spist noe søtt kan også hjelpe med å skylle bort syren og sukkeret fra munnen din.

Spytt nøytraliserer syrer

Spytt spiller en viktig rolle i å beskytte tennene dine mot syreangrep. Det er kroppens naturlige forsvarsmekanisme mot bakterier og syrer som kan føre til hull i tennene.

Spytt inneholder mineraler som hjelper til med å nøytralisere den skadelige syren i munnen, og bidrar til å styrke emaljen. Det er også en naturlig rengjøringsmiddel som hjelper til med å fjerne matrester og bakterier fra tannoverflaten.

For de som lider av munntørrhet, kan det være vanskeligere å opprettholde en sunn balanse av spytt i munnen. Dette kan øke risikoen for tannråte og andre tannproblemer. Det er derfor viktig å drikke mye vann og følge en god munnhygienerutine, spesielt hvis du tar medisiner som kan føre til munntørrhet.

Forbedre din daglige munnhygiene

En av de beste måtene å forhindre hull i tennene på er å følge en god munnhygienerutine.Puss tennene to ganger om dagen i minst to minutter, bruke tanntråd og skyll med munnskyllevann, hvis du har fått beskjed om dette.

Det er også viktig å velge riktig tannbørste og tannkrem. Velg en myk eller middels børste, og unngå for hardt trykk når du pusser. Bruk også en fluortannpasta som hjelper til med å styrke emaljen og beskytte tennene mot syreangrep.

Husk også å bytte ut tannbørsten din hver 3-4 måned for å få mest mulig effektiv rengjøring. Bruk en børsteteknikk som inkluderer både forsiktig børsting og sirkulære bevegelser for å sikre at du rengjør alle deler av tennene dine grundig.

Riktig børsteteknikk og tanntrådbruk

Når du pusser tennene, er det viktig å huske at kvalitet er viktigere enn kvantitet. Å pusse i to minutter to ganger om dagen er mer effektivt enn å pusse i 30 sekunder flere ganger om dagen.

Bruk en børsteteknikk som inkluderer både forsiktig børsting og sirkulære bevegelser for å sikre at du rengjør alle deler av tennene dine grundig. Og ikke glem å pusse både på innsiden og utsiden av tennene, samt tunga.

Tanntråd er også en viktig del av en god munnhygienerutine. Det hjelper til med å fjerne matrester og bakterier som kan være vanskelige å nå med tannbørsten. Bruk omtrent 45 cm tanntråd og vikle den rundt fingrene, og vær forsiktig når du fører den mellom tennene. Gjør dette minst en gang om dagen for å holde tennene dine rene og fri for plakk.

Valg av fluorholdige tannpleieprodukter

Valg av fluorholdige tannpleieprodukter er avgjørende for å forebygge hull og karies. Fluor styrker tannemaljen og reduserer risikoen for at du får hull i tennene. Begynnende hull og små flekker på tennene kan ofte stoppes eller reverseres med riktig bruk av fluor. Tannlege eller tannpleier kan gi råd om de beste produktene for din munnhelse.

Det er viktig å pusse tennene regelmessig med fluortannkrem for å forhindre dannelse av større hull og andre problemer som dårlig ånde.

Gå regelmessig til kontroller hos tannlegen for å oppdage eventuelle hull rundt tannen tidlig, slik at behandlingen kan starte umiddelbart. Dersom tannen allerede har utviklet større hull, vil behandling hos tannlege være nødvendig for å gjenopprette tannens helse.

Endringer i kostholdet

Siden kostholdet ditt spiller en viktig rolle i å forhindre hull i tennene, kan små endringer gjøre en stor forskjell. Prøv å begrense inntaket av sukker og karbohydrater, og velg heller sunne alternativer som frukt og grønnsaker.

Matvarer som inneholder mye kalsium, som melk og ost, bidrar også til å styrke tannemaljen og beskytte tennene mot syreangrep. Spise mat med høyt vanninnhold, som epler og gulrøtter, kan også bidra til å skylle bort matrester og stimulere spyttproduksjonen.

Husk også å drikke mye vann gjennom dagen for å opprettholde en sunn balanse av spytt i munnen. Dette kan hjelpe til med å nøytralisere syrer og beskytte tennene dine. Med disse enkle endringene i kostholdet ditt, kan du oppnå et sterkere smil og bedre orale helse.

Reduser sukkerinntaket for å forebygge tannråte

Selv om sukker er en del av kostholdet vårt, er det viktig å være bevisst på mengden vi spiser for å opprettholde god oral helse. Sukker finnes ikke bare i søtsaker og brus, men også i mange bearbeidede matvarer som brød, frokostblandinger og sauser.

Prøv å være forsiktig med inntaket av disse matvarene, og velg heller sunnere alternativer som frukt og grønnsaker. Dessuten kan du redusere sukkerinntaket ved å unngå å spise eller drikke noe søtt rett før sengetid. Dette kan gi tennene dine en lengre pause fra syreangrep og bidra til å beskytte dem mens du sover.

Å være bevisst på sukkerinntaket ditt vil ikke bare hjelpe til med å forhindre tannråte, men også bidra til å opprettholde generell god helse. Husk å alltid følge en balansert og variert kosthold for å sikre optimal ernæring for kroppen din.

Øk inntaket av matvarer som styrker tannhelsen

Kvinne hos tannlegen

Det er flere matvarer som du kan inkludere i kostholdet ditt for å bidra til å styrke tannhelsen din. Som nevnt tidligere, er matvarer med høyt kalsiuminnhold viktige for å styrke tannemaljen og beskytte tennene mot syreangrep. Dette inkluderer melk, ost, yoghurt og mandler.

Matvarer med høyt vanninnhold, som epler, gulrøtter og selleri, bidrar også til å skylle bort matrester og stimulere spyttproduksjonen. Andre matvarer som kan bidra til å styrke tannhelsen inkluderer grønn te, som har antibakterielle egenskaper, og mørk sjokolade som inneholder antioksidanter.

Det er også viktig å få i seg nok vitamin D, som hjelper kroppen med å absorbere kalsium og styrke tannemaljen. Dette kan oppnås gjennom eksponering for naturlig sollys eller ved å ta tilskudd. Ved å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt, kan du bidra til å opprettholde en sunn og sterk tannhelse.

Regelmessige tannlegebesøk for forebygging og behandling

Selv om en god munnhygienerutine er viktig, er det også viktig å besøke tannlegen regelmessig. Selv om du følger alle de riktige trinnene for å forebygge hull i tennene, kan det fortsatt være vanskelig å fjerne all plakk og tannstein fra tennene på egen hånd.

Din tannlege kan hjelpe til med å identifisere og behandle eventuelle problemer tidlig, før de utvikler seg til større problemer. Tannlegen kan også gi deg råd om hvordan du kan forbedre få hull i tennene
din orale helse og gi deg en profesjonell tannrens som vil fjerne plakk og tannstein fra tennene dine.

Å besøke tannlegen regelmessig bidrar til å opprettholde en sunn munnhelse og forebygge eventuelle alvorlige tannproblemer. Ikke glem å avtale dine regelmessige tannlegebesøk for å holde smilet ditt sterkt og sunt.

Tidlig oppdagelse og behandling av tannproblemer

Det er lurt å gå regelmessig til tannlegen

Å ta vare på tennene dine kan bidra til å forebygge mange tannproblemer, men noen ganger kan det fortsatt oppstå problemer. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer eller symptomer du merker i munnen din og søke behandling så snart som mulig.

Tidlig oppdagelse av tannproblemer, som hull eller betennelse i tannkjøttet, kan bidra til å forhindre at de utvikler seg til større og mer alvorlige problemer. Din tannlege kan også behandle disse problemene mer effektivt hvis de fanges tidlig.

Ikke vent til du opplever smerte eller ubehag i munnen før du besøker tannlegen. Ved å være proaktiv og søke behandling på et tidlig stadium, kan du bidra til å bevare tennene dine og unngå unødvendig ubehag og kostnader i fremtiden. Så sørg for å avtale regelmessige tannlegetimer, og ikke nøl med å kontakte tannlegen din hvis du merker noe unormalt i munnen din.

Profesjonell rengjøring og forebyggende behandlinger

I tillegg til å opprettholde en god munnhygiene og besøke tannlegen regelmessig, kan du også dra nytte av ulike profesjonelle tannbehandlinger for å forebygge hull i tennene. Dette inkluderer fluortilskudd som kan bidra til å styrke tannemaljen og beskytte tennene mot syreangrep.

Tannleger kan også påføre et tynnt lag med forseglingsmiddel på baksiden av tennene for å hindre matpartikler i å samle seg og danne plakk. Dette er spesielt nyttig for barn og ungdom som er mer utsatt for å utvikle hull i tennene.

I tillegg kan din tannlege anbefale andre forebyggende behandlinger, som fyllinger eller rotkanalbehandlinger, for å behandle eventuelle eksisterende problemer og hindre dem i å forverres. Ved å dra nytte av disse profesjonelle tannbehandlingene, kan du bidra til å opprettholde en god oral helse og et sterkt smil.

Spørsmål og svar

 • Hva er de primære årsakene til hull i tennene?
  De primære årsakene til hull i tennene inkluderer høyt inntak av sukker og syreholdige matvarer og drikker som angriper tannemaljen, samt utilstrekkelig munnhygiene som fører til oppbygging av plakk og tannråte.
 • Hvordan kan jeg forbedre min daglige munnhygiene for å forebygge hull?
  For å forbedre din daglige munnhygiene og forebygge hull, bør du børste tennene to ganger daglig med fluorholdig tannkrem, bruke tanntråd daglig for å fjerne plakk mellom tennene, og vurdere å bruke en antibakteriell munnvask for ekstra beskyttelse.
 • Kan endringer i kostholdet virkelig hjelpe med å forebygge hull i tennene?
  Ja, kostholdsendringer kan spille en stor rolle i å forebygge hull i tennene. Ved å redusere inntaket av sukker og syreholdige matvarer og drikker, og øke inntaket av matvarer rike på kalsium, fosfor og vitamin D, kan du styrke tennene dine og redusere risikoen for tannråte.
 • Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen for å forebygge hull i tennene?
  Det anbefales å besøke tannlegen for en kontroll og rengjøring minst to ganger i året. Regelmessige tannlegebesøk kan bidra til tidlig oppdagelse og behandling av tannproblemer, inkludert hull, før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander.


Når var det sist du var hos tannlegen?

Bestill en tannundersøkelse i dag for å sjekke tannhelsen og forebygge hull. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise