Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Slik Lykkes Du som Tannhelsesekretær

En tannhelsesekretær spiller en viktig rolle i munn- og tannbehandlinger ved å støtte tannleger og tannpleiere, samt ved å ta seg av administrative oppgaver.

Denne artikkelen vil gi deg innsikt i hvordan du kan lykkes som tannhelsesekretær, hvilke ferdigheter som kreves, og hvilke utdanningsveier som fører til autorisasjon.

Vi vil også dekke de vanligste arbeidsoppgavene og hvordan du kan bli en uvurderlig ressurs i en tannklinikk.

Utdanning og Autorisasjon

Et klasserom hvor studenter lytter oppmerksomt til en foreleser, med medisinske diagrammer på veggene, i en profesjonell opplæringsatmosfære.

For å bli en tannhelsesekretær må du fullføre minimum to års høyere utdanning på videregående skole eller ved en fagskole.

Det finnes også noen yrkesfaglige studieretninger som fører til autorisasjon, men dette vil variere fra land til land.

I Norge er det Helsedirektoratet som har ansvar for å godkjenne og autorisere tannhelsesekretærer.

For å få autorisasjon må du kunne vise til fullført utdanning og bestått eksamen i to obligatoriske fag: “Tannhelsefremmende arbeid” og “Kommunikasjon, samhandling og service”.

I tillegg må du ha bestått en praktisk eksamen som tester dine administrative og kliniske ferdigheter.

En klasseromsetting med studenter som lytter oppmerksomt til en lærer som forklarer tannlegeprosedyrer, og utdanningsplakater på veggene.

Å få autorisasjon er viktig for å kunne jobbe som tannhelsesekretær da dette gir deg en offisiell godkjenning av dine kunnskaper og ferdigheter.

Autorisasjonen sikrer også at du følger forskrifter og retningslinjer for helsevesenet, samt at du holder deg oppdatert på ny utvikling og endringer innenfor yrket.

Viktige Arbeidsoppgaver for Tannhelsesekretærer

En tannhelsesekretær utfører viktige oppgaver som sterilisering av instrumenter, forberedelse av tannbrett, og assistanse til tannlege med pasient.

Som tannhelsesekretær vil du ha en rekke viktige arbeidsoppgaver som bidrar til å holde tannklinikken effektiv og organisert.

En av de viktigste oppgavene er å ta imot pasienter, registrere dem i journalsystemet og sørge for at de får riktig time hos tannlegen eller tannpleieren. Dette krever god kommunikasjonsevne og serviceinnstilling.

Du vil også være ansvarlig for administrative oppgaver som fakturering, bestilling av utstyr og medisiner, samt føring av journaler. Det er derfor viktig at du har god organisasjonsevne og kan håndtere ulike systemer og programvare.

En tannhelsesekretær utfører ulike oppgaver i en tannklinikk, som å forberede verktøy, assistere tannlege og organisere pasientjournaler.

I tillegg vil du assistere tannlegen eller tannpleieren under behandlinger ved å sørge for riktig utstyr og materialer, ta røntgenbilder og utføre enklere kliniske oppgaver som rensing av tenner.

Dette krever gode praktiske ferdigheter og evnen til å arbeide effektivt under press.

Hvordan Håndtere Instrumenter og Utstyr

En tannhelsesekretær håndterer forsiktig tannlegeinstrumenter og utstyr, og demonstrerer riktig sterilisering og organiseringsteknikker.

En viktig del av å lykkes som tannhelsesekretær er å kunne håndtere og vedlikeholde instrumenter og utstyr. Dette inkluderer sterilisering, desinfeksjon og oppbevaring av ulike instrumenter og materialer.

Det er viktig at du følger strenge hygieniske prosedyrer for å unngå smittefare for både pasienter og ansatte.

Du bør også ha god kunnskap om hvordan du sjekker kvaliteten på utstyret, samt hvordan du bestiller nye forsyninger når det trengs.

En tannhelsesekretær håndterer nøye tannlegeinstrumenter og utstyr, og sikrer renslighet og organisering i en tannklinikk.

Det kan være en god idé å delta på kurs og workshops for å oppdatere dine kunnskaper om instrumenter og utstyr. På denne måten kan du sikre at du er oppdatert på den nyeste teknologien og beste praksis innenfor feltet.

Effektiv Pasient- og Pårørendehåndtering

En tannhelsesekretær som varmt samhandler med en pasient og deres familie i en tannklinikk, viser empati og profesjonalitet.

En annen viktig oppgave for en tannhelsesekretær er å kunne håndtere pasienter og pårørende effektivt.

Dette innebærer å være imøtekommende, ha god kommunikasjonsevne og evnen til å håndtere ulike typer personligheter.

Det kan også være utfordrende å håndtere bekymrede eller engstelige pasienter, spesielt når det gjelder mer omfattende behandlinger.

Her er det viktig at du viser empati og tar deg tid til å roe ned pasientene ved å forklare behandlingen og sørge for at de føler seg trygge.

Å kunne håndtere pårørende er også en viktig del av jobben som tannhelsesekretær, spesielt når det gjelder barn eller eldre pasienter.

Å kommunisere tydelig med foreldre eller omsorgspersoner kan bidra til å skape en positiv opplevelse for både pasienten og deres nære.

For å lykkes som tannhelsesekretær, følg disse rådene:

  1. Fullfør relevant utdanning: Det første skrittet er å fullføre helse- og oppvekstfag på videregående skole, etterfulgt av Vg3 tannhelsesekretær. Dette gir deg den nødvendige teoretiske og praktiske kunnskapen.
  2. Skaff deg autorisasjon: Etter fullført utdanning må du søke om autorisasjon som tannhelsesekretær. Dette bekrefter at du har de nødvendige kvalifikasjonene til å jobbe i yrket.
  3. Utvikle gode kommunikasjonsevner: Som tannhelsesekretær vil du jobbe tett på pasienter og pårørende. Evnen til å kommunisere effektivt og empatisk er avgjørende.
  4. Lær om vanlige legemidler og instrumenter: Kunnskap om de vanligste legemidlene brukt i munn- og tannbehandlinger, samt riktig bruk og vedlikehold av instrumenter, er viktig.
  5. Bli dyktig i administrative oppgaver: Administrativt arbeid, som aktivitetsplanlegging og regnskap, er en stor del av jobben. Bli organisert og effektiv i disse oppgavene.
  6. Forstå sterilisering og vedlikehold: Sørg for at instrumenter til pasientbehandling alltid er rene og i god stand. Dette inkluderer sterilisering og vedlikehold av instrumenter.
  7. Håndter enklere laboratoriearbeid: Lær å utføre enklere laboratoriearbeid som støping av modeller og forberedelse av materialer.
  8. Vær en teamspiller: Jobb godt med tannleger, tannpleiere og andre kolleger for å sikre en god flyt i klinikken.

Sammendrag

Å lykkes som tannhelsesekretær krever en kombinasjon av riktig utdanning, autorisasjon, og ferdigheter.

Ved å utvikle gode kommunikasjonsevner, lære om instrumenter og legemidler, håndtere administrative oppgaver effektivt, og være en god teamspiller, kan du bli en uvurderlig del av en tannklinikk.

Fortsett å lære og forbedre deg for å holde deg oppdatert i dette viktige yrket.

Spørsmål og svar

Hva er kravene for å bli tannhelsesekretær?

Du må fullføre helse- og oppvekstfag på videregående skole, etterfulgt av Vg3 tannhelsesekretær, og deretter søke om autorisasjon.

Hvorfor er kommunikasjon viktig for en tannhelsesekretær?

Kommunikasjon er viktig fordi du jobber tett på pasienter og pårørende, og må kunne formidle informasjon tydelig og empatisk.

Hva innebærer administrativt arbeid som tannhelsesekretær?

Administrativt arbeid inkluderer aktivitetsplanlegging, regnskap, og annen organisering som bidrar til pasienter pårørende klinikkens daglige drift.

Hvordan håndterer man sterilisering og vedlikehold av instrumenter?

Sterilisering og vedlikehold innebærer å sørge for at alle instrumenter til pasientbehandling er rene og fungerer som de skal.

Hva slags laboratoriearbeid kan en tannhelsesekretær utføre?

En tannhelsesekretær kan utføre enklere laboratoriearbeid som støping av modeller og forberedelse av materialer.

Hvorfor er det viktig å ha kunnskap om vanlige legemidler?

Kunnskap om vanlige legemidler er viktig for å kunne assistere tannlegen og gi riktig informasjon til pasientene.

Hvordan kan man utvikle gode problemløsningsevner?

Du kan utvikle gode problemløsningsevner ved å være proaktiv, tenke kritisk, og finne effektive løsninger på utfordringer som oppstår i klinikken.

Hva er fordelen med å være en teamspiller i en tannklinikk?

Å være en teamspiller bidrar til en god arbeidsflyt, bedre pasientbehandling og et positivt videregående opplæring arbeidsmiljø.

Hvordan kan man holde seg oppdatert i tannhelseyrket?

Du kan holde deg oppdatert ved å delta på kurs, videreutdanning, og følge med på ny forskning og teknologier innen tannhelse.

Hva innebærer autorisasjon som tannhelsesekretær?

Autorisasjon bekrefter at du har de nødvendige kvalifikasjonene og tillatelsen til å jobbe som tannhelsesekretær.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg