Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Stomatitt: Årsaker, forebygging og behandling

Stomatitt gir smertefulle sår i munnen. Lær hvordan du behandler, forebygger, og når det er viktig å kontakte tannlege.

Stomatitt er en betennelse i munnhulen som kan føre til smertefulle sår og ubehag. Denne tilstanden rammer ofte både barn og voksne, og kan være forårsaket av infeksjoner, allergier og/eller skader.

Denne artikkelen vil gi deg enkle tips for å overvinne stomatitt, forklare årsakene til tilstanden, og gi råd om forebygging og behandling.

Vanlige symptomer på stomatitt

Bilde av åpen munn med røde, betente indre kinn.

Stomatitt kan manifestere seg med en rekke symptomer, som kan variere i alvorlighetsgrad fra person til person. Et av de mest fremtredende symptomene er utviklingen av smertefulle sår i munnen, som ofte oppstår på innsiden av leppene, på tungen eller på slimhinnen i kinnene.

Disse sårene kan være røde med en hvit eller gulaktig midtpunkt, og de kan gjøre det vanskelig å spise, drikke og til og med snakke.

Personer med stomatitt kan også oppleve hevelse og rødhet i munnen, noe som kan føre til ubehag og følsomhet.

Noen kan også oppleve en brennende følelse i munnen, som kan forverres ved inntak av sterkt krydret eller sur mat. Andre symptomer inkluderer dårlig ånde og en generell følelse av uvelhet eller ubehag.

I mer alvorlige tilfeller kan stomatitt også føre til feber eller hovne lymfeknuter, spesielt hvis tilstanden er forårsaket av en virus- eller bakterieinfeksjon. Det er viktig å være oppmerksom på disse symptomene og søke passende behandling for å unngå komplikasjoner og fremme en raskere helbredelse.

Hvordan behandles stomatitt?

Behandling av stomatitt avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av symptomene. For milde tilfeller kan hjemmebehandlinger gi betydelig lindring. Saltvannskylling er en enkel, men effektiv metode; bland en teskje salt i et glass varmt vann og skyll munnen flere ganger om dagen. Dette kan bidra til å redusere hevelse og forhindre infeksjon.

I tillegg kan reseptfrie smertestillende som Ibux eller Paracet bidra til å lindre smerte og ubehag. Behandling med gel eller salver som inneholder benzokain, kan også brukes for å lindre smerte lokalt. Det er viktig å unngå mat og drikke som irriterer munnen, som sterkt krydret, varm eller sur mat, for å forhindre ytterligere ubehag.

Hvis stomatitt er forårsaket av en bakterie- eller virusinfeksjon, kan det være nødvendig med reseptbelagte medisiner.

For vedvarende eller alvorlige tilfeller, samt dersom det er tegn på underliggende helseproblemer, bør man oppsøke lege eller tannlege for videre evaluering og behandling.

Forebygging av stomatitt

Bilde av en tannlegekontor med utstyr for behandling av stomatitt."

Forebygging av stomatitt er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene og redusere risikoen for smertefulle sår. En av de viktigste tiltakene for å forhindre stomatitt er å opprettholde en grundig tannpleierutine. Puss tennene med flourtannkrem minst to ganger om dagen og bruk tanntråd for å fjerne matrester og plakk mellom tennene. Det anbefales også å bruke et antibakterielt munnskyllevann for å forebygge infeksjoner.

I tillegg er et balansert kosthold viktig for å styrke immunforsvaret og opprettholde sunn slimhinne i munnen. Sørg for å spise rikelig med frukt og grønnsaker, samt næringsrike matvarer som inneholder vitamin B12, folsyre, og jern, da mangler på disse næringsstoffene kan bidra til utvikling av stomatitt. Unngå å innta irriterende matvarer, som svært krydret eller sur mat og begrens inntak av alkohol og tobakksprodukter, da disse kan forverre tilstanden.

Det er også viktig å håndtere stress på en sunn måte, da stress kan påvirke immunforsvaret og øke sjansen for stomatitt. Regelmessig mosjon, tilstrekkelig søvn og avspenningsmetoder som yoga eller meditasjon kan være til stor hjelp. Ved å følge disse retningslinjene kan du redusere risikoen for stomatitt og fremme en sunnere munnhelse.

Når bør man oppsøke hjelp for stomatitt?

Det er viktig å vite når man bør oppsøke lege eller tannlege for stomatitt, spesielt når symptomene vedvarer eller forverres. Hvis sår i munnen ikke viser tegn til bedring etter et par dager med hjemmebehandling, bør du søke profesjonell hjelp.

Du bør også søke hjelp hvis du opplever alvorlig smerte som hemmer daglige aktiviteter som å spise, drikke eller snakke. Hvis det oppstår tegn på infeksjon, som feber, puss som renner fra sårene, eller hovne lymfeknuter, er det avgjørende å kontakte helsepersonell umiddelbart.

Andre symptomer å være observant på er vedvarende rødhet, hevelse eller blødning i munnen, samt utvikling av nye sår som sprer seg raskt. Det er også viktig å oppsøke lege eller tannlege hvis symptomene på stomatitt er kombinert med andre symptomer som uforklarlig vekttap, endringer i smak eller lukt, eller vedvarende dårlig ånde, da dette kan indikere underliggende helseproblemer.

For å overvinne stomatitt, følg disse rådene:

  1. Skyll munnen med saltvann: Saltvann kan bidra til å redusere betennelse og fremme helbredelse. Bland en teskje salt i et glass varmt vann og skyll munnen grundig.
  2. Bruk antibakterielt munnskyllevann: Et antibakterielt munnskyllevann kan bidra til å redusere bakterier i munnen og forhindre infeksjoner.
  3. Unngå mat og drikke som irriterer: Sterkt krydret, syrlig eller varm mat og drikke kan forverre smertene. Velg milde, kalde matvarer og drikker.
  4. Påfør lokalbedøvelse: Gel eller munnspray med lokalbedøvende egenskaper kan gi midlertidig lindring av smertefulle sår.
  5. God munnhygiene: Puss tennene forsiktig med en myk tannbørste og bruk tanntråd daglig for å holde munnen ren.
  6. Drikk rikelig med vann: Hold munnen fuktig ved å drikke nok vann gjennom dagen. Dette kan bidra til å lindre ubehaget.
  7. Unngå tobakk og alkohol: Tobakk og alkohol kan irritere munnen og forverre tilstanden. Unngå disse stoffene til sårene har grodd.
  8. Bruk myke tannbørster: En myk tannbørste vil være mindre irriterende for munnen og kan hjelpe med å redusere ubehaget.

Sammendrag

Stomatitt kan forårsake smertefulle sår i munnen, men ved å følge enkle tips som å bruke saltvann, munnskyll og lokalbedøvelse, kan du lindre smertene og fremme helbredelse. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene og unngå irriterende mat og drikke. Hvis symptomene vedvarer, bør du oppsøke lege eller tannlege for videre behandling.

Spørsmål og svar

Hva er aftøs stomatitt?

Aftøs stomatitt er en type stomatitt som er preget av små, smertefulle sår i munnen. Det er en vanlig tilstand som ofte rammer både barn og voksne.

Hva er de vanligste årsakene til stomatitt?

Stomatitt kan være forårsaket av blant annet infeksjoner, allergier, skader og visse sykdommer.

Hvordan kan jeg lindre smertefulle sår i munnen?

Du kan lindre smertene ved å bruke saltvannsskyll, antibakterielt munnskyllevann og lokalbedøvende geler eller salver.

Er det trygt å bruke naturlige midler for å behandle stomatitt?

Ja, naturlige midler som honning, kokosolje og kamille-te kan ha beroligende egenskaper og bidra til helbredelse.

Hvor lenge varer stomatitt vanligvis?

Stomatitt varer vanligvis i 1-2 uker. Hvis symptomene vedvarer lenger, bør du oppsøke lege eller tannlege.

Hva bør jeg unngå når jeg har stomatitt?

Unngå sterkt krydret, syrlig eller varm mat og drikke, samt tobakk og alkohol.

Hvordan kan jeg forhindre stomatitt i fremtiden?

Oppretthold god munnhygiene og unngå mat og drikke som irriterer munnen.

Kan barn få stomatitt?

Ja, stomatitt er vanlig hos barn, spesielt aftøs stomatitt som kan forårsake små, smertefulle sår i munnen.

Når bør jeg oppsøke lege for stomatitt?

Oppsøk lege eller tannlege hvis symptomene vedvarer i mer enn to uker eller hvis sårene er svært smertefulle og ikke responderer på hjemmebehandling.

Hva er den beste måten å holde munnen ren når jeg har stomatitt?

Puss tennene forsiktig med en myk tannbørste, bruk tanntråd daglig, og skyll munnen med saltvann eller antibakterielt munnskyllevann.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg