Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Årsaker til ising

Ising i tennene kan være en ubehagelig og smertefull opplevelse som påvirker vårt daglige liv. Det er derfor viktig å identifisere årsaken til ising for å kunne behandle det riktig og unngå fremtidige episoder med ubehag.

En av de vanligste årsakene til ising er tannfølsomhet, som kan oppstå på grunn av en rekke faktorer som eksponering for kulde eller varme, børsting for hardt eller spising av sure matvarer.

Ikke riktig behandlet karies (hull i tennene) kan også føre til ubehag. Andre årsaker kan være tannbleking, tannskader eller aldersrelatert tannslitasje.

Det er viktig å konsultere en tannlege for å få en profesjonell diagnose og identifisere den eksakte årsaken til isingen i dine tenner. Dette vil hjelpe deg med å velge riktig behandling og forhindre videre skade på tennene dine.

Vi skal gå gjennom disse 5 punktene i artikkelen:

 1. Ha et forebyggende kosthold
 2. Tannhygienepraksis
 3. Bruk av fluorprodukter
 4. Riktig pusseteknikk
 5. Oppsøk tannlege

1. Ha et forebyggende kosthold

Et sunt og balansert kosthold kan spille en viktig rolle i å forebygge ising i tennene. Unngå matvarer med høyt sukkerinnhold og syrlige matvarer som kan føre til karies og tannslitasje. I stedet bør du inkludere matvarer som er rike på kalsium, vitamin D og fosfor for å styrke tannemaljen din.

I tillegg kan visse matvarer som inneholder naturlige smertelindrende egenskaper, som ingefær og hvitløk, bidra til å redusere ubehaget. Det er også viktig å begrense forbruket av sure drikker som brus og juice, da disse kan bidra til å korrodere tannemaljen over tid.

Husk at et sunt kosthold ikke bare er bra for kroppen din, men også for tannhelsen din.

2. Tannhygienepraksis

Å opprettholde riktig tannhygiene er essensielt for å forhindre ising i tennene, som ofte skyldes at emaljen slites ned eller at tannkjøttet trekker seg tilbake, og avdekker delen av tannen som er mer følsom. Puss tennene regelmessig, minst to ganger daglig, med en myk tannbørste og fluoridholdig tannkrem for å styrke emaljen og beskytte mot hull i tennene.

Regelmessig bruk av tanntråd er nødvendig for å fjerne plakk og matrester som kan forårsake karies og forverre tannslitasje. Vær forsiktig så du ikke børster for hardt, da dette kan skade tannkjøttet og tynne ut emaljen.. Eksponering for varm mat eller kald luft kan også utløse ubehag, og det er derfor viktig å diskutere behandling med en tannlege eller tannpleier for å forstå flere aspekter av god oral helse og forebygging.

Forebyggende tiltak

Å ta forebyggende tiltak kan bidra til å redusere risikoen for ising i tennene. Bruk en tannbeskytter når du deltar i idrettsaktiviteter eller hvis du har en tendens til å gnisse tenner om natten.

Forbruk av fluoridholdig vann kan også bidra til å styrke tannemaljen. Vurder å bruke et fluoridmunnvann som en del av din daglige rutine.

Regelmessige besøk hos tannlegen er også avgjørende for å oppdage og behandle eventuelle tannproblemer før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander som kan føre til ising.

3. Bruk av fluorprodukter

Illustrasjon som viser bruk av fluoridprodukter for tannhelse, inkludert tannpasta, munnvann og tanntråd årsaker til ising

Fluor er en viktig ingrediens i mange tannpleieprodukter, da det bidrar til å styrke tannemaljen og redusere risikoen for karies. Bruk av fluoridtannkrem og munnvann kan være spesielt effektivt for å forebygge ising i tennene.

Du kan også be tannlegen din om fluorbehandlinger som kan påføres direkte på tennene dine for å styrke dem. Bare sørg for at du ikke bruker for mye fluor, da dette kan føre til tannskader.

Snakk med din tannlege om hvilke fluorprodukter som er best for dine behov, og hvordan du skal bruke dem riktig som en del av din daglige tannpleierutine.

4. Riktig pusseteknikk

Riktig pusseteknikk er viktig for å holde tennene rene og sunne. Børst tennene i en sirkulær bevegelse og ikke bruk for mye press, spesielt rundt tannhalsene.

Husk også å børste tungen din, da bakterier kan samle seg her og bidra til dårlig ånde og tannproblemer. Bytt ut tannbørsten din hver 3-4 måneder eller etter en sykdom for å unngå å spre bakterier.

Behandlingsalternativer

Lege og pasient diskuterer behandlingsalternativer med digitalt nettbrett i doktors kontor

Tannlegen din kan anbefale behandlinger som fyllinger, rotkanaler eller tannproteser, avhengig av årsaken til isingen i dine tenner.

5. Oppsøk tannlege

Hvis du opplever ising i tennene, er det viktig å søke behandling for å lindre ubehaget og adressere den underliggende årsaken. Dette kan inkludere bruk av spesielle tannkremer eller munnvann designet for å redusere følsomhet og styrke tannemaljen.

Hvis du lider av ekstrem følsomhet eller andre alvorlige orale problemer, kan tannlegen din også foreslå spesielle behandlinger som laserterapi eller bruk av tannbeskyttere for å beskytte dine tenner.

Illustrasjon av profesjonell tannbehandling med tannlege som undersøker pasients tenner i klinikk

Spørsmål og svar

 • Hva er de vanligste årsakene til ising i tennene?
  De vanligste årsakene inkluderer tannemalje som er slitt ned, tilbaketrukket tannkjøtt, tannråte, fyllinger som har blitt skadet, og eksponerte tannrøtter.
 • Kan ising i tennene tyde på alvorlige tannproblemer?
  Ja, vedvarende ising kan være et tegn på underliggende problemer som tannråte eller en infeksjon og bør undersøkes av en tannlege.
 • Hvordan kan jeg forebygge ising i tennene?
  God munnhygiene er nøkkelen. Bruk tannkrem for sensitive tenner, unngå syreholdig mat og drikke, og bruk en myk tannbørste for å beskytte tannemaljen og tannkjøttet.
 • Hvilke behandlinger finnes det?
  Behandlinger kan inkludere fluorskyllinger, desensibiliserende tannkrem, fyllinger for å dekke eksponerte røtter, eller tannkjøttbehandlinger for å beskytte røttene.
 • Når bør jeg oppsøke tannlege for ising i tennene?
  Du bør bestille en time hos tannlegen dersom isingen er vedvarende, forverres, eller påvirker din daglige komfort og livskvalitet. Tidlig diagnostisering og behandling kan forhindre alvorlige problemer.

Sliter du med ising i tennene?

Bestill en gratis konsultasjon hos oss. Vi hjelper deg med en undersøkelse, diagnosering, behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise