Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 tips for å bekjempe syreskader på tenner

Bekjempe syreskader på tenner

Opplever du følsomme tenner etter et glass appelsinjuice? Du er ikke alene.

I en tid hvor inntaket av syrerike matvarer og drikker er stadig økende, blir syreskader et mer fremtredende problem som kan føre til tannerosjon, økt følsomhet, og til og med tap av tenner under alvorlige omstendigheter.

Vår artikkel kaster lys over nøkkelstrategier for å redusere risikoen for syreskader, med alt fra kostholdsendringer og forbedring av munnhygiene, til valg av de riktige tannpleieproduktene. Formålet med denne guiden er ikke bare å hjelpe deg med å håndtere allerede oppståtte skader, men også å tilby forebyggende råd for å sikre et sunt og varig smil fremover.

Hva er syreskader på tennene?

Syreskader på tenner kan forårsakes av ulike faktorer, som regelmessig inntak av mat og drikke med høyt innhold av syre, som sitrusfrukter, brus og vin. Syrer kan også komme fra magesyre ved sure oppstøt eller oppkast. Disse syrene bryter ned tannemaljen, som er det harde beskyttende laget på utsiden av tennene, og kan forårsake svekkelse og erosjon av tennene over tid.

Det er viktig å være klar over at dette ikke bare er et kosmetisk problem – syreskader kan føre til mer alvorlige tannproblemer, som karies og tannråte. Derfor er det viktig å ta grep for å bekjempe syreskader på et tidlig stadium.

Dette inkluderer å forstå hvilke matvarer og drikker som kan forårsake syreskader, samt å følge riktig munnhygiene og tannpleierutiner.

Hva forårsaker syreskader på tenner?

Kvinne som pusser tennene

Matvarer med høyt syreinnhold, som nevnt over, kan være en årsak til syreskader. Men også mat og drikke med lavt pH-nivå, som kaffe og te, kan bidra til erosjon av tannemaljen.

En annen faktor er hyppig inntak av sure godterier og drikke, spesielt for barn som har en tendens til å suge på sure godterier over lengre tid. Det er også verdt å nevne at sure matvarer og drikke bør unngås like før sengetid, da spyttproduksjonen reduseres når vi sover og kan føre til at syren blir værende lenger i munnen.

Effekten av syreskader på vår orale helse

Syreskader kan føre til tannerosjon og svekkelse av tannemaljen, noe som gjør tennene mer utsatt for karies og tannråte. Når emaljen er ødelagt, er det ingen naturlig måte å reparere den på, så det er viktig å ta grep for å redusere risikoen for syreskader.

I tillegg kan syreskader også føre til økt følsomhet i tennene, spesielt mot varme og kalde temperaturer. Dette kan påvirke evnen til å nyte mat og drikke, samt utføre daglige oppgaver som tannpuss og tanntråd.

Det er derfor viktig å ta problemer med syreskader på alvor og følge forebyggende tiltak for å sikre et sunt og sterkt smil.

Endringer i kostholdet for å forebygge syreskader

En av de beste måtene å bekjempe syreskader på er å gjøre endringer i kostholdet ditt. Det handler ikke bare om å begrense inntaket av mat og drikke med høyt syreinnhold, men også om å inkludere mer tannvennlige alternativer.

Prøv å velge matvarer og drikke med lavere pH-nivå, som vann og melk, for å redusere erosjon av tannemaljen. Du kan også prøve å spise syreholdig mat i kombinasjon med andre matvarer for å minimere effekten på tennene dine.

Det er også viktig å unngå sure godterier og drikke mellom måltider, da dette kan forlenge eksponeringen av tennene for syre. Husk å skylle munnen med vann etter inntak av syreholdig mat eller drikke, og vent en time før du pusser tennene for å gi spyttet tid til å nøytralisere syren.

Unngå syreholdige matvarer og drikker før sengetid

Inntak av sure matvarer og drikke like før sengetid føre til økt risiko for syreskader på tennene. Derfor er det viktig å unngå disse typene mat og drikke før du legger deg.

Hvis du ønsker noe å spise eller drikke før sengetid, velg heller noe som er mer tannvennlig, som en banan eller et glass melk. Dette vil bidra til å redusere erosjon av tannemaljen og opprettholde god oral helse.

I tillegg bør du unngå å pusse tennene rett etter å ha spist eller drukket syreholdige ting. Dette kan faktisk føre til mer skade på emaljen, da den allerede er svekket av syren. Vent heller en time, og skyll munnen med vann før du pusser tennene for å beskytte dem mot syreskader.

Mat og drikke som beskytter tennene mot syreskader

Det er ikke bare å unngå syreholdige matvarer og drikke som kan hjelpe til med å beskytte tennene dine mot syreskader, men også inkludere mer tannvennlige alternativer i kostholdet ditt. Noen eksempler på dette er:

 • Ost: Inneholder kalsium og fosfat som bidrar til å styrke tennene.
 • Grønnsaker: Spesielt grønne bladgrønnsaker, som brokkoli og spinat, som er rike på mineraler som beskytter tannemaljen.
 • Yoghurt: Inneholder kalsium og probiotika som bidrar til å styrke tannemaljen og øke spyttproduksjonen.
 • Vann: Det beste valget for å skylle bort syrerestene fra munnen.

Det er viktig å ha et balansert kosthold som inkluderer disse matvarene for å sikre god oral helse og redusere risikoen for syreskader på tennene.

Forbedre din tannhygiene

Å pusse tennene regelmessig kan forebygge syreskader

En annen viktig strategi for å redusere risikoen for syreskader er å følge en god munnhygienerutine. Dette inkluderer regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd, samt besøke tannlegen jevnlig for profesjonell tannrengjøring og undersøkelse.

Det er også viktig å bruke en tannkrem som inneholder fluor for å styrke tannemaljen og beskytte mot karies. Fluor bidrar til å remineralisere emaljen, noe som kan hjelpe til med å reparere små skader forårsaket av syreskader.

Husk også å bruke en myk tannbørste og å pusse forsiktig, spesielt hvis du allerede har tegn på syreskader. For hard børsting kan føre til ytterligere slitasje på emaljen.

Ved å følge disse tipsene og være oppmerksom på hva du spiser og drikker, kan du redusere risikoen for syreskader og opprettholde et sunt og sterkt smil. Endringer i kostholdet kombinert med god munnhygiene vil bidra til å beskytte tennene dine og bevare dem friske og sterke. Ikke vent til syreskader blir et alvorlig problem – ta grep nå for å sikre god oral helse i fremtiden.

Riktig børsteteknikk mot syreskader

Her er noen tips for å følge riktig børsteteknikk for å beskytte tennene dine mot syreskader:

 • Velg en myk tannbørste: Unngå å bruke en medium eller hard tannbørste, da dette kan føre til mer slitasje på emaljen. Velg heller en myk børste for å skånsomt rense tennene.
 • Bruk en vinklet børsteteknikk: Hold tannbørsten i en 45 graders vinkel mot tannkjøttlinjen og puss forsiktig i små sirkulære bevegelser. Dette vil bidra til å unngå å pusse for hardt.
 • Unngå å skrubbe tennene: Ikke bruk for mye press og skrubbing når du pusser, da dette kan føre til slitasje på emaljen og irritasjon i tannkjøttet. Vær forsiktig og la børsten gjøre jobben sin.

Husk å også bruke en tannkrem med fluor og skyll munnen med vann etter måltider for å beskytte tennene mot syreskader.

Viktigheten av fluortannkrem og munnskyll

En av de mest effektive måtene å beskytte tennene mot syreskader på er å bruke en tannkrem med fluor og skyll munnen med vann etter måltider. Fluor bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte mot karies.

Det er også lurt å bruke en munnskyll med fluor. Munnskyllevannet vil bidra til å remineralisere emaljen og beskytte mot syreskader. Unngå munnskyll med alkohol, da det kan gjøre munnen tørr.

Husk å ikke skyll munnen med vann rett etter å ha brukt munnskyllevannet, da dette kan redusere effekten av fluor. Vent minst 30 minutter før du drikker eller spiser noe for å sikre maksimal beskyttelse mot syreskader.

Ved å følge disse trinnene og være oppmerksom på kostholdet ditt og munnhygienerutinene dine, kan du redusere risikoen for syreskader og bevare et sunt smil gjennom hele livet. Det er aldri for sent å begynne å ta vare på tennene dine, så ikke vent til problemene oppstår før du tar grep.

Viktigheten av regelmesig tannlegebesøk

Selv om du følger en god munnhygienerutine og er oppmerksom på hva du spiser og drikker, er det viktig å besøke tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og undersøkelse. Tannlegen kan oppdage eventuelle tidlige tegn på syreskader og gi råd om hvordan du kan forbedre tannhelsen din.

I tillegg til å sjekke tennene dine, vil tannlegen også kunne skille mellom naturlig slitasje og skader forårsaket av syrer, og gi deg den nødvendige behandlingen. Dette kan inkludere beskyttende tannbelegg eller fyllinger for å reparere skader og styrke emaljen.

Ikke vent til du har smerter eller synlige tegn på syreskader før du besøker tannlegen. Regelmessige besøk vil bidra til å opprettholde god oral helse og forhindre alvorlige tannproblemer i fremtiden. Husk å følge anbefalt intervall for tannlegebesøk, vanligvis hver sjette måned, med mindre tannlegen din anbefaler noe annet.

Tidlig oppdagelse og behandling av syreskader

Tidlig oppdagelse og behandling av syreskader er avgjørende for å bevare god oral helse. Dette gjelder spesielt hvis du allerede har tegn på syreskader, som følsomme tenner, misfarging eller tannskader. Ved å besøke tannlegen regelmessig, kan eventuelle skader identifiseres og behandles før de utvikler seg til alvorlige problemer.

I tillegg er det viktig å følge en god munnhygienerutine og spise et balansert kosthold som inkluderer matvarer som bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte mot syreskader. Ved å være oppmerksom på tennene dine og ta nødvendige grep for å beskytte dem, kan du unngå ubehagelige og potensielt kostbare behandlinger i fremtiden.

Husk at tannhelsen din ikke bare handler om å ha et pent smil, men også om å opprettholde generell helse og velvære.

Profesjonell rengjøring og fluorbehandling

Profesjonell rengjøring og fluorbehandling er essensielt for å forebygge syreskader på tennene, som ofte skyldes inntak av sure drikker og syreholdig mat og drikke.

Disse stoffene kan forårsake erosjon og hull i tennene, samt ising i tennene ved kontakt med kalde eller varme substanser. Ved regelmessige besøk til tannlegen for en omfattende behandling, kan tidlige tegn på syreskader identifiseres og behandles.

Fluorbehandling styrker tannemaljen og reduserer risikoen for hull i tennene, mens profesjonell rengjøring fjerner plakk og bakteriebelegg som ikke går bort med vanlig tannpuss.

Bruk av tannpleieprodukter designet for syreskader

Det finnes også spesielle tannpleieprodukter designet for å beskytte mot og reparere syreskader. Disse inkluderer tannkremer, munnskyllevann og tyggegummi som inneholder høye nivåer av fluor og kalsium, samt natrium bikarbonat som kan bidra til å redusere surheten i munnen.

Det kan være lurt å bytte ut din vanlige tannkrem med en spesialisert variant for å forsterke emaljen og beskytte mot syreskader. En annen god idé er å bruke et fluorholdig munnskyllevann etter måltider, spesielt hvis du har spist eller drukket noe som er surt. Tyggegummi kan også bidra til å stimulere spyttproduksjonen og redusere syrenivået i munnen.

Husk å alltid følge anbefalt dosering og konsultere tannlegen din hvis du har spørsmål eller bekymringer. Sammen kan dere finne de beste produktene for å beskytte tennene dine mot syreskader og opprettholde god oral helse.

Anbefalte produkter for å styrke emaljen og beskytte mot syreskader

Tannhelseprodukter som inneholder fluor og kalsium er ideelle for å styrke tannemaljen og beskytte mot syreskader. Noen anbefalte produkter inkluderer Colgate Sensitive Pro-Relief tannkrem, Sensodyne Pronamel munnskyllevann og Trident Xtra Care tyggegummi.

Disse produktene er spesielt designet for å bekjempe syreskader og beskytte tennene dine mot karies. Ved å inkludere disse i din daglige munnhygienerutine, kan du bidra til å opprettholde sterke og sunne tenner.

Husk også å følge en balansert diett som inkluderer kalsiumrike matvarer, som melk, ost og grønne grønnsaker, for å styrke tennene fra innsiden. Sammen med regelmessig tannlegebesøk og god munnhygiene, vil disse produktene bidra til å beskytte tennene dine mot syreskader og bevare et sunt smil gjennom hele livet.

Beskytt tennene under og etter måltider

Barn som drikker et glass vann

For å beskytte tennene mot syreskader er det viktig å ta noen forholdsregler under og etter måltider. Unngå å pusse tennene umiddelbart etter at du har spist eller drukket noe surt, da dette kan føre til ytterligere skade på den myke emaljen.

I stedet kan du drikke et glass vann eller tygge sukkerfri tyggegummi for å hjelpe med å nøytralisere syren i munnen. Det kan også være lurt å vente minst 30 minutter før du pusser tennene for å la spyttet nøytralisere syren og remineralisere emaljen.

Husk også å alltid skylle munnen med vann etter å ha spist eller drukket noe surt, og unngå å svelge det direkte. Dette vil bidra til å redusere sure rester i munnen og beskytte tennene dine mot syreskader. Sammen med andre forebyggende tiltak kan disse enkle tipsene bidra til å opprettholde sterke og sunne tenner, fri for syreskader.

Tygg sukkerfri tyggegummi for å nøytralisere syrer og stimulere ppyttproduksjonen

Å tygge sukkerfri tyggegummi etter måltider kan være en rask og effektiv måte å beskytte tennene mot syreskader. Tyggis med xylitol eller natrium bikarbonat kan bidra til å nøytralisere syren i munnen og stimulere spyttproduksjonen, noe som er viktig for å opprettholde en balansert pH-verdi.

Spyttet fungerer som en naturlig forsvarsmekanisme mot syrer og bidrar til å remineralisere emaljen. Ved å tygge tyggis etter måltider, kan du hjelpe kroppen din med å nøytralisere syren og beskytte tennene dine mot skade. Husk å velge sukkerfri tyggis for å unngå ytterligere skade på tennene.

Ta med en pakke sukkerfri tyggegummi i vesken eller på jobb for å ha det tilgjengelig etter måltider. Sammen med andre forebyggende tiltak kan dette bidra til å beskytte tennene dine mot syreskader og opprettholde god oral helse.

Spørsmål og svar

 • Hva er de vanligste årsakene til syreskader på tennene?
  De vanligste årsakene til syreskader inkluderer inntak av syreholdige matvarer og drikker som brus, sitrusfrukter og vin. Langvarig eksponering for disse syrene kan erodere tannemaljen, noe som fører til syreskader.
 • Hvordan kan jeg forbedre min munnhygiene for å forebygge syreskader?
  For å forbedre munnhygiene og forebygge syreskader, er det viktig å bruke fluortannkrem, børste tennene minst to ganger daglig med riktig teknikk, og syreskader tenner bruke munnskyll som er designet for å styrke tannemaljen. Det er også viktig å bruke tanntråd regelmessig for å fjerne plakk mellom tennene.
 • Er det nødvendig å gå til tannlegen regelmessig hvis jeg er bekymret for syreskader?
  Ja, regelmessige tannlegebesøk er essensielle for å oppdage og behandle syreskader tidlig. Tannlegen kan tilby profesjonell rengjøring, fluorbehandling, og gi råd om hvordan du best kan beskytte tennene dine mot syreskader.
 • Kan syreskader repareres, eller er de permanente?
  I de tidlige stadiene kan syreskader ofte reverseres med riktig tannpleie og behandlinger som fluorbehandling for å hjelpe med å remineralisere tannemaljen. I mer alvorlige tilfeller kan det forebyggende behandling være nødvendig med restaurerende tannbehandling, som fyllinger eller kroner, for å reparere skaden. Det er derfor viktig å forebygge syreskader og behandle dem tidlig.

Sliter du med syreskader?

Bestill en tannundersøkelse i dag, så hjelper vi deg med råd og behandlingsplan. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise