Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 effektive metoder for å overvinne tannlegeskrekk

Overvinn tannlegeskrekk ved å lese våre tips: kommunikasjon, avslapningsteknikker, valg av spesialist, konsultasjon, tilrettelegging, samt kontroll og mestring.

Tannlegeskrekk er en vanlig tilstand som påvirker mange. Det kan være forårsaket av tidligere dårlige opplevelser, frykt for smerte eller generell angst for tannleger og tannbehandling. Uansett årsak, kan det føre til alvorlige tannproblemer hvis den ikke håndteres på riktig måte.

Her er fem effektive metoder som kan hjelpe deg med å overvinne din frykt og få en bedre tannhelse.

1. Kommuniser med tannlegen din

Det viktigste skrittet for å overvinne frykten er å kommunisere med tannlegen din og fortelle dem om dine bekymringer. En god tannlege vil forstå og respektere dine behov, og de vil jobbe sammen med deg for å finne en løsning som fungerer best for deg. Å ha en åpen dialog med tannlegen din kan bidra til å redusere frykten din og gjøre tannbehandlingen mer behagelig.

2. Prøv avslapningsteknikker

Avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon eller musikk kan hjelpe deg med å roe nervene før og under tannbehandling. Disse teknikkene kan bidra til å redusere angst og smerte under prosedyrer, og gjøre det lettere for deg å takle tannbehandling.

3. Velg en tannlege som spesialiserer seg på angstbehandling

Mange tannleger har spesialisert seg på å behandle pasienter som lider av tannlegeskrekk. De er trent i å håndtere frykt og kan tilby ulike behandlingsalternativer som sedasjon eller lystgass for å hjelpe deg med å føle deg mer avslappet under behandling.

Hos Eiksmarka Tannlegesenter tar vi odontofobi seriøst og har tannleger som er spesielt egnet for å behandle pasienter som sliter med dette.

4. Start med en konsultasjon

En konsultasjon med tannlegen din kan være en god måte å bli kjent med dem og deres praksis på. Dette gir deg muligheten til å diskutere dine bekymringer og forventninger, samt få en bedre forståelse av hva som vil skje under tannbehandlingen. Å starte med en konsultasjon kan bidra til å bygge tillit og redusere angst.

Vi tilbyr gratis konsultasjon for deg med angst for tannbehandling. Les mer om tannlegeskrekk her.

5. Ta kontroll over situasjonen

Å føle seg hjelpeløs eller utleveret under tannbehandling kan forverre opplevelsen. Prøv å ta kontroll over situasjonen ved å be tannlegen om å informere deg om hva de gjør under prosedyren, eller ta pauser når du trenger det. Dette kan bidra til å gi deg en følelse av kontroll og redusere frykt.

Det er viktig å huske at dette kan overvinnes. Ved å følge disse effektive metodene og arbeide sammen med tannlegen din, kan du få en bedre forståelse av behandlingen og oppleve kontroll og mestring.

Hva tannlegen kan gjøre for deg

Bilde av en tannklinikk designet for å dempe angst med beroligende dekor

Å håndtere angst under tannbehandling kan være utfordrende, men det finnes ulike strategier og tiltak som kan hjelpe deg med å håndtere din odontofobi. En av de mest brukte tiltakene er bruk av sedasjon eller lystgass, der en person får beroligende medikamenter for å føle seg mer avslappet og rolig under tannbehandling. Dette kan hjelpe deg med å takle angstsymptomer og gjøre tannbehandlingen mer behagelig.

Avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon og musikk kan også bidra til å roe nervene og går videre redusere angst. Dette kan være spesielt nyttig for personer som ikke ønsker å bruke sedasjon eller lystgass.

En annen strategi er gradvis eksponering, der en person gradvis utsettes for tannlegen og tannbehandling for å bygge tillit og redusere frykt. Dette kan gjøres ved å starte med en konsultasjon, deretter en rengjøring, og til slutt mer omfattende behandling.

I tillegg kan det være nyttig å ta med en støtteperson til timene, som kan hjelpe deg med å føle deg trygg og rolig. Det er også viktig å huske på at det er helt normalt å være engstelig for å gå til tannlegen, og at du ikke er alene om å takle denne frykten.

Andre tips

Bilde viser tips for å overvinne tannlegeskrekk selve behandlingen

I tillegg til de ovennevnte strategiene, er det noen effektive tips som kan hjelpe deg. For det første bør du forsøke å identifisere hva som utløser din frykt, slik at du og tannlegen din kan jobbe sammen om å finne en løsning som fungerer best for deg.

Det er også viktig å huske på at tannbehandling har utviklet seg mye de siste årene, og at moderne tannbehandlinger er mindre smertefulle og mer effektive.

Til slutt er det viktig å huske på at du ikke bør unngå tannbehandling på grunn av din odontofobi. Å ta vare på tennene dine er avgjørende for en god generell helse, og å håndtere angsten kan hjelpe deg med å oppnå dette.

En vakker og beroligende tannklinikk hvor en tannlege snakker med en avslappet pasient våre tannleger oppleve kontroll og mestring

Spørsmål og svar

 • Hva er tannlegeskrekk og hvordan påvirker det personer?
  Det er en alvorlig frykt for å gå til tannlegen som kan føre til at man unngår tannbehandling helt. Dette kan ha betydelige konsekvenser for både oral og generell helse.
 • Hvor mange lider av tannlegeskrekk i Norge?
  Undersøkelser viser at en betydelig del av den voksne befolkningen i Norge opplever en viss grad av angst for tannbehandling, men en mindre prosentandel har alvorlig lidelse.
 • Hvordan kan tannleger hjelpe pasienter?
  Tannleger kan tilby beroligende teknikker, samtaleterapi for å håndtere angst, og i noen tilfeller sedasjon, narkose eller andre beroligende medikamenter under behandlingen for å gjøre opplevelsen mindre stressende.
 • Hva er første steget for å håndtere tannlegeskrekk?
  Det første steget er å anerkjenne frykten og ta kontakt med en tannlege som er erfaren i å håndtere pasienter med tannlegeskrekk. En god tannlege vil ta seg god tid til å diskutere dine bekymringer og tilpasse behandlingen etter dine behov.
 • Kan tannlegeskrekk behandles psykologisk?
  Ja, psykologiske behandlinger som kognitiv atferdsterapi har vist seg å være effektive i å redusere frykt ved å hjelpe pasienter å utvikle kontroll og mestring over sin angst.
 • Hvordan forbereder tannleger seg på å behandle pasienter som lider av tannlegeskrekk?
  Tannleger som spesialiserer seg på pasienter med odontofobi tar ofte i bruk spesielle metoder som gradvis eksponering for tannbehandling og detaljert forklaring av hver del av behandlingsprosessen for å redusere angst.
 • Hva kan man gjøre selv?
  Å arbeide med pusteøvelser og avslapningsteknikker kan hjelpe. Det er også nyttig å ha med en venn eller et familiemedlem til tannlegebesøket for støtte.
 • Hva skal man gjøre dersom man føler smerte under tannbehandlingen på grunn av frykt?
  Det er viktig å kommunisere åpent med tannlegen om enhver smerte eller ubehag. Tannleger kan justere behandlingen eller tilby mer bedøvelse for å sikre at du er komfortabel under hele prosessen.
 • Kan barn utvikle tannlegeskrekk, og hvordan kan foreldre hjelpe?
  Barn kan også utvikle tannlegeskrekk. Foreldre kan hjelpe ved å snakke positivt om tannlegen og sørge for at de tidlige tannlegebesøkene er så behagelige som mulig.

Gjør du eller kjenner du noen som lider av tannlegeskrekk?

Våre tannleger har lang erfaring med å behandle pasienter med odontofobi. Ta kontakt hvis du har behov for tilrettelegging. Vi tilbyr gratis konsultasjoner. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise