Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 effektive løsninger for nedslitte tenner

Oppdag 5 effektive løsninger for nedslitte tenner. Fra tannrestaurering til forebygging, få råd og behandling for å gjenopprette din tannhelse og selvtillit.

Nedslitte tenner er et vanlig problem som kan påvirke både utseendet og funksjonen til tennene dine. Det kan føre til en rekke problemer, inkludert tannskader, økt risiko for karies og tannkjøttssykdommer. Heldigvis finnes det effektive løsninger for å håndtere nedslitte tenner og gjenopprette tannhelsen din.

En av de mest effektive løsningene er å få utført en tannrestaurering. Dette kan gjøres ved hjelp av fyllinger, kroner eller broer, avhengig av alvorlighetsgraden av tannslitasjen. Tannrestaurering kan også kombineres med bruk av tannbeskyttere eller bittputer for å forhindre ytterligere slitasje på tennene.

En annen løsning er å endre vaner som kan føre til nedslitte tenner, som for eksempel å unngå å tygge på harde gjenstander eller tanngnissing. Tannleger kan også anbefale bruk av spesielle tannpastaer og munnskyllevæsker som hjelper til med å styrke tannemaljen.

I tillegg kan regelmessig tannrengjøring og profesjonell tannpleie bidra til å forebygge ytterligere slitasje på tennene. Tannleger kan også ta i bruk avansert teknologi som laserbehandling for å reparere og styrke skadede tenner.

Behandlingsmuligheter for nedslitte tenner

Viser behandlingsalternativer for nedslitte tenner i en tannlegekontor

Når det gjelder behandling av nedslitte tenner, er det viktig å finne den beste løsningen for hver enkelt pasient. Tannleger vil først undersøke tennene og vurdere graden av slitasje før de anbefaler en bestemt behandlingsmetode.

I tillegg til tannrestaurering, kan pasienter med alvorlig tannslitasje ha nytte av ortodontisk behandling. Dette innebærer bruk av tradisjonell eller usynlig tannregulering for å korrigere bittet og forhindre ytterligere slitasje på tennene.

For de som lider av tannkjøttproblemer forårsaket av nedslitte tenner, kan behandling som rotplaning og tannrenseprosedyrer være nødvendig for å fjerne bakterier og plakk fra tannkjøttet.

Viktigst av alt er det å opprettholde en god munnhygiene og å unngå dårlige vaner som kan føre til tannslitasje. Sørg for å følge anbefalte retningslinjer fra tannlegen din, og ikke nøl med å søke profesjonell hjelp hvis du opplever symptomer på slitasje.

Forebygging

Moderne tannklinikk med avansert utstyr for forebygging av tannslitasje lengre tid

Forebygging er alltid bedre enn å behandle et problem. Det finnes flere enkle tiltak du kan ta for å unngå videre slitasje på tennene dine.

Unngå å tygge på isbiter, negler eller andre harde gjenstander som kan forårsake skade på tennene. Dette gjelder også tyggegummi med sukker og drikker med høyt syreinnhold, da disse kan svekke tannemaljen.

Hvis du lider av et dårlig bitt eller gnisser tennene dine om natten, kan det være lurt å bruke en spesialtilpasset bittskinne eller munnvakt for å beskytte tennene dine.

Sørg også for å følge en god munnhygiene rutine med regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd. Besøk tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og undersøkelse av tennene dine.

Ved å følge disse forebyggende tiltakene, kan du bidra til å bevare en sunn og sterk tannhelse og forhindre ytterligere slitasje. Det er viktig å ta vare på tennene våre, da det ikke bare påvirker utseendet vårt, men også vår generelle helse.

Tegn på tannslitasje

Bilde som viser tidlige tegn på tannslitasje hos tannlegen

Symptomer inkluderer:

 1. Tannfølsomhet: Økt følsomhet for varme, kalde, søte eller sure matvarer og drikker.
 2. Smerte eller ubehag: Smerte ved tygging eller ved kontakt med visse matvarer.
 3. Glatte eller flate tenner: Tannens overflate blir jevn og glatt.
 4. Gjennomsiktige eller tynne kanter: Spesielt på fortennene.
 5. Endret tannform: Tenner kan se kortere eller flatere ut.
 6. Misfarging: Gule eller brune flekker på tennene.
 7. Sprekker og skader: Tenner som lett sprekker eller får små hakk.
 8. Slitasje på fyllinger: Gamle fyllinger kan bli slitte eller falle ut.
 9. Tannkjøttproblemer: Tannkjøttet kan trekke seg tilbake, eksponere mer av tannen.
 10. Kjevesmerter: Smerte i kjeven på grunn av endret bittmønster.

Behandling av problemet

Her er fem effektive løsninger for å behandle nedslitte tenner, noe som kan være et resultat av syreskader, tanngnissing eller annen form for tannslitasje:

 1. Beskyttelse mot videre slitasje: Hvis tanngnissing (bruxisme) er en faktor, kan tannlegen anbefale bruk av bittskinne om natten for å beskytte tennene mot videre slitasje. Bittskinnen hjelper til med å redusere spenninger og hindrer tennene i å gni mot hverandre.
 2. Restaurerende behandlinger: For alvorlig nedslitte tenner kan tannlegen foreslå å bygge opp igjen tennene med komposittfyllinger eller tannkroner. Dette gir ikke bare tilbake tennenes opprinnelige form og funksjon, men beskytter også tannens indre strukturer.
 3. Reparasjon av emaljen: Ved milde til moderate skader kan fluorskyllinger eller applikasjoner hjelpe med å styrke emaljen og redusere sensitivitet. Dette er spesielt viktig hvis syreskader har bidratt til tannslitasjen.
 4. Kostholdsjusteringer: Å unngå mat og drikke som er høye i syre, som sitrusfrukter eller kullsyreholdige drikker, kan redusere risikoen for ytterligere erodering av tennene. Skylling med vann etter inntak av sure matvarer kan også hjelpe med å nøytralisere syreinnholdet i munnen.
 5. Stresshåndtering: Siden stress ofte kan føre til tanngnissing, kan teknikker for stresshåndtering eller rådgiving være effektivt for å redusere eller eliminere ubevisst gnissing, spesielt om natten.

Det er viktig å konsultere en tannlege for å få riktig vurdering og behandling basert på spesifikke behov og årsaken til tannslitasjen. Tidlig intervensjon kan hindre videre skade og opprettholde god munnhelse.

Spørsmål og svar

 • Hva er tanngnissing og hvilke symptomer er vanlige?
  Tanngnissing, også kjent som bruxisme, er en tilstand hvor man gnisser eller klemmer tennene sammen, ofte ubevisst. Vanlige symptomer inkluderer slitasje på tennene, hodepine, kjevesmerter og ømhet i ansiktsmuskulaturen, spesielt om morgenen.
 • Hva forårsaker tanngnissing?
  Årsakene til tanngnissing kan være mange, inkludert stress, angst, søvnforstyrrelser som søvnapné, unormal bittstilling, eller vaner utviklet i barndommen. Noen medisinske tilstander og visse typer medikamenter kan også føre til bruxisme.
 • Hvordan kan tanngnissing påvirke tennene på lang sikt?
  Langvarig tanngnissing kan føre til alvorlig tannslitasje, som igjen kan resultere i økt tannfølsomhet, skadet emalje, og i noen tilfeller, brukne tenner eller tannkjøttskader. Det kan også føre til varige forandringer i tannstillingen og kjeveleddsproblemer.
 • Hvilke behandlingsmuligheter finnes for tanngnissing?
  Behandling av tanngnissing kan variere basert på årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Bruk av bittskinne om natten for å beskytte tennene er vanlig. Behandling kan også inkludere stresshåndteringsteknikker, endringer i livsstil, og i noen tilfeller, justering av bittet eller ortodontisk behandling.
 • Kan tanngnissing behandles effektivt hjemme?
  Selv om noen hjemmebehandlinger kan redusere symptomer eller beskytte mot ytterligere skader, som å bruke en over-the-counter bittskinne eller praktisere avslapningsteknikker før sengetid, er det viktig å konsultere en tannlege for en grundig vurdering og tilpasset behandling hvis man mistenker alvorlig bruxisme.
 • Hva er syreskader, og hvordan påvirker de tennene?
  Syreskader, også kjent som tannerosjon, er en form for tannskade der tannemaljen gradvis brytes ned på grunn av eksponering for syre. Dette kan skje ved direkte kontakt med sure matvarer og drikker som sitrusfrukter, brus og saft, eller gjennom indirekte kilder som sure oppstøt fra magen. Tannemaljen blir mykere og slites ned, noe som kan føre til økt følsomhet og endringer i tannens utseende.
 • Hvilke forebyggende tiltak kan man ta for å unngå syreskader på tennene?
  For å forebygge syreskader er det viktig å redusere inntaket av sure matvarer og drikker. Når du konsumerer syreholdige produkter, kan det hjelpe å drikke gjennom et sugerør for å minimere kontakt med tennene. Det anbefales også å vente minst 30 minutter med å pusse tennene etter å ha inntatt syreholdig mat eller drikke, da dette gir spyttet tid til å nøytralisere syren og remineralisere tannemaljen. Regelmessige tannlegebesøk for å få råd tilpasset ditt spesifikke behov kan også være effektive i forebyggingen av syreskader.
 • Hvordan behandler man syreskader på tennene?
  Behandling av syreskader fokuserer på å reparere skadene og forebygge ytterligere erosjon. Dette kan inkludere bruk av spesialiserte tannkremer som styrker tannemaljen eller fluorskyllinger som bidrar til remineralisering. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med tannrestaureringer som fyllinger, kroner eller fasader for å gjenopprette tannens form og funksjon. Det er viktig å konsultere med en tannlege for å få en behandlingsplan som er skreddersydd til graden av skade og de spesifikke årsakene bak syreskadene.

Sliter du med tannslitasje?

Vi kan hjelpe deg. Bestill en tannundersøkelse i dag. Du vil få god veiledning, tips og behandlingsforslag.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise