Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 effektive strategier mot syreskader på tenner

Effektive strategier for å bekjempe syreskader på tenner. Reduser sure matvarer, bruk fluortannkrem og oppretthold god munnhygiene. Beskytt tennene dine i dag!

Syreskader på tenner er et vanlig problem som oppstår når tannemaljen blir svekket av syreangrep. Det kan være forårsaket av et høyt inntak av sure matvarer og drikke, mangel på god oral hygiene eller syre fra magesekken ved tilstander som gastroøsofageal refluks sykdom og sure oppstøt.

Det er viktig å identifisere og behandle syreskader på tennene så tidlig som mulig for å unngå alvorlige konsekvenser som karies, tannråte og tap av tannsubstans. 

Forebyggende tiltak mot syreskader på tenner

Forebyggende tiltak mot syreskader, inkluderer tannpleieprodukter og sure matvarer

Syreskader på tenner kan være forårsaket av et høyt inntak av sure drikker og matvarer. Disse syreangrepene svekker tannemaljen og kan føre til alvorlige tannproblemer hvis de ikke behandles raskt. Her er noen forebyggende tiltak du kan ta for å redusere risikoen fra sure drikker og matvarer:

 1. Drikk vann etter å ha spist eller drukket noe surt: Dette hjelper til med å skylle bort rester av syre og balansere pH-verdien i munnen.
 2. Unngå å svelge sure drikker: Hvis du ikke klarer å begrense inntaket av sure drikker, prøv å skylle munnen med vann og spytt det ut istedenfor å svelge det.
 3. Bruk sugerør: Når du drikker sure drikker, kan sugerør bidra til å redusere direkte kontakt med tennene.
 4. Skyll munnen etter oppkast: Hvis du lider av gastroøsofageal refluks sykdom eller av andre grunner får sure oppstøt, bør du skylle munnen grundig med vann etter oppkast for å fjerne syren fra magesekken.

Ved å følge disse forebyggende tiltakene kan du redusere risikoen og beholde et sunt smil. Husk også å oppsøke tannlege regelmessig for å kontrollere tennene dine og behandle eventuelle skader i tide. Det er også viktig å huske på at god oral hygiene er en forutsetning for sunne tenner, uansett hva slags mat og drikke du inntar.

Hvilken rolle munnhygienen har

Viser munnhygiene sin rolle i beskyttelse mot syreskader på tenner gode råd

En god munnhygiene spiller en viktig rolle i å beskytte tennene. Rester av mat og drikke som inneholder syre kan sitte fast på tennene og føre til at syren gradvis bryter ned tannemaljen. Dette skaper et ideelt miljø for utvikling av karies og tannråte. Derfor er det viktig å opprettholde en god munnhygiene for å fjerne syreholdige rester fra tennene regelmessig.

Dette inkluderer:

 • Børste tennene minst to ganger om dagen med fluortannkrem.
 • Bruke tanntråd eller interdentalbørster for å fjerne matrester mellom tennene.
 • Skyll munnen med vann etter måltider og surt inntak.
 • Begrens inntaket av sure drikker og matvarer.
 • Oppsøke regelmessig tannlegekontroll for profesjonell rengjøring og vurdering av tannhelsen din.

Ved å følge disse trinnene kan du opprettholde en god munnhygiene og beskytte tennene mot syreskader. Husk at forebygging er alltid bedre enn å måtte behandle alvorlige tannproblemer senere.

Effektive tiltak du kan gjøre hjemme

Bilde av hjemmetiltak for å redusere risiko for syreskader sitrusfrukter og sure drikker sur drikke

For å bekjempe syreskader på tennene effektivt, kan du implementere disse tre strategiene:

 1. Endre kostholdet: Unngå hyppig inntak av syreholdige matvarer og drikker som sitrusfrukter, tomater, sportsdrikker, brus, og vin. Disse kan erodere tannemaljen over tid. Hvis du spiser eller drikker syreholdige produkter, vent med å pusse tennene i minst 30 minutter for å la spyttet nøytralisere syren og beskytte tennene.
 2. Forbedre munnhygienen: Bruk en fluoridtannkrem for å styrke tannemaljen. Fluorid kan hjelpe med å remineralisere tennene og beskytte dem mot skader. Puss tennene minst to ganger daglig og bruk tanntråd for å fjerne matrester og plakk.
 3. Bruk av munnskyll: Overvei å inkludere et munnskyll med fluorid i din daglige munnpleierutine. Dette kan gi et ekstra lag av beskyttelse, spesielt for de som er ekstra utsatt for slik skade på grunn av kosthold eller medisinske tilstander.

Ved å følge disse strategiene kan du redusere risikoen for slitasje og opprettholde et sunt og sterkt smil.

Spørsmål og svar

 • Hva er syreskader på tennene, og hvordan oppstår det?
  Syreskader på tennene, også kjent som dental erosjon, oppstår når syre fra mat og drikke sliter på tannemaljen. Dette kan skje fra hyppig inntak av sure drikker som brus og juice, eller mat som sitrusfrukter.
 • Hvordan kan jeg se tegn på syreskader på tennene mine?
  Tegn på syreskader inkluderer misfarging av tennene, økt ising i tennene når du inntar kalde, varme eller søte drikker, og generelt mer følsomme tenner. Av og til kan tennene også se mer gjennomsiktige ut ved kantene.
 • Hvilke tiltak kan jeg ta for å forebygge syreskader på tennene?
  For å forebygge er det viktig å begrense inntaket av sur mat og drikke, bruke sugerør for å redusere kontakt med tennene, og skylle munnen med vann etter inntak av sure drikker og frukt.
 • Hva skal jeg gjøre hvis jeg allerede har fått skader?
  Hvis du har oppdaget syreskader på tennene dine, bør du kontakte en tannlege eller tannpleier for en vurdering. De kan anbefale behandling som kan innebære bruk av spesielle tannkremer eller fluorgel for å styrke tannemaljen.
 • Er det noen spesielle råd for å spise sitrusfrukter?
  Hvis du har skader, er det viktig å unngå overforbruk av sitrusfrukter. Du kan prøve å spise disse sammen med måltider fremfor alene, og husk å skylle munnen med vann etterpå for å nøytralisere syren.
 • Hvordan kan hyppig oppkast påvirke tennene mine?
  Hyppig oppkast eksponerer tennene for magesyre, som er meget skadelig for tannemaljen. Det er viktig sure oppstøt eller oppkast å skylle munnen med vann i ettertid, og unngå å pusse tennene rett etterpå fordi emaljen kan være myk og mer sårbar for slitasje. Sliter du med eller har hatt spiseforstyrrelser, kan tennene dine være påvirket. Besøk tannlege for vurderig.
 • Hvilken rolle spiller tannbørsten i forebygging
  Bruk myk tannbørste når du pusser. Vær forsiktig for å minimere slitasje på emaljen som allerede kan være svekket av syreskader. Unngå å pusse tennene umiddelbart etter inntak av sur mat eller drikke. Følg også god munnhygiene for å redusere risiko for hull i tennene.
 • Kan jeg drikke noe annet enn vann for å hjelpe?
  Mens vann er det beste valget for å skylle bort syrer, kan melk også være et godt alternativ fordi den er basisk og kan hjelpe med å nøytralisere syren i munnen.

Sliter du med syreskader på tennene?

Vi hjelper deg med råd og behandling. Bestill tannundersøkelse her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise