Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 smarte tips mot spenningshodepine

Er du lei av konstante spenningshodepiner som ødelegger dagen din? Du er ikke alene. Kjent for sin dvelende og ofte overveldende smerte, denne typen hodepine rammer millioner av mennesker hver dag, og gjør hverdagslige oppgaver til en kamp.

Målet vårt er å gi deg nyttige strategier som kan hjelpe deg med å redusere frekvensen og intensiteten av disse hodepinene, slik at du kan ta tilbake kontrollen over din egen velvære. Fra enkle livsstilsendringer til effektive avslapningsteknikker, vil du lære hvordan du kan lindre smerten og forbedre livskvaliteten din.

3 tips som kan hjelpe:

 1. Regelmessig fysisk aktivitet:
  En av de mest effektive måtene å bekjempe spenningshodepine på er regelmessig fysisk aktivitet. Trening kan bidra til å redusere muskelspenninger i nakke og skuldre, som ofte er en utløsende faktor for hodepine. Prøv lett til moderat intensitet øvelser som rask gange, svømming, eller yoga.
 2. Stresshåndteringsteknikker:
  Stress er en betydelig bidragsyter til spenningshodepiner. Å finne effektive måter å håndtere stress på kan derfor spille en stor rolle i forebyggingen. Teknikker som dyp pust, meditasjon, og progressiv muskelavslapning kan hjelpe deg med å senke stressnivået og redusere forekomsten av hodepiner.
 3. Optimalisere søvnvaner:
  Dårlig søvnkvalitet er en annen vanlig utløser. Sørg for å etablere en fast søvnplan, skape et behagelig sovemiljø, og unngå skjermbruk rett før sengetid. Å prioritere god søvnhygiene kan hjelpe i betydelig grad med å redusere antall hodepinedager.


Årsaker

Selv om de nøyaktige årsakene fortsatt er ukjente, har forskning identifisert en rekke faktorer som kan bidra til utviklingen av denne typen hodepine:

 • Muskelstramming i nakken og skuldrene
 • Stress og angst
 • Dårlig søvnkvalitet og søvnmønstre
 • Dehydrering
 • Øyeanstrengelse fra langvarig skjermbruk

For mange mennesker kan en kombinasjon av disse faktorene være årsaken til hyppige spenningshodepiner.


Andre årsaker

Det finnes også fysiske og nevrologiske årsaker:

 • Endringer i hjernens kjemiske balanse:
  Noen forskere tror at endringer i hjernens kjemiske balanse, spesielt serotonin og noradrenalin, kan spille en rolle i utviklingen av hodepine.
 • Nerveimpulser fra spente muskler:
  Muskelstramming, spesielt i nakken og skuldrene, kan sende smerteimpulser til hjernen og føre til hodepine.
 • Forstyrrelser i nervesystemet:
  Noen mennesker med spenningshodepine har rapportert å ha forstyrrelser i nervesystemet som kan påvirke smerteoppfatningen deres.
 • Genetikk:
  Noen studier har vist at det kan være en genetisk predisposisjon for å utvikle spenningshodepine, men dette er fortsatt et område som trenger mer forskning.


Symptomer og diagnostisering

Typiske symptomer på spenningshodepine inkluderer en konstant og dvelende smerte som ofte føles som et stramt bånd rundt hodet. Smerten kan også være ledsaget av ømhet i hodebunnen, nakken og skuldrene.

For å diagnostisere dette, vil legen din sannsynligvis stille deg en rekke spørsmål om dine symptomer og medisinske historie. Legen kan også utføre en fysisk undersøkelse for å utelukke andre mulige årsaker til hodepinen.


Livsstilsendringer for å bekjempe lidelsen

Det er mye som kan hjelpe mot spenningshodepine

For mange som sliter, kan enkle livsstilsendringer være nok til å redusere frekvensen og intensiteten av hodepinene. Noen nyttige tips inkluderer:

 • Riktig holdning:
  Sitt og stå med ryggen rett og skuldrene senket for å unngå muskelspenninger.
 • Regelmessig avslapning:
  Finn tid til å slappe av og gjøre noe du nyter hver dag, som lesing, meditasjon eller gå en tur.
 • Ergonomisk arbeidsmiljø:
  Sørg for at skrivebordet og stolen din er tilpasset deg, og ta hyppige pauser fra skjermbruk.
 • Hydrering:
  Drikk nok vann gjennom dagen for å unngå dehydrering.
 • Øvelser for nakke og skuldre:
  Utfør enkle øvelser for å løsne opp spente muskler i nakken og skuldrene.

Viktigheten av riktig Ergonomi

En viktig faktor som ofte overses når det gjelder spenningshodepine, er ergonomi. Det vil si hvordan vi bruker kroppen vår i ulike situasjoner og omgivelser. Dette gjelder typer hodepine spesielt på arbeidsplassen hvor mange mennesker tilbringer lange timer foran en dataskjerm.

Å ha et ergonomisk arbeidsmiljø kan bidra til å redusere belastningen på kroppen og forebygge muskelspenninger som kan føre til hodepine. Dette inkluderer en stol og skrivebord som er riktig justert, regelmessige pauser, og variert arbeidsstilling.

Det er også viktig å være bevisst på ergonomi i andre situasjoner, for eksempel når du bruker telefonen eller leser en bok.

Kosthold og hydrering

Et sunt og balansert kosthold kan også spille en rolle i å redusere forekomsten av spenninger. Å inkludere nok væske gjennom dagen kan bidra til å unngå dehydrering, som er en kjent utløser for hodepine. Det er også lurt å unngå matvarer som kan forverre hodepine, som alkohol, koffein og kunstige søtstoffer.

Snakk med legen din eller en ernæringsfysiolog for å få råd om et kosthold som kan bidra til å forebygge plager.


Fysisk aktivitet som løsning

Som nevnt tidligere, kan regelmessig fysisk aktivitet være en effektiv måte å redusere plager på. Dette skyldes at trening bidrar til å frigjøre endorfiner, kroppens naturlige smertestillende stoffer, og samtidig reduserer muskelspenninger.

Det er viktig å finne en type trening som passer for deg og å starte sakte for å unngå overbelastning. Å inkludere øvelser som fokuserer på nakke- og skuldermuskler kan være spesielt nyttig.

Husk å snakke med legen din før du begynner på et treningsprogram og følg deres råd for å unngå skade. Generelt sett kan regelmessig fysisk aktivitet bidra til å redusere stressnivået, forbedre søvnkvaliteten og øke følelsen av velvære.


Anbefalte øvelser

Personer som praktiserer yoga

Det finnes en rekke øvelser som kan hjelpe til med å lindre smerter i hodet og nakken, samt forebygge dem i fremtiden. Disse inkluderer:

 • Nakkebøyning:
  Stå med føttene skulderbredde fra hverandre og senk hodet ditt forsiktig mot brystet. Hold posisjonen i 5 sekunder og gjenta 5 ganger.
 • Skulderløft:
  Sitt eller stå med ryggen rett og løft skuldrene mot ørene. Senk deretter ned igjen og gjenta 10 ganger.
 • Nakke- og skulderruller:
  Rull forsiktig skuldrene fremover, opp og tilbake i en sirkelbevegelse. Gjenta 10 ganger i hver retning.

Disse øvelsene kan gjøres regelmessig gjennom dagen for å redusere muskelspenninger.


Søvnhygiene

En annen viktig faktor er søvnhygiene. Å ha en god søvnrutine og få tilstrekkelig med søvn kan bidra til å redusere stress og muskelspenninger, som kan føre til hodepine om morgenen.

Noen tips for å forbedre søvnhygienen inkluderer:

 • Ha en fast sengetid og våkentid:
  Prøv å gå til sengs og stå opp på samme tid hver dag.
 • Unngå skjermbruk før sengetid:
  Unngå å bruke elektroniske enheter som telefoner, datamaskiner og TV i minst en time før sengetid.
 • Unngå tunge måltider eller alkohol før sengetid:
  Dette kan forstyrre søvnmønsteret ditt.

Snakk med legen din hvis du har problemer med å sove, da de kan gi deg råd om hvordan du kan forbedre søvnen din.


Søvnvaners innvirkning

Det er viktig å merke seg at søvnproblemer og spenningshodepine ofte kan gå hånd i hånd. Dårlig søvnkvalitet kan føre til økte nivåer av stress, som igjen kan føre til muskelspenninger smerter og hodepine. På samme måte kan hyppige hodepine forstyrre søvnen og føre til mer stress.

Det er derfor viktig å ta tak i eventuelle søvnproblemer og jobbe med å forbedre søvnhygienen som en del av en helhetlig tilnærming til behandling av hodepine.


Når skal man søke profesjonell hjelp

Søk profesjonell hjelp

Mens enkle livsstilsendringer kan bidra til å lindre spenningshodepine, er det viktig å søke profesjonell hjelp hvis hodepinen blir kronisk eller svært alvorlig. Legen din kan hjelpe deg med å finne den beste behandlingsplanen for deg, som kan inkludere medisiner, fysioterapi eller andre former for terapi.

Du bør også søke hjelp hvis hodepinen din er ledsaget av andre symptomer som stiv nakke, kvalme eller sløret syn. Dette kan være tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand og bør undersøkes av en lege. Husk at hodepine kan også være et tegn på tannproblemer, så tannlegen din kan også sjekke om det er noe som må behandles i munnen din.

Husk at det er viktig å ta vare på din mentale og fysiske helse for å forebygge og håndtere hodepine. Ta regelmessige pauser, unngå stressende situasjoner og følg disse tipsene for å redusere forekomsten av hodepine.


Hva du kan forvente av behandling

Behandling kan være en utfordrende prosess, og det er ikke alltid at én metode fungerer for alle. Det kan ta litt tid å finne den rette kombinasjonen av behandlinger som fungerer for deg.

Du kan også bli bedt om å holde en dagbok over hodepinene dine for å identifisere utløsende faktorer og måle effektiviteten av behandlingen.

Husk å være tålmodig, samarbeide med legen din og gjøre endringer i livsstilen din for best mulig resultat. Ved å ta vare på deg selv og være bevisst på ergonomi, kosthold, fysisk aktivitet og søvnvaner, og besøke tannlegen for å sjekke om tennene er problemet, kan du redusere forekomsten av spenningshodepine og forbedre din generelle helse og velvære.


Spørsmål og svar

 • Hva er spenningshodepine?
  Spenningshodepine er den mest vanlige typen hodepine, karakterisert ved en følelse av stramming eller trykk rundt hodet. Det er ofte beskrevet som en konstant, ikke-pulserende smerte, som kan påvirke begge sider av hodet.
 • Hva forårsaker spenningshodepine?
  Årsakene er ikke fullstendig forstått, men vanlige triggere inkluderer stress, muskelspenning i nakke og skuldre, dårlig holdning, og øyestrammelse. Mangel på søvn eller uregelmessig søvn kan også bidra til utviklingen av hodepine.
 • Hvordan kan spenningshodepine behandles?
  Behandling av spenningshodepine kan inkludere reseptfrie smertestillende som ibuprofen eller paracetamol. Langsiktig, å håndtere stress, forbedre søvnvaner, og øvelser for å redusere muskelspenning kan være effektive metoder for å forebygge hodepine. Det er også lurt å gå til tannlegen for en undersøkelse, i tilfellet hodepinen er et resultat av tannproblemer.
 • Kan spenningshodepine forebygges?
  Ja, det er flere tiltak man kan ta for å forebygge spenningshodepine, inkludert regelmessig fysisk aktivitet, teknikker for stresshåndtering, god søvnhygiene, og å opprettholde god holdning. Å ta regelmessige pauser hvis du sitter lenge foran en skjerm, kan også hjelpe.
 • Når bør jeg oppsøke lege for spenningshodepine?
  Selv om spenningshodepine vanligvis ikke er et tegn på noe alvorlig, bør du oppsøke lege hvis hodepinen plutselig endrer karakter, blir mer intens, eller ikke forbedres med standard hjemmebehandlinger. Det er også viktig å konsultere en lege hvis hodepinen påvirker din daglige fungering eller er ledsaget av andre symptomer som synsforstyrrelser eller svakhet i musklene.


Lider du av hodepine?

Bestill en tannundersøkelse i dag, så hjelper vi deg med å identifisere om det er snakk om tann og munnhelse problemer. Hvis ikke, kan tannlegen henvise deg vidre til lege. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise