Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 enkle løsninger på ising i tennene

Oppdag enkle løsninger for ising i tennene! Fra spesialisert tannkrem til bedre tannhygiene og kostholdsjusteringer - lindring er innen rekkevidde.

Ising i tennene kan være både ubehagelig og hemmende, spesielt når du nyter kalde eller varme drikker, søtsaker, eller til og med under normale forhold. Heldigvis finnes det enkle løsninger som kan hjelpe deg å redusere eller eliminere tannsensitivitet. Her er tre effektive metoder:

1. Bruk tannkrem for sensitive tenner

 • Spesialisert tannkrem:
  Velg en tannkrem som er spesielt formulert for sensitive tenner. Disse tannkremene inneholder ingredienser som bidrar til å blokkere smertesignaler fra tannens overflate til nerven inni, noe som reduserer ising ved regelmessig bruk.


2. Forbedre din tannhygienerutine

 • Skånsom børsting:
  Bruk en myk tannbørste og vær forsiktig når du børster. Hard børsting kan slite ned tannemaljen og gjøre tennene mer sensitive.
 • Regelmessig bruk av tanntråd:
  Tanntråd bidrar til å fjerne plakk mellom tennene, som kan føre til tannråte og økt sensitivitet hvis det ikke fjernes.


3. Begrens inntaket av syreholdig mat og drikke

 • Reduser eksponeringen:
  Syreholdige matvarer og drikker, som sitrusfrukter, kaffe, og kullsyreholdige drikker, kan erodere tannemaljen over tid. Begrens inntaket av disse for å beskytte tennene mot ytterligere skade og ising.

Ved å implementere disse enkle løsningene i din daglige rutine, kan du betydelig redusere isingen i tennene og forbedre din generelle munnhelse. Husk også å besøke tannlegen regelmessig for sjekk og rengjøring, og diskuter din tannsensitivitet for å få tilpassede råd og behandlinger om nødvendig.


Forstå årsakene til ising i tennene

Mann med ising i tennene

Ising i tennene kan være en vanlig og ubehagelig tilstand for mange mennesker. Det oppstår når den beskyttende emaljen på tennene blir svekket eller skadet, noe som avdekker de sensitive nervene inni tannen. Det finnes flere årsaker til ising i tennene, inkludert:

 • Børsteteknikker som bidrar til slitasje på emaljen
 • Tannråte eller karies som forårsaker hull i tennene
 • Skadet tann eller fylling som eksponerer nerven
 • Tannkjøttproblemer som fører til eksponering av tannrøtter
 • Bruk av tannbleking eller andre produkter som inneholder sterke kjemikalier


Hva skaper sensitivitet?

Det er flere faktorer som kan føre til tannsensitivitet, inkludert genetikk, alder og livsstilsvaner. Noen mennesker kan ha naturlig sensitive tenner på grunn av tynnere emalje eller mer eksponerte nerveender. Eldre mennesker er også mer utsatt for ising i tennene på grunn av naturlig slitasje på emaljen over tid. Livsstilsvaner som å pusse tennene for hardt eller innta store mengder syreholdig mat og drikke kan også føre til sensitivitet.

Å være oppmerksom på disse faktorene og ta nødvendige forholdsregler, som å bruke spesielle tannkremer og tilpasse børsteteknikker, kan bidra til å redusere risikoen for tannsensitivitet.

Faktorer som øker risikoen for ising i tennene

Faktorer som øker risikoen for ising i tennene kan variere, men et vanlig symptom oppstår når tannkjøttet trekker seg tilbake og eksponerer tannroten.

Dette kan forårsake smerte når man spiser varm mat eller utsettes for kald luft. Ising i tennene oppleves ofte som en skarp, plutselig smerte som kan være både ubehagelig og forstyrrende.

Grunnleggende munnhygienepraksiser, som å pusse tennene regelmessig med en myk tannbørste og bruke tannkrem designet for følsomme tenner, kan hjelpe med å redusere isingen.

Mat og drikke som påvirker tannsensitivitet

Mat og drikke kan ha en stor innvirkning på tannhelsen vår, spesielt når det gjelder følsomme tenner. Sure matvarer og drikke kan forårsake erosjon av emaljen og føre til økt sensitivitet, mens varmt og kaldt kan utløse ubehag for personer med sensitive tenner. Det er derfor viktig å være oppmerksom på hva vi spiser og drikker, og begrense inntaket av sure eller varme/kalde matvarer.

Noen eksempler på mat og drikke som kan øke risikoen for ising i tennene inkluderer sitrusfrukter, brus, juice, kaffe og te. Det er også viktig å være oppmerksom på hvordan du inntar disse matvarene, for eksempel ved å bruke sugerør eller skylle munnen med vann etterpå.

Profesjonelle behandlingsalternativer for tannsensitivitet

For personer som opplever vedvarende og alvorlig tannsensitivitet, kan det være lurt å søke profesjonell behandling hos tannlegen. Her er noen av de vanligste behandlingsalternativene:

 • Fluorbehandlinger:
  Tannlegen kan påføre en høy konsentrasjon av fluor på tennene for å styrke emaljen og redusere sensitiviteten.
 • Tannfyllinger:
  Hvis ising i tennene skyldes et hull eller skade på tannen, kan tannlegen fylle hullet for å lindre ubehaget.
 • Rotkanalbehandling:
  Hvis isingen skyldes en infeksjon eller skade på nerven inne i tannen, kan rotkanalbehandling være nødvendig for å redusere smerte og sensitivitet.
 • Tannbeskyttelse:
  For personer som har ising i tennene på grunn av tanngnissing om natten, kan tannlegen lage en spesialtilpasset bittskinne for å beskytte tennene og redusere ubehag.


Når skal man oppsøke tannlege for ising?

Mens det å ha litt ising i tennene av og til kan være normalt, bør man oppsøke tannlege dersom isingen blir vedvarende eller alvorlig. Dette kan indikere et underliggende problem som krever profesjonell behandling.

I tillegg bør man oppsøke tannlege dersom isingen plutselig blir merkbar, selv om den ikke er vedvarende. Dette kan være et tegn på et nytt problem som må tas hånd om før det forverrer seg.

Husk også at regelmessige besøk hos tannlegen for undersøkelser og rengjøringer kan bidra til å forebygge tannsensitivitet og oppdage eventuelle problemer tidlig.


Moderne behandlinger for langvarig lindring av tannsensitivitet

Tannfylling kan hjelpe de som opplever ising i tennene

For personer som lider av kronisk tannsensitivitet og ønsker varig lindring, finnes det moderne behandlinger tilgjengelig som kan bidra til å redusere ising i tennene på lang sikt.

En populær metode er laserbehandling, hvor tannlegen bruker en spesiell laser for å stimulere produksjonen av dentin (som er det harde laget under emaljen på tennene) og dermed redusere tannsensitivitet.

En annen mulighet er fyllinger eller forseglinger som inneholder spesielle materialer som hjelper med å isolere nerveendene og redusere ising i tennene.


Spørsmål og svar

 • Hvorfor opplever jeg ising i tennene når jeg drikker kalde eller varme drikker?
  Ising i tennene oppstår når dentin, det underliggende laget av tannen som inneholder mikroskopiske kanaler (tubuli) som fører til tannens nerve, blir eksponert. Dette kan skje på grunn av tilbaketrukket tannkjøtt, tynnende emalje, eller tannråte. Når kalde, varme, søte, eller sure stoffer kommer i kontakt med disse tubuli, kan det føre til en kort, skarp smerte som et signal om at noe er galt.

 • Kan ising i tennene forsvinne av seg selv?
  I noen tilfeller kan mild tannsensitivitet reduseres over tid, spesielt hvis den er forårsaket av midlertidige faktorer som tannbleking eller en mindre tannkjøttbetennelse som forbedres med god munnhygiene. Men vedvarende ising, spesielt hvis den skyldes mer alvorlige årsaker som tilbaketrukket tannkjøtt eller tannråte, vil kreve behandling fra en tannlege for å forbedre.

 • Hva kan jeg gjøre hjemme for å redusere ising i tennene?
  Det er flere tiltak du kan ta for å redusere tannsensitivitet hjemme, inkludert:
  • Bruk en tannkrem formulert for sensitive tenner, som kan hjelpe til med å blokkere smerten forbundet med tannsensitivitet.
  • Praktiser god munnhygiene ved å børste tennene to ganger daglig med en myk tannbørste og bruke tanntråd regelmessig for å forhindre plakkoppbygging.
  • Unngå syreholdig mat og drikke som kan forverre sensitivitet ved å erodere tannemaljen ytterligere.

   Husk at disse hjemmebehandlingene kan bidra til å redusere symptomer, men det er viktig å konsultere en tannlege for en grundig evaluering og behandling av årsaken til tannsensitiviteten.


Sliter du med ising?

Bestill tannundersøkelse, så hjelper vi deg å avdekke problemet. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Illustrasjon av fem tips for å forebygge ising i tennene, inkludert bruk av myk tannbørste, fluortannkrem, drikke vann, unngå ekstrem temperatur på mat og regelmessige tannlegebesøk

5 tips mot ising i tennene

Få kontroll på ising i tennene med disse 5 effektive tipsene. Oppdag årsaker, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer. Bestill konsultasjon i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise