...
Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannlegebedøvelse: Hvor lenge varer den, og hva er bivirkningene?

Tannlegebedøvelse: Hvor lenge varer den, og hva er bivirkningene?

Skal du få bedøvelse hos tannlegen? 😷🦷 Lær hvor lenge tannlegebedøvelse varer, hvordan lokalbedøvelse fungerer, og mulige bivirkninger etter tannbehandling.

Tannlegebedøvelse er avgjørende for en smertefri tannbehandling, men mange lurer på hvor lenge bedøvelsen varer og om det finnes bivirkninger.

Denne artikkelen gir deg innsikt i hva du kan forvente når du skal få bedøvelse hos tannlegen, hvilke bivirkninger som kan oppstå, og hvor lenge du kan regne med å være bedøvet.

Vi forklarer forskjellen mellom bedøvelse med sprøyte og andre beroligende midler, samt hva du kan gjøre for å minimere ubehaget etter behandling.

Hvordan fungerer bedøvelse hos tannlegen?

Tannlege administrerer bedøvelse med en sprøyte til en ung jente som ligger i tannlegesete under behandling.

Bedøvelse hos tannlegen fungerer ved å blokkere signalene som sendes mellom nervene og hjernen, slik at smerteopplevelsen reduseres kraftig eller forsvinner helt i det behandlede området. Den mest vanlige typen bedøvelse tannleger bruker er lokalbedøvelse, som ofte injiseres direkte inn i området rundt tannen eller tannkjøttet med en fin nål. Virkningen skjer raskt, vanligvis i løpet av et par minutter, og kan vare fra én til flere timer, avhengig av typen bedøvelse som brukes.

Lokalbedøvelsen inneholder ofte en liten mengde adrenalin, som bidrar til å forlenge varigheten ved å redusere blodsirkulasjonen i området. Dette gjør at bedøvelsen holder seg mer konsentrert over tid. Selv om injeksjonen kan føles litt ubehagelig i starten, sikrer den at selve tannbehandlingen blir smertefri.

I tillegg til lokalbedøvelse finnes det også beroligende midler som sedering eller lystgass, som bidrar til å redusere angst og ubehag for pasienter som har tannlegeskrekk. Kombinasjonen av disse metodene skreddersys etter behovet til pasienten, slik at behandlingen blir så komfortabel som mulig.

Det er viktig å gi tannlegen informasjon om eventuelle medisinske tilstander eller allergier, slik at de kan velge riktig bedøvelse og unngå bivirkninger. Tannlegens mål er alltid å sikre en trygg og smertefri opplevelse.

Hvor lenge varer lokalbedøvelse etter tannbehandling?

Pasient som får lokalbedøvelse under tannbehandling i en moderne og ren tannklinikk med god belysning. god tid våre pasienter bedøvelsen settes mat og drikke mer omfattende hos tannlege

Varigheten av lokalbedøvelse etter tannbehandling kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert typen bedøvelsesmiddel som er brukt, mengden som er administrert, og din individuelle respons på bedøvelsen. Generelt varer lokalbedøvelse fra én til flere timer, hvor tungen, leppene og området rundt den behandlede tannen føles nummen.

For de fleste pasienter begynner følelsen gradvis å komme tilbake etter cirka 2–4 timer. Bedøvelsesmiddelets virketid påvirkes også av hvor i munnen det er administrert. For eksempel varer bedøvelse i overkjeven ofte kortere tid enn i underkjeven, ettersom underkjevens nerver ligger dypere og krever sterkere eller lengre bedøvelse.

Selv om bedøvelsen varer en stund etter behandlingen, er det viktig å være forsiktig. Mange opplever vanskeligheter med å snakke eller spise som normalt mens området fortsatt er nummen. For å unngå å bite seg i leppen, tungen eller innsiden av kinnet anbefales det å vente med å spise til bedøvelsen har avtatt.

Det er også vanlig å oppleve en svak prikking i nervesystemet når følelsen begynner å vende tilbake, som en indikator på at bedøvelsen er i ferd med å avta. Hvis nummenheten varer betydelig lengre enn forventet, anbefales det å kontakte tannklinikken for råd og eventuell oppfølging.

Vanlige bivirkninger av tannlegebedøvelse

En pasient sitter i tannlegesetet mens tannlegepersonell bruker teknikker for å få bedøvelsen til å gå ut raskere."

Tannlegebedøvelse brukes for å sørge for en smertefri behandling, men som med all medisinsk behandling kan det oppstå bivirkninger. Vanlige bivirkninger inkluderer forbigående nummenhet i leppe, kinn og tunge, som gjerne varer i noen timer etter behandlingen. Dette er normalt og skyldes virkningen av bedøvelsen på nervebanene i området som er behandlet.

En annen vanlig bivirkning er lett hevelse eller ømhet rundt injeksjonsstedet. Dette kan vare en kort stund, men går som regel over av seg selv uten behov for behandling. Enkelte pasienter kan også oppleve en midlertidig endring i fornemmelser, som svak prikking eller en følelse av «kiling» når bedøvelsen begynner å avta.

I sjeldne tilfeller kan pasienten oppleve mindre blødninger eller blåmerker ved injeksjonsstedet, spesielt hvis et blodkar ved et uhell blir stukket. For de med lav toleranse for nåler eller medisiner kan det oppstå en svak svimmelhet eller kvalme, men dette skjer sjeldent.

Dersom bivirkningene vedvarer eller blir problematiske, anbefales det å ta kontakt med tannlegen for videre oppfølging. Det er viktig å huske at tannlegebedøvelse generelt er svært trygt, og de fleste opplever kun mild og kortvarig ubehag.

Tips for å få bedøvelsen til å gå ut raskere

Tannlege som gir injeksjon i munnen til pasient.

Etter tannlegebesøk er det mange som ønsker å bli kvitt følelsen av bedøvelse så raskt som mulig. Her er noen tips som kan hjelpe til med å fremskynde prosessen:

  1. Fysisk aktivitet

Lett fysisk aktivitet, som å gå en tur eller bevege seg rundt, kan hjelpe til med å øke blodsirkulasjonen i kroppen. Dette bidrar til at bedøvelsesmiddelet brytes ned og transporteres ut av systemet raskere.

  1. Massasje av det bedøvde området

Ved forsiktig massasje av det bedøvde området kan du øke blodgjennomstrømningen lokalt. Vær forsiktig slik at du ikke presser for hardt eller forårsaker ubehag.

  1. Hold deg hydrert

Drikk rikelig med vann for å støtte kroppens naturlige prosesser for å fjerne bedøvelsesmiddelet. Væskebalansen er viktig for å opprettholde kroppens effektivitet.

  1. Unngå kaffe og alkohol

Koffein og alkohol kan forsinke kroppens evne til å bryte ned bedøvelsesmiddelet, så det er best å unngå disse inntil følelsen av bedøvelse er borte.

  1. Spis noe næringsrikt (hvis mulig)

Hvis det er trygt, kan inntak av mat stimulere blodgjennomstrømning og energinivå i kroppen, som igjen kan hjelpe med å fremskynde nedbrytingen av bedøvelsesmiddelet.

Bruk av disse enkle metodene kan bidra til å redusere ubehag og gjøre overgangen tilbake til normal følelse mer behagelig.

Her er de viktigste punktene du trenger å vite om tannlegebedøvelse:

  • Varighet: Lokalbedøvelse varer vanligvis mellom 2 til 4 timer, men dette kan variere basert på type bedøvelse og individuelle faktorer.
  • Vanlige bivirkninger: Hevelse, nummenhet, prikking og noen ganger små blåmerker rundt injeksjonsstedet.
  • Smertefri tannbehandling: Lokalbedøvelse sikrer en smertefri behandling og brukes både ved enkle og mer kompliserte inngrep hos tannlegen.
  • Alternative bedøvelser: I tillegg til tradisjonell bedøvelse med sprøyte finnes det moderne alternativer, som “The Wand,” som gir svært lite ubehag under injeksjon.
  • Varighet på bedøvelsen: Bedøvelsen varer vanligvis mellom to til fire timer, avhengig av type bedøvelse og individuelle forskjeller.

Sammendrag

Tannlegebedøvelse er essensiell for en smertefri tannbehandling og sikrer at du får utført nødvendige prosedyrer uten ubehag. Hvor lenge bedøvelsen varer, kan variere fra person til person, men generelt varer effekten noen timer.

Bivirkninger er vanligvis milde og kortvarige, men det er viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer. Ved å være godt informert kan du bedre forstå prosessen og oppleve mindre ubehag hos tannlegen.

Tannlege holder en sprøyte med bedøvelse klar til å administrere en injeksjon til en pasient i tannlegestolen.

Spørsmål og svar

Hvor lenge varer tannlegebedøvelse?

Vanligvis varer tannlegebedøvelse mellom to til fire timer, avhengig av type bedøvelse og individuelle faktorer som metabolisme og injeksjonssted.

Er det smertefullt å sette bedøvelse?

Det gjør vanligvis svært lite vondt å få bedøvelse, og tannlegen bruker ofte teknikker som gjør det mest mulig behagelig.

Hvilke bivirkninger kan oppstå etter bedøvelse med sprøyte?

Vanlige bivirkninger inkluderer nummenhet, prikking eller hevelse rundt injeksjonsstedet, men dette forsvinner normalt raskt.

Hva er “The Wand”-bedøvelse?

The Wand er en moderne teknikk for å sette bedøvelse hos tannlegen, hvor bedøvelsen tilføres mer skånsomt og med svært lite ubehag.

Kan jeg kjøre bil etter å ha fått bedøvelse?

Ja, du kan vanligvis kjøre etter lokalbedøvelse, med mindre du har fått ytterligere beroligende midler hos tannlegen.

Er det farlig å få lokalbedøvelse hos tannlegen?

Lokalbedøvelse er generelt svært trygt, og komplikasjoner er sjeldne. Tannlegen tilpasser alltid doseringen etter dine behov og helse.

Hva kan jeg gjøre hvis bedøvelsen varer for lenge?

Hvis bedøvelsen varer lengre enn forventet, kan du massere området forsiktig eller bruke en varm kompress for å øke blodtilførselen.

Finnes det alternativer til tradisjonell bedøvelse med sprøyte?

Ja, moderne metoder som «The Wand» gir deg mulighet for mer komfortabel og mindre stressende behandling hos tannlegen.

Kan barn få tannlegebedøvelse?

Ja, barn kan trygt få lokalbedøvelse ved behov, og tannlegen vil alltid tilpasse behandlingen for å ivareta barnets trygghet og komfort.

Hvordan kan jeg redusere angst før tannlegebesøket?

Informer tannlegen om dine behov og eventuelle angstfølelser, slik at tannlegen kan sette bedøvelse skånsomt eller tilby ytterligere beroligende midler.

image placeholder

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 790,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Hei! Denne siden bruker Cookies! Noen cookies brukes til statistikk, og andre er lagt inn av tredjepartstjenester. Ved a klikke \\'Godta\\' aksepterer du bruk av cookies.   Les mer